Καμία απόφαση για μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των ανέργων
«Καμιά σχέση, δηλαδή, με τις ταχύτητες φωτός που ψηφίζουν νόμους, τροπολογίες και ρυθμίσεις οι κυβερνήσεις, όταν έχουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου», σχολιάζει η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη για μέτρα στήριξης των εργαζομένων σε σεισμόπληκτες επιχειρήσεις όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ανέργους του νησιού».
Και προσθέτει η ΤΕ Σάμου:
«Επιβεβαιώνεται ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες. Σημειώνεται στο ΦΕΚ ότι το ποσό που αφορά τα μέτρα θα δοθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με δαπάνη ύψους 72.167.340 ευρώ για την παροχή δωρεάν Κρατικής Αρωγής και των εξόδων κίνησης των μηχανικών που θα διενεργήσουν αυτοψίες (δηλαδή ήδη έχει ξεκινήσει να ξοδεύεται).
Το ποσό που προβλέπεται για Σάμο, Ικαρία και Χίο είναι πολύ μικρό, αν λάβει κανείς υπόψη τις ζημιές σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια όπως τα σχολεία (που κάποια θέλουν επί της ουσίας ξαναφτιάξιμο), μνημεία, διατηρητέα, εκκλησίες. Με βάση τους δευτεροβάθμιους ελέγχους έως τώρα στη Σάμο, επισκευάσιμα ή κατεδαφιστέα έχουν κριθεί πάνω από 2.000 κτίρια, αριθμός που αναμένεται να ανέβει αρκετά ακόμη. Είναι φανερό ότι με το συγκεκριμένο ποσό πρακτικά δεν θα αποκατασταθούν οι ζημιές στους πληγέντες. Επιπλέον, δεν προβλέπεται κάλυψη των εξόδων κατεδάφισης όπου αυτό χρειαστεί.
Ταυτόχρονα, η πείρα από άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) είναι ότι τα όποια μέτρα στήριξης υλοποιούνται με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς και αυτό δημιουργεί δικαιολογημένα τη δυσπιστία των κατοίκων του νησιού. Το κράτος, που είναι στημένο για τις ανάγκες του κεφαλαίου, αποδεικνύεται εχθρικό για τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, τους αγρότες. Οι κάτοικοι σε Βρίσα, Μάνδρα, Κεφαλονιά, Καρδίτσα, Εύβοια κ.λπ. το ξέρουν από πρώτο χέρι.
Το παράδειγμα των σχολείων είναι ενδεικτικό. Αφού μετά τον σεισμό ήρθαν στη Σάμο, πρωθυπουργός, υπουργοί και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες "μας κέρασαν τσάι και συμπάθεια". Οι προκάτ αίθουσες, που υποσχέθηκαν ότι θα στείλουν για την προσωρινή λειτουργία των σχολείων, δεν θα έρθουν όλες άμεσα, βάζοντας θέμα για τη λειτουργία τους, όταν αρθεί το lockdown. Οπως λένε "κοστίζουν", και για τα παιδιά της σεισμόπληκτης Σάμου το κράτος του κεφαλαίου δηλώνει αδυναμία. Ακόμη, τα σχολεία αντιμετωπίζονται ως κοινά κτίσματα, όταν θα έπρεπε να προβλέπονται άμεσες και γενναίες χρηματοδοτήσεις προκειμένου γρήγορα να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών και η ανέγερση νέων όπου χρειαστεί.
Την ίδια στιγμή, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κάνουν προτάσεις που περνούν μέσα και από τις παρατάξεις που στηρίζουν στην Τοπική Διοίκηση για δημιουργία ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης του νησιού, δημιουργία φορέων ανάπτυξης κ.ά., που πρακτικά αποτυπώνονται σε προτάσεις όπως "αλλαγή χωροταξικού", "ενεργειακή μετάβαση", επιδότηση της "Fraport", μια σειρά "αναπτυξιακές" προτάσεις, όλες κομμένες και ραμμένες στις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μονοπωλίων και όχι του λαού, όπως έκαναν πάντα κι όταν ήταν στην κυβέρνηση.
Σήμερα πρέπει να οργανωθεί η πάλη και η διεκδίκηση για αποκατάσταση των ζημιών στο 100%. Να γίνει υπόθεση λαϊκής πάλης το πλαίσιο διεκδικήσεων του εργατικού κινήματος, των άλλων μαζικών οργανώσεων.
Δεν ζητιανεύουμε. Ο λαός πληρώνει κάθε χρόνο το 93% των φόρων και το κεφάλαιο με τα αμύθητα κέρδη λιγότερο από 7%. Από τα χρήματά μας ζητάμε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά μας, τίποτα λιγότερο».
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα, «βρίσκονται εκτεθειμένοι στο κρύο, παλεύοντας κυριολεκτικά με τους ανέμους που πλήττουν κατά καιρούς το νησί. Οι ελλείψεις πολλές, όπως το ζεστό νερό, η περιορισμένη έως ανύπαρκτη πρόσβαση σε υγειονομικές εγκαταστάσεις (μπάνια / τουαλέτες) και η ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη». Το τελευταίο διάστημα, προσθέτει, «ήρθαμε όλοι αντιμέτωποι με φωτογραφίες από το χώρο, όταν έπεσαν οι πρώτες βροχές, όπου μωρά, παιδιά, άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες ήταν κυριολεκτικά μέσα στις λάσπες. Τρομάζουμε με τη σκέψη και μόνο τι θα γίνει όταν μπει ο χειμώνας πιο δυναμικά. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε στιγμές, όπως στη Μόρια, με ανθρώπους νεκρούς από το κρύο».
Η κατάσταση που επικρατεί αυτήν την περίοδο, συνεχίζει η Επιτροπή, «και με την εκπαίδευση των παιδιών στο καμπ, αναδεικνύει τις απαράδεκτες συνθήκες, μέσα στις οποίες αναγκάζονται να ζήσουν πρόσφυγες και μετανάστες. Τα μαθήματα γίνονται έξω, κυριολεκτικά μέσα στο κρύο, πάνω σε ψάθες, χωρίς αποστάσεις του ενός παιδιού από το άλλο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία τόσο των παιδιών όσο και των εργαζόμενων εκπαιδευτικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να αποθαρρύνονται κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, με άμεση επίπτωση και στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, εντείνοντας τα συναισθήματα απελπισίας, φόβου και ματαίωσης για το παρόν και το μέλλον».
Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, τονίζει, «καθημερινά με αυταπάρνηση και παρά τις αντιξοότητες δίνουν τη μάχη για την εκπαίδευση των παιδιών. Οταν τολμούν, όμως, να ξεστομίσουν το αυτονόητο και να ζητήσουν ασφαλείς χώρους για μάθημα, η απάντηση που τους έρχεται από τις διοικήσεις των ΜΚΟ είναι ότι πρέπει να βγει η δουλειά πάση θυσία. Αψηφώντας τις οδηγίες για αποστάσεις και τα πρωτόκολλα ασφαλείας, φαίνεται ότι νοιάζονται περισσότερο να βγουν τα νούμερα του προγράμματος και όχι για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων».
Και καταλήγει: «Εντείνουμε τον αγώνα μας για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και απαιτούμε άμεσα: Να εξασφαλιστούν κατάλληλοι και ασφαλείς χώροι για τη διεξαγωγή των μαθημάτων. Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. Καμία αλλαγή στο ωράριο εργασίας. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας. Απεγκλωβισμός εδώ και τώρα όλων των προσφύγων και μεταναστών».
Ενας εκ των γονέων, η κόρη του οποίου διαγράφηκε από τον παιδικό σταθμό, προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί η από 14.1.2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Το ΣτΕ (απόφαση 2387/2020) αναφέρει ότι στην κάρτα υγείας του νηπίου αναφερόταν ότι η ανήλικη ήταν «ανεμβολίαστη» και ότι έπρεπε να ολοκληρώσει την τέταρτη δόση εμβολιασμών για κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκο κ.λπ., ενώ δεν έχει λάβει καμία δόση από τα εμβόλια μηνιγγιτιδόκοκκου, ιλαράς - παρωτίτιδας - ερυθράς, ανεμοβλογιάς, ηπατίτιδας Α' και ροταϊού.
Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των γονέων και έκρινε συνταγματική και νόμιμη την απόφαση του δήμου για διαγραφή της ανήλικης από τον παιδικό σταθμό.
Εμπρησμός σε όχημα στη λεωφόρο Συγγρού την Κυριακή είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν 4 άνθρωποι, που εγκλωβίστηκαν σε κτίριο. Το αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από κτίριο στο Κουκάκι, στις αρχές της λεωφόρου Συγγρού, έπιασε φωτιά λίγο πριν από τις 5.30 τα ξημερώματα. Οι φλόγες επεκτάθηκαν στο κτίριο, μέσα στο οποίο βρίσκονταν οι 4 άνθρωποι. Οι πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο μπήκαν στο κτίριο και τους απεγκλώβισαν. Στο περιστατικό επιχείρησαν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα.
Προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο από υπερχειλίσεις χειμάρρων και λασποροές έχει προκαλέσει η έντονη κακοκαιρία που έπληττε τη Βόρεια Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία από τις πρώτες πρωινές ώρες χτες. Επιπλέον, σε περιοχές όπως στην Πιερία και στην Ημαθία, υπήρξαν πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα, με αποτέλεσμα η Πυροσβεστική να κληθεί για αντλήσεις υδάτων.
Στην Πιερία τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην παραλία Κατερίνης, επίσης σε Σβορώνο, Κεραμίδι, Καρίτσα, Κονταριώτισσα, Δίον, Νέα Εφεσο και στο Βαρικό, όπου υπήρξαν δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων, ενώ υπήρξαν σημαντικές καταστροφές και σε δίκτυα και υποδομές του δήμου.
Επίσης, λόγω της πτώσης δέντρων καταγράφηκαν μικρές καθυστερήσεις στα δρομολόγια του προαστιακού (Θεσσαλονίκη - Λάρισα).
Στη Θεσσαλονίκη, οι άνεμοι που κατά διαστήματα έφτασαν τα 6 μποφόρ είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν δέντρα, να ξηλωθούν τέντες και να μετακινηθούν κάδοι απορριμμάτων, ενώ σε ορισμένες περιοχές αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος.
Στη Χαλκιδική, στο δήμο Νέας Προποντίδας και ειδικότερα στην περιοχή της Σωζόπολης, αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε έπειτα από υπερχείλιση χειμάρρου και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό του οδηγού.