ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ Β. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΥ
Ευθεία αμφισβήτηση των πειστηρίων - αποτυπωμάτων

Σε συνολική αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των πειστηρίων - αποτυπωμάτων, τα οποία προσκόμισαν στη δίκη της «17 Ν» οι εγκληματολογικές υπηρεσίες της Αστυνομίας ως αποδεικτικά στοιχεία της ενοχής των κατηγορουμένων, προχώρησε χθες η υπεράσπιση του Βασίλη Τζωρτζάτου. Με δήλωσή του προς το δικαστήριο - την οποία και κατέθεσε γραπτώς - ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Κώστας Παπαδάκης, αμφισβήτησε ευθέως τον ισχυρισμό της Αστυνομίας ότι ανήκει στον Β. Τζωρτζάτο το αποτύπωμα που βρέθηκε πάνω σε αστυνομικό πηλήκιο στη γιάφκα που διατηρούσε η οργάνωση στην οδό Πάτμου. Κάνοντας χρήση έγχρωμης φωτογραφίας που η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε στο δικαστήριο (και για πρώτη φορά στη δικογραφία) μόλις στις 6/6/2003, με το πραγματικό αποτύπωμα του κατηγορούμενου και αυτό που του αποδίδεται, ο υπερασπιστής συνήγορος συνέκρινε τα σημεία των δύο αποτυπωμάτων, που, σύμφωνα με την Αστυνομία, ταυτίζονται και κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Επί συνόλου δεκαπέντε φερομένων ως ομολόγων σημείων, τα τέσσερα στερούνται της απαιτούμενης ταυτοποίησης, ένα ταυτίζεται και δέκα δεν ταυτίζονται».

Αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι ειδικός επί των αποτυπωμάτων κι ότι κατέληξε στην παραπάνω διαπίστωση, χρησιμοποιώντας τη μελέτη του Κ. Πίτου «Ιχνολογία», η οποία εκδόθηκε το 1985 προς χρήση των ανακριτικών υπαλλήλων και των νομικών, ο Κ. Παπαδάκης ζήτησε από το δικαστήριο, για λογαριασμό του πελάτη του, δικαστική πραγματογνωμοσύνη για την πιστοποίηση των προαναφερθέντων αποτυπωμάτων, επιφυλασσόμενος ο ίδιος σε διορισμό τεχνικού συμβούλου. Επίσης ζήτησε να κληθεί από το δικαστήριο για να καταθέσει η καθηγήτρια της Ιατροδικαστικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Ερση Αμπατζή - Καλφόγλου, η οποία, σε συνέντευξή της στις 21/6/2003 στην «Ελευθεροτυπία», αναφέρει ότι είναι δυνατή η μεταφορά αποτυπωμάτων.

Ο εισαγγελέας της έδρας που πήρε αργότερα το λόγο ζήτησε την απόρριψη των αιτημάτων της υπεράσπισης Τζωρτζάτου, ισχυριζόμενος ότι έχει γίνει διεξοδική συζήτηση επί του θέματος της ταυτοποίησης των αποτυπωμάτων κατά τη διάρκεια της δίκης. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να απαντήσει επί του θέματος, κάτι που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, ίσως και αύριο. Εντούτοις, σε μια αποστροφή του λόγου, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης επιβεβαίωσε πως η όλη κατάσταση με τα αποτυπώματα είναι προβληματική, ακριβώς για το λόγο ότι η τεχνογνωσία, οι ειδήμονες και τα σχετικά εργαστήρια ανήκουν στους στεγανούς μηχανισμούς της Αστυνομίας.

Μάρτυρες υπεράσπισης της Αγγ. Σωτηροπούλου

Κατά τη χθεσινή μέρα της δίκης, κατέθεσαν υπέρ της Αγγελικής Σωτηροπούλου ο τραπεζικός υπάλληλος Στυλιανός Σωτηριάδης και η παιδική της φίλη Νικολέτα Σταματούκου, υπάλληλος στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας.

Ο Στ. Σωτηριάδης κατέθεσε ότι γνώριζε το ζευγάρι Σωτηροπούλου - Κουφοντίνα από το 1993 και τον κατηγορούμενο τον ήξερε σαν Δημήτρη Σωτηρόπουλο. Μίλησε με θετικό τρόπο για τη ζωή του ζευγαριού, είπε ότι έκαναν έναν ασκητικό τρόπο ζωής και χαρακτήρισε τον Δ. Κουφοντίνα χαμηλών τόνων και εσωστρεφή άνθρωπο.

Η Νικολέτα Σταματούκου κατέθεσε ότι γνώρισε την Αγγελική Σωτηροπούλου στο ορφανοτροφείο στην Καβάλα το 1972 κι από τότε που τη γνώρισε είναι πάντοτε η ίδια, «πολύ ευαίσθητο, στοργικό και αυθόρμητο άτομο». Για τον Δ. Κουφοντίνα, είπε πως είναι ο πιο τρυφερός άνθρωπος που γνωρίζει, ενώ απέδωσε τη συμμετοχή του στη «17 Ν» και τη δράση του, το ότι, δηλαδή, σήκωνε όπλο εναντίον ανθρώπων, στο βαθύ, όπως είπε, ανθρωπισμό του.

Και τρίτα διόδια στην Εθνική Λάρισας - Θεσσαλονίκης

Και τρίτο σταθμό διοδίων προτίθεται να «στήσει» η κυβέρνηση στην Εθνική Οδό από τη Λάρισα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Στόχος της να εισπράξει κι άλλα χρήματα από όσους ταξιδεύουν στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα από τους κατοίκους της Λάρισας και της Πιερίας, οι οποίοι για να διανύσουν την απόσταση μεταξύ των πρωτευουσών των δυο νομών θα είναι αναγκασμένοι να περνούν από δύο σταθμούς διοδίων!

Τα νέα διόδια θα «στηθούν» στο ύψος του Πλαταμώνα - τα άλλα δυο είναι στα Τέμπη και στα Μάλγαρα - και θα συνδυαστούν με το νέο σχεδιασμό των έργων στην περιοχή, που προβλέπουν μικρή μετατόπιση της Εθνικής Οδού προς την πλευρά των παραλίων. Η παλιά Εθνική Οδός θα παραμείνει ως έχει από την είσοδο στον Πλαταμώνα μέχρι την παραλία του Αγίου Παντελεήμονα και θα χρησιμοποιείται ως παρακαμπτήριος.

Σήμερα για τη διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη τα διόδια είναι συνολικά 7 ευρώ (Αθήνα - Λαμία 2,8 ευρώ, Λαμία - Λάρισα 1,40 ευρώ, Λάρισα - Κατερίνη 1,40 ευρώ και Κατερίνη - Εύζωνοι 1,40 ευρώ). Με τη λειτουργία και νέου σταθμού στον Πλαταμώνα η συνολική τιμή θα αυξηθεί ακόμη.

Ερώτηση για το δρόμο Γαλατά - Π. Επιδαύρου

Να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση του έργου κατασκευής του δρόμου που θα συνδέει τους Δήμους Γαλατά, Δρυόπης και Π. Επιδαύρου μεταξύ τους και αυτό να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη και Αντ. Σκυλλάκος.

Οπως υπογραμμίζουν στην Ερώτησή τους, η κατασκευή του δρόμου είναι απαραίτητη και αίτημα των κατοίκων, «γιατί το κόστος μεταφοράς με τα καράβια είναι πολύ υψηλό, με συνέπεια, εκτός των άλλων, να ανεβάζει κατακόρυφα τις τιμές των προϊόντων». Οι βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η κατασκευή του δρόμου ξεκίνησε τη δεκαετία του '80, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί. «Ο δρόμος - τονίζουν - λειτουργούσε μέχρι πέρυσι, αλλά σταμάτησε η χρήση του (με εντολή εισαγγελέα) μετά από ένα ατύχημα που έγινε. Ομως τόσο οι δήμαρχοι Γαλατά και Πόρου, όσο και οι άλλοι φορείς του νησιού ζητούν την επαναλειτουργία του, αφού παρθούν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ