Μειωμένη μέχρι και 30%, σε σχέση με πέρσι, ήταν η τουριστική κίνηση στο νομό Μαγνησίας. Οσοι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων, του Πηλίου και του Βόλου ζουν από τον τουρισμό κάνουν λόγια για μία από τις χειρότερες χρονιές. Παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις που τους δόθηκαν, τόσο από κυβερνητικούς, όσο και από άλλους τοπικούς παράγοντες περί αύξησης της τουριστικής περιόδου φέτος, δεδομένου ότι ο Βόλος ήταν μία από τις Ολυμπιακές πόλεις, η τελική αποτίμηση εξανέμισε κάθε ελπίδα που είχαν για καλύτερες μέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, η κίνηση επιβατών προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων ήταν μειωμένη κατά 25%, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνη, Ιούλη και Αύγουστο κινήθηκαν με τα επιβατηγά πλοία και με τα δελφίνια προς τα νησιά 194.401 επιβάτες, όταν στο ίδιο διάστημα πέρυσι ο αριθμός των επιβατών ήταν 220.278. Αντίστοιχη ήταν η μείωση και στη διακίνηση ΙΧΕ αυτοκινήτων και φορτηγών, καθώς φέτος διακινήθηκαν 27.343 ΙΧ έναντι 32.688 πέρυσι και 4.740 φορτηγά έναντι 5.358 το 2003.
Βεβαίως, η αιτία της μείωσης της τουριστικής κίνησης βρίσκεται στη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών, ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, για τις οποίες οι θερινές διακοπές είναι «άπιαστο όνειρο», αφού κοστίζουν πανάκριβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια τετραμελή οικογένεια με ΙΧ, μόνο η μεταφορά τους με συμβατικό πλοίο από το Βόλο προς τις Βόρειες Σποράδες και αντίστροφα κοστίζει 200 ευρώ, ενώ απλησίαστο ήταν και το κόστος διαμονής στα νησιά, όταν το ενοίκιο ενός δωματίου το μήνα Αύγουστο ήταν το λιγότερο 50 ευρώ, ενώ ασύμφορες ήταν οι τιμές για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.
Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κινδυνεύει η Ελλάδα, επειδή δεν τηρούνται ούτε οι ελάχιστοι κοινοτικοί όροι ελέγχου των τροφίμων ζωικής προέλευσης, που έτσι κι αλλιώς είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των πολυεθνικών.
Οπως έγινε γνωστό, από τον περασμένο Μάη έφτασε μια προειδοποιητική επιστολή, του απελθόντος πλέον επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, στο γραφείο του υπουργού Εξωτερικών, όπου τίθεται ευθέως η απειλή πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφύγει στο Δικαστήριο, αν η Ελλάδα δε συμμορφωθεί με τις κοινοτικές εντολές περί κτηνιατρικής νομοθεσίας. Στην επιστολή αυτή αναφέρεται πως από το 1998 και μετά, στους περισσότερους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα από το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων διαπιστώθηκε ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα και μια συχνή αιτία δυσλειτουργιών στα συστήματα ελέγχου, που οφείλεται βασικά στην ανεπάρκεια προσωπικού που διαθέτουν οι ελληνικές αρχές.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στη σχετική επιστολή: «Η ανησυχητική εικόνα που προκύπτει από τις διαπιστώσεις των επιθεωρητών είναι εκείνη μιας κτηνιατρικής υπηρεσίας, η οποία δεν είναι σε θέση, λόγω του δραστικού περιορισμού των ανθρώπινων πόρων (είτε πρόκειται για κτηνιατρικό και διοικητικό προσωπικό είτε για τεχνικό προσωπικό υποστήριξης) να εκπληρώσει τα διάφορα καθήκοντα εποπτείας και ελέγχου»... Σε άλλο σημείο, όσον αφορά στα σφαγεία και τα ζωικά υποπροϊόντα αναφέρεται πως «το εφαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου και εποπτείας παρουσιάζει ανεπάρκειες και ότι οι ανεπάρκειες αυτές οφείλονται, μεταξύ άλλων, στις ελλείψεις ανθρώπινων πόρων στις κτηνιατρικής υπηρεσίες». Παράλληλα, επισημαίνεται, πως ακόμα δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις 30 κτηνιάτρων που προορίζονταν για τις κεντρικές υπηρεσίες και ανάλογες παρατηρήσεις γίνονται και για τις περιφερειακές υπηρεσίες.
Ανεξάρτητα από τις επισημάνσεις και τις επιδιώξεις της Κομισιόν και των μηχανισμών της, όσον αφορά στους ελέγχους στον κτηνιατρικό τομέα, τίθεται σοβαρό ζήτημα προστασίας της εγχώριας παραγωγής, καθώς και των καταναλωτών που στην πλειοψηφία τους τρέφονται και με εισαγόμενα ζωοκομικά προϊόντα. Πάντως, στη σχετική επιστολή απάντησε προσφάτως ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλ. Κοντός. Το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής δεν έγινε γνωστό... Μάλλον θα γίνει γνωστό στην επόμενη έκθεση ή επιστολή της Κομισιόν.
Σταδιακή κόπωση εμφανίζει, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), ο τζίρος των καταστημάτων. Στο μήνα Ιούνη του 2004 καταγράφεται ρυθμός αύξησης 6,2% έναντι αύξησης 7,5% στο εξάμηνο Γενάρης - Ιούνης του 2004. Μετά την αφαίρεση του επίσημου τιμαρίθμου η αύξηση του τζίρου διαμορφώνεται στο επίπεδο του 3%. Σημαντικά ενισχυμένος, στο εξάμηνο φέτος, ήταν ο τζίρος στις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων (αύξηση 9,8%) και στα πολυκαταστήματα (9,1%) που αποσπούν τη μεγαλύτερη μάζα της λαϊκής κατανάλωσης. Αντίθετα εμφανή προβλήματα, λόγω και της πτώσης του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης, αντιμετωπίζουν οι μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου «ένδυσης - υπόδησης». Στο εξάμηνο του 2004 η αύξηση του τζίρου ήταν μόλις 2,8%, δηλαδή χαμηλότερη από το ύψος του τιμαρίθμου.
Με την έγκαιρη καταβολή της επιδότησης της πρόσφατης σοδειάς ελαιολάδου, επιδιώκει να παρηγορήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους πολύπαθους ελαιοπαραγωγούς. Χτες ανακοινώθηκε πως η παραγωγή για την περίοδο 2003 - 2004 είναι 343.356 τόνοι (419.529 είναι το πλαφόν) και πως οι Ελληνες παραγωγοί θα πάρουν ολόκληρη την επιδότηση. Οπως αναφέρεται, θα πάρουν για αρχή προκαταβολή 1,1736 ευρώ/κιλό ή 400 δρχ. στις 16 του Οκτώβρη και συνολικά μαζί με την εξόφληση 1,3224 ευρώ/κιλό ή 459,64, αφαιρουμένων βέβαια των κρατήσεων. Πάντως, γι' αυτή τη χρονιά, η παραγωγή λαδιού ήταν πολύ μικρή και έτσι τα κουτσοβόλεψε η κυβέρνηση της ΝΔ. Με την προπέρσινη παραγωγή, όμως, έχει ακόμα κάτι χρωστούμενα...
Και στο χώρο του χονδρεμπορίου επεκτείνονται πλέον οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για το λεγόμενο παρεμπόριο μετά τον πολύχρονο και μονόπλευρο διωγμό των λιανοπωλητών. «Καρδιά του προβλήματος», αναφέρει εγκύκλιος της υπηρεσίας, είναι οι «εισαγωγείς χονδρέμποροι αυτών των ειδών από τρίτες χώρες ή από την ΕΕ». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός πως στο κύκλωμα του χονδρεμπορίου υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Ειδικά συνεργεία του ΣΔΟΕ θα ελέγχουν την κίνηση στα λιμάνια Πάτρας, Ηγουμενίτσας και Πειραιά, εξετάζοντας τα εμποροκιβώτια και τα παραστατικά έγγραφα. Στη συνέχεια θα «συνοδεύουν» τα φορτηγά μέχρι το σημείο εκφόρτωσης και παραλαβής προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον οι ποσότητες και τα είδη που μεταφέρουν ανταποκρίνονται με τα αναγραφόμενα στα φορολογικά έγγραφα.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν άλλοι 5 αγρότες του νομού Τρικάλων επειδή αγωνίστηκαν διεκδικώντας το δίκιο τους. Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα που παρέλαβαν οι αγρότες, οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη στις 8 Νοέμβρη 2004, κατηγορούνται για παρακώλυση των συγκοινωνιών. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις που έγιναν από τις 6 έως τις 11 Απρίλη του 2002 στο δρόμο Λάρισας - Τρικάλων, στο ύψος του Κεραμιδίου. Οι αγρότες που θα δικαστούν είναι οι Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», Γ. Δηλεμήτρης, Χρ. Δομακής, Αντ. Γκιόμπρας και Χρ. Μάλλιος.
Η παραπομπή σε δίκη των αγροτών του νομού Τρικάλων εντάσσεται, βεβαίως, στην επιχείρηση τρομοκράτησης του αγροτικού κόσμου, αλλά και όσων αγωνίζονται ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.