ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αγωνιστικό «ραντεβού» στις 24 Σεπτέμβρη

Η «πρώτη» των κινητοποιήσεων χτες στα Φάρσαλα. Οι αγρότες έδωσαν ραντεβού για την επόμενη Δευτέρα

Με αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χτες στα Φάρσαλα ξεκίνησαν οι νέες κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλίας κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι αγρότες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία Αγοράς στα Φάρσαλα για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στο «στόχαστρό» τους βρέθηκε, ιδιαίτερα, ο νέος καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι, που συνυπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, και η εφαρμογή του θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών.

Χαιρετισμό στο συλλαλητήριο απηύθυναν ο Δ. Χατζηανδρέου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Συνεταιρισμών Φαρσάλων και ο Τζ. Δημουλάς, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.

Στις τραγικές συνέπειες που θα επιφέρει σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών η εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Κατήγγειλε, επίσης, την επιχείρηση της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει τους αγρότες σχετικά με την πορεία της βαμβακοκαλλιέργειας, επιστρατεύοντας διάφορα ψεύδη, καθώς και την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον συνδικαλιστών του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος. Ο Γ. Πατάκης μίλησε, στη συνέχεια, για το σύνολο των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και τόνισε ότι αποτελεί μονόδρομο για τους αγρότες ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση.

Στο ψήφισμα της χτεσινής κινητοποίησης αναφέρονται τα αιτήματα των αγροτών των Φαρσάλων που, μεταξύ των άλλων, είναι:

  • Να μην εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί για το βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά και τη βιομηχανική τομάτα και να καταργηθεί η περιφερειοποίηση του προστίμου συνυπευθυνότητας στα σιτηρά.
  • Να αυξηθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις στα επίπεδα των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων, να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός τις μειώσεις των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα.
  • Να δεσμευτεί η κυβέρνηση και να καταβάλει ουσιαστικές αποζημιώσεις για τις φετινές καταστροφές από τη λειψυδρία.
  • Να γίνουν τα αναγκαία αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΤΟΕΒ.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
  • H ATE να μην ιδιωτικοποιηθεί, αλλά να παραμείνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ρόλο κοινωνικό, αναπτυξιακό. Επίσης, να διαγραφούν τα πανωτόκια και να ρυθμιστούν ουσιαστικά τα χρέη, να μην παρακρατούνται αυθαίρετα οι επιδοτήσεις των αγροτών, έναντι χρεών στην ΑΤΕ.
  • Να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΕΛΓΑ.

Το μεγάλο αγωνιστικό «ραντεβού» των αγροτών της Θεσσαλίας έχει οριστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Σεπτέμβρη, στα νομαρχιακά αγροτικά συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των νομών Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων. Κινητοποίηση την ίδια μέρα θα έχουν και οι αγρότες της Λαμίας. Με αποφάσεις που πήραν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας και στα Τρίκαλα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλούν όλους τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις.

Πολιτική εμπαιγμού των σταφιδοπαραγωγών

Να δημοσιοποιήσει την πολιτική εμπαιγμού των σταφιδοπαραγωγών, έσπευσε χτες με... κάποια καθυστέρηση ο υπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης.

Αυτό που φαίνεται πάντως είναι ότι η πολιτική αποπροσανατολισμού της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας στοχεύει βασικά στον κατευνασμό των πνευμάτων και στο διχασμό των σταφιδοπαραγωγών. Κι τούτο γιατί η χτεσινή ανακοίνωση - δήλωση του υφυπουργού Γεωργίας εστιάζεται στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί «σουλτανίνας» και όχι στους παραγωγούς «κορινθιακής» σταφίδας που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια παρόμοια κατάσταση. Ετσι ενώ οι σταφιδοπαραγωγοί έχουν υπογράψει συμβάσεις σε ποσοστό άνω του 90% και πρόκειται να πάρουν τιμές που για τη «σουλτανίνα» εκτιμάται ότι θα πέσουν 100 δραχμές το κιλό κάτω σε σύγκριση με πέρσι και στην «κορινθιακή» 40 δραχμές το κιλό κάτω, ο υφυπουργός ανακοινώνει για το θεαθήναι ότι δίνεται παράταση στην υπογραφή συμβάσεων από 1 Αυγούστου που ήταν μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Επίσης, αναφέρει ότι η τιμή αποθεματοποίησης για τη «σουλτανίνα» θα είναι στα περσινά επίπεδα, δημιουργώντας την ψευδή εντύπωση ότι οι σταφιδοπαραγωγοί θα «σωθούν»... μέσω της απόσυρσης. Ακόμα ανακοίνωσε τη μείωση του ποσοστού των στοιβαζομένων πλαστικών κιβωτίων μέσα στα οποία πρέπει να παραδίδουν οι παραγωγοί την αποξηραμένη «σουλτανίνα» στους μεταποιητές από το 100% που προβλέπει ο κανονισμός στο 75%. Εδώ να σημειωθεί ότι το υπουργείο Γεωργίας είχε ζητήσει ποσοστό 70%. Μάλλον το τελευταίο εμπίπτει στο χωρίο της ανακοίνωσης του υφυπουργού Γεωργίας ότι η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε στις 12 Σεπτέμβρη σχεδόν το σύνολο των αιτημάτων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας...

Το θέμα όμως είναι ότι οι σταφιδοπαραγωγοί στο σύνολό τους δέχονται φέτος ένα ακόμα πλήγμα στο εισόδημά τους εξαιτίας του αντισταφιδικού κανονισμού που τρία χρόνια ψήφισε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Και πέρα από τις ανακοινώσεις κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού του υφυπουργού Γεωργίας, η ουσία είναι πως οι σταφιδοπαραγωγοί είναι εξαναγκασμένοι μέχρι τέλος του χρόνου να πουλήσουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές στους εμπόρους - μεταποιητές για διαφορετικά όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισμός θα χάσουν και τη στρεμματική επιδότηση. Αν και πολλοί σταφιδοπαραγωγοί κινδυνεύουν από χέρι να χάσουν τη στρεμματική επιδότηση, αφού λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών δε συμπληρώνουν το στρεμματικό πλαφόν παραγωγής που έχει θέσει η ΕΕ και επ' αυτού το υπουργείο Γεωργίας δεν έχει κάνει επί της ουσίας, τίποτα.

ΙΟΒΕ
«Λάδι» για εμποροβιομηχάνους

Μια «γεύση» μελέτης για τον κλάδο του ελαιολάδου, κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των εμπόρων - μεταποιητών παρουσιάστηκε χτες από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε, από τους ομιλούντες ακούστηκαν οι συνήθεις προτάσεις που συνοδεύουν την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στον τομέα του ελαιολάδου. Προτάσεις, όπως να οργανωθούν οι επαγγελματίες του κλάδου σε μια διεπαγγελματική οργάνωση και να καταργηθεί η κυκλοφορία του χύμα ελαιλάδου. Μόνο που όμως οι παραπάνω προτάσεις σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, οι οποίοι έχουν καταστεί θύματα των αρνητικών μέτρων της ΕΕ και των κερδοσκοπικών επιδιώξεων των πολυεθνικών και των παραρτημάτων τους. Επιπλέον, όπως ειπώθηκε, στη μελέτη προτείνεται κάτι επίσης χιλιοειπωμένο: Η χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προβολή και προώθηση του προϊόντος. Εδώ έγινε και η «προσθήκη» της ευκαιρίας της Ολυμπιάδας του 2004. Το ερώτημα βέβαια είναι σε όφελος ποιανού προτείνονται να γίνουν όλα αυτά. Γιατί, η πολιτική που ακολουθείται εξαναγκάζει τους παραγωγούς να πουλούν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές και δε φαίνεται να αλλάζει τίποτα στον ορίζοντα προς το καλύτερο. Κι αν όπως ειπώθηκε χτες, οι διαμορφωθείσες τιμές του ελαιολάδου είναι σε σταθερές τιμές στο μισό σε σύγκριση με το 1981, τότε το άμεσο μέλλον για τους ελαιοπαραγωγούς προδιαγράφεται ακόμα χειρότερο και ο κίνδυνος εγκατάλειψης της ελαιοκαλλιέργειας γίνεται ορατός.

ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Συζήτησαν για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης

Η τύχη του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων που είχε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης - επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας - με εκπροσώπους της βουλγάρικης κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Σόφια. Μετά τη συνομιλία μιας ώρας με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε πως υπάρχει σύμπτωση απόψεων για την οικονομική αλλά και γεωστρατηγική σημασία που έχει ο αγωγός αυτός για τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Χαρακτηριστική ένδειξη στην κατεύθυνση αυτή είναι η επικείμενη συνάντηση αρμοδίων εκπροσώπων των τριών χωρών, σε δύο βδομάδες στη Σόφια, ύστερα από την οποία αναμένεται να ιδρυθεί η μεικτή εταιρία «Διαβαλκανικός Πετρελαιαγωγός», η οποία θα υλοποιήσει το στρατηγικό έργο, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση σημειώθηκε σημαντική πρόοδος ως προς την ποσοστιαία συμμετοχή στη μελλοντική εταιρία «Διαβαλκανικός Πετρελαιαγωγός».

Ο Ελληνας υπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει τα συν και τα πλην των σχεδίων για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολης και του πετρελαιαγωγού από το Μπουργκάς έως το μακρινό λιμάνι Αυλώνα της Αλβανίας, τον οποίο προωθεί αναποτελεσματικά εδώ και χρόνια η αμερικανική εταιρία AMBO. Τέλος, έγινε γνωστό, ότι η ΔΕΗ και άλλες εξειδικευμένες ελληνικές επιχειρήσεις εκδηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα της Βουλγαρίας, για κοινές δραστηριότητες κατασκευής εργοστασίων και φραγμάτων με βουλγαρικές επιχειρήσεις ενόψει της φιλελευθεροποίησης της αγοράς ενέργειας στη Βουλγαρία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ