ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ
Υπόθεση του λαού η διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών

Με αφορμή την κινητοποίηση που έκαναν στην Αθήνα, ο «Ρ» συζήτησε με εκπροσώπους Συνδικάτων και φορέων που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους για υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια κάθε κατοίκου και επισκέπτη της Ικαρίας και των Φούρνων, για να σταματήσουν να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, να σταματήσουν οι νησιώτες να ταλαιπωρούνται και να πληρώνουν άγρια χαράτσια για την υγεία τους.

Διαπιστώνοντας το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας στα νησιά χρόνια τώρα, έχοντας ξεκάθαρο ότι η υγεία και η διεκδίκησή της είναι πρώτα και κύρια υπόθεση της εργατικής τάξης, κάτοικοι και φορείς κατέληξαν ότι η αγωνιστική δράση είναι μονόδρομος και συγκρότησαν το Συντονιστικό Φορέων για την Υγεία στην Ικαρία και τους Φούρνους. Ο «Ρ» μίλησε με εκπροσώπους συνδικάτων και φορέων που συμμετέχουν στο Συντονιστικό για την πείρα που προκύπτει από τη μέχρι τώρα δράση.

«Η διαδικασία συγκρότησης του Συντονιστικού ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2008 μετά από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου του Νομού Σάμου, που απευθύνθηκε στα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους φορείς που έχουν πανικάρια έκφραση, καθώς και τους τέσσερις δήμους της επαρχίας μας. Εγινε μια αρκετά εκτεταμένη συζήτηση σε επίπεδο γενικών συνελεύσεων, Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων και ακόμα κάποιων λαϊκών συνελεύσεων που προκλήθηκαν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας ήταν να συγκροτηθεί το Συντονιστικό με αποφάσεις των οργάνων της πλειονότητας των φορέων που αναφέραμε νωρίτερα», υπογράμμισε μιλώντας στον «Ρ» ο Νίκος Λαρδάς, αντιδήμαρχος Αγίου Κηρύκου Ικαρίας.

Στιγμιότυπα από κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το Συντονιστικό σε Αθήνα και Ικαρία
Στιγμιότυπα από κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το Συντονιστικό σε Αθήνα και Ικαρία
Στο Συντονιστικό συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Επισιτισμού, ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, οι Δήμοι Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου, Ραχών και πλήθος Ικαριωτών και Φουρνιωτών.

«Αυτή η διαδικασία δεν είναι κάτι καινούριο για την Ικαρία. Δεν είναι πρωτόγνωρη διαδικασία ούτε ανάδειξης αναγκών και ελλείψεων, ούτε διεκδίκησης υπηρεσιών και υποδομών που θα καλύπτουν τις ανάγκες υγείας των νησιωτών 365 μέρες το χρόνο και 24 ώρες το 24ωρο. Ανάλογη διαδικασία έγινε και το 2003. Εγινε μια μικρότερης έκτασης κινητοποίηση, επίσης με συμμετοχή απ' όλη την Ικαρία, το 2000. Το ποιοτικό βήμα που έχει γίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουν πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων τα εργατικά σωματεία της Επαρχίας, κάτι που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυτά που θεωρούν απαραίτητα γι' αυτούς και για τις οικογένειές τους», επισήμανε ο Ν. Λαρδάς.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα στο επίκεντρο

Στο Συντονισμό αυτό πρωτοστάτησε το Εργατικό Κέντρο της Σάμου. Μιλώντας στον «Ρ» Ο Λεωνίδας Καρούτσος, αντιπρόεδρος του ΕΚ Σάμου, τόνισε: «Πριν την απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάρτη, που ήταν πανικαρικαριακή κινητοποίηση για το ζήτημα της Υγείας, υπήρξε μια κινητοποίηση με πρωτοβουλία του Δήμου Ραχών. Εγινε κατάληψη στο πλοίο, μοιράστηκε υλικό κλπ. Η απεργία στις 17 Μάρτη ήταν πανικαριακή, απήργησε όλος ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας. Θεωρείται απ' τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν και αυτό δείχνει ότι ο κόσμος κατανοεί και το ζήτημα και την οξύτητα του προβλήματος, το κυριότερο είναι ότι μπορέσαμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να αναδείξουμε τις αιτίες που γεννούν, οξύνουν και διαιωνίζουν τα προβλήματα της υγείας στην Ικαρία. Την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που είναι συνειδητή πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων.

Επικεντρώσαμε την αγωνία μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπου το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο με το νομοσχέδιο που έχει η κυβέρνηση στο συρτάρι προς εφαρμογή, το οποίο φορτώνει ένα μεγάλο κομμάτι της Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κ.λπ.». «Τα ζητήματα της Υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται μόνο από τους εργαζόμενους στην Υγεία, αλλά από όλους τους εργαζόμενους, από όλους όσοι θίγονται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στο χώρο της Υγείας. Μόνο έτσι ο αγώνας μας θα γίνει αποτελεσματικός», ξεκαθάρισε.

«Από την Επαρχία Ικαρίας και Φούρνων που συμμετέχουν στην κινητοποίηση πρέπει να πούμε ότι και ο δήμος Ραχών και Φούρνων είναι οι περιοχές που τα ζητήματα της Υγείας εκδηλώνονται με μια ιδιαίτερη οξύτητα, λόγω και της απόστασης από τις κεντρικές υγειονομικές μονάδες. Αυτήν τη φορά, την πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων έχουν τα εργατικά σωματεία των νησιών και δε θα μπορούσε να μείνει η ΤΑ έξω από αυτόν τον αγώνα, απ' τη διεκδίκηση της στοιχειώδους κάλυψης των υγειονομικών αναγκών των κατοίκων των νησιών μας. Προτάσσοντας σε κάθε περίπτωση το αίτημα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, καθολικό, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου», επισήμανε ο Φανούρης Καρούτσος, δήμαρχος Ραχών Ικαρίας.

«Το Δημοτικό Διαμέρισμα του Καρκιναγρίου στην Ικαρία με 600 ψυχούλες στην άκρη του νησιού έμεινε τέσσερις μήνες χωρίς τον ένα και μοναδικό αγροτικό γιατρό. Με μια απόσταση από το Κέντρο Υγείας περίπου 60 χιλιόμετρα και από το νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου 100 χιλιόμετρα και μάλιστα σε ένα άθλιο οδικό δίκτυο που ειδικά το χειμώνα είναι προσπελάσιμο μόνο από μπουλντόζες. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ραχών έμειναν οι κάτοικοι το χειμώνα που μας πέρασε δυο μήνες χωρίς τον ένα και μοναδικό αγροτικό γιατρό», εξηγεί με λίγα απ' τα πάμπολλα, δυστυχώς, παραδείγματα που υπάρχουν την τραγική κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων. Και τονίζει ότι οι κάτοικοι και φορείς απαιτούν τη δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας στην έδρα κάθε δήμου της Ικαρίας και των Φούρνων, πλήρως στελεχωμένου και με τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Αιτήματα και στόχοι πάλης

Οι φορείς που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό ξεκαθαρίζουν ότι τη γύμνια και συνειδητή υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων Υγείας στα νησιά την πληρώνουν πανάκριβα οι κάτοικοι, αφού πολύ συχνά χρειάζεται να μετακινηθούν στην Αθήνα ή τη Σάμο ακόμα και για το πιο απλό πρόβλημα υγείας. Οτι χρόνο με το χρόνο βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για εισιτήρια, διαμονή, διατροφή, χάνουν μεροκάματα. Πληρώνουν πανάκριβα για τις ασφαλιστικές εισφορές, τα εισιτήρια στα εξωτερικά ιατρεία, στα απογευματινά ιατρεία, για εργαστηριακές εξετάσεις, για φάρμακα, θεραπείες κ.λπ.

Συσπειρωμένοι παλεύουν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, για αναβάθμιση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, τη δημιουργία ΚΥ σε κάθε δήμο της επαρχίας, πλήρως στελεχωμένων με τις αναγκαίες ειδικότητες, στα πλαίσια του ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις υγειονομικές μονάδες για την πλήρη κάλυψη των αναγκών, για τη δημιουργία ΕΚΑΒ στο Νομό κ.ά.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ