ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Αναθέρμανση με το βλέμμα στραμμένο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ

Στην Αθήνα χτες ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο οποίος σήμερα και αύριο θα βρεθεί στα Σκόπια

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών
«Συγκεκριμένες ιδέες» και «σκέψεις» για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, που έχει επεξεργαστεί ο Μ. Νίμιτς, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χτες ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, ενώ προηγήθηκε και σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Ο νέος γύρος συνομιλιών έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών και πιέσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα της ονομασίας, προκειμένου να «ξεκολλήσει» η διαδικασία της πλήρους ενσωμάτωσης της ΠΓΔΜ στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους οργανισμούς.

Ο Μ. Νίμιτς στις δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσεις χαρακτήρισε ουσιαστική τη συζήτηση που είχε για περίπου 15 λεπτά με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ενώ εξήρε την ειλικρίνεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ. Απέφυγε πάντως να χαρακτηρίσει τις ιδέες του ως «νέα πρόταση».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι στη διάρκεια της συνάντησης ο Δ. Αβραμόπουλος «εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει ενεργά και εποικοδομητικά στα επόμενα βήματα της διαδικασίας». Επιβεβαιώνεται επίσης ότι κατά τη συνάντηση «οι δύο πλευρές έκαναν ανασκόπηση των μέχρι σήμερα συνομιλιών και εξέτασαν τις προοπτικές της διαπραγματευτικής διαδικασίας, επί τη βάσει σκέψεων και ιδεών που έχει επεξεργασθεί ο κ. Νίμιτς».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για την ελληνική πρόταση υπογραφής «μνημονίου κατανόησης» μεταξύ των δύο πλευρών, που στόχο έχει να γίνει το όχημα για παράκαμψη του ονόματος στις διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις τελευταίες απόπειρες διευθέτησης, κινήθηκαν γύρω από τα ονόματα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας».

Σήμερα και αύριο ο Μ. Νίμιτς θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Το κλίμα στη γειτονική χώρα είναι έκρυθμο, μετά τη σύγκρουση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι με την αντιπολίτευση και την αποχώρηση του κόμματος του πρώην προέδρου Μ. Τσερβένκοφσκι από τη Βουλή, ενώ έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σενάρια για πρόωρες εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ
Σε διεθνή φόρα με τα διαπιστευτήρια ανά χείρας

Καλεσμένος αμερικάνικης «δεξαμενής σκέψης», ο Αλ. Τσίπρας θα μιλήσει στη Νέα Υόρκη για το πώς μπορούν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν Ελλάδα και ΕΕ στην κρίση

«Χάντρες και καθρεφτάκια» στο λαό, διαβεβαιώσεις στην εγχώρια και διεθνή πλουτοκρατία για τις διαχειριστικές του ικανότητες, μοιράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό συντηρεί την ψευτοαντιπαράθεση με τη ΝΔ, τονωτική και για τους δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος, συσκοτίζει επιμελώς την αιτία της κρίσης, άρα και τη φιλολαϊκή διέξοδο απ' αυτήν και εντείνει την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα με αιχμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Δεν ήταν τυχαία η ανάσυρση - απ' την προ τριετίας ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ - της «θεωρίας» του «καζινοκαπιταλισμού» προχτές απ' τον Αλ. Τσίπρα, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Ούτε είναι τυχαίοι οι επίμονοι ισχυρισμοί πως η πάταξη της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να αποτρέψει τάχα τα μνημόνια και μελλοντικά να άρει τα εξοντωτικά αντιλαϊκά μέτρα, που ένα προς ένα συνθέτουν τη φιλομονοπωλιακή ευρωενωσιακή στρατηγική.

Ολα αυτά μαζί, καταδεικνύουν τη στοχευμένη προσπάθειά του να εξωραΐσει το σύστημα συνολικά ως μήτρα και της κρίσης και των φαινομένων διαφθοράς. Και ταυτόχρονα να ανακόψει τάσεις ριζοσπαστικοποίησης στις λαϊκές συνειδήσεις, να χειραγωγήσει και να ενσωματώσει το λαό με την επιζήμια ψευδαίσθηση περί ενός «υγιούς», «ηθικού» και «ανθρώπινου» καπιταλισμού.

Ενώπιον του χειμαζόμενου λαού, εμφανίζεται με τη ρομφαία της κάθαρσης κι απ' τα μονοπώλια διεκδικεί τα σκήπτρα της αστικής διαχείρισης. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ περιφέρει διεθνώς τα διαπιστευτήριά του, αναζητώντας και «χείρα βοηθείας» για την περίπτωση που θα κληθεί να ξελασπώσει την ντόπια πλουτοκρατία απ' την κρίση. Ετσι, μετά τη Λατινική Αμερική, θα μεταβεί στο Βερολίνο το ερχόμενο Σάββατο, όπου πέραν των εκδηλώσεων του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στις οποίες θα παραστεί, θα συναντηθεί και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του SDP, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στις ΗΠΑ, στις 22 Γενάρη, όπου θα μιλήσει στη δεξαμενή σκέψης Brookings Institution, σύμφωνα με την ανακοίνωση του εν λόγω ινστιτούτου. Το θέμα της ομιλίας του είναι «Η Ελλάδα και οι οικονομικές προκλήσεις του μέλλοντος», ενώ σημειώνεται πως «θα αναφερθεί στα ζητήματα των οικονομικών και κοινωνικών προοπτικών της Ελλάδας, στη σχέση ανάμεσα σε Αθήνα και υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Με νόημα επισημαίνεται ακόμα ότι «θα μιλήσει για τον ρόλο, που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν τα σημερινά προβλήματά τους». Ο Αλ. Τσίπρας προφανώς θα υπερασπιστεί το μείγμα διαχείρισης που ορέγεται να υλοποιήσει προς όφελος των μονοπωλίων, αφού εστιάζει στη διασφάλιση ροής κρατικού χρήματος σε ντόπιους και ξένους καπιταλιστές για να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Το μείγμα αυτό εκθείασε στη Λατινική Αμερική, όπου βρέθηκε, ενώ δεν έχει κρύψει το θαυμασμό του για την ανάλογη πολιτική που εφαρμόζει ο Ομπάμα, με βαριές συνέπειες για τους λαούς των χωρών αυτών.

ΠΑΣΟΚ
Θέλει το 2013 «έτος στροφής» για το κεφάλαιο

Ενα ακόμα «σχέδιο» για την ανάκαμψη της πλουτοκρατίας από την κρίση, παρουσίασε χτες ο Ε. Βενιζέλος

Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και για την παραπέρα θωράκιση στου αστικού πολιτικού συστήματος παρουσίασε ο Ε. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στη Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Τόνισε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η θητεία της κυβέρνησης να είναι τετραετής και σημείωσε: «Η κυβέρνηση δεν είναι μια κυβέρνηση της ΝΔ με την οποία εμείς συνεργαζόμαστε, αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων που ελέγχεται από την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία στην οποία συμμετέχουμε και την οποία συνδιαμορφώνουμε. Θέλουμε κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, η χώρα και η οικονομία χρειάζεται χρόνο, το ίδιο και εμείς».

Με στόχο την υποταγή του λαού στα νέα βάρβαρα μέτρα, ανέφερε ότι «το 2013 είναι έτος στροφής για την ελληνική οικονομία, η χρονιά του πρωτογενούς πλεονάσματος, η χρονιά της ανάσχεσης της ύφεσης».

Την ίδια ώρα βέβαια, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η «ανάκαμψη» αφορά τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που θα επωφεληθούν από το «πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων», την «ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος» και ξεκαθάρισε ότι στόχος της συγκυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την «προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων».

Σε αυτή την κατεύθυνση, πρόσφερε σαφείς διαβεβαιώσεις προς το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση των τριών εταίρων θα εφαρμόσει τις απαιτούμενες «διαρθρωτικές αλλαγές» με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης με «σταθερότητα, στρατηγική καθαρότητα, εθνική υπευθυνότητα και μεταρρυθμιστική επιμονή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε «τέσσερις πυλώνες» πάνω στους οποίους όπως είπε «μπορεί να στηριχτεί η στροφή της χώρας».

-- Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που, όπως είπε, θα έχει τη στήριξη του κράτους και θα βασιστεί στο «τραπεζικό σύστημα» και τις «πρωτοβουλίες του κόσμου των επιχειρήσεων και της αγοράς».

-- Εθνικό φορολογικό σύστημα. Ο Ε. Βενιζέλος έκανε λόγο για «ένα ριζοσπαστικό εθνικό φορολογικό σύστημα που ανταποκρίνεται στην αντίληψή μας για την Ελλάδα του μέλλοντος, ως χώρο εγκατάστασης επιχειρήσεων, ως χώρο που αξιοποιεί τα τεράστια φυσικά πλεονεκτήματα». Δηλαδή, την εξασφάλιση νέων φορολογικών προνομίων για το μεγάλο κεφάλαιο.

-- Αναθεώρηση του Συντάγματος. Πρότεινε την κατάθεση κοινού κειμένου Αναθεώρησης του Συντάγματος από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, «έναν άλλο ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, και του τρόπου εκλογής του απευθείας από το λαό, με αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με σήμερα». Επίσης, αλλαγή τους «εκλογικού συστήματος (...) γιατί η χώρα θα περάσει μια μακρά περίοδο κυβερνήσεων συνεργασίας». Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η μεγαλύτερη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος.

-- Εθνική στρατηγική, που τη συνέδεσε με «το νομοθετικό και επιχειρησιακό πλαίσιο για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας». Πρέπει, είπε, «να δηλωθούν στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες των ερευνών για υδατάνθρακες για να προχωρήσουν και τα θέματα των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ». Ουσιαστικά, περιέγραψε τις κινήσεις της συγκυβέρνησης για την παραχώρηση του φυσικού πλούτου της χώρας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Ε. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει από 28 Φλεβάρη έως 3 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ