Κλιμακώνουν μετά τη χτεσινή τους απεργία με νέα 48ωρη απεργία στις 8 και 9 Δεκέμβρη, με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης
Το «δουλεμπόριο» εργαζομένων είναι μια προσφιλής μέθοδος των επιχειρήσεων για να μειώνουν το «εργασιακό κόστος», όπως το αποκαλούν, που σημαίνει χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ και στα ΕΛΤΑ Courier δουλεύουν 8 ώρες στον δρόμο, αντιμέτωποι με τους γνωστούς μεγάλους κινδύνους που έχουν επιφέρει δεκάδες θανάτους διανομέων τα τελευταία χρόνια. Παίρνουν μάλιστα λίγα παραπάνω από 600 ευρώ τον μήνα. Τις άδειες τις παίρνουν οι περισσότεροι ανά μήνα (1 - 2 μέρες), όχι όλες μαζί, γιατί αλλιώς «δεν βγαίνει η δουλειά». Γιατί, όπως τους λένε, «σε "ενοικιάζουμε" με τον μήνα και τώρα πρέπει να πάρεις την άδεια, τον άλλο μήνα δεν ξέρουμε αν θα είσαι εδώ!». Την ίδια ώρα είναι αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση της εργασίας. Αντί για έναν τομέα ευθύνης αντιστοιχούν 1,5 έως 3 τομείς ευθύνης στον καθένα τους. Και φυσικά μπορεί να δουλεύουν για χρόνια αλλά αν θελήσει η εργοδοσία, τους πετά στον δρόμο όταν λήξει η σύμβαση στο τέλος του μήνα χωρίς ούτε ένα σεντ αποζημίωση, αφού ήταν ...«εξωτερικοί».
INTIME NEWS |
Από τη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας |
Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν το πρωί στο Κέντρο Διαλογής Δεμάτων ΕΛΤΑ στον Ταύρο και ακολούθησε μοτοπορεία στην κεντρική διοίκηση των ΕΛΤΑ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Από εκεί βρέθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, ενώ οι διοικήσεις των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier είχαν εξαφανιστεί από τα γραφεία τους και οι απεργοί αντί να συναντηθούν μαζί τους ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικές δυνάμεις που είχαν στοιχηθεί μπροστά από την είσοδο των γραφείων.
Τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, όπως και την επιστράτευση των δυνάμεων καταστολής, κατήγγειλε ο Αλέκος Περράκης, μέλος της ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, σημειώνοντας ότι η διοίκηση των ΕΛΤΑ απουσίαζε ενώ γνώριζε εδώ και καιρό το αίτημα για συνάντηση. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της στον ΟΜΕΔ, αφού ισχυρίστηκε ότι ούτε που ξέρει τους εργαζόμενους που δουλεύουν πολλά χρόνια στην επιχείρηση.
Στη συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας οι απεργοί συναντήθηκαν με τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη, η οποία ωστόσο δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματά τους, αντίθετα, τους παρέπεμψε σε άλλα υπουργεία. «Είναι φανερό», σημείωσε η αντιπροσωπεία, «ότι ενώ τα αιτήματά μας είναι πέρα για πέρα δίκαια, δεν θέλουν να δώσουν άμεση πολιτική λύση».
Η οργή αλλά και η αγωνιστική αποφασιστικότητα των απεργών ήταν περισσότερο από ολοφάνερες στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε το ΣΕΤΤΑ αμέσως μετά την κινητοποίηση.
«Δουλεύω 15 χρόνια στα ΕΛΤΑ και κάνουν ότι δεν με ξέρουν», είπε ένας εργαζόμενος. «Να αγωνιστούμε όσο χρειαστεί. Να αναλάβουμε το κόστος του αγώνα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση», σημείωσε ένας άλλος. «Φτάνει πια με τα 10ωρα, να απαιτήσουμε να δουλεύουμε σαν άνθρωποι», τόνισε ένας τρίτος. «Χρειάζεται κοινή δράση, κοινός αγώνας και με τους μόνιμους», υπογράμμισε μια εργαζόμενη. Ενώ έπεσε γέλιο όταν μιλώντας για αυξήσεις πετάχτηκε κάποιος και είπε: «Τι ανάγκη έχουμε; Η κυβέρνηση θα δώσει 2% αύξηση!».
Σε αυτό το κλίμα η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να πάει σε νέα 48ωρη απεργία στις 8 και 9 Δεκέμβρη σε όλο το δίκτυο των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier στην Αττική, με αιτήματα αιχμής την κατάργηση της «ενοικιαζόμενης» εργασίας, την πρόσληψή τους απευθείας από τη μητρική εταιρεία και την ένταξή τους στο μισθολόγιο, αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους, ένταξη στα ΒΑΕ κ.ά.
Την αλληλεγγύη στον αγώνα τους εξέφρασαν πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων: Το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, η Ενωση Λογιστών Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Ακόμα τα Σωματεία Εργαζομένων σε ACS, SPEEDEX, «Dhl».
Στη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στο πλάι τους βρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής και το Σωματείο της «e-food».
Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους εξέφρασε με την παρουσία του ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο.
Συμμαχία συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ: Κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο όταν διαπίστωσαν τον «κίνδυνο» να μην είναι στην πρώτη θέση
Οι εργασίες του Συνεδρίου, μετά από 3 χρόνια και 4 αναβολές συνεδρίων, πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, χωρίς ωστόσο να λείψουν οι προσπάθειες των συνδικαλιστών των παρατάξεων ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΑΚΕ (ΝΔ) να εκφυλίσουν τη διαδικασία με ατέλειωτες ώρες αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας αλλά και μεθοδεύσεις για να πετύχουν τη νομιμοποίηση «σωματείων» που αποτελούν εργοδοτικούς μηχανισμούς.
Οι δυνάμεις αυτές τελικά κατέθεσαν και κοινό ψηφοδέλτιο, σε μια εξέλιξη που επιβεβαίωσε την επιστράτευση όλων των μηχανισμών από την εργοδοσία προκειμένου να παραμείνει η Ομοσπονδία δεμένη στο άρμα της και να έχει τα χέρια της λυμένα για να εφαρμόζει τις ατελείωτες υπερωρίες, τη δουλειά τις Κυριακές, τις ατομικές συμβάσεις, τη μερική απασχόληση. Τελικά, με τη στάση της ΔΑΣ, που αποδείχθηκε η μοναδική συνδικαλιστική δύναμη που ήθελε πραγματικά να διεξαχθεί το Συνέδριο, με ζωντανές, μαζικές και συλλογικές διαδικασίες, με πραγματικούς εργαζόμενους και όχι «μηχανισμούς», το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις αρχαιρεσίες.
Στις εκλογές για τη νέα διοίκηση ψήφισαν 353 αντιπρόσωποι (από 464 στο προηγούμενο Συνέδριο). Η ΔΑΣ συγκέντρωσε 157 ψήφους (από 147) και κατέλαβε 10 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο (από 7). Το κοινό ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έλαβε 189 ψήφους (από 194 που είχαν πάρει μαζί) και εξέλεξαν 11 έδρες (από 9). Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΕΜΕΙΣ δεν κατέθεσαν ψηφοδέλτιο.
Οσον αφορά τις εκλογές για τους αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ έλαβε 118 ψήφους (από 99) εκλέγοντας 14 αντιπροσώπους (από 11), αφήνοντας δεύτερο το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που έλαβε 116 ψήφους και εξέλεξε 13 αντιπροσώπους.
Αν αποτυπώνουν κάτι τα αποτελέσματα είναι ότι όταν οι διαδικασίες γίνονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, όταν μπαίνουν εμπόδια στην ασύδοτη παρέμβαση της εργοδοσίας στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, εκεί αποκαλύπτεται και η γύμνια των μηχανισμών, όπως και η ταύτιση των δυνάμεων που κατά τ' άλλα στήνουν δικομματικό «καβγά» για την κυβερνητική εναλλαγή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το Σάββατο η πλειοψηφία του Σώματος απέρριψε με απανωτές ψηφοφορίες (με 138 ψήφους κατά της συμμετοχής έναντι 127 ψήφων υπέρ) τη νομιμοποίηση - συμμετοχή στο Συνέδριο ενός καραμπινάτου εργοδοτικού μηχανισμού που φέρει τη σφραγίδα του «Σωματείου Τροφίμων», το ίδιο ζήτημα τέθηκε ξανά την Κυριακή. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ έβαλαν στον «πάγο» τις εργασίες του Συνεδρίου μετά την παραπάνω εξέλιξη, αξιοποίησαν τις ώρες που θα έπρεπε να διατεθούν για να πάρουν τον λόγο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, μήπως και καταφέρουν να κινητοποιήσουν τον μηχανισμό τους.
Στην ψηφοφορία, το πρωί της Κυριακής, για τη νομιμοποίηση του «σωματείου», μέσω του οποίου χρόνια τώρα μέσα από νοθείες συντηρούνται οι συσχετισμοί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, επιστρατεύτηκε μάλιστα και ο μηχανισμός της ΝΔ προκειμένου να ασκηθεί πίεση στους αντιπροσώπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απανωτές ψηφοφορίες τις οποίες προκαλούσαν από κοινού οι συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι να καταφέρουν να φέρουν στα μέτρα τους το αποτέλεσμα, κρατούσαν ώρες, κι όμως όλο το Σαββατοκύριακο δεν βρέθηκε ούτε ένας εκπρόσωπος από αυτό το εργοδοτικό μόρφωμα για να υπερασπιστεί τη συμμετοχή του.
«Ομως, δεν τους έφτανε αυτό! Μπροστά στον κίνδυνο να "χαθεί" η πρώτη θέση στην ΟΙΥΕ και παρά τη νομιμοποίηση του εργοδοτικού μορφώματος, οι δυνάμεις της ΕΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΑΚΕ, μαζί με την εργοδοσία, κατέβασαν κοινό ψηφοδέλτιο απέναντι στη ΔΑΣ, στις δυνάμεις δηλαδή που μέσα από τα σωματεία τους βρίσκονται μπροστά στον αγώνα», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΙΥΕ, που χαιρετίζει τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, τονίζοντας ότι η αύξηση των δυνάμεών της είναι «ένα αισιόδοξο βήμα», για το δυνάμωμα των αγώνων που χρειάζονται σήμερα, για το εισόδημα, τον εργάσιμο χρόνο, την Κυριακή αργία, το δικαίωμα στη δουλειά.
Σε μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες καλεί η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Ενωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ασπροπύργου τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους της περιοχής. Οι αρχαιρεσίες της νεοσύστατης Ενωσης, που ιδρύθηκε μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, πραγματοποιούνται στις 3, 4 και 5 Δεκέμβρη στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων (Εθνικής Αντιστάσεως 3) στον Ασπρόπυργο. Το ωράριο της διαδικασίας: Παρασκευή 3 Δεκέμβρη 17.00 με 21.00, Σάββατο 4 Δεκέμβρη 10.00 με 16.00, Κυριακή 5 Δεκέμβρη 10.00 με 16.00.
Με άνοδο για τις δυνάμεις της ΔΑΣ σε ψήφους και σε έδρες (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες στην Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ). Πιο συγκεκριμένα, συμμετείχαν 201 μέλη (από 364 το 2017) και για την ανάδειξη ΔΣ η ΔΑΣ πήρε 58 ψήφους (από 52) και 3 έδρες (από 2). Οι άλλοι δύο συνδυασμοί, που το 2017 με κοινό ψηφοδέλτιο είχαν πάρει 271 ψήφους, τώρα πήραν: «Ανεξάρτητοι Τεχνικοί» 91 ψήφους (4 έδρες) και «Ενωμένοι Τεχνικοί» 47 ψήφους (2 έδρες). Η ΔΑΣ εξέλεξε επίσης 2 αντιπροσώπους στην ΠΟΣΠΕΡΤ και 1 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.