Σάββατο 4 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΡΕΙΕΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Μειώθηκε η τουριστική κίνηση

Μειωμένη μέχρι και 30%, σε σχέση με πέρσι, ήταν η τουριστική κίνηση στο νομό Μαγνησίας. Οσοι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων, του Πηλίου και του Βόλου ζουν από τον τουρισμό κάνουν λόγια για μία από τις χειρότερες χρονιές. Παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις που τους δόθηκαν, τόσο από κυβερνητικούς, όσο και από άλλους τοπικούς παράγοντες περί αύξησης της τουριστικής περιόδου φέτος, δεδομένου ότι ο Βόλος ήταν μία από τις Ολυμπιακές πόλεις, η τελική αποτίμηση εξανέμισε κάθε ελπίδα που είχαν για καλύτερες μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, η κίνηση επιβατών προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων ήταν μειωμένη κατά 25%, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνη, Ιούλη και Αύγουστο κινήθηκαν με τα επιβατηγά πλοία και με τα δελφίνια προς τα νησιά 194.401 επιβάτες, όταν στο ίδιο διάστημα πέρυσι ο αριθμός των επιβατών ήταν 220.278. Αντίστοιχη ήταν η μείωση και στη διακίνηση ΙΧΕ αυτοκινήτων και φορτηγών, καθώς φέτος διακινήθηκαν 27.343 ΙΧ έναντι 32.688 πέρυσι και 4.740 φορτηγά έναντι 5.358 το 2003.

Βεβαίως, η αιτία της μείωσης της τουριστικής κίνησης βρίσκεται στη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών, ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, για τις οποίες οι θερινές διακοπές είναι «άπιαστο όνειρο», αφού κοστίζουν πανάκριβα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για μια τετραμελή οικογένεια με ΙΧ, μόνο η μεταφορά τους με συμβατικό πλοίο από το Βόλο προς τις Βόρειες Σποράδες και αντίστροφα κοστίζει 200 ευρώ, ενώ απλησίαστο ήταν και το κόστος διαμονής στα νησιά, όταν το ενοίκιο ενός δωματίου το μήνα Αύγουστο ήταν το λιγότερο 50 ευρώ, ενώ ασύμφορες ήταν οι τιμές για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ