ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Βελτίωση της οικονομίας λένε τη λαϊκή απόγνωση

Στους άξονες της κυβερνητικής προπαγάνδας περί ...«βελτίωσης του οικονομικού κλίματος», σαν συνέπεια της «αποφασιστικής στάσης» της συγκυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας, κινήθηκε η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg».

Και ενώ οι εικόνες απόγνωσης των λαϊκών στρωμάτων από τις βάρβαρες πολιτικές λιτότητας είναι καθημερινές, η συγκυβέρνηση εμμένει στην προκλητική θέση για «βελτίωση του οικονομικού κλίματος», η οποία όμως προκύπτει μόνο ως κίνηση μιας σειράς δεικτών του κεφαλαίου. Κατά τον υπουργό Οικονομικών η επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, η άνοδος των τιμών των ομολόγων, η επανεκκίνηση του δανεισμού από την ΕΤΕπ, η έκδοση ομολογιακού δανείου από τον ΟΤΕ «αποτελούν απόδειξη από τις αγορές ότι η αξιοπιστία επιστρέφει». Αναφέρθηκε επίσης και στις πολλές μεταρρυθμίσεις που προώθησε η συγκυβέρνηση... Ως τέτοιες ανέφερε την «απελευθέρωση» αγορών και επαγγελμάτων, όπως η αδειοδότηση των φορτηγών, η άρση του καμποτάζ, το άνοιγμα του επαγγέλματος των δικηγόρων, των μηχανικών και άλλων επαγγελμάτων.

Για το φόρο στα ακίνητα επαναβεβαίωσε τις θέσεις της συγκυβέρνησης, ενώ εμφάνισε σαν θετικό το γεγονός ότι δε θα εισπράξουν περισσότερα χρήματα από αυτά που παίρνουν σήμερα... Το ότι το ίδιο ποσό φόρου θα προκύψει από την επέκταση της φορολογικής βάσης, καθώς στη φορολογία εντάσσονται η αγροτική γη, τα κενά διαμερίσματα κ.ά., με αποτέλεσμα να υπάρξει ανακατανομή των φορολογικών βαρών, έτσι ώστε να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των μικρών ιδιοκτησιών και να μειωθεί στις μεγάλες ιδιοκτησίες, το άφησε ασχολίαστο.

Με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, οι οποίες αμφισβητούν στην ουσία τους τις πολιτικές λιτότητας, ο υπουργός Οικονομικών, παραποιώντας την πραγματικότητα και τις ίδιες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση απέναντι στην τρόικα, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους σε μια σειρά κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, από τη στιγμή που το ΔΝΤ μιλά για χρηματοδοτικό κενό 9,5 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016, υποστήριξε ότι «τα μέτρα λιτότητας που αποφασίσαμε με τους προϋπολογισμούς του 2013 - '14 είναι και τα τελευταία». Πρόκειται για παραποίηση της πραγματικότητας, γιατί αυτή τη στιγμή μέσω της ενοποίησης των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης η συγκυβέρνηση προωθεί νέες μειώσεις συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών.

Το ίδιο γαλαντόμος εμφανίστηκε όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις απολύσεις στο Δημόσιο. Αφού ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα 100.000 εργαζόμενοι, πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «θα δούμε πού αλλού χρειάζονται αποχωρήσεις». Στη συνέχεια βέβαια υποστήριξε ότι «μετακινήσεις υπαλλήλων δεν σημαίνει απαραιτήτως αποχωρήσεις, αλλά όπου υπάρχει ανάγκη να μεταφέρονται σε άλλες θέσεις στο Δημόσιο». Πρόκειται για συνειδητή παραποίηση της αλήθειας, καθώς το 2013 θα πρέπει να απολυθούν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι και έως το 2015 συνολικά 150.000.

Εντύπωση προξένησε και το γεγονός ότι στην αναφορά του για τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, παρέλειψε να αναφερθεί στη ΔΕΠΑ, όπου μαίνεται αμερικανορωσική σύγκρουση, για τα χέρια στα οποία θα καταλήξει η εταιρεία, και μίλησε μόνο για τη ΔΕΣΦΑ και τον ΟΠΑΠ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
Μικρή βελτίωση και το Γενάρη

Τις θετικές προσδοκίες των επιχειρήσεων από την απαρέγκλιτη υλοποίηση της σκληρής αντιλαϊκής και φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης, αντανακλά ο δείκτης οικονομικού κλίματος (85,8 μονάδες με βάση το 100) το Γενάρη του 2013, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η σταθεροποίηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης δείχνει εν μέρει και την αντίστοιχη επίδραση σε τμήμα των καταναλωτών, που έχει την ψευδαίσθηση ότι η οποιαδήποτε «ανάπτυξη» ή και «σωτηρία» ακόμη, αφορά και τους ίδιους! Ωστόσο, σε γενικές γραμμές η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη (-71,9 με ανώτερο όριο το... +100) αντανακλά τις τεράστιες συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και τη διαδεδομένη εκτίμηση ότι δεν υπάρχει διέξοδος με αυτή την πολιτική. Αν και το οικονομικό κλίμα δε βελτιώθηκε ιδιαίτερα σε σχέση με το Δεκέμβρη του 2012, βρίσκεται παρ' όλα αυτά σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας.

Στη Βιομηχανία (83,7), η μικρή βελτίωση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης αντισταθμίζεται από τη διόγκωση των αποθεμάτων. Στις Υπηρεσίες, βελτιώνονται ελαφρώς οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση. Στο Λιανικό Εμπόριο, βελτιώνεται ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ επιδεινώνονται οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες πωλήσεις. Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντείνονται, αλλά υπάρχει ανάκαμψη στην πρόβλεψη για την άνοδο της απασχόλησης. Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, παραμένουν σχεδόν σταθερές οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και της χώρας, ωστόσο είναι ελαφρώς λιγότερο δυσμενείς οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ
Ξεπέρασαν τα 1.500 MW το 2012

Εκτίναξη της εγκατεστημένης ισχύος των φωτοβολταϊκών παρατηρήθηκε το 2012, όπου στο σύστημα προστέθηκαν 912 MW, σύμφωνα με στοιχεία των διαχειριστών, που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών προσεγγίζει πλέον αυτή των αιολικών. Μέσα στο 2012 διαμορφώθηκε σε 1536,3 MW. Συγκριτικά, το 2012 εγκαταστάθηκαν 116 MW αιολικής ενέργειας που η συνολική της ισχύς έφτασε τα 1.749,3 MW.

Ο ΣΕΦ επισημαίνει σχετικά ότι «την τέταρτη θέση στην Ευρώπη και την έβδομη διεθνώς κατέλαβε η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη νέα εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών το 2012», ενώ «τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν πάνω από το 3% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, παράγοντας 1,7 δισ. κιλοβατώρες (1,7 TWh) ή αλλιώς το 30% όλης της πράσινης ενέργειας το 2012».

Η σημαντική αύξηση των φωτοβολταϊκών, σε συνδυασμό με τις υψηλές και εγγυημένες τιμές απορρόφησης της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αντανακλώνται και στην αύξηση των επιβαρύνσεων στα νοικοκυριά, προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στον ειδικό λογαριασμό πληρωμής των ΑΠΕ. Ωστόσο, η «πέτρα του σκανδάλου» είναι η ιδιωτικοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που υπαγορεύει τη λήψη μέτρων και τη θέσπιση χρεώσεων με πρώτο και κυρίαρχο κριτήριο την εγγυημένη υπερκερδοφορία των επιχειρήσεων που εμπλέκονται.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Νέος διαγωνισμός από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες»

Επαναπροκηρύσσεται από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» το φωτοβολταϊκό πάρκο Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 50MW. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, θα γίνουν τρεις διαγωνισμοί: ένας για την προμήθεια όλου του εξοπλισμού, o δεύτερος για την κατασκευή του έργου και o τρίτος για την κατασκευή των δύο υποσταθμών του έργου.

Το έργο είχε κατακυρωθεί το Δεκέμβρη του 2011, μετά από διαγωνισμό, στην J&P ΑΒΑΞ ΑΕ, αλλά η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» δεν προχώρησε στην κατακύρωσή του, το Σεπτέμβρη του 2012, επικαλούμενη αδυναμία της αναγκαίας χρηματοδότησης. Η εταιρεία σημειώνει ότι για να διατηρήσει την ευνοϊκή ταρίφα, το έργο θα πρέπει να ηλεκτριστεί έως και τον Οκτώβρη του 2013.

Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» εκθειάζει τα περιβαλλοντικά οφέλη του έργου, αλλά πίσω από τον όρο «ευνοϊκή ταρίφα» βρίσκεται η τεράστια αποζημίωση για κάθε κιλοβατώρα, που εξασφαλίζουν οι επιχειρηματίες των φωτοβολταϊκών για τις μονάδες τους, με συνέπεια από τη μία να κερδίζουν σημαντικά, εξασφαλίζοντας εξαιρετικές αποσβέσεις, και από την άλλη να επιβαρύνονται τα νοικοκυριά όλο και περισσότερο μέσα από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Στον ίδιο δρόμο και η ΔΕΗ, αδίστακτη, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μετόχων της, προωθεί ένα έργο που θα της αποφέρει τεράστια κέρδη σε βάρος των εργαζομένων - πελατών της.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ελεγχοι για ανασφάλιστα οχήματα

Με ηλεκτρονικούς ελέγχους και επιβολή προστίμων απειλεί το υπουργείο Οικονομικών τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων.

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε φάση «διαβούλευσης», οι ιδιοκτήτες που εντοπίζονται θα καλούνται μέσα σε προθεσμία 8 ημερών να πληρώσουν το ασφάλιστρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ταυτόχρονα πρόστιμο 250 ευρώ για λογαριασμό του Δημοσίου. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν μεταξύ του αρχείου κυκλοφορούντων οχημάτων που διατηρεί η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών και του αρχείου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών για τα ασφαλισμένα οχήματα.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων φτάνει στο 1 εκατομμύριο, δηλαδή τα προσδοκώμενα κρατικά έσοδα από τα πρόστιμα (250 ευρώ το κεφάλι) φτάνουν στα 250 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ