Τρίτη 7 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στα Βασιλικά

Συγκέντρωση αύριο Τετάρτη στις 7.30 το απόγευμα

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
Παρέμβαση με αφορμή τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης και τις αντιδράσεις μερίδας των κατοίκων πραγματοποιεί η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Αύριο Τετάρτη 8 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Χάνια στα Βασιλικά, προγραμματίζει πολιτική συγκέντρωση με θέμα «Διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις - Το προσφυγικό - Οι θέσεις του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος.

Από την περασμένη Παρασκευή, με εξορμήσεις στο λαό της περιοχής ενημερώνει για τις θέσεις του ΚΚΕ πάνω στις εξελίξεις και καλεί σε αντίσταση στα αντιδραστικά μέτρα της ΕΕ που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε ένταση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και σε απομόνωση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών φωνών, που με επικεφαλής τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής δημιουργούν εικόνα Μεσαίωνα για την περιοχή.

Ηδη, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και σε άθλιες - στις περισσότερες περιπτώσεις - συνθήκες, λειτουργούν «κέντρα μετεγκατάστασης» στους Δήμους Δέλτα, Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά, Θέρμης και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στα Βασιλικά, ο χώρος που έχει επιλεγεί για να λειτουργήσει ως «κέντρο φιλοξενίας» είναι τελείως ακατάλληλος.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΟ Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Είναι καθαρό ότι τα κέντρα αυτά έχουν μετατραπεί σε ζώνη εγκλωβισμού και κράτησης προσφύγων, απ' όπου οι πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιλέγουν όσους χρειάζονται, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων. Η κράτηση τόσων προσφύγων, που δε θέλουν να μείνουν στη χώρα μας και μάλιστα σε χώρους που δεν έχουν απαραίτητες δομές και προϋποθέσεις (ουσιαστικά μιλάμε για στρατόπεδα συγκέντρωσης), δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Ο χώρος των αποθηκών Κορδογιάννη στα Βασιλικά, που έχει επιλεγεί ως "κέντρο φιλοξενίας", είναι τελείως ακατάλληλος (όπως βέβαια και οι περισσότεροι τέτοιοι χώροι στην ΠΕ Θεσσαλονίκης). Είναι εγκαταλειμμένος δεκαετίες, μυρίζει και το καλοκαίρι η ζέστη είναι ανυπόφορη, ενώ επίσης δεν έχει καμιά υποδομή για αξιοπρεπή διαβίωση. Εφόσον, όμως, λειτουργήσει, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι νέοι της περιοχής πρέπει να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους από τις χώρες τους πρόσφυγες.

Η οργή και η αγανάκτηση του λαού για τη βάρβαρη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε, πρέπει να στοχεύει στον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και καταδικάζουν στη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία τα λαϊκά στρώματα.

(...) Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και να διεκδικήσει:

Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου. Οχι στα hot spots, γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών - μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν. Οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων να διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση. Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων. Εξω η Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τη νεολαία να απομονώσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές, που με επικεφαλής τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής δημιουργούν εικόνα Μεσαίωνα για την περιοχή. Βάζουν στο στόχαστρο απελπισμένους και εξαθλιωμένους πρόσφυγες και αθωώνουν τον πραγματικό ένοχο. Ο πραγματικός ένοχος, και για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης και για τις αντιλαϊκές πολιτικές, είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που στο κυνήγι του κέρδους ξεθεμελιώνει δικαιώματα και ξεριζώνει λαούς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ