ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
«Να πάρουμε μαθήματα από την αντίσταση στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Συνέντευξη με τον Μίκαελ Βάντερμποργκτ, πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών - FIR - και Εθνικό γραμματέα του Μετώπου Ανεξαρτησίας του στρατού των Βέλγων αντιστασιακών

Για να αντισταθούμε στη Νέα Τάξη Πραγμάτων οφείλουμε να γνωρίσουμε την ιστορία μας, και ιδιαίτερα το ρόλο της λαϊκής αντίστασης στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στο «Ρ», ο Μίκαελ Βάντερμποργκτ, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών - FIR - και Εθνικός γραμματέας του Μετώπου Ανεξαρτησίας του στρατού των Βέλγων αντιστασιακών.

- Ποια είναι η γνώμη σας για την προσπάθεια που, όπως είναι εμφανές, γίνεται για να ξαναγραφτεί η ιστορία του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παραβλέποντας σε μεγάλο βαθμό την προσφορά και το ρόλο τότε της Σοβιετικής Ενωσης;

- Μ.Β.: Νομίζω ότι η ερώτηση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική. Γίνεται μια προσπάθεια να ξεχάσουμε, λίγο, το ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης αλλά και το ρόλο της λαϊκής αντίστασης στις διάφορες χώρες. Δύο παράγοντες καθοριστικούς για την έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Χωρίς την ύπαρξη αντίστασης στις κατεχόμενες χώρες, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα είχε συμβεί. Για να είμαστε ειλικρινείς, μετά την απόβαση στη Νορμανδία, χάρη στη δράση της αντίστασης, τα συμμαχικά στρατεύματα προχώρησαν πολύ γρήγορα στο γαλλικό έδαφος.

Το ίδιο συνέβη και στη χώρα μου, το Βέλγιο. Το λιμάνι της Ανβέρσας απελευθερώθηκε από τις αντιστασιακές δυνάμεις και όχι από τους συμμάχους. Αυτή την πλευρά της ιστορίας την ξεχνάμε ολοένα και περισσότερο. Δε σημαίνει ότι η συμβολή των συμμαχικών στρατευμάτων δεν ήταν σημαντική. Ομως δε γίνεται να αγνοείται ο ρόλος των λαών και της αντίστασης που πρόβαλαν. Οι Ελληνες γνωρίζουν πολύ καλά την τεράστια προσπάθεια, τον αγώνα και την προσφορά αυτών που ονομάζουμε «στρατιώτες χωρίς στολή», δηλαδή των ανταρτών.

Οσο για το ρόλο και την προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης έχει, επίσης, ως ένα βαθμό γίνει προσπάθεια να περάσει στο περιθώριο. Τον τελευταίο καιρό, όμως, παραδείγματος χάριν, στη βελγική τηλεόραση προβάλλονται αρκετά ντοκιμαντέρ και ρεπορτάζ που δείχνουν την αλήθεια. Μόλις τώρα, αρκετοί συμπατριώτες μου αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μιας χώρας που έδωσε περίπου 25 εκατομμύρια νεκρούς. Χωρίς αυτήν, ο πόλεμος πιθανότατα δεν επρόκειτο να τελειώσει.

Δε θέλω να παραγνωρίσω την προσφορά άλλων χωρών, ή των ΗΠΑ. Ομως, όσο ψυχροί και αν είναι οι αριθμοί, δείχνουν ορισμένα πράγματα. Οι νεκροί του αμερικανικού στρατού, σε όλα τα μέτωπα, ξεπέρασαν λίγο τις 10.000. Μόνο οι Ελληνες, ένας πολύ μικρότερος λαός, καταμετρούν περισσότερα από 160.000 θύματα. Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά; Ενώ ταυτόχρονα, στις ΗΠΑ δεν έσπασε ούτε ένα παράθυρο από τον πόλεμο, τη στιγμή που η Ευρώπη είχε κυριολεκτικά ρημάξει. Οι αριθμοί, λοιπόν, λένε αρκετά.

«Τώρα σβήνουμε τα σημάδια του ψυχρού πολέμου»

Ο «ψυχρός» πόλεμος που άρχισε πριν καν τελειώσει επισήμως ο Β΄ Παγκόσμιος, προκάλεσε πολλά προβλήματα και σε αυτόν τον τομέα, τον τομέα της μνήμης και της καταγραφής των πραγματικών γεγονότων. Τα τελευταία χρόνια άρχισε να αλλάζει η κατάσταση.

Στο Βέλγιο, παραδείγματος χάριν, τα μέλη της αντίστασης ξαναβρέθηκαν μετά από περισσότερα από 50 χρόνια, τουλάχιστον όσοι ζουν ακόμη. Από τις 135.000 των μαχητών που συμμετείχαν στην αντίσταση μέσα από διάφορες οργανώσεις, σήμερα δε ζουν παρά οι 7.000. Και βρισκόμαστε στη μέση μιας τεράστιας επείγουσας προσπάθειας που καταβάλλουμε, να αξιοποιήσουμε κάθε έναν από τους 7.000 αντιστασιακούς, προκειμένου να διηγηθεί την ιστορία του, να πει όσα έζησε, να κάνει κτήμα και των νεότερων την ιστορία της γενιάς του, γιατί αλλιώς η ιστορία αυτή θα χαθεί μαζί μας στη λήθη μέσα στα επόμενα χρόνια. Ολα αυτά τα χρόνια, εξαιτίας του ψυχρού πολέμου, η βελγική αντίσταση είχε περάσει στο περιθώριο. Κανένας δεν έδινε ιδιαίτερη σημασία στην προσφορά και στη δράση της, ούτε εμείς οι ίδιοι μιλούσαμε γι' αυτό.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι να έρθουμε σε επαφή με τους νέους. Εχουμε χάσει, ήδη, επαφή με τουλάχιστον 2 γενιές. Μαχητές της αντίστασης δε μίλησαν ποτέ για όσα έζησαν και υπέφεραν ούτε στα παιδιά τους. Τώρα πλέον η συζήτηση αυτή γίνεται με τα εγγόνια ή με τα δισέγγονα. Για να μην ξεχαστεί ό,τι έγινε. Και όλη αυτή η προσπάθεια έχει εξαιρετικά πιεστικά χρονικά περιθώρια, πλέον, αν σκεφτείτε ότι εγώ είμαι μεταξύ των νεότερων αντιστασιακών και είμαι, ήδη, 81 ετών. Εχει, λοιπόν, δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και ομιλιών μέσα στα σχολεία της χώρας, όλων των βαθμίδων, και «τρέχουμε» να προλάβουμε το χρόνο έτσι ώστε η ιστορία να καταγραφεί στη μνήμη των νεότερων όπως πραγματικά γράφτηκε, όχι αλλιώς.

«Να μάθουμε την ιστορία μας»

- Με γνώμονα τη μεγάλη εμπειρία σας, τι συμβουλεύετε τις νέες γενιές, τη σημερινή νεολαία, όσον αφορά στην αντίσταση απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε «Νέα Τάξη Πραγμάτων»;

- Μ.Β.: Η κατάσταση στην Ελλάδα, μετά τον πόλεμο, ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι σε εμάς. Αλλες χώρες όντως απελευθερώθηκαν. Η Ελλάδα επανακαταλήφθηκε, αυτή τη φορά από τους Αγγλους και υπήρξε και συνέχεια. Οι νεότερες γενιές συμμετείχαν στο πλευρό των παλαιότερων γενιών σε αγώνες. Δε χάσατε αυτή την επαφή με την ιστορία, δε χάσατε το νήμα.

Υπό αυτή την έννοια, έχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα είναι λίγο ευκολότερο από ό,τι σε άλλες χώρες να μεταλαμπαδευτεί η εμπειρία της αντίστασης. Εμείς, στο Βέλγιο σήμερα, έχουμε, όσο και αν ακούγεται περίεργο, τη βοήθεια του υπουργείου Αμυνας, το οποίο χορηγεί κονδύλια για να γίνονται εκδηλώσεις ενημέρωσης, να στηθεί μουσείο της αντίστασης, να γίνονται ομιλίες.

Είναι καλό, νομίζω, χρήματα που προορίζονταν για εξοπλισμούς, να δίνονται για δραστηριότητες που στοχεύουν στο να μην γίνει ποτέ πια πόλεμος. Και είναι θετικό ότι όλες αυτές οι δραστηριότητες έχουν μεγάλη απήχηση στη νεολαία, βρίσκουν πολλά πρόθυμα αυτιά για να ακούσουν ότι εκτός από 5 ημερομηνίες και κάποιες επίσημες συμφωνίες, ο πόλεμος σήμαινε επίσης κακουχίες, αμέτρητους νεκρούς, μάχες, στρατόπεδα συγκέντρωσης και αντιστασιακή δράση. Στοιχεία, δηλαδή, που δεν αναφέρονται στα σχολικά βιβλία μας.

Είναι, όμως, σημαντικά. Γιατί πρέπει να γίνει κατανοητό και στις επόμενες γενιές ότι η μοναδική λύση που υπάρχει είναι η αντίσταση, και όσο και αν φαντάζει αδύναμη απέναντι σε μεγάλους στρατούς, μπορεί να έχει αποτελέσματα.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Εγώ τα 'χω με τον κόσμο

Θέλεις να λυπηθείς και δε σε αφήνουν! Εκεί που ο νους σου πηγαίνει στους σκοτωμένους και στους τραυματίες, βγαίνει το πρώτο θρασίμι και αρχίζει να ξερνάει χολή. Μιλάει για ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιοσύνη... και καταγγέλλει αυστηρά τους τρομοκράτες. Και πριν προλάβεις να συνέλθεις, από το σοκ των δηλώσεων, βγαίνει και ο έτερος Καππαδόκης. Αυτός, πια, χωρίς έλεγχο! Ανοίγει το στόμα του και από μέσα του βγαίνουν τόνοι ψευτιάς, υποκρισίας και ηλιθιότητας!

Και βλέποντας αυτά τα δυο γεγονότα, τις εκρήξεις στο Λονδίνο και τις δηλώσεις στη Σκοτία, αυτόματα αναρωτιέσαι ποια από τις δυο αυτές πράξεις είναι πιο τρομοκρατική. Μετράς τα θύματα της πρώτης και οι αριθμοί είναι σε «αποδεκτά» όρια. Μετράς της δεύτερης και χάνεις το μέτρημα! Μιλάμε για εκατομμύρια! Μιλάμε για ολόκληρες πόλεις, για ολόκληρες χώρες, για ολόκληρες ηπείρους! Αφήστε που η πρώτη πράξη είναι αποτέλεσμα της δεύτερης.

Και, βέβαια, δεν οργίζομαι με τον Μπλερ και τον Μπους. Ο,τι και αν πουν ετούτοι, και οι σύμμαχοί τους, είναι πολύ λιγότερο από τα έργα τους! Οργίζομαι με τον «πολύ» κόσμο, με αυτή τη «μεγάλη» μερίδα του κόσμου, που δέχεται να κοιτάζει το δέντρο και (να) αφήνει να χάνεται το δάσος. Που παριστάνει τον αθώο και τρέχει να γεμίσει τα πάρκα και τα γήπεδα, για να εξαλειφθεί, τάχα μου, η φτώχεια με τα τραγούδια της Μαντόνα! Τον κόσμο που κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι την ίδια ώρα που αυτός «συνδράμει» τους φτωχούς, οι Μπλερ και οι Μπους, οι «8», οι «18», οι «28», τέλος πάντων (δεν είναι περισσότεροι), σφίγγουν το λαιμό των φτωχών και τους πνίγουν. Την ώρα που αυτός τους δίνει μια μπουκιά ψωμί, αν φτάνουν τα χρήματα (που συγκεντρώνονται από τέτοιες εκδηλώσεις), για έστω μια μπουκιά ψωμί, οι «8», οι «18», οι «28», τέλος πάντων, χώνουν τα βρώμικα δάχτυλά τους στα στομάχια των πεινασμένων και τραβάν την μπουκιά, για να τη «συσσωρεύσουν» και αυτή!

Οργίζομαι με τον «πολύ» κόσμο, που παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται πως την ώρα που αυτός τραγουδάει, για να εξορκίσει τη φτώχεια, ο Μπους και ο Μπλερ και Σία δημιουργούν καινούρια εκατομμύρια φτωχών. Πέφτουν σαν τις ακρίδες, πάνω στις πρώτες ύλες, στο ψωμί, στον αέρα του «τρίτου κόσμου» και όχι μόνον! Κλέβουν, αρπάζουν και βομβαρδίζουν με κάθε είδους όπλα και χημικά. Οργίζομαι με τον «πολύ» κόσμο, που ακούει μόνον τις δικές του κραυγές. Που νιώθει μόνον τις δικές του πληγές. Που παριστάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι τον έχουν βάλει και αυτόν απέναντι από το σκόπευτρο και τον πυροβολούν. Πώς το φιτίλι που άναψε τις βόμβες στη Νέα Υόρκη, στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο, οι «8» το έχουν ανάψει. Οι «8», που εκπροσωπούν τις πολυεθνικές και τους ομίλους.

Οργίζομαι με τον «πολύ» κόσμο, που παριστάνει ότι δε βλέπει αυτούς που τοποθετούν τις βόμβες στους σταθμούς των τρένων, στα εργοστάσια, στα σπίτια. Τους πραγματικούς τρομοκράτες. Τους καθημερινούς τρομοκράτες. Αυτούς, που μέρα μεσημέρι και χωρίς καμία προφύλαξη βομβαρδίζουν το οκτάωρο, τη σύνταξη, τους μισθούς. Αυτούς, που οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτούς, που μας έχουν βάλει όλους στο σημάδι.

Και οργίζομαι με τον «πολύ» κόσμο που κάνει διαχωρισμούς στους τόπους και στους τρόπους εξόντωσης. Που θεωρεί αποτρόπαιο το περιστασιακό χτύπημα στο Λονδίνο και δε θεωρεί αποτρόπαιο το καθημερινό χτύπημα στο Ιράκ. Που θεωρεί εξευτελιστικό να τρέχεις ματωμένος στη Νέα Υόρκη και δε θεωρεί εξευτελιστικό να τρέχεις ματωμένος στη Βαγδάτη.

Και οργίζομαι, τέλος, με τον «πολύ» κόσμο που από μικροσυμφέροντα και ατολμία, από υστεροβουλία και δειλία στρέφει σε λάθος κατεύθυνση την οργή του. Που έχει μπροστά του τον εχθρό, αλλά επιμένει να τον ψάχνει στα υψώματα του Αφγανιστάν. Που αντί να βουτήξει τους «8» από το γιακά και να τους πετάξει στα σκουπίδια, κάθεται και τους ακούει να βγάζουν οχιές από το στόμα τους. Να λένε ψέματα και να υποκρίνονται.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ