ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Επίθεση στο Γκρόζνι
ΜΟΣΧΑ.-

Ρωσικό άρμα έξω από το Γκρόζνι

Associated Press

Ρωσικό άρμα έξω από το Γκρόζνι
Η πτώση του Γκρόζνι είναι θέμα ολίγων ημερών, ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός χτες, μια μέρα μετά από τις αιματηρότερες μάχες που έγιναν από την έναρξη του πολέμου. Το βράδυ της Τετάρτης έγιναν σκληρές μάχες σε περιοχή της πρωτεύουσας μεταξύ Ρώσων στρατιωτών και Τσετσένων ανταρτών και τρεις διαφορετικές πηγές μιλούν για μεγάλες απώλειες του ρωσικού στρατού. Οι Τσετσένοι κάνουν λόγο για 350 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, ξένοι δημοσιογράφοι επιβεβαίωσαν τον αριθμό αυτό, ενώ μια ανώνυμη πηγή από το ρωσικό γενικό επιτελείο της περιοχής του Καυκάσου ανέφερε ότι οι νεκροί είναι 50 περίπου. «Είναι σχεδόν αδύνατον να υπολογίσει κανείς τις ανθρώπινες απώλειες, αφού οι μάχες συνεχίζονται τώρα στο ανατολικό τμήμα του Γκρόζνι, καθώς και στο δυτικό και το βόρειο», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Μανίλοφ, αποφεύγοντας μια ευθεία απάντηση για τις απώλειες του ρωσικού στρατού. Νωρίτερα ο ίδιος είχε κάνει λόγο για 2 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και 30 Τσετσένους αντάρτες, στη διάρκεια των προχτεσινών μαχών. Διαβεβαίωσε ότι η πτώση της πόλης, όπου εκτιμάται ότι παραμένουν από 20 έως 40.000 κάτοικοι εγκλωβισμένοι, θα γίνει «χωρίς μετωπική επίθεση» από την πλευρά του ρωσικού στρατού και «χωρίς τη μαζική χρήση βίας». Στο μεταξύ, χτες όλο το πρωί η πρωτεύουσα της Τσετσενίας, βομβαρδιζόταν, ενώ παράλληλα σκληρές μάχες γίνονταν σε ορισμένες περιοχές γύρω από το Γκρόζνι. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ δήλωσε ότι οι πληροφορίες για τεράστιες απώλειες στο ρωσικό στρατό «είναι προβοκατόρικες».

Σημειώνουμε ότι χτες το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας διέψευσε ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με Τσετσένους ισλαμιστές αντάρτες στο κέντρο της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, Γκρόζνι, και ότι ξεκίνησε η εισβολή στην πόλη. Σχετικά μ' αυτό, το ρωσικό πρακτορείο ABN, επικαλούμενο πηγές του αρχηγείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στον Καύκασο, ανέφερε ότι μια αναγνωριστική μονάδα του ρωσικού στρατού συγκρούστηκε την Τετάρτη τη νύχτα με 1.500 Τσετσένους μαχητές κοντά στην περιοχή Μινούτκα, του Γκρόζνι. Κατά τη σύγκρουση καταστράφηκαν επτά άρματα μάχης και σκοτώθηκαν 50 Ρώσοι στρατιώτες. Σύμφωνα, εξάλλου, με το τηλεοπτικό κανάλι ΝΤΒ, τα ρωσικά στρατεύματα, αφού αποκρούστηκαν από τους Τσετσένους, υποχώρησαν προς την πρότερη θέση τους, στα ανατολικά της πόλης. Η σύγκρουση, διάρκεσε περίπου τρεις ώρες. Ρεπόρτερ του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε ότι είδε αρκετά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που είχαν τυλιχτεί στις φλόγες στην πλατεία Μινούτκα, μετά την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων από τους υπερασπιστές του Γκρόζνι. Δίπλα στα τεθωρακισμένα, σύμφωνα με το ρεπόρτερ, κείτονταν νεκροί αρκετοί Ρώσοι στρατιώτες. Είναι η πρώτη φορά που άνδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων επιχειρούν να εισβάλουν στο Γκρόζνι, αφότου ο ομοσπονδιακός στρατός περικύκλωσε την τσετσενική πρωτεύουσα.

Σκληρή απάντηση στις δυτικές επικρίσεις

Η Ρωσία απέρριψε ως «απαράδεκτη» και «ανήθικη» την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, με την οποία κατηγορείται για τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Τσετσενία. «Η ανακοίνωση του συμβουλίου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες υπήρξε άστοχη ως προς το περιεχόμενό της, απαράδεκτη ως προς την ουσία της και βαθιά ανήθικη», αναφέρεται στη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά ότι η πολιτική της Μόσχας στο Βόρειο Καύκασο δεν είναι δυνατό να γίνει αντικείμενο διεθνούς διαλόγου και επαναλαμβάνει ότι μάχεται εναντίον «ληστών» και «τρομοκρατών». Επίσης, τονίζει ότι η καταδίκη, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στην Τσετσενία είναι «εκπληκτική σε κυνισμό». «Τα κροκοδείλια δάκρυα των Βρυξελλών περί "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" είναι εκπληκτικά σε κυνισμό», αναφέρει, υπενθυμίζοντας ότι στη διάρκεια της επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, το ΝΑΤΟ «βομβάρδισε γέφυρες του Δούναβη, ενώ κυκλοφορούσαν εκεί πολίτες του Βελιγραδίου, και προχώρησε σε πλήγματα υψηλής ακριβείας εναντίον διεθνών τηλεοπτικών σταθμών και ξένων πρεσβειών».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκορ Ιβανόφ, που βρίσκεται στο Βερολίνο για να συμμετάσχει στη σύνοδο της «Ομάδας των Οκτώ» (G-8), δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ: «Δεν έχω έρθει στο Βερολίνο για να λύσω το πρόβλημα της Τσετσενίας», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «είναι ανοιχτός» για τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου στα πλαίσια της συνόδου. Σύμφωνα με τον Ιβανόφ, μια πολιτική διευθέτηση θα είναι δυνατή στην Τσετσενία όταν η Δημοκρατία αυτή «απελευθερωθεί από τους τρομοκράτες και τους συμμορίτες που έχουν επιβάλει εκεί την αυθαιρεσία τους». «Πολιτικές επαφές διεξάγονται με τους εκπροσώπους διαφόρων τσετσενικών δυνάμεων», τόνισε ο Ιβανόφ και πρόσθεσε ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας δε θα συνέβαλε στη διευθέτηση της σύγκρουσης.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, επανέλαβε χτες ότι είναι έτοιμος να κάνει συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές και να είναι παρών σε αυτές ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ Κνουτ Βόλεμπεκ, ο οποίος δήλωσε από την πλευρά του ότι διάκειται ευνοϊκά σε μια τέτοια συνάντηση. Επίσης, ο Μασχάντοφ είπε ότι είναι έτοιμος για ένα «σημαντικό συμβιβασμό στον οποίο θα ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα της παγκόσμιας δύναμης που είναι η Ρωσία», υπενθυμίζοντας όμως ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Τσετσενίας «δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κανενός παζαρέματος».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο Εγκον Κρεντς στη φυλακή

Ο Εγκον Κρεντς, τελευταίος πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της ΓΛΔ και τελευταίος ΓΓ της ΚΕ του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας, κλήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου από τις δικαστικές αρχές του Βερολίνου, «στις επόμενες δύο βδομάδες» (δηλαδή ως τις 16 Δεκέμβρη) να παρουσιαστεί στη φυλακή του Χακενφέλντε (σ.σ. αρκετά έξω από το Βερολίνο), για να αρχίσει να εκτίει την ποινή φυλάκισης 6 1/2 ετών. Η ποινή αυτή, με την κατηγορία της έμμεσης συνενοχής στο φόνο φυγάδων στα σύνορα των δύο γερμανικών κρατών, του επιβλήθηκε πρωτόδικα τον Αύγουστο 1997 από ποινικό δικαστήριο του Βερολίνου και επιβεβαιώθηκε τελεσίδικα στις 8 Νοέμβρη 1999 από το ανώτατο ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο.

Μετά τη λήψη της κλήσης, ο Κρεντς δήλωσε στον γερμανικό Τύπο: «Την επικείμενη φυλάκισή μου τη θεωρώ σαν αρπαγή της ελευθερίας μου για πολιτικούς λόγους. Εζησα και εργάστηκα για τη ΓΛΔ. Δεν παραβίασα τους νόμους της. Στο δέκατο έτος της κρατικής ενότητας, θα πάω στη φυλακή με όρθιο κεφάλι. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι συμβιβάζομαι με την παράνομη καταδίκη. Για να μπορέσει να με καταδικάσει η γερμανική Δικαιοσύνη χρειάστηκε να παραβιάσει το Δίκαιο της ΓΛΔ, το Σύνταγμα της Ομοσπονδιακής (Δυτικής) Γερμανίας και το Διεθνές Δίκαιο». Παρόμοια κλήση πήραν και οι συγκατηγορούμενοί του, επίσης μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ίδιου κόμματος της ΓΛΔ, Γκίντερ Κλάιμπερ και Γκίντερ Σαμπόφσκι, που στην ίδια δίκη είχαν καταδικαστεί σε 3 χρόνια φυλάκιση ο καθένας.

Ο Κρεντς έχει προσφύγει κατά της καταδίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, από το οποίο ελπίζει να κριθεί δίκαια. Στη «Νόιες Ντόιτσλαντ» δήλωσε, επίσης, πως είναι πεπεισμένος «ότι η ιστορία θα εκδώσει δίκαιη απόφαση για τη ΓΛΔ, για μένα, όπως επίσης και για τους κατηγόρους μου και δικαστές μου». Στην απολογία του, μπροστά στο 5ο τμήμα του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου - στη συνεδρίαση στη Λειψία - ο Κρεντς είχε πει: «Ομολογώ - αν και αυτό θα καταλογιστεί σε βάρος μου - ότι γνώριζα το τι και πάνω σε ποιο ζήτημα ψήφιζα στο Πολιτικό Γραφείο. Δεν παρουσίασα ποτέ τον εαυτό μου σαν μικρό φως. Και σήμερα δεν παρουσιάζω τον εαυτό μου μικρότερο από ό,τι υπήρξε. Αν το εξαίρω αυτό, είναι γιατί σκέφτομαι τους ανθρώπους για τους οποίους είχα ευθύνη στη ΓΛΔ. Δεν ξέρω πώς θα αντίκριζα έναν συνοριακό στρατιώτη (της ΓΛΔ) που ενήργησε σύμφωνα με τους νόμους της ΓΛΔ, αν του έλεγα: "Για την υπηρεσία σου στα σύνορα δεν είχα ποτέ ιδέα". Δε θα μπορούσα, επίσης, να κοιτάξω στα μάτια τον (στρατηγό) διοικητή του συνοριακού στρατού Κλάους - Ντίτερ Μπαουμγκάρντεν, που είναι σε φυλακή του Βερολίνου, αν του έλεγα: "Η ευθύνη σου ήταν μεγαλύτερη από τη δική μου". Και δεν ξέρω πώς να φερθώ απέναντι στον (πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας) Χάιντς Κέσλερ, αν του έλεγα: "Εσύ ήσουν στο Συμβούλιο Εθνικής Αμυνας, το τι έκανες εκεί δεν το καταλάβαινα". Οχι, δε θέλω να βγω από αυτή τη δίκη, με υπεκφυγές. Αυτό που θέλω είναι το δίκιο μου, μια δίκη όπως πρέπει. Αυτό δεν το βρήκα ως τώρα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κλήση για προσέλευση στη φυλακή πριν τα Χριστούγεννα έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ο Ερνστ Γκότφριντ Μαρενχόλτς, πρώην αντιπρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης, δήλωσε στην «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» ότι «δε βλέπει καμία επαρκή λογική εξήγηση να καλούν ανθρώπους να αρχίσουν την έκτιση της ποινής πριν τα Χριστούγεννα».


Θ. Βόρειος

ΒΟΣΝΙΑ
Τέσσερις νεκροί από εκρήξεις
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Ενας 26χρονος Ρώσος στρατιώτης, μέλος της αποστολής του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, έχασε το περασμένο 48ωρο τη ζωή του και άλλος ένας 20χρονος ομοεθνής του τραυματίστηκε από «τυχαία έκρηξη», όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της λεγόμενης «Σταθεροποιητικής Δύναμης» στο Σαράγεβο. Νωρίτερα, προχτές, άλλοι τρεις Βόσνιοι εργαζόμενοι στην εταιρία ηλεκτρικού ρεύματος σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν από την έκρηξη αντιαρματικής νάρκης που βρήκαν σκάβοντας στη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών σε προάστιο του Σαράγεβο.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟικό εκπρόσωπο, ο Ρώσος στρατιώτης έχασε τη ζωή του ενώ ετοίμαζε την καταστροφή πυρομαχικών σε αποθήκη της βορειοανατολικής Βοσνίας. Στη διάρκεια του ίδιου περιστατικού τραυματίστηκε ομοεθνής συστρατιώτης του, ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Τούζλα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δικάζονται μαθητές γιατί... συμμετείχαν σε διαδήλωση!
ΑΓΚΥΡΑ.-

Αρχισε χτες η δίκη έξι μαθητών, ηλικίας 11 έως 13 χρόνων, που αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έξι μηνών έως έξι χρόνων, με την κατηγορία ότι πήραν μέρος σε σχολική εκδήλωση διαμαρτυρίας (!).

Οπως μετέδωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ΝΤV, τα παιδιά είχαν συλληφθεί τον Οκτώβρη του 1998 στη διάρκεια διαδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί σε φτωχή συνοικία της Κωνσταντινούπολης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη διδακτικού προσωπικού, με συνθήματα όπως «Κονδύλια για την Παιδεία, όχι για τον πόλεμο».

Επί ένα μήνα το εν λόγω σχολείο διέθετε μόνον ένα καθηγητή, αντί 12 που έπρεπε να διαθέτει για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών.

Οι έξι μαθητές συνελήφθησαν από την αστυνομία και μεταφέρθηκαν στο τμήμα προκειμένου να τους απαγγελθεί κατηγορία. Αφού ανακρίθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι και το περιστατικό είχε ξεχαστεί μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν έλαβαν την κλήτευση να παρουσιαστούν στο δικαστήριο. Μετά την έναρξή της η χτεσινή ακροαματική διαδικασία αναβλήθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ