Αντιδράσεις για τη συμφωνία των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» με την αμερικανική πετρελαϊκή «Delta Crescent»
Russian Foreign Ministry Press |
Από τη συνάντηση του Λαβρόφ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία |
Σύροι και Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τη συμφωνία Κούρδων της Συρίας με αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία, υποστηρίζοντας πως συνιστά σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και λειτουργεί ως προκάλυμμα της παράνομης πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή, με στόχο μεταξύ άλλων «την υπονόμευση των προσπαθειών της Δαμασκού για ειρήνη».
Αφορμή για τη συρο-ρωσική αντίδραση κατά των Κούρδων διοικητών των φιλοαμερικανικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) έδωσε η συμφωνία που έκλεισαν πριν από περίπου ενάμιση μήνα με την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία «Delta Crescent», με τις ευλογίες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και της κυβέρνησης Τραμπ.
Τότε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών είχε καταγγείλει τη συμφωνία τονίζοντας πως πρόκειται για «συμφωνία ανάμεσα σε κλέφτες που κλέβουν και κλέφτες που αγοράζουν», η οποία συνιστά «επίθεση στη συριακή κυριαρχία». Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται επίσης «η εχθρική αμερικανική προσέγγιση στη Συρία: Η κλοπή του πλούτου του συριακού λαού και η παρεμπόδιση των προσπαθειών του κράτους για την ανοικοδόμηση».
Στο μεταξύ, συνεχίζεται το «παιχνίδι με τη φωτιά» από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στη Συρία. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις του συριακού στρατού. Πληροφορίες ανέφεραν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 άτομα, μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών από το Ιράκ που είναι πιστές στο Ιράν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι 7 απ' αυτούς σκοτώθηκαν στην περιφέρεια της πόλης Μαγιαντίν και άλλοι 9 νότια της Αμπού Καμάλ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.
Το ίδιο 24ωρο ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ συνάντησε στη Μόσχα τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη επίλυσης της κρίσης στη Συρία «με πολιτικά μέσα, στη βάση της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Χαρακτήρισε μάλιστα τον τελευταίο γύρο διαβουλεύσεων της «Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής» στη Γενεύη «πολύ επιτυχημένο και χρήσιμο», αν και δεν υπήρξε συμφωνία για το πώς και πότε θα συνεχιστεί.
Συζήτησε για Μεσόγειο, Λιβύη και σχέσεις με την ΕΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση Σίσι - Μπορέλ στο Κάιρο |
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης στη Λιβύη, απασχόλησαν τις συναντήσεις που είχε χτες στο Κάιρο ο επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και άλλους Αιγύπτιους αξιωματούχους. Συζήτησαν επίσης την υποτιθέμενη «ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου.
Μετά τη συνάντηση ο Μπορέλ επισήμανε το «ρόλο - κλειδί» που παίζει η Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή, ενώ διαβεβαίωσε πως η ΕΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ενισχύσει τις σχέσεις με το Κάιρο, εντείνοντας τη συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. «Η ΕΕ και η Αίγυπτος είναι ισχυροί εταίροι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από τη μεριά της αιγυπτιακής Προεδρίας, ο Μπασάμ Ράντι δήλωσε ότι ο Σίσι «καλωσόρισε την επίσκεψη Μπορέλ στο πλαίσιο του βάθους και της διάρκειας που διακρίνει τις σύνθετες σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και ΕΕ και των ισχυρών δεσμών που συνδέουν τις δύο πλευρές, υπό το πρίσμα των κοινών προκλήσεων, ειδικά όσον αφορά τις κρίσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Να σημειωθεί πάντως ότι σε συνάντηση που είχε ο Μπορέλ αργότερα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, εξέφρασε ανησυχίες για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο, ενώ ο Σούκρι απαντώντας εξέφρασε ανάλογες ανησυχίες για το θέμα αυτό σε «ορισμένες χώρες της ΕΕ». Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Μπορέλ στην Αίγυπτο από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, είναι τριήμερη και ολοκληρώνεται σήμερα.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Η Αμερικανίδα διπλωμάτης παρατήρησε ότι πλέον βρίσκεται σε «αποφασιστικό σημείο καμπής» το λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη, καλώντας τη «διεθνή κοινότητα» σε δράση για να αποτρέψει το ενδεχόμενο να κυλήσει η χώρα σε «νέα βάθη διάλυσης και χάους». Οι ευθύνες όμως της «διεθνούς κοινότητας» για τη σημερινή κατάσταση στη Λιβύη είναι εξόφθαλμες, και γι' αυτό οι εκκλήσεις του ΟΗΕ ισοδυναμούν με κηρύγματα υποκρισίας, αν δεν στρώνουν το έδαφος για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κάτω από το μανδύα του.
Είναι ενδεικτικό ότι η απεσταλμένη του ΟΗΕ άφησε αιχμές κυρίως σε βάρος της Ρωσίας, υποστηρίζοντας πως η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων «Wagner» παραμένει δραστήρια και συμμετέχει στην υποστήριξη του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού», του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, με μισθοφόρους και όπλα. Αντίθετα, δεν φάνηκε να αναφέρεται συγκεκριμένα στη συστηματική παραβίαση του εμπάργκο όπλων από την Τουρκία. Σε άλλο σημείο προέβλεψε ότι «η παρουσία σε μεγάλη κλίμακα μισθοφόρων και ξένων πρακτόρων περιπλέκει (...) τις πιθανότητες μελλοντικής επίλυσης» της σύρραξης.
Νωρίτερα, ο ειδικός επιθεωρητής το Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον δημοσιοποίησε νέα έκθεση που επικρίνει την Τουρκία για τη μεταφορά άνω των 5.000 μισθοφόρων, κυρίως από τη Συρία, τονίζοντας πως λειτουργεί σε βάρος της ασφάλειας και γενικεύει τη δυσαρέσκεια των Λίβυων πολιτών για τη γενικότερη κατάσταση στην Τρίπολη. Ανησυχεί επίσης για την «αυξημένη παρουσία Ρώσων μισθοφόρων». Αναφέρει τέλος την εκτίμηση της διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην Αφρική (Africom) για τους Σύρους μισθοφόρους που - όπως τονίζει - προωθεί στη Λιβύη η τουρκική μισθοφορική εταιρεία «Sadat»: «Απειροι, αμόρφωτοι, με μοναδικό κίνητρο έναν σχετικά υψηλό μισθό».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα καταβάλουν τα περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια που οφείλουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο κατηγορούν πως λειτουργεί ως υποχείριο της Κίνας, λέγοντας ότι θα δώσουν τα χρήματα αυτά σε άλλες οργανώσεις του ΟΗΕ.
ΣΟΦΙΑ.-- Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και χτες στο κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, παρά τις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών, τις πάνω από 120 συλλήψεις και τους δεκάδες τραυματισμούς που σημειώθηκαν σε ανάλογες κινητοποιήσεις το βράδυ της Τετάρτης, με βασικό αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά. Χτες αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Δικαιοσύνης.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Πάνω από 7.000 προσλήψεις σχεδιάζει το βρετανικό παράρτημα του αμερικανικού μονοπωλίου ηλεκτρονικού εμπορίου «Amazon», καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο όγκος των παραγγελιών εξαιτίας της πανδημίας και του περιορισμού στη λειτουργία διαφόρων καταστημάτων.
ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κάλεσε ΟΗΕ και ΕΕ να στείλουν παρατηρητές στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκέμβρη. Προχτές ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο έδωσε χάρη σε περίπου 100 στελέχη της αντιπολίτευσης. Πάντως, ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία Ενρίκε Καπρίλες δήλωσε ότι η αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει «να παίζει την κυβέρνηση» και να επικεντρωθεί στις εκλογές, σε μια έκφραση κριτικής προς το «στρατόπεδο» του Χουάν Γκουαϊδό, που το πιθανότερο είναι να απέχει από τις εκλογές.
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ανακοίνωσε πως απελευθερώθηκαν και οι τελευταίοι 400 κρατούμενοι Ταλιμπάν, «με εξαίρεση μερικούς που προκαλούν ανησυχία στους εταίρους μας», όπως είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζαβίντ Φαϊσάλ. Στο μεταξύ, από μέρα σε μέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες κυβέρνησης - Ταλιμπάν, με φόντο τα επανειλημμένα προηγούμενα ναυάγια πολλών γύρων επαφών.
ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε χτες ότι στη διάρκεια επιθεώρησης εντόπισε τέσσερα κοντέινερ κοντά στην πύλη 9 έξω από το λιμάνι της Βηρυτού τα οποία περιείχαν 4,5 τόνους νιτρικού αμμωνίου, το οποίο περιέργως δεν καταστράφηκε κατά την ισχυρότατη έκρηξη της 4ης Αυγούστου σε αποθήκη με την ίδια, ιδιαίτερα εύφλεκτη, ουσία.