...την ώρα που επαναλειτουργούν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και μεγάλα σχολικά συγκροτήματα
Παρότι από χτες εγκαινιάστηκε η νέα φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων, με την κυβερνητική απόφαση για επαναλειτουργία 66.010 επιχειρήσεων με 155.962 εργαζόμενους και με την επιστροφή όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών σε Λύκεια και Γυμνάσια έως την ερχόμενη Δευτέρα, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ούτε ένα μέτρο για την ουσιαστική διενέργεια μαζικών εργαστηριακών ελέγχων σε εργασιακούς χώρους, καταστήματα και σχολικά συγκροτήματα, ως ένα στοιχειώδες μέτρο για την προστασία της ζωής του λαού και την προληπτική δράση μπροστά στο ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πανδημίας.
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε η απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, στην ερώτηση που έθεσε ο «Ριζοσπάστης» την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορονοϊό.
Αναλυτικά, το ερώτημα του «Ριζοσπάστη» ήταν το εξής: «Οπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη ενημέρωση, όσα περισσότερα τεστ γίνονται και όσο καλύτερα καταγράφονται τα κρούσματα, τόσο πιο ακριβείς είναι και οι εκτιμήσεις. Από αυτήν τη Δευτέρα επαναλειτουργούν χιλιάδες επιπλέον εργασιακοί χώροι, ως την άλλη Δευτέρα ανοίγουν όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια, μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση για τη διενέργεια μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, για δειγματοληπτικούς και στοχευμένους ελέγχους μέσα στην κοινότητα, σε εργασιακούς χώρους, καταστήματα και σχολεία, έτσι ώστε να υπάρχουν καλύτερες εκτιμήσεις και δυνατότητες έγκαιρων μέτρων πρόληψης ενάντια στη διασπορά;».
Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Υγείας επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο: Παρότι το υπουργείο έχει ήδη ομολογήσει ότι η διενέργεια των τεστ το προηγούμενο διάστημα (κι όπως φαίνεται και το επόμενο) είχε προσαρμοστεί στις τεράστιες ελλείψεις, ο Β. Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε ότι η χώρα «έχει ακολουθήσει μια πετυχημένη στρατηγική όσον αφορά τον αριθμό των τεστ», επικαλούμενος ως τεκμήριο τον μικρό αριθμό θανόντων, νοσούντων και διασωληνωμένων. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η περιορισμένη εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας οφείλεται στο γεγονός ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία του λαού εφάρμοσε τα μέτρα για την προστασία της υγείας και όχι... στην «πετυχημένη στρατηγική των τεστ».
Σε μια αντίστοιχη λαθροχειρία, ο υφυπουργός επικαλέστηκε την «πρωτιά» της Ελλάδας μεταξύ μιας σειράς χωρών σε ό,τι αφορά την αναλογία τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα. Και εδώ, βέβαια, η εν λόγω «πρωτιά» οφείλεται στο χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων και όχι στην «πετυχημένη στρατηγική» στα τεστ. Αποσιώπησε εξάλλου ότι στην ίδια έρευνα που επικαλέστηκε, η χώρα μας είναι στην τελευταία θέση σχετικά με τη διενέργεια τεστ ανά 1.000 κατοίκους, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ 24 ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τις πρόσθετες δαπάνες για το δημόσιο σύστημα Υγείας με αφορμή την πανδημία.
Κατά τ' άλλα, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε σχολεία, καταστήματα και εργασιακούς χώρους, επανέλαβε το κλισέ ότι... «όπου χρειαστεί θα γίνεται τεστ».
Υπενθυμίζεται ότι το «αν και εφόσον χρειαστεί» δίνεται σταθερά από την κυβέρνηση ως απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν προχωρά σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, γιατί δεν ενισχύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γιατί δεν προχωρά σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας με δεδομένες και τις τεράστιες ανάγκες της περιόδου κ.ο.κ.
Με το ίδιο κριτήριο, του ελάχιστου «κόστους» για το αστικό κράτος, έγινε άλλωστε και η συγκρότηση των Κινητών Ομάδων Υγείας - την οποία επικαλέστηκε σχετικά και προχτές ο υφυπουργός - με τρόπο αποσπασματικό, περιορισμένο, με ελάχιστο προσωπικό και ολιγόμηνες συμβάσεις εργασίας, με δεδομένα που περιορίζουν τη δράση τους κυρίως σε κλειστές δομές όπως τα γηροκομεία κ.τ.λ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και για το άνοιγμα των σχολείων, η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι» της δικής της ευθύνης και των ανύπαρκτων δομών ΠΦΥ... στους γονείς! Στην ενημέρωση ειπώθηκε χαρακτηριστικά ότι πρέπει «οι γονείς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα που αφορούν τον ιό. Να αναγνωρίζουν τα βασικά συμπτώματα της νόσου. Οταν το παιδί παρουσιάζει κάποια ύποπτα συμπτώματα θα πρέπει να κρατείται σπίτι. Να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στους κανόνες υγιεινής και να κρατούν τις αποστάσεις στα διαλείμματα και στον ελεύθερο χρόνο τους»...
Αντίστοιχα, την ώρα που ήδη εκατοντάδες ασθενείς που εξωθήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να χειρουργηθούν αναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν εξτρά για το διαγνωστικό τεστ, ο υφυπουργός ανέφερε ότι... «θα δώσουμε διευκρινίσεις τις επόμενες μέρες», προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα διενέργειας του τεστ σε δημόσια δομή πριν από το χειρουργείο. Ακόμα και τώρα δηλαδή, την ώρα που έχει συσσωρευτεί ένας τεράστιος όγκος χειρουργείων από τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση, για να μη θίξει τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων, αρνείται ακόμα και να τους υποχρεώσει να εντάξουν το διαγνωστικό τεστ στον προεγχειρητικό έλεγχο χωρίς επιπλέον χρέωση του ασθενούς!
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνουν σήμερα Τρίτη μια σειρά σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή.
Με τις πολύμορφες δράσεις τους προτάσσουν τις εξής διεκδικήσεις: Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ενταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων των υγειονομικών που εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία και συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων. Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009, αποκατάσταση επιδομάτων εορτών και αδείας.
Μεταξύ άλλων, για σήμερα προγραμματίζονται οι εξής δράσεις:
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου |
Χτες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, μαζί με εκπροσώπους σωματείων από την Πρέβεζα, τη Λευκάδα, την Αρτα, την Ηγουμενίτσα και τα Γιάννενα.
Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει τη διοίκηση για «συνδικαλιστική δίωξη της προέδρου του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ Πρέβεζας και μέλους του ΔΣ του ΝΤ Πρέβεζας της ΑΔΕΔΥ, ενός ακόμη μέλους του ΔΣ, μιας συναδέλφου και μιας τομεάρχη», στόχος των οποίων είναι «η δίωξη των πιο μαχητικών μελών του ταξικού σωματείου, το οποίο από την πρώτη στιγμή έδωσε σαφές μήνυμα στη νέα διοίκηση ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε βήμα πίσω από την ηχηρή και μαχητική διεκδίκηση της κάλυψης των αναγκών των υγειονομικών και των ασθενών».
Ο Σύλλογος απαιτεί από τη διοίκηση να πάρει πίσω τις καρατομήσεις και απευθύνει κάλεσμα αλληλεγγύης από σωματεία και φορείς.
Αναφορικά με τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι ο διοικητής του νοσοκομείου «προσπάθησε να αρνηθεί τον διάλογο, επικαλούμενος ότι "δεν έχουμε κλείσει ραντεβού μαζί του" (...), προσπάθησε να σκηνοθετήσει επεισόδιο συμπλοκής με τους παρευρισκομένους, πέφτοντας πάνω τους, φωνάζοντας στον υπάλληλο security να καλέσει την αστυνομία διότι οι συνδικαλιστές επιχειρούν να τον προπηλακίσουν. (...) Πιο αποκαλυπτική ήταν η στάση της διευθύντριας η οποία αποδέχτηκε (...) ότι οι εισηγήσεις της για την υπηρεσιακή ανικανότητα των καρατομημένων προϊσταμένων βασίστηκαν σε προφορικές, ανώνυμες καταγγελίες πολιτών και εργαζομένων και ότι δεν υπάρχει ούτε μια γραπτή αναφορά».
Την άμεση ανάκληση των καρατομήσεων απαιτούν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας, Θεσπρωτίας, Λευκάδας - Βόνιτσας, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Θριάσιο», ΠΑΓΝΗ, Λευκάδας, Αρτας, Κέρκυρας κ.ά., η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και σωματεία και φορείς της Πρέβεζας (Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Οικοδόμων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η τοπική ΕΛΜΕ και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων).