Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Ιούνη 2009 - αριθ. φύλλου: 10391

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ Ή ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγεφύρωτη αντίθεση

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι απολογητές της ΕΕ, τα κόμματα του ευρω-μονόδρομου ανεξαρτήτως «προβιάς», η αστική διανόηση και δημοσιογραφία, οι διάφορες «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» και λοιποί πρόθυμοι προπαγανδιστές, συγκροτούν την αιχμή ενός γιγαντιαίου μηχανισμού ιδεολογικής χειραγώγησης των λαών που υπηρετεί τις σύγχρονες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στον τομέα του πολιτισμού με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων του χώρου. Οσο επιχειρούν να κατοχυρώσουν ως «φυσιολογική» τη μετατροπή του καλλιτεχνικού έργου σε εμπόρευμα και του δημιουργού σε υπάλληλο, τόσο αναδεικνύεται η βασική και αγεφύρωτη αντίθεση ανάμεσα στην αντίληψη ότι η τέχνη και ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκή ανάγκη και σε αυτήν που θεωρεί ότι δεν είναι παρά ακόμη ένα πεδίο κερδοσκοπίας μιας χούφτας επιχειρηματιών. Οσο στενεύουν τα περιθώρια προπαγανδιστικών ελιγμών εκ μέρους του δικομματισμού και των δορυφόρων του, τόσο οι θέσεις του ΚΚΕ για τον πολιτισμό προβάλλουν ως το μοναδικό πλαίσιο πάλης του λαού, των προοδευτικών δημιουργών και των εργατών του πολιτισμού.


ΣΕΛ.  3,   4  -  5


ΙΣΤΟΡΙΑ
Για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση

Μια εξαιρετικά χρήσιμη έκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή». Συλλογή κειμένων του Β.Ι. Λένιν, σχετικά με τα πρώτα βήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.


ΣΕΛ.  11  -  14
ΜΟΥΣΙΚΗ
Υμνησαν την ψυχή του λαού μας

«Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη» και «Δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», σε μια συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο.


ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Συσκευές οφθαλμαπάτης

Μετά τους μανδύες απόκρυψης, τώρα ήρθανε οι συσκευές οφθαλμαπάτης που θεωρητικά μπορούν να κάνουν ένα ποντίκι να φαίνεται σαν ελέφαντας!


ΣΕΛ.  7
ΔΙΗΓΗΜΑ
Εργάτρια από καλή πάστα φτιαγμένη

Απόσπασμα από το βιβλίο «Στο δρόμο του χρέους» της Ολγας Μάστορα - Ψαρογιάννη, μιας σπουδαίας συντρόφισσας που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας.


ΣΕΛ.  8
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Χρυσοφόρος φλοίσβος

Ακόμα μια δημόσια έκταση, ένας ελεύθερος χώρος, μια γεωγραφική ενότητα υψηλότατης περιβαλλοντικής και αισθητικής αξίας, οι Αλυκές Αναβύσσου, παραδίνεται από την κυβέρνηση σε οικονομικούς κολοσσούς για 60 χρόνια, με σκοπό τη λεγόμενη αξιοποίηση. Δηλαδή, την ... υψηλών προδιαγραφών τσιμεντοποίηση της περιοχής μέχρι την ακρογιαλιά, με ξενοδοχεία, κέντρο θαλασσοθεραπείας, καζίνο, μέχρι και γκολφ...


ΣΕΛ.  24

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ