Πρόσχημα της κυβέρνησης η δήθεν αντιμετώπιση της σύνδεσης των νησιών
Ιδιωτικές «μπίζνες» με κρατικό χρήμα, όπως γινόταν επί Ωνάση στην «Ολυμπιακή», προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα των αερομεταφορών.
Με απόφαση των υπουργών Μεταφορών - Επικοινωνιών Μιχ. Λιάπη και Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη δόθηκε άδεια σε ιδιωτική εταιρεία ελληνοκαναδικών συμφερόντων («AirSea Lines») για την εκτέλεση πτήσεων με υδροπλάνα στην Ελλάδα. Βέβαια, η κυβέρνηση φρόντισε ώστε οι ιδιωτικές «μπίζνες» να έχουν εξασφαλισμένη «απόδοση» (υπερκέρδη), καθώς συνοδεύει την απόφαση αδειοδότησης, με νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα επιδοτούνται οι ιδιώτες επιχειρηματίες. Ο,τι ακριβώς γινόταν δηλαδή επί Ωνάση στην «Ολυμπιακή», με το ελληνικό δημόσιο να καταβάλλει στο μεγιστάνα αδρά επιδότηση (το 100% της πληρότητας του αεροπλάνου) για κάθε δρομολόγιο!
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αδειοδοτήσει υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς, Γιάννενα, Λευκάδα, Ιθάκη, Πάτρα, Λαύριο, Ιο και Πόρτο Καρρά, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες άδειες σε Πάτμο, Τήνο, Αμοργό και Φολέγανδρο.
Οι Μιχ. Λιάπης και Μ. Κεφαλογιάννης ήταν χτες οι «υψηλοί» επιβάτες δοκιμαστικής πτήσης με υδροπλάνο από το Λαύριο στα Ψαρά. Με δηλώσεις του από τα Ψαρά ο Μιχ. Λιάπης υπερηφανεύτηκε ότι η κυβέρνηση «λύνει σημαντικά προβλήματα σύνδεσης νησιών, χωρίς να δεσμεύει τεράστια κονδύλια από τα χρήματα των φορολογουμένων για την κατασκευή αεροδρομίων που δε θα ήταν βιώσιμα και δε θα είχαν την απαιτούμενη επιβατική κίνηση». Αραγε ο υπουργός να εννοούσε ότι το χρήμα (επιδότηση) που θα δίνεται στους ιδιώτες δε θα είναι των φορολογουμένων (;) ή μήπως εννοούσε ότι δε θα είναι... τεράστιο. Η απάντηση είναι - και το έχει δείξει η ίδια η ζωή - ότι το χρήμα προς τους ιδιώτες, θα είναι και «τεράστιο» και των Ελλήνων φορολογουμένων.
Στη διεύρυνση του μεγέθους των επιχειρήσεων που εξυπηρετεί το Ταμείο Εγγυοδοσίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), προχωρεί η κυβέρνηση, με εντολή του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα που συμμετείχε χτες στη συνεδρίαση του ΔΣ του οργανισμού. Η «οροφή» της εξυπηρέτησης επιχειρήσεων θα μετατραπεί από 20 σε 49 απασχολούμενους. Η κυβέρνηση υλοποιεί έτσι την πολιτική της υπέρ ενός πολύ συγκεκριμένου μοντέλου πριμοδότησης τυπικά «μικρών», αλλά στην πράξη μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων για τα ελληνικά δεδομένα. Η πολιτική αυτή υπακούει στη Στρατηγική της Λισαβόνας και των γενικότερων κατευθύνσεων για το «μοντέλο» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αξιώνει η ΕΕ.
Πρόκειται για επιχειρήσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν «βιώσιμες», να αποκτήσουν «εξωστρέφεια», να δρουν «καινοτομικά» και να είναι βεβαίως σε θέση να υποστηρίξουν επενδυτικά σχέδια που συνάδουν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη δυνατότητά τους να λειτουργούν ως «δορυφόροι» μεγάλων επιχειρήσεων.
Για τους ...υπόλοιπους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ που αποτελούν τον αντίποδα στον οδοστρωτήρα των πολυεθνικών, δεν υπάρχουν ούτε κλαδικές πολιτικές στήριξης, ούτε δάνεια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το Ταμείο έχει εγγυηθεί στις τράπεζες μόλις υπέρ 2.802 επιχειρήσεων για το ποσό των 102,1 εκατ. ευρώ, στις εκατοντάδες χιλιάδες που λειτουργούν. Για λόγους «ισορροπίας» ανακοινώθηκε ότι θα καταρτιστούν «ειδικές δράσεις» και για επιχειρήσεις μέχρι 9 εργαζόμενους...
Επιταχύνουν τις διαδικασίες με την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα πάρει αμοιβή 1,5 εκατ. ευρώ
Στη διαχείριση και εκμετάλλευση των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων παραδίνει η κυβέρνηση και τις λιμενικές υποδομές, η ανάπτυξη των οποίων θα γίνει μέσω των διαβόητων συμπράξεων ανάμεσα στο Δημόσιο και τους ιδιώτες (ΣΔΙΤ). Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι τα συστήματα ασφαλείας που πρόκειται να εγκατασταθούν σε 12 λιμάνια της χώρας. Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη «συμβούλου», ο οποίος μάλιστα με το «καλημέρα» και πριν καν αρχίσει η υλοποίηση του έργου θα πάρει αμοιβή από το κράτος το ποσόν του 1,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, η υλοποίηση των έργων (με τη μέθοδο της χρηματοδότησης από ιδιώτες και τραπεζικά κεφάλαια) θα κοστίσει περίπου 340 εκατ. ευρώ, ενώ τα ιδιωτικά κεφάλαια που θα το υλοποιήσουν στη συνέχεια θα αναλάβουν την εκμετάλλευσή του για 8 χρόνια. Η προκήρυξη του έργου αφορά στην «κάλυψη των διεθνών και ευρωπαϊκών κανονισμών ασφάλειας, το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων ασφαλείας», από τα οποία οι ιδιώτες θα βγάλουν και από τη μύγα - ξίγκι, με το Δημόσιο να τους πληρώνει αδρά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Πρόκειται για ένα ακόμη πανωπροίκι στους επίδοξους «επενδυτές» μπροστά στις αποκρατικοποιήσεις των Οργανισμών Λιμένων που πρόκειται να ακολουθήσουν. Στις συμπράξεις κράτους και ιδιωτών, σύμφωνα με παλαιότερες κυβερνητικές ανακοινώσεις, παραδίδονται επίσης η κατασκευή Λιμενικών Σταθμών και των Σχολών του Εμπορικού Ναυτικού.
Λήγουν τις επόμενες μέρες και οι τελευταίες προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Αλλά και οι φορολογούμενοι για τους οποίους οι προθεσμίες ήδη έχουν λήξει και δεν έχουν ακόμη υποβάλλει δήλωση θα πρέπει να σπεύσουν.
Το πρόγραμμα της Εφορίας ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ διαμορφώνεται ως εξής:
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου για τις άδειες λαϊκής αγοράς των ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς, ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνει:
«Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους ελαιοπαραγωγούς βρώσιμης ελιάς η άρνηση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθηνών - Πειραιά (ΟΛΑΑΠ) να ανανεώσει τις εξαμηνιαίες άδειες πώλησης της παραγωγής τους στις λαϊκές αγορές, με το πρόσχημα ότι έχει τελειώσει η ελαιοκομική περίοδος, όταν είναι γνωστό ότι διαρκεί όλο το χρόνο. Με την απόφασή του αυτή, ο ΟΛΑΑΠ βάζει σε αναγκαστική αργία για ένα εξάμηνο τους ελαιοπαραγωγούς βρώσιμης ελιάς με οδυνηρές συνέπειες για την επιβίωσή τους και ταυτόχρονα στερεί τη δυνατότητα των καταναλωτών να προμηθευτούν απ' ευθείας από τους παραγωγούς ένα σημαντικό διατροφικό προϊόν».
Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς, τι ενέργειες θα κάνουν για να ανακληθεί η άδικη για τους ελαιοπαραγωγούς απόφαση του ΟΛΑΠ, έτσι ώστε οι άδειες πώλησης της παραγωγής τους στις λαϊκές αγορές να ισχύουν όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Συγκέντρωση διεκδίκησης δίκαιων και ουσιαστικών αποζημιώσεων για τις τεράστιες ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από την ακαρπία, λόγω καιρικών συνθηκών, πραγματοποίησαν χτες το βράδυ οι πληγέντες αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της επαρχίας, έδωσαν παρών στην αγωνιστική συγκέντρωση που έγινε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες, αφού κατήγγειλαν τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ (που δεν καλύπτει τέτοιου είδους ζημιές), διαμήνυσαν τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Οι πληγέντες διεκδικούν: