ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Αντεγκλήσεις και διαμάχη για το επόμενο βήμα

Κλαδικά συνδικάτα και συνδικάτα βάσης, όπως και το «Μέτωπο της 14ης Ιανουαρίου» πιέζουν για ολική εκκαθάριση του καθεστώτος Μπεν Αλι σε όλα τα επίπεδα

Ανυποχώτητοι οι διαδηλωτές
Ανυποχώτητοι οι διαδηλωτές
ΤΥΝΙΔΑ.-

Στους κόλπους της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών έχει μεταφερθεί κατά κύριο λόγο, πλέον, η αντιπαράθεση μεταξύ όσων υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις μέχρις ότου απομακρυνθεί από την εξουσία και το τελευταίο πρόσωπο που σχετίζεται με το καθεστώς Μπεν Αλι (συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Γκανούσι) και όσων θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί μια «ευκαιρία» στη «μεταβατική κυβέρνηση» για να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της περί «συνταγματικών μεταρρυθμίσεων» και άλλων μέτρων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε «ελεύθερες εκλογές». Το θέμα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς κατά της κυβέρνησης τάχθηκαν και ολόκληρα κλαδικά σωματεία, όπως αυτό των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των εργαζομένων στον τομέα Υγείας, στα ταχυδρομεία, στις τηλεπικοινωνίες, ενώ διαφώνησαν τοπικές αντιπροσωπείες, όπως οι αντιπροσωπείες των συνδικάτων της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Σφαξ, και της Τζεντούμπα.

Ενώ συνεχίζονται οι, κατά τόπους, ψηφοφορίες στους κόλπους της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών, πληθαίνουν και οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η «κάθαρση» θα πρέπει να εφαρμοστεί και εντός της ίδιας της Γενικής Ενωσης, καθώς μια σειρά από στελέχη της δεν είχαν προβλήματα συνεργασίας με το καθεστώς Μπεν Αλι. Παράλληλα, την εμφάνισή του έκανε και το «Μέτωπο της 14ης Ιανουαρίου», (ημέρα φυγής του Μπεν Αλι από τη χώρα), το οποίο απαρτίζεται από επτά δυνάμεις που, μέχρι πρότινος, ήταν παράνομες, και ζητά όχι μόνο τη διάλυση της «μεταβατικής κυβέρνησης», αλλά και της βουλής και της γερουσίας και όλων των θεσμικών οργάνων που έχουν στελεχωθεί επί καθεστώτος Μπεν Αλι.

Το Μέτωπο τάσσεται υπέρ της αντικατάστασής τους από μια επιτροπή που θα προκύψει από συνεννόηση των συνδικάτων, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που δεν είχαν σχέση με το καθεστώς, αλλά και δυνάμεων που αναδείχθηκαν μέσα από τις διαδηλώσεις (π.χ. τις επιτροπές πολιτοφυλακής). Και προτείνει, εκτός των άλλων, και την άρση των όποιων συμφωνιών έχουν γίνει σε οικονομικό επίπεδο με συνέπεια ιδιωτικοποίηση και εκποίηση του δημοσίου πλούτου της χώρας και αναθεώρηση συνολικά της κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής.

Επιστροφή σε τεταμένο κλίμα

Μέσα σε αυτό το κλίμα, επέστρεψε στην Τύνιδα, μετά από 22 χρόνια στο Λονδίνο, ο Ρασίντ Γανούσι, επικεφαλής του ισλαμικού κόμματος «Ennahdha»,ο οποίος έσπευσε, σε λεκτικό τουλάχιστον επίπεδο, να διαβεβαιώσει ότι το κόμμα του δεν έχει καμία σχέση με το πολιτικό Ισλάμ όπως το έχει γνωρίσει η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να αποδώσει τη διαμόρφωση του σχετικού κλίματος σε όσους «θέλουν να φρενάρουν τη διαδικασία αλλαγών στην Τυνησία με το φόβητρο του Ισλάμ». Υποστήριξε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με κόμματα της αντιπολίτευσης, που ήταν εκτός νόμου και είναι άκρως κοσμικά, και ότι στόχος είναι η υιοθέτηση νέου συντάγματος και η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, αποδεχόμενος το αίτημα για «ολική και πλήρη κάθαρση από το καθεστώς Μπεν Αλι».

Κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει η Τυνησία να γίνει ισλαμικό κράτος επιμένοντας ότι «θέλουμε μόνο να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα του καθενός στην προσωπική έκφραση της πίστης». Παρομοίασε το «Ennahdha» με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν στην Τουρκία και διευκρίνισε ότι δε θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, οπότε και αν γίνουν, αλλά στις βουλευτικές. Τη σημασία του έχει, πάντως, ότι ενώ εκατοντάδες υποστηρικτές του Γανούσι τον υποδέχονταν ενθουσιωδώς στο αεροδρόμιο, δίπλα πραγματοποιούνταν μια συμβολική, αλλά δυναμική διαδήλωση με κύρια συνθήματα «Οχι στη θεοκρατία, όχι στον ισλαμισμό, όχι στη σαρία»!

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι αιματηρές επιθέσεις

ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΠΕΣΑΒΑΡ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Με αιματηρές συγκρούσεις και επιθέσεις εξελίχθηκε το Σαββατοκύριακο στο Αφγανιστάν, όπου το Σάββατο, σύμφωνα με δηλώσεις της τοπικής αστυνομίας, καμικάζι σκότωσε τον αναπληρωτή κυβερνήτη της Κανταχάρ, Αμπντούλ Λατίφ Ασνα, τραυματίζοντας ακόμα πέντε ανθρώπους, με τις ΗΠΑ εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων να δηλώνουν ότι «οι προσπάθειες να ηττηθεί η εξέγερση θα συνεχιστούν». Χτες σε έκρηξη βόμβας στο ανατολικό Αφγανιστάν σκοτώθηκε και ένας κατοχικός στρατιώτης, χωρίς ωστόσο οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για την εθνικότητα και την ταυτότητά του.

Παράλληλα ομάδα Ταλιμπάν απήγαγε 21 φυλάρχους από την επαρχία Κουνάρ, οι οποίοι συνεργάζονται με την εγκάθετη κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι. Οι αρχές δήλωσαν ότι καταβάλλουν προσπάθειες για την απελευθέρωσή τους, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Στο Πακιστάν περισσότεροι από τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμα 19 τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη φορτηγών στα βορειοδυτικά της χώρας, μεταξύ Πεσαβάρ και Κοχάτ. Ακόμα πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός αξιωματούχος, σκοτώθηκαν σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στην Πεσαβάρ, χωρίς καμία οργάνωση να αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ απαντώντας σε αίτημα των ΗΠΑ να απελευθερωθεί ο διπλωμάτης που σκότωσε δύο Πακιστανούς την περασμένη βδομάδα, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα, δηλώνουν ότι θα ακολουθηθούν οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να γίνουν σεβαστές.

ΑΪΤΗ
Η Κλίντον στον τόπο του εγκλήματος

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.--

Την Αϊτή επισκέφτηκε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, με μοναδικό στόχο την παγίωση του αποτελέσματος των πρωτοφανών εκβιασμών και απειλών όσον αφορά στα «αποτελέσματα» των εκλογών - παρωδία.

Συναντήθηκε με τους τρεις «επικρατέστερους» υποψήφιους, την Μιρλάντ Μανινγκάτ και του Μισέλ Μαρτελί που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο αλλά και τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος, ΙΝΙΤΕ, Ζιντ Σελεστάν που εξαναγκάστηκε σε «παραίτηση» μετά τις «παραινέσεις» των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. «Παραινέσεις» που περιελάμβαναν από απειλές για διακοπή της οικονομικής βοήθειας, την επιστροφή του πρώην δικτάτορα Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ έως και την έμμεση απειλή για βίαιη εκδίωξη του προέδρου Ρενέ Πρεβάλ. Φυσικά, η Κλίντον διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν την παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας. Την ίδια στιγμή, η κυρίαρχη ομάδα της ολιγαρχίας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο Πρεβάλ ούτως ώστε να τον «πείσει» να αποδεχτεί τα ευρήματα της έκθεσης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) που φέρουν ως τους δύο νικητές η Μανιγκάτ και το Μαρτελί. Στο μεταξύ, στις 2 Φεβρουαρίου θα δημοσιοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Αϊτή, όπως ανακοίνωσε το εκλογικό συμβούλιο της Αϊτής (CEP). Είναι άγνωστο τι θα ανακοινωθεί, αλλά βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων οι δύο επικρατέστεροι ήταν η Μανιγκάτ και ο Σελεστάν.

ΟΜΑΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
«Σπίθα» έντασης

MOΥΣΚΑΤ.--

Τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση ενός κυκλώματος κατασκοπείας ανακοίνωσαν οι αρχές του Ομάν, στρέφοντας τις υποψίες τους προς τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πυροδοτώντας ένα μέτωπο έντασης ανάμεσα σε δύο αραβικές χώρες που, μέχρι στιγμής, θεωρούνται πολύ καλές σύμμαχοι, τη στιγμή, μάλιστα, που γενικότερα ο αραβικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι αρχές του Ομάν έδωσαν στη δημοσιότητα την υπόθεση την Κυριακή, υποστηρίζοντας ότι έχουν, ήδη, γίνει συλλήψεις (και υπηκόων του Ομάν) και ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, στόχος του κατασκοπευτικού δικτύου ήταν κυρίως οι κυβερνητικές και στρατιωτικές δραστηριότητες της χώρας.

Αρκετές ώρες αργότερα, χτες το μεσημέρι, το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προχώρησε σε μια έντονου ύφους «απάντηση», όπου διαψεύδει κάθε εμπλοκή, δηλώνοντας «σοκαρισμένο και έκπληκτο». Συμπληρώνει, δε, ότι τα ΗΑΕ είναι έτοιμα να συνεισφέρουν με κάθε τρόπο «στην αποκάλυψη της αλήθειας για εκείνους που θέλησαν να προκαλέσουν πρόβλημα στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών».

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι πίσω από την παρούσα ένταση θα μπορούσε να κρύβεται το γεγονός ότι το Ομάν, αν και είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, παράλληλα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με το Ιράν, με το οποίο συνεργάζονται στον έλεγχο των στενών του Ορμούζ , ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σημείο, από όπου διακινείται, καθημερινά, το 40% του πετρελαίου που μετακινείται διά θαλάσσης. Μια έτερη αλλά και σχετική εκδοχή ήθελε το κατασκοπευτικό δίκτυο να είναι προσανατολισμένο στις διαδικασίες διαδοχής του 70χρονου σουλτάνου του Ομάν, Καμπούς, ο οποίος δεν έχει παιδιά.

ΡΩΣΙΑ
Με το σταγονόμετρο οι πληροφορίες για τον δράστη της επίθεσης

ΜΟΣΧΑ.--

Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης στο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Μόσχας Ντομοντέντοβο την περασμένη βδομάδα, που σκότωσε 35 άτομα και τραυμάτισε περισσότερους από 180, είχε στόχο και ξένους υπηκόους, σημειώνουν οι ομοσπονδιακοί ερευνητές της επίθεσης. Οι ίδιοι ανέφεραν πως γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη, ενός 20χρονου από την περιοχή του Καυκάσου, ωστόσο δεν έδωσαν παραπάνω λεπτομέρειες φοβούμενοι πως πιθανόν να δημιουργηθούν καθυστερήσεις στις έρευνες.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Ιντερφαξ» μετέδωσε πως οι αρχές έχουν σαφή αποδεικτικά στοιχεία, που συνδέουν την επίθεση στο αεροδρόμιο με τον ηγέτη των ισλαμιστών μαχητών, Ιμπραχίμ Χάλι Ντάουντοφ. Εξάλλου, η σύζυγος του Ντάουντοφ κατονομάστηκε ως η γυναίκα που σκοτώθηκε κατά την προετοιμασία εκρηκτικών για την επίθεση, το σώμα της οποίας βρέθηκε σε κτίριο κοντά στη Μόσχα στις 31 Δεκέμβρη. Πάντως, μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ