Associated Press |
Πάνω στα ερείπια του σπιτιού του, ο μικρός βρίσκει το κουράγιο να σηκώσει τη σημαία της Παλαιστίνης |
Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε, χθες το πρωί, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από έκρηξη που σημειώθηκε την ώρα που πραγματοποιούσε έρευνα στη «νεκρή ζώνη» που έχει δημιουργήσει ο ισραηλινός στρατός ανάμεσα στη Ράφα και στην Αίγυπτο. Τα αίτια της έκρηξης δεν έγιναν γνωστά και δεν μπορούσε να διασταυρωθεί αν η έκρηξη συνδέεται με προηγούμενη ανακοίνωση της οργάνωσης «Χαμάς», που υποστήριξε ότι πραγματοποίησε «επίθεση κατά ισραηλινών αρμάτων μάχης» στην περιοχή.
Αργά το απόγευμα, αυτοσχέδια ρουκέτα τύπου «Κασάμ» προσγειώθηκε στην ύπαιθρο γύρω από την πόλη Σντερότ, λίγες μόλις μέρες μετά την άτυπη διακοπή των μεγάλων ισραηλινών επιχειρήσεων στη βόρεια Γάζα, που υποτίθεται ότι στόχευαν ακριβώς στην παρεμπόδιση αυτών των επιθέσεων. Επίσης, στη Δυτική Οχθη, έξω από τη Νάμπλους, 3 έφηβες Παλαιστίνιες αδελφές, 12, 13 και 14 χρόνων αντίστοιχα, τραυματίστηκαν όταν έποικος τις παρέσυρε επίτηδες με το αυτοκίνητό του και τις άφησε αβοήθητες στο δρόμο.
Στο μεταξύ, εντός Ισραήλ κλιμακώνεται η ένταση με αφορμή το σχέδιο «απεγκλωβισμού» του Αριέλ Σαρόν. Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζόζεφ Λαπίντ, του συγκυβερνώντος «Σινούι», προειδοποίησε όσους ακροδεξιούς ραβίνους καλούν τους Ισραηλινούς στρατιώτες σε ανυπακοή ότι θα διωχθούν ποινικά. Αρκετοί ραβίνοι έχουν ζητήσει από τους θρησκευόμενους στρατιώτες να παρακούσουν τις εντολές ανωτέρων τους και να μην προχωρήσουν σε υποχρεωτικές εκκενώσεις εποικισμών. Ο Λαπίντ υποστήριξε ότι «οι εκκλήσεις αυτές προκαλούν ακόμη και κίνδυνο εμφύλιας διαμάχης».
Οι εποικισμοί, όμως, ήταν χθες στο προσκήνιο και με μια άλλη αφορμή. Η εφημερίδα «Χααρέτζ» δημοσίευσε την έκθεση που συνέταξε μετά από εντολή του Αριέλ Σαρόν για το νομικό καθεστώς των εποικισμών (εγκεκριμένων και μη από την ισραηλινή ηγεσία) η Τάλια Σασόν, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την έκθεση, στη Δυτική Οχθη υπάρχουν περίπου 100 εποικισμοί που δε δημιουργήθηκαν με τη συγκατάνευση των ισραηλινών αρχών, εκ των οποίων μόλις οι 28 δεν έχουν, μέχρι σήμερα, λάβει τη σχετική έγκριση, έστω και εκ των υστέρων. Επίσης, η έκθεση επιβεβαιώνει τις καταγγελίες ισραηλινών ανθρωπιστικών οργανώσεων, υποστηρίζοντας ότι, ασχέτως νομιμότητας ή όχι, οι αρχές (στρατός, υπουργεία κλπ.) δίνουν τεράστια χρηματικά ποσά για υποδομές και βοήθεια και σ' αυτούς τους εποικισμούς, με αρκετούς από τους οποίους υπάρχει «σιωπηλή» συμφωνία ότι δεν πρόκειται ποτέ να εκκενωθούν.
ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ.--
Με βίαιη καταστολή αντιμετώπισε η τουρκική αστυνομία τις κινητοποιήσεις των συγγενών και συμπαραστεκομένων στους απεργούς πείνας στα Λευκά Κελιά, όπου λιώνουν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι --που, την Τετάρτη, διαδήλωσαν με αφορμή την 4η επέτειο από την έναρξη της αιματηρής κινητοποίησης. Σύμφωνα με το Ανατολή και το Γαλλικό, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ προχώρησαν σε συλλήψεις τουλάχιστον 24 εκ των διαδηλωτών. Οι ταραχές στην Ισταμπούλ (Κωνσταντινούπολη) σημειώθηκαν κυρίως κοντά στο Μπλε Τζαμί, το ιστορικό κέντρο της.
Οι διαδηλωτές, που μετέφεραν συμβολικά φέρετρα με φωτογραφίες των τουλάχιστον 117 νεκρών στην απεργία πείνας, «διατάχθηκαν» από τις αρχές να διαλυθούν κι όταν δεν υπάκουσαν αστυνομικοί άρχισαν να κάνουν μεγάλη χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες από οργανώσεις προσκείμενες στις οργανώσεις συμπαράστασης στους απεργούς πείνας -- μια μορφή κινητοποίησης η οποία εισέρχεται στον πέμπτο χρόνο της -- πέραν των 29 συλλήψεων υπήρξαν και 5 σοβαροί τραυματισμοί. «Για ακόμα μια φορά αποκαλύφθηκε το αληθινό πρόσωπο του ...καθεστώτος της Τουρκίας, η οποία με την ανοχή και συνεργασία της ΕΕ δήθεν "εκδημοκρατίζεται". Την ίδια στιγμή όμως οι άνθρωποι που ζητούν να υποβάλουν ένα αίτημα στις δικαστικές αρχές, ξυλοκοπούνται άγρια, τραυματίζονται και συλλαμβάνονται κατά δεκάδες», ανέφερε η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Η TAYAD (Σύλλογος Οικογενειών Πολιτικών Κρατουμένων για τη Συμπαράσταση και την Αλληλοβοήθεια) ανέφερε: «Ως συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων καταγγέλλουμε τη βάρβαρη επίθεση εναντίον μας και απαιτούμε ν' αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες».
Το θέμα της επισήμανσης του πόσο προσχηματικός είναι ο «εκδημοκρατισμός» στην Τουρκία έθιξε με πρόσφατες αναφορές της, για τα μειονοτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Συμβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, η συγκεκριμένη υπηρεσία «εκδιώχθηκε» από τις εγκαταστάσεις της στην Αγκυρα, αφού τα όσα έλεγε κάθε άλλο παρά χάιδεψαν τ' αυτιά των κυβερνώντων και άλλων «ευρωλάγνων».
Μάλιστα, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή, η συνέχεια και το μέλλον της Συμβουλευτικής Επιτροπής τίθενται πλέον εν αμφιβόλω...
Στο μεταξύ, σήμερα, ξαναδικάζονται, για τρίτη φορά, οι Λεϊλά Ζανά, ο Χατίπ Ντιτζλέ, ο Ορχάν Ντογάν και ο Σελίμ Σαντάκ -- οι τέσσερις βουλευτές του DEP που είχαν καταδικαστεί το 1994 σε 15 χρόνια κάθειρξης έκαστος.