Στο μεταξύ, ισχύει το σκεπτικό της πρόσφατης επί του θέματος απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ (αρ. 528/2013), που ορίζει ότι τα μεγάλα έργα δημοσίου συμφέροντος οφείλουν να σέβονται τη συνταγματική επιταγή προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, δικαιώνοντας την επιμονή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και πολλών φορέων της πόλης προκειμένου το ιστορικό σταυροδρόμι να διασωθεί στη θέση του ως ένας ζωντανός αρχαιολογικός χώρος-τοπόσημο, ενταγμένος στο σύγχρονο έργο του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, το ΣτΕ ζητά: «Με τα δεδομένα αυτά, εφόσον δηλαδή κατά την έγκριση της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου δεν είχαν εξετασθεί μέτρα προστασίας του μνημείου, η Διοίκηση όφειλε πριν από την έγκριση οποιασδήποτε υλικής επέμβασης επί του συγκεκριμένου μνημείου να ερευνήσει πλήρως διά των αρμοδίων επιστημονικών συμβουλίων και με βάση τεχνικές μελέτες τη δυνατότητα διατήρησης των αρχαιοτήτων στη θέση στην οποία αποκαλύφθηκαν, διασφαλίζοντας έτσι στο ακέραιο την αυθεντικότητά τους εν ανάγκη και με την επιβολή όρων για τον επανασχεδιασμό της τεχνικής μελέτης του σταθμού στη συγκεκριμένη θέση. Εξάλλου, αν από τις σχετικές μελέτες είχε διαπιστωθεί ότι η διατήρηση των αρχαιοτήτων in situ είναι απολύτως αδύνατη, ακόμη και με τον ανασχεδιασμό του σταθμού με λογική αύξηση του κόστους, η Διοίκηση είχε υποχρέωση να προβεί δυνάμει των ως άνω μελετών σε στάθμιση της σπουδαιότητας του μνημείου και της αναγκαιότητας κατασκευής του σταθμού».
Θυμίζουμε ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διεκδικεί: «Να ξεκινήσουν και πάλι οι αρχαιολογικές εργασίες στο Σταθμό Βενιζέλου με ολοκλήρωση της ανασκαφής στο βυζαντινό μνημείο και διερευνητικές τομές στα υποκείμενα στρώματα, ώστε να βοηθηθεί η εξεύρεση της βέλτιστης λύσης προστασίας των αρχαιοτήτων. Να εκπονηθούν εμπεριστατωμένες και κοστολογημένες μελέτες για κάθε εναλλακτική λύση συνύπαρξης αρχαιοτήτων και σταθμού, όπως υποδεικνύει και η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, σε συνεργασία με την 9ηΕΒΑ, ξεκινώντας από την τεχνική λύση της διατήρησης των αρχαιοτήτων in situ εντός του σταθμού χωρίς τη μετακίνησή τους».
«Φάουστ» |
«Η Εβραία» |
Η έκθεση (ο τίτλος της δανείζεται από το εμβληματικό έργο του Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο») αντικατοπτρίζει τη ματιά σύγχρονων καλλιτεχνών, που δημιούργησαν έργα, που μετουσιώνουν τη ζωή και το έργο του συγγραφέα. Η δύναμη, η πίστη, η αγάπη, η παθιασμένη αναζήτηση, η γη, το νερό και η φωτιά είναι στοιχεία, που αναζητούν την ισορροπία μέσα στο «είναι» του ανθρώπου. Αυτή η αέναη πάλη για την κατάκτηση του ανώτερου και απόλυτου εμπνέει τον καλλιτέχνη, που δημιουργεί με φθαρτά στοιχεία άφθαρτα έργα.
Στην έκθεση, που θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετέχουν οι εικαστικοί (αλφαβητικά): Θεοδοσία Αργυράκη - Ασσαριωτάκη, Αντώνης Βολανάκης, Ολγα Βερυκάκη, Νίκος Βισκαδουράκης, Βασίλης Γρατσίας, Μαρία Γρηγοριάδη, Γιώργος Γυπαράκης, Σοφία Δατσέρη, Μιχάλης Δουκουμετζάκης, Στέλλα Δρυγιαννάκη, Αγγελική Δουβέρη, Μαρίβα Ζαχάροφ, Κάλλη Καραδάκη, Καλλιόπη Κουκλινού, Στέλλα Κουκουλάκη, Δήμητρα Κουμαντάκη, Γιάννης Κουμεντάκης, Μαρίνα Μαραβελάκη, Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κων/να Μπολιεράκη, Κώστας Παγωμένος, Ευτύχης Παλλήκαρης, Μάριος Παπουτσάκης, Αναστασία Πετράκη, Κορίνα Πρεβεδουράκη, Μανώλης Σαριδάκης, Χρυσούλα Σκεπετζή, Βασίλης Σολιδάκης, Γιάννης Στεφανάκις, Εύα Τζαγκαράκη, Δημήτρης Τζάνης, Βαγγέλης Τζερμιάς, Γιάννης Τζερμιάς, Ζαχαρίας Τσαμάνδουρας, Αλέξανδρος Τσίντζος, Ηλίας Χαρίσης.
Η Αγωνιστική Παράταξη Ελλήνων Λογοτεχνών, στο πλαίσιο συνεργασίας της με εργατικά σωματεία, προσκαλεί στην παρουσίαση του ποιητικού έργου της Δώρας Μουντράκη, Τετάρτη 22/1, 18.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς.