Συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα
Eurokinissi |
Φωτ. αρχείου |
Αύριο Τετάρτη 8 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Χάνια στα Βασιλικά, προγραμματίζει πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις - Το προσφυγικό - Οι θέσεις του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος.
Από την περασμένη Παρασκευή, με εξορμήσεις στο λαό της περιοχής ενημερώνει για τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω στις εξελίξεις και καλεί σε αντίσταση στα αντιδραστικά μέτρα της ΕΕ που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε ένταση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και σε απομόνωση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών φωνών, που με επικεφαλής τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής δημιουργούν εικόνα Μεσαίωνα για την περιοχή.
Ηδη, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και σε άθλιες - στις περισσότερες περιπτώσεις - συνθήκες, λειτουργούν «κέντρα μετεγκατάστασης» στους Δήμους Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά, Θέρμης και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στα Βασιλικά, ο χώρος που έχει επιλεγεί για να λειτουργήσει ως «κέντρο φιλοξενίας» είναι τελείως ακατάλληλος.
Σε ανακοίνωσή της, η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Είναι καθαρό ότι τα κέντρα αυτά έχουν μετατραπεί σε ζώνη εγκλωβισμού και κράτησης προσφύγων, απ' όπου οι πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιλέγουν όσους χρειάζονται, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων. Η κράτηση τόσων προσφύγων, που δε θέλουν να μείνουν στη χώρα μας και μάλιστα σε χώρους που δεν έχουν απαραίτητες δομές και προϋποθέσεις (ουσιαστικά μιλάμε για στρατόπεδα συγκέντρωσης), δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Ο χώρος των αποθηκών Κορδογιάννη στα Βασιλικά, που έχει επιλεγεί ως "κέντρο φιλοξενίας", είναι τελείως ακατάλληλος (όπως βέβαια και οι περισσότεροι τέτοιοι χώροι στην ΠΕ Θεσσαλονίκης). Είναι εγκαταλειμμένος δεκαετίες, μυρίζει και το καλοκαίρι η ζέστη είναι ανυπόφορη, ενώ επίσης δεν έχει καμιά υποδομή για αξιοπρεπή διαβίωση. Εφόσον, όμως, λειτουργήσει, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι νέοι της περιοχής πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους από τις χώρες τους πρόσφυγες.
Η οργή και η αγανάκτηση του λαού για τη βάρβαρη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε, πρέπει να στοχεύει στον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και καταδικάζουν στη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία τα λαϊκά στρώματα.
(...) Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και να διεκδικήσει:
Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Οχι στα hot spots, γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν. Οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων να διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση. Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων. Εξω η Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να απομονώσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που με επικεφαλής τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής δημιουργούν εικόνα Μεσαίωνα για την περιοχή. Βάζουν στο στόχαστρο απελπισμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και αθωώνουν τον πραγματικό ένοχο. Ο πραγματικός ένοχος, και για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης και για τις αντιλαϊκές πολιτικές, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που στο κυνήγι του κέρδους ξεθεμελιώνει δικαιώματα και ξεριζώνει λαούς».
Στο πλαίσιο αυτό, ως κυρίαρχο ζήτημα η ΚΕΔΕ προτάσσει τη «συνυπευθυνότητα για την υποδοχή και την ένταξη προσφύγων - μεταναστών», με αίτημα «οι δήμοι να ενταχθούν στα όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση και ένταξη των προσφυγικών πληθυσμών». Για το λόγο αυτό ζητά και μέρος από τους διάφορους μηχανισμούς της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του Προσφυγικού. Παράλληλα, προσδίδει έναν κατασταλτικό χαρακτήρα στη λειτουργία των καταυλισμών, ζητώντας την πρόσληψη δημοτικών αστυνομικών στους δήμους που έχουν δομές φιλοξενίας προσφύγων, αλλά και την ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών όπου υπάρχουν φαινόμενα έντασης.
Οι δήμαρχοι Πάτρας, Κ. Πελετίδης και Χαϊδαρίου, Μ. Σελέκος, μίλησαν στο συνέδριο και αναφέρθηκαν στα αίτια της προσφυγιάς, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οπως σημείωσαν χαρακτηριστικά, δεν φτάνει μόνο να προσπαθείς να σβήνεις τη φωτιά, πρέπει να την προλάβεις, πρέπει δηλαδή να αμφισβητηθεί η πολιτική που δημιουργεί το πρόβλημα της προσφυγιάς.
Οι δύο κομμουνιστές δήμαρχοι εξήραν τη γνήσια αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί προς τους πρόσφυγες - μετανάστες από φορείς της κοινωνίας, σωματεία, συλλόγους, σχολεία, από απλούς ανθρώπους, σε αντίθεση με τις ΜΚΟ, οι οποίες με τις ευλογίες της ΕΕ και της κυβέρνησης διαχειρίζονται πάρα πολλά εκατομμύρια. Υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να λειτουργούν ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, που να πληρούν όλες τις ανθρώπινες προϋποθέσεις διαβίωσης και ζήτησαν την ενίσχυσή τους με προσωπικό ώστε να προωθούνται γρήγορα όλες οι νομικές διαδικασίες.
Στόχος αγνώστων έγινε, για ακόμη μια φορά, το σπίτι του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, στα Εξάρχεια. Γύρω στις τέσσερις τα ξημερώματα της Κυριακής ομάδα αγνώστων επιτέθηκε πετώντας πέτρες, χωρίς να προκαλέσει ζημιές στο σπίτι. Ζημιές σημειώθηκαν σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε κοντινή απόσταση, ενώ στο χέρι τραυματίστηκε ο αστυνομικός φρουρός του υπουργού Επικρατείας.
Τις θριαμβολογίες άρχισε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη νέα σχολική χρονιά στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» και, με το πέρας της, ανακοινώθηκε πως «έχουν διασφαλιστεί 175 εκατομμύρια ευρώ» για τη σχολική χρονιά 2016 - 2017.
Τι σημαίνει το ποσό αυτό; Υπενθυμίζεται πως πέρυσι δόθηκαν 184 εκατομμύρια ευρώ, που έφτασαν για να φιλοξενηθούν σε παιδικούς σταθμούς 81.000 παιδιά, ενώ εκτός έμειναν περισσότερα από 45.000 παιδιά. Στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τη σύσκεψη επισημαίνεται πως παρουσιάστηκε η πρόταση της κυβέρνησης «για τον εκσυγχρονισμό του προγράμματος (...) με το οποίο επιτυγχάνεται δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, κοινωνικά δικαιότερη μοριοδότηση για την εγγραφή των παιδιών στις ως άνω δομές, χωρίς να υπάρχει μείωση του αριθμού των δικαιούχων και των οικονομικών πόρων για το πρόγραμμα σε σχέση με την περσινή χρονιά».
Ομολογεί, δηλαδή, πως και φέτος, χιλιάδες λαϊκές οικογένειες θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς οι θέσεις δε θα αυξηθούν αλλά και οι πόροι θα παραμείνουν ίδιοι. Παράλληλα, ούτε λόγος για τους απαράδεκτους όρους και τις προϋποθέσεις που έμπαιναν και «έκοβαν» χιλιάδες αιτήσεις οικογενειών από την πρώτη μέρα.
Δυο κοντέινερ υπέστησαν ζημιές και τρεις σκηνές κάηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα της Χίου. Περίπου 40 άτομα που βρίσκονταν στο χώρο έριξαν πέτρες στα κοντέινερ και έβαλαν φωτιές σε κάδους σκουπιδιών. Στον τόπο έσπευσε και παρενέβη διμοιρία της Αστυνομίας, ενώ τις φωτιές έσβησαν 17 πυροσβέστες. Κατά τις προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης στο πόδι, ενώ τα γυναικόπαιδα που έμεναν στο χώρο απομακρύνθηκαν.
Στα 133 αυξήθηκε ο αριθμός των πτωμάτων μεταναστών και προσφύγων που ξεβράστηκαν στις ακτές της πόλης Ζουάρα στα δυτικά της Λιβύης κατά τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερυθρής Ημισελήνου. Τα 3/4 των πτωμάτων ανήκουν σε γυναίκες, ενώ έχουν εντοπιστεί τα πτώματα τουλάχιστον πέντε παιδιών.
Δεν έχουν βρεθεί έγγραφα στα πτώματα, τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση μερικής αποσύνθεσης, ενώ στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε ανθρώπους της Υποσαχάριας Αφρικής. Οι αρχές ασφαλείας στη Λιβύη εκτιμούν ότι το ταξίδι θανάτου των μεταναστών είχε αρχίσει από τη γειτονική πόλη της Σαμπράθα, όπου παρατηρείται έξαρση στις αναχωρήσεις μεταναστών με βάρκες, ενώ καταγράφηκαν εκατοντάδες θάνατοι την προηγούμενη βδομάδα.
Στο μεταξύ, άλλα 6 άτομα αγνοούνται στο ναυάγιο πλεούμενου που έγινε στις 3 του Ιούνη 75 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων της Κρήτης. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Λιμενικού αναφορικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων, ο μέχρι τώρα αριθμός των διασωθέντων αλλοδαπών ανέρχεται στους 334, ενώ οι σοροί που περισυνελέγησαν ανέρχονται στις δέκα.