ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ολοκληρώνουν το ξεπούλημα

Συνάντηση Κ. Σημίτη με συναρμόδιους υπουργούς και την ηγεσία της Τράπεζα της Ελλάδας

Eurokinissi

Τις τελικές πινελιές για την εκχώρηση της Γενικής Τράπεζας στο ιδιωτικό κεφάλαιο βάζει σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό για σήμερα Παρασκευή προγραμματίζεται συνάντηση του Κ. Σημίτη με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, Αμυνας Γ. Παπαντωνίου και με τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας Ν. Γκαργκάνα. Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ευφορίας στο χρηματιστήριο και να εμφανιστεί σαν πρωτοπόρα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων - αναδιαρθρώσεων, προκειμένου να ενισχύσει τα ψευτοεπιχειρήματά της έναντι της ΝΔ, στελέχη της οποίας μέχρι και πρόσφατα έκαναν λόγο για... βάλτωμα των αποκρατικοποιήσεων. Σε αντίθεση με τους κυβερνώντες - και την ηγεσία του ΝΔ που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζει αυτήν την πολιτική - το ΚΚΕ στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζόμενων, οι οποίοι σε περίπτωση εκχώρησης της τράπεζας θα βρεθούν αντιμέτωποι με κύμα απολύσεων. Ηδη από τα μέσα του Οκτώβρη του 2003 το ΚΚΕ κατέθεσε και Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να σταματήσουν τα κυβερνητικά παιχνίδια με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Γενικής Τράπεζας, να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, να διατηρηθεί η σημερινή της φυσιογνωμία και η εταιρική της ταυτότητα, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο Σύλλογος των Υπαλλήλων σε χτεσινή ανακοίνωση ζητά «να σταματήσει άμεσα η διαδικασία της πώλησης» όπως και οι «ασκούμενες πιέσεις προς το ΔΣ του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για καθοδηγούμενη απόφαση υπέρ συγκεκριμένης εταιρίας». Σε διαφορετική περίπτωση, συνεχίζει η ανακοίνωση των εργαζόμενων, θα «αντιμετωπίσουν όχι μόνο μόνο τις δυναμικές αντιδράσεις των εργαζομένων αλλά και τη Δικαιοσύνη».

ΕΣΥΕ
«Μαγειρέματα» με τον τιμάριθμο

Συνεχίζονται οι μεθοδεύσεις από την - ελεγχόμενη από την κυβέρνηση - διοίκηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), για τον εξωραϊσμό του πληθωρισμού τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2003, που βρισκόταν σε εξέλιξη η απεργία των εργαζομένων στην ΕΣΥΕ. Στο συγκεκριμένο δίμηνο δεν υπήρξαν τιμοληψίες, κατά συνέπεια δεν υπάρχει καταγραφή των τιμών στα είδη της ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Η διοίκηση της ΕΣΥΕ επιχειρεί να αντιπαρέλθει το «σκόπελο». Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα τον πληθωρισμό του Δεκέμβρη του 2003, χωρίς να έχει προηγηθεί η ανακοίνωση για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο επίσημος τιμάριθμος για το Δεκέμβρη του 2003 συνεχίζει να παραμένει στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, που υπήρχαν το μήνα Σεπτέμβρη και να διαμορφωθεί σε ετήσια βάση στο 3,2% με 3,3%. Είναι φανερό ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει καταγραφή του τιμάριθμου σε μέσα επίπεδα έτους. Η διοίκηση της ΕΣΥΕ επιχειρεί να κλείσει το θέμα με τη χρήση «μεθόδων», που όμως σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα στατιστικά στάνταρ.

Για ποιον... χτυπά η καμπάνα;

Τον τίτλου του βιβλίου «Για ποιον χτυπά η καμπάνα;» του Χέμινγουέι, θυμίζει η παρακάτω είδηση που είδε χτες το φως της δημοσιότητας στις σελίδες της οικονομικής εφημερίδας «Ναυτεμπορική». Επικαλούμενη στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, η εφημερίδα μάς πληροφορεί πως «η αδυναμία εξόφλησης οφειλών από πιστωτικές κάρτες στις ΗΠΑ, στο τρίτο τρίμηνο του 2003, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ»! Τι φταίει που οι Αμερικανοί, δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις για τις αγορές που έκαναν με πιστωτικές κάρτες;

Την απάντηση τη γνωρίζουν και στην Ελλάδα, αρκετοί από τους Ελληνες που πίστεψαν ότι ΟΛΟΙ - όπως γίνεται και στις ΗΠΑ - μπορούν να λύσουν κάθε οικονομικό τους πρόβλημα με τα δάνεια που προσφέρουν αφειδώς και με το αζημίωτο οι τραπεζίτες. Ειδικότερα, τις δυσκολίες των Αμερικανών να πληρώσουν τις δόσεις στις τράπεζες, που αναλογούν από δάνεια με πιστωτικές κάρτες, δίνει η Ενωση Αμερικανικών Τραπεζών, που επισημαίνει πως βασική αιτία ήταν η αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας. Δηλαδή η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλότερα - από το σχεδιαζόμενο - επίπεδα. Πράγματι, όπως προκύπτει και από στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, η μέση διάρκεια ανεργίας στο διάστημα του τρίτου τριμήνου του 2003 ξεπέρασε τις 20 βδομάδες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως από τις αρχές του 2001, η αμερικανική οικονομία έχει χάσει 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις - παρά τη βελτίωση της κερδοφορίας τους και την την ανάκαμψη που παρατηρείται στην αγορά - δεν έχουν ακόμα αρχίσει να προσλαμβάνουν αρκετούς υπαλλήλους.

Μήπως η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να προβληματίσει τους κυβερνώντες στην Ελλάδα και όλους εκείνους που δηλώνουν πως δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας από την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών. Μήπως επίσης πρέπει να προβληματίσει, κυρίως τα νοικοκυριά εργαζομένων, που - πιστεύοντας στις τραπεζικές διαφημίσεις - προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας με την εύκολη λύση του τραπεζικού δανεισμού, φουσκώνοντας τα χρέη τους στις τράπεζες (με πιστωτικές κάρτες και άλλης μορφής καταναλωτικά δάνεια); Μήπως;


Λ. Τ.

Ασυδοσία και στην ταχυδρομική αγορά

Σε συνθήκες πλήρους ασυδοσίας λειτουργεί και η ταχυδρομική αγορά στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Σύμφωνα με αυτά, επί συνολικού ύψους προστίμων 1.274.249 ευρώ, που επιβλήθηκε σε ταχυδρομικές εταιρίες για διάφορες παραβάσεις, πρόστιμο 279.472 ευρώ αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα ταχυδρομικών υπηρεσιών, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια!

Στην ανακοίνωση της ΕΕΤΤ, αναφέρεται ότι μετά από ελέγχους τριών χρόνων (2000 - 2003), επιβλήθηκαν συνολικά κυρώσεις σε 55 περιπτώσεις. Απ' αυτές, πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 36, ενώ στις υπόλοιπες 19 έγιναν συστάσεις ή προειδοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ