2024 The Associated Press. All |
Δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, νότια του Ιντλίμπ |
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες στα περίχωρα και σε συνοικίες της πόλης Χάμα στην κεντρική Συρία, όπως και στα περίχωρα της πόλης Ντέιρ Εζόρ στη βόρεια Συρία, ανάμεσα στον συριακό στρατό και τους συμμάχους του από τη μία, έναντι τζιχαντιστών και άλλων δυνάμεων υποστηριζόμενων από την Τουρκία, καθώς και Κούρδους μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό.
Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι μαχητές των SDF επιτέθηκαν σε δυνάμεις του συριακού στρατού, σε χωριά και περίχωρα βορείως της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, νωρίς το πρωί της Τρίτης.
Η εικόνα σε ορισμένα πεδία συγκρούσεων ήταν συγκεχυμένη, καθώς ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι τζιχαντιστές της οργάνωσης - παρακλαδιού της Αλ Κάιντα «Hayat Tahrir al Sham» άφησαν Κούρδους των SDF να φύγουν από το Σεΐχ Μαχσούντ με κατεύθυνση τη Ράκκα, έχοντας μαζί τα όπλα και τα πυρομαχικά τους, ενώ άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μισθοφόροι του «Συριακού Εθνικού Στρατού» (SNA) επιτέθηκαν σε Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG στο Ταλ Ριφάτ.
2024 The Associated Press. All |
Θρήνος για περισσότερα σκοτωμένα παιδιά ξανά και στη Συρία |
Στο μεταξύ, το Ισραήλ προχώρησε χτες σε νέα αεροπορική επιδρομή σε δρόμο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού. Στόχος ήταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο που χτυπήθηκε με πύραυλο, προκαλώντας, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, τον θάνατο ενός στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ στη Συρία.
Σφοδρές συγκρούσεις καταγράφηκαν και ανάμεσα σε συριακό στρατό, τζιχαντιστές και άλλες αντικυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας, μία βδομάδα αφότου ξεκίνησαν (στις 27 Νοέμβρη) οι πρώτες επιθέσεις των δυνάμεων αυτών κατά του στρατού στο Χαλέπι, μετά από προετοιμασίες περίπου ενός χρόνου. Πληροφορίες του «Clash Report» ανέφεραν πως οι «αντικαθεστωτικοί» κατέλαβαν χτες χωριά της Χάμα, όπως οι περιοχές Σοράν Ταϊμπάτ αλ Ιμάμ, Χαλφάγια, Μααρντάς κ.ά.
Παράλληλα, συριακά και ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη αύξησαν χτες τις αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων των τζιχαντιστών και των συμμάχων τους, επιβραδύνοντας τη μέχρι πρότινος γοργή επέλασή τους, μετά την κατάληψη του Χαλεπίου στις 30/11.
Σε κάθε περίπτωση, η αναζωπύρωση του πολέμου στη βορειοδυτική Συρία ανάγκασε σχεδόν 50.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μέσα σε μερικές μέρες, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Εν αναμονή της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είχε προγραμματιστεί για αργότερα χτες το βράδυ, με θέμα συζήτησης την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Συρία, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ ανέφερε ότι «η τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο είναι ανησυχητική» και ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ ήθελαν να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στη Συρία «εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά το καθεστώς Ασαντ είναι αυτό που αγνόησε τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αρνήθηκε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ «παρακολουθούν την κατάσταση πολύ στενά και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους στην περιοχή, για να βρουν διέξοδο στη σύγκρουση και για να επανέλθει η κατάσταση στην ηρεμία». «Θέλουμε να βρούμε μια διέξοδο για τον λαό της Συρίας, για να επιτευχθεί η ασφάλεια και ειρήνη», είπε υποκριτικά, «ξεχνώντας» ότι οι ΗΠΑ υποδαυλίζουν εδώ και χρόνια τις συγκρούσεις, δημιουργώντας και στηρίζοντας οργανώσεις μισθοφόρων και τζιχαντιστών, για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων.
Στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη Συρία αναφέρθηκε και ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος Τύπου του γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ο Ντουζαρίκ είπε πως ο Γκουτέρες «έχει θορυβηθεί» από την πρόσφατη κλιμάκωση της βίας στη βορειοδυτική Συρία, ζητά την άμεση παύση των εχθροπραξιών, υπενθυμίζει σε όλα τα μέρη τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και ζητά την άμεση επιστροφή στην πολιτική διαδικασία υπό τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, «σύμφωνα με την απόφαση 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Στο μεταξύ το πρακτορείο «Reuters», επικαλούμενο πληροφορίες ατόμων που είχαν γνώση της συνομιλίας αξιωματούχων ΗΠΑ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετέδωσε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων κατά του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ μόνο εφόσον «απομακρυνθεί από το Ιράν και σταματήσει τις γραμμές ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ» στον Λίβανο μέσω Συρίας, κάτι όμως που θεωρείται απίθανο.
Οι συνομιλίες ΗΠΑ - ΗΑΕ εντείνονται το τελευταίο διάστημα, ενόψει της λήξης ισχύος των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων (του λεγόμενου «Νόμου Καίσαρα») σε βάρος της Συρίας, στις 20 Δεκέμβρη.
Οι κίνδυνοι περαιτέρω διεύρυνσης των συγκρούσεων παραμένουν ορατοί. Χτες η ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή Kataib Hezbollah ζήτησε από την κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι να στείλει στρατεύματα στη Συρία.
Παράλληλα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάπτυξης ιρανικών στρατευμάτων στη Συρία, εφόσον το ζητήσει η συριακή κυβέρνηση.
Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, με πρωτοβουλία της Αγκυρας. Στη διάρκεια της επικοινωνίας αυτής, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, συζητήθηκε με λεπτομέρεια η οξεία κλιμάκωση στη Συρία και ο Πούτιν τόνισε την ανάγκη «να τερματιστεί γρήγορα η τρομοκρατική επίθεση».
Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε καλέσει την κυβέρνηση του Ασαντ «να ξεκινήσει μια γνήσια πολιτική διαδικασία ώστε να αποτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης», ενώ ο κυβερνητικός εταίρος του, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος «Εθνικιστικής Δράσης» (ΜΗΡ) Ντ. Μπαχτσελί, δήλωσε πως το Χαλέπι είναι «μέχρι το κόκαλο τουρκικό και μουσουλμανικό». Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, που στηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις, ο Μπαχτσελί είπε - χωρίς να τις κατονομάσει - ότι «είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να τους πούμε: Μαζέψτε τα και φύγετε».
Στην Ντόχα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι διέξοδος στη Συρία μπορεί να δοθεί όχι με στρατιωτικά μέσα, αλλά μόνο με την αναζήτηση «πολιτικής λύσης που θα τερματίσει τα βάσανα του συριακού λαού».
Το ίδιο διάστημα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας μετέδωσε πως δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας της Ρωσίας πραγματοποίησαν χτες στη Μεσόγειο «ασκήσεις με εκτοξεύσεις πυραύλων υψηλής ακρίβειας».
Το βράδυ της Δευτέρας ο Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι έχει τεθεί σε ισχύ «μηχανισμός για αποτροπή εσφαλμένων υπολογισμών», μετά την αιφνιδιαστική επέλαση των «αντικαθεστωτικών» στο Χαλέπι.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ, συμμετέχοντας προχτές το βράδυ στο ετήσιο συνέδριο της εφημερίδας «Israel Hayom», ανέφερε ότι «το καθεστώς Ασαντ» υποστηρίζεται από τους σιίτες τζιχαντιστές του Ιράν και της Χεζμπολάχ, και ότι από την άλλη είναι οι σουνίτες τζιχαντιστές οργάνωσης - παρακλαδιού της Αλ Κάιντα.
Ισχυρίστηκε πως το Ισραήλ «δεν θέλει να υποστηρίξει καμία πλευρά» και πως, αντίθετα, θα ήθελε να δει ένα μελλοντικό μοντέλο διακυβέρνησης της Συρίας. Ισχυρίστηκε δε ότι είναι «φυσικός σύμμαχος του Ισραήλ» οι μειονότητες της περιοχής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα καταστεί εφικτή η διαμόρφωση ενός «ομοσπονδιακού μοντέλου», κατά το οποίο οι Δρούζοι στον νότο και οι Κούρδοι στον βορρά θα αποκτήσουν «καθεστώς ευρείας αυτονομίας».
Ο Σάαρ επανέλαβε πως «θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να ενισχύσει το Ισραήλ τη συνεργασία του με τους Κούρδους».
Στο μεταξύ, ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν χθες ότι η ελληνική ομογένεια στο Χαλέπι αριθμεί περίπου 50 οικογένειες και όλα τα μέλη της είναι ασφαλή.
Για «διατήρηση της εκεχειρίας» και «αναμενόμενες παραβιάσεις» κάνουν λόγο οι ΗΠΑ
2024 The Associated Press. All |
Κατεστραμμένα σπίτια σε χωριό του νότιου Λιβάνου |
Λιβανέζοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι άσκησαν νέες «πιέσεις» σε ΗΠΑ και Γαλλία, τις «εγγυήτριες δυνάμεις» της συμφωνίας εκεχειρίας, να αναγκάσουν το Ισραήλ να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι συναντήθηκε στη Βηρυτό με τον Αμερικανό στρατηγό Τζάσπερ Τζέφερς, επικεφαλής της επιτροπής που θα εποπτεύει την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας, και απαίτησε να απομακρυνθούν άμεσα τα ισραηλινά στρατεύματα από μεθοριακές περιοχές της χώρας.
Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και από τον πρόεδρο της Βουλής του Λιβάνου, Ν. Μπέρι, χωρίς άμεσο, απτό αποτέλεσμα.
Αντίθετα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραέλ Κατς στη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στον βόρειο Λίβανο απείλησε να κλιμακώσει τις επιθέσεις, χωρίς διαχωρισμό μεταξύ Λιβανέζων στρατιωτών και μαχητών της Χεζμπολάχ, όπως είπε.
Σε χθεσινό διάγγελμά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου υποστήριξε ότι «δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις της εκεχειρίας» - την οποία βέβαια παραβιάζει συστηματικά το Ισραήλ - απειλώντας πως «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει».
Ευχαρίστησε επίσης τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για την προχτεσινή πίεση προς τη Χαμάς ώστε να απελευθερώσει τους ομήρους πριν την ορκωμοσία του στις 20 Γενάρη.
Μπροστά στις προκλήσεις του ισραηλινού στρατού και τις αιματηρές επιθέσεις που συνεχίζει στον Λίβανο, οι ΗΠΑ κάνουν τα στραβά μάτια, προσφέροντας πλήρη κάλυψη στο κράτος - δολοφόνο. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μ. Μίλερ, ισχυρίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ότι «η εκεχειρία διατηρείται, παρά τα προβλήματα» και ότι οι μέχρι τώρα παραβιάσεις ήταν «αναμενόμενες»...
Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός, με την αμέριστη στήριξη των συμμάχων του σε ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, συνεχίζει το μαρτύριο των συνεχών επιθέσεων, της πείνας, της δίψας και του πόνου για τους περίπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας.
Ο νέος συνολικός απολογισμός θυμάτων που έδωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε τουλάχιστον 44.502 νεκρούς Παλαιστίνιους και 105.454 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν ο θάνατος τουλάχιστον 36 Παλαιστινίων και ο τραυματισμός άλλων 96.
Η Μπεθ Μπεχντόλ, υποδιευθύντρια του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), έκανε έκκληση για ανεμπόδιστη και ασφαλή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τονίζοντας ότι πλέον τα αποθέματα τροφίμων βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, λόγω του ασφυκτικού ισραηλινού αποκλεισμού.
«Σήμερα η διαθεσιμότητα τροφίμων είναι σε χαμηλό όλων των εποχών σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» και ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα έχει μειωθεί δραματικά, τόνισε η Μπεχντόλ σε υπουργική σύνοδο στο Κάιρο, για να προσθέσει ότι πρέπει να ξαναρχίσει άμεσα η διανομή τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωση των αμάχων.
Το ίδιο 24ωρο, ο εκπρόσωπος Τύπου του γγ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ρεκόρ και στον αριθμό δολοφονηθέντων υπαλλήλων οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ και διεθνών ΜΚΟ στη Γάζα, που έφτασε τους 341 από τον Οκτώβρη του 2023.
Σε νέα έκθεση του ΟΗΕ για τη Γάζα αναφέρεται πως πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στο βόρειο τμήμα έχουν ξεμείνει από τρόφιμα και νερό. Δεν δουλεύουν οι φούρνοι στη βόρεια Γάζα και είναι σε έλλειψη ακόμη και το ψωμί. Δεν υπάρχει διανομή τροφίμων με ευθύνη του ισραηλινού στρατού και πλέον η επέκταση του λιμού δείχνει αναπόφευκτη, ενώ αναμένεται τριπλασιασμός των ανθρώπων που θα πεινάσουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Στη νότια Γάζα η κατάσταση είναι ελάχιστα καλύτερη. Και εκεί όλοι οι φούρνοι έχουν κλείσει λόγω έλλειψης αλευριού και άλλων τροφίμων. Πλέον κατά μέσο όρο τη μέρα επιτρέπεται η είσοδος μόνο 36 φορτηγών με τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ πολλοί άμαχοι έχουν μόλις ένα γεύμα τη μέρα.
Παράλληλα στη Δυτική Οχθη ο στρατός κατοχής συνεχίζει τις επιθέσεις και τις εισβολές σε πόλεις και χωριά. Χτες, εισέβαλε στο χωριό Ακάμπα προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον δύο Παλαιστινίων και τον τραυματισμό άλλου ένα. Αναφέρθηκε επίσης η σύλληψη τουλάχιστον 18 Παλαιστινίων σε διάφορες πόλεις και χωριά.
Επίσης χτες η ισραηλινή ΜΚΟ B'Tselem σε νέα έκθεσή της αναφέρεται στην κακοποίηση Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές της κατεχόμενης Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη, μεταξύ Μάη και Αυγούστου τρέχοντος έτους.
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων στελέχη της Χαμάς και της Φατάχ στο Κάιρο υπέγραψαν χτες ένα έγγραφο με σκοπό τη συγκρότηση επιτροπής που θα είναι αρμόδια για τη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τον τερματισμό του πολέμου.
Το προσχέδιο συμφωνίας θα ισχύσει εφόσον το εγκρίνουν η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς. Με βάση το προσχέδιο που επικαλέστηκε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο, η επιτροπή θα αποτελείται από 10 ή 15 μέλη τα οποία δεν θα ανήκουν σε κανένα από τα δύο κόμματα.
Η επιτροπή αυτή θα είναι αρμόδια για τη διαχείριση όλων των υποθέσεων του παλαιστινιακού θύλακα: Την ανθρωπιστική βοήθεια, την παιδεία, την υγεία, την οικονομία και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.
Η επιτροπή θα είναι επίσης αρμόδια για τη διαχείριση της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος στη Ράφα, μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου.
Κοινή έκκληση για την έναρξη «άμεσης εκεχειρίας στη Γάζα δίχως άλλη καθυστέρηση» απηύθυναν χτες στο Ριάντ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν και ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκηπας διάδοχος στο θρόνο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Ο Μακρόν ξεκινώντας από την Δευτέρα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία συμφώνησε με τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια» για να υπάρξει «αποκλιμάκωση στην περιφέρεια» της Μέσης Ανατολής. Ζήτησαν επίσης από κοινού να γίνει εκλογή προέδρου στον Λίβανο και να συσπειρωθούν οι πολίτες της χώρας ώστε να γίνουν οι «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη σταθερότητα και την ασφάλεια».
Σε ό,τι αφορά τις στενότερες διμερείς σχέσεις Γαλλίας - Σαουδικής Αραβίας αναφέρθηκε η υπογραφή συμφωνίας για τη σύναψη «στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Μετά το δείπνο που είχε το βράδυ της Δευτέρας στο Ριάντ ο Μακρόν ανέφερε πως θα πολλαπλασιάσει η Γαλλία τη συνεργασία της με τη Σ. Αραβία σε όλα τα επίπεδα: «Ενεργειακή μετάβαση, άμυνα, κινητικότητα, πολιτισμός και πολλά περισσότερα». Επίσης, οι δυο ηγέτες «συμφώνησαν να εργαστούν συντονισμένα» για την προετοιμασία της συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι.
Πρόκειται για την τρίτη επίσημη επίσκεψη του Μακρόν στη Σαουδική Αραβία από το 2017. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει αναπτύξει στενή σχέση με τον πρίγκιπα διάδοχο και η επίσκεψη τού στο Ριάντ έχει επίσης σημαντική οικονομική πτυχή καθώς το βασίλειο, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο,προσπαθεί παράλληλα να επιταχύνει τη διαφοροποίηση της οικονομίας του.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους συνοδεύεται από περίπου 50 επικεφαλής ή κορυφαία στελέχη γαλλικών μεγάλων ομίλων (TotalEnergies, EDF, Veolia κ.ά.) καθώς και νεοφυών εταιρειών (Pasqal, Alan, Mistral...). Στη γαλλική επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν και οι διευθυντές γαλλικών βιομηχανιών όπλων (Dassault, Thales, Naval Group) καθώς γίνονται και συζητήσεις για την ενδεχόμενη αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από το βασίλειο.
Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης σήμερα ο Μακρόν θα συμμετάσχει στη σύνοδο One Water Summit που αφορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στο Ριάντ.