Από τη μουσικοθεατρική παράσταση για τον Ν. Χικμέτ
Πλούσιες είναι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ, για να τιμήσουν τα 100 χρόνια ηρωικής ζωής και δράσης του Κόμματος. Αξιόλογες κι αξιοπρόσεχτες είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που εντάσσονται μέχρι στιγμής σε αυτές τις πρωτοβουλίες, επιβεβαιώνοντας ότι αυτός ο πολιτισμός μπορεί να στηρίξει την πολιτική παρέμβαση του ΚΚΕ, να ανοίξει νέους δρόμους στην παρέμβαση, να υπηρετήσει κι αυτός με το δικό του τρόπο και μέσα, την προβολή όλων όσων θέλουμε να αναδειχθούν και να κατακτηθούν μπροστά στα 100 χρόνια. Να αξιοποιηθούν τα καλλιτεχνικά μέσα παρέμβασής μας, να προβάλουμε τη δική μας Τέχνη, που «βάζει τη μοίρα του ανθρώπου στα δικά του χέρια», όπως έλεγε ο Μπρεχτ.
Εξάλλου, ειδικά και για τον τομέα του Πολιτισμού, έχει σημασία να προβληθεί και να γνωρίσουν ιδιαίτερα οι νέες γενιές το γεγονός ότι η ιδεολογία και πάλη του Κόμματός μας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για καλλιτεχνικά έργα με σπουδαία αισθητική αξία και πνοή, ενώ για μια μεγάλη ιστορική περίοδο συσπειρώθηκαν γύρω από το ΚΚΕ οι πιο λαμπροί και πρωτοπόροι δημιουργοί σε όλα τα πεδία της Τέχνης, που με το έργο τους άνοιξαν νέους δρόμους στην καλλιτεχνική εργασία. Εχει αξία να γίνει κτήμα η ζωή και κυρίως το έργο αυτών που μέσα από την τέχνη τους αφουγκράστηκαν, συνδέθηκαν κι εξέφρασαν τις αγωνίες, τις ελπίδες, τους αγώνες, την προοπτική του λαού μας. Να αναδειχθεί η κεντρική θέση που κατείχε η Τέχνη σε όλη τη δράση του ΚΚΕ, ακόμα και στις πιο σκληρές στιγμές της ταξικής πάλης, αυτές της παρανομίας, των φυλακών και των εξοριών, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι αυτή η Τέχνη μπορεί να αποτελέσει στήριγμα στον αγώνα, καθώς και την προσπάθεια του Κόμματός μας να ανυψώνει τον άνθρωπο σε όλο και πιο πολύπλευρη προσωπικότητα. Παράλληλα, μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, δοκιμάζονται και τα ίδια τα καλλιτεχνικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, παρακινούνται νέοι άνθρωποι στο να δημιουργήσουν, εξυπηρετείται ένας από τους βασικούς μας στόχους, που είναι η δημιουργία πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου από νέους καλλιτέχνες.
Αξιόλογα παραδείγματα
Ενα θερμό χειροκρότημα για τους συντελεστές της παράστασης «Η μάνα του αντάρτη» του Χ. Σακελλαρίου
Ο «Ριζοσπάστης» φιλοξενεί συχνά πολλά τέτοια παραδείγματα από τη δράση των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Σήμερα επιλέγουμε να σταθούμε σε δύο πρόσφατες πετυχημένες εκδηλώσεις, που δείχνουν ότι η συλλογική δουλειά μελών και φίλων του Κόμματος, η επιλογή του θέματος, η έρευνα και η προσπάθεια καλλιτεχνικής απόδοσής του, δημιουργούν το έδαφος για μια πετυχημένη εκδήλωση.
Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή διοργανώθηκε εκδήλωση για το Θέατρο στην Αντίσταση, από την Τομεακή Οργάνωση Κέρκυρας, όπου παρουσιάστηκε από τη Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ το θεατρικό έργο «Η μάνα του αντάρτη» του Χάρη Σακελλαρίου.
Στην εισηγητική ομιλία, που πραγματοποιήθηκε από τη φιλόλογο Ρούλα Καρδάμη, σημειώθηκε ότι μία από τις λαμπρές στιγμές αυτής της εκατοντάχρονης πορείας του ΚΚΕ είναι τα χρόνια της Αντίστασης 1941-44 και αναφέρθηκε στο «θαύμα» που συντελέστηκε στην ελεύθερη Ελλάδα, τόσο με τους λαογέννητους λαϊκούς θεσμούς, όσο και με τη θεατρική δράση που αναπτύχθηκε στην ελεύθερη Ελλάδα, σημειώνοντας: «Κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη της πολιτιστικής δράσης και για να εμψυχωθεί το φρόνημα των αγωνιζόμενων ανταρτών και για να αναπτυχθεί ή να βελτιωθεί το μορφωτικό - πνευματικό επίπεδο του λαού. Είναι, επομένως, λαθεμένη και μονομερής η αντίληψη ότι η θεατρική - πολιτιστική δραστηριότητα στο βουνό ήταν κάτι το αυθόρμητο, αφού αντιθέτως ήταν μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού αναμόρφωσης του λαού».
Ακόμα, στο χώρο της εκδήλωσης κυκλοφορούσε πρόγραμμα για το έργο που παρουσιάστηκε, «Η μάνα του αντάρτη», που έδινε στο κοινό σημαντικές πληροφορίες. Γράφτηκε το 1943 στη Φθιώτιδα από τον Χάρη Σακελλαρίου, όταν είχε αναλάβει Τομεάρχης της ΕΠΟΝ σε χωριά της περιοχής. Ηταν το πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε με θέμα σχετικό με την Αντίσταση στα βουνά. Κάποια άλλα έργα που είχαν γραφτεί μέχρι τότε από άλλους και από εκείνον, είχαν πιο συγκεκριμένη θεματολογία (πείνα, πόλεμος) ή αναφέρονταν σε παλιότερες εποχές και δεν «άγγιζαν» ιδιαίτερα το κοινό. Η θερμή, λοιπόν, υποδοχή του συγκεκριμένου έργου από τους αντάρτες ήταν η αφορμή να γραφτούν πολλά έργα στη συνέχεια, που παρουσίαζαν τον αγώνα και τις δυσκολίες του, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυαν το αγωνιστικό φρόνημα με τα μηνύματα που εξέπεμπαν.
Μια άλλη αξιόλογη εκδήλωση ήταν το μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή από την ΚΟΒ Κέντρου - Αγ. Τριάδας Περιστερίου της ΠΟ Δυτικής Αθήνας της ΚΟ Αττικής.
Δύο μήνες κράτησε η προετοιμασία, αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια. Δραματοποιημένη αφήγηση, ποιήματα, τραγούδια, βίντεο, όλα αυτά δεμένα αρμονικά, δημιουργούσαν μια ενότητα που επέτρεπε στο θεατή να γνωρίσει στοιχεία από τη ζωή του ποιητή, τις συνθήκες μέσα στις οποίες μεγάλωσε, έδρασε και γαλουχήθηκε. Την επιλογή του να στρατευτεί στο Κομμουνιστικό Κόμμα, το μεγαλείο της στρατευμένης τέχνης του.
Μιλώντας με την Μαρία Στρούπα, Γραμματέα της ΚΟΒ, ανέδειξε την ανάγκη να συνεχιστούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, αφού όπως μας τόνισε: «Τέτοιες εκδηλώσεις σού ανοίγουν δρόμους, σου επιτρέπουν να ανοιχτείς ακόμα πιο πολύ, να αποκτήσεις δεσμούς. Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης ότι δένεσαι πιο εύκολα με τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος. Για παράδειγμα, σε αυτή την εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 20 συντελεστές, που ήταν μέλη και φίλοι του Κόμματος. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ευνοούν την ερασιτεχνική δημιουργία, όπου πολλές φορές μπορεί να αναδειχθεί κάτι πραγματικά αξιόλογο. Οπως και με τον Ρίτσο που είχαμε ασχοληθεί πριν 2,5 χρόνια, έτσι και με τον Χικμέτ, οδηγός μας ήταν το πλούσιο υλικό από τα Επιστημονικά Συνέδρια που διοργάνωσε γι' αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες η ΚΕ του ΚΚΕ».
Ζούμε χωρίς να υπάρχουμε
1. Από τη στιγμή που δεν κοιτάξαμε κατά πρόσωπο την καθημερινότητά μας, ζούμε μια παρακμή την οποία προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε με αυτοσχεδιαστικά τεχνάσματα. Η αγυρτεία των νεοφιλελεύθερων κύκλων προσώρας κερδίζει. Πρόκειται, φυσικά, για παράνοια που καλλιεργήθηκε στην Ευρώπη και τώρα χτυπά και την πόρτα μας.
2. Την ανατροφή μας ανέλαβε η ωμή πραγματικότητα και μας έδωσε να καταλάβουμε πως δεν είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού. Οσοι εξοικειώθηκαν με αυτήν την κατάσταση κατάργησαν τον ίδιο τους τον εαυτό - παραμυθιασμένοι ψευδομέτοχοι ενός πολιτικού συστήματος που γνωρίζει μόνο να λεηλατεί.
3. Η αλλοτρίωση στις μέρες μας μοιράζεται απλόχερα από τους αριστερούς φιλελεύθερους, γιατί αυτοί έχουν τη δύναμη να το κάνουν. Γεμάτοι δεισιδαιμονίες και με το νόμο δικό τους, κομπογιαννίτες και τσαρλατάνοι, φορτωμένοι νευρώσεις πολυτελείας, σέρνονται από το ένα τηλεοπτικό πλατό στο άλλο, δοκιμάζοντας άγρια την αισθητική μας.
4. Μέσα σ' αυτόν τον ορυμαγδό, στο νου έρχονται συχνά οι μορφές των παλιών συντρόφων, που είχαν σαφή αίσθηση τού τι συνεπάγεται και η παραμικρή παραχώρηση στον εχθρό. Λόγω της μεγάλης θητείας τους στην ταραχή, είχαν αποκτήσει σοφία την οποία είχαν θέσει στην υπηρεσία της συλλογικής αυτοσυνειδησίας. Δεν υπέγραφαν τη «δήλωση μετανοίας» όχι μόνο γιατί θα καταπατούσαν τις αρχές τους, αλλά γιατί γνώριζαν πως όλοι είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι και πως, αν έσπαγε η συνοχή, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα δραματικές μετατοπίσεις μέσα στην κοινωνία.
5. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει της μόδας η θεολογία. Η πλήξη που χτυπά τους κύκλους των διανοουμένων τούς οδηγεί στο φτηνό οικοδόμημα της θρησκείας. Απάντηση σε αυτήν την ιστορία δίνει ο Μαρξ, με την κριτική του για τον Μαρτίνο Λούθηρο: «Ο Λούθηρος εξουδετέρωσε τη δουλεία από ευλάβεια αντικαθιστώντας τη με τη δουλεία από πεποίθηση. Τσάκισε την πίστη στην εξουσία, αποκαθιστώντας τη με την εξουσία της πίστης. Μετέτρεψε τους παπάδες σε λαϊκούς, μετατρέποντας τους λαϊκούς σε παπάδες. Απελευθέρωσε τον άνθρωπο από την εξωτερική θρησκευτικότητα κάνοντάς την θρησκευτική συνείδηση του ανθρώπου. Απάλλαξε το σώμα από τις αλυσίδες αλυσοδένοντας την καρδιά».
6. Το περίσσευμά του στην ανοχή, το κράτος το διαθέτει στη Χρυσή Αυγή. Ετσι τα γνωστά ερπετά κατορθώνουν και επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους πιστεύοντας πως είναι απρόσβλητοι. Τυχαία τους παρέχεται τόση δημοσιότητα; Μιλάνε οι αξιότιμοι δημοσιογράφοι με ποιους; Με αυτούς που δεν αντέχουν στη δοκιμασία του ορθού λόγου; Ο πολίτης οφείλει να ανησυχεί, ν' αδειάζει τον Μιχαλολιάκο σε κάθε του εμφάνιση και να πάρει στα χέρια του τη διάλυση της οργάνωσης.
7. Παράδοξο. Ζούμε χωρίς να υπάρχουμε, ήρεμοι και δυσαρεστημένοι, απαιτώντας από κάποιους άλλους μια ανοιχτή αντιπαράθεση με το καθεστώς για να μας ελευθερώσουν από το ζυγό. Ομοφωνούμε μπροστά στην τηλεόραση, παρακολουθώντας τις κινητοποιήσεις και κάθε αναβρασμό, παρακολουθώντας αφηγήσεις για τη ζωή μας από δεύτερο χέρι, ζωή παραμορφωμένη, παραποιημένη, παρεξηγημένη.
8. Η ατιμία της εποχής είναι η σιωπή. Δεν πρόκειται για αυτοάμυνα, ούτε για ποιότητα σιωπής την οποία προκαλεί ο βαθύς πόνος. Οχι, μιλώ για τη φτηνή σιωπή των μικροαστών, τη σιωπή των χαμερπών αστών, τη σιωπή των ηλίθιων αθλητών, τη σιωπή της Ιεράς Συνόδου, τη σιωπή Καμόρας των μυστικών υπηρεσιών, τη σιωπή των καθεστωτικών, τη σιωπή των ενάρετων οικογενειών που μας κυβερνούν.
9. Οι φαγωμένες μορφές των Γερμανών πολιτικών που μας προσβάλλουν με την καχυποψία και τις βλακώδεις παρατηρήσεις τους καταφέρνουν να μας λύσουν από τα μάγια της Ευρώπης. Αυτές τις μέρες της αναταραχής και της αγωνίας τις οποίες διαχειρίζεται ένας αναξιόπιστος πρωθυπουργός, μας χαρίζουν μια διαύγεια απαραίτητη για το έργο μας, που δεν είναι άλλο από την έξοδό μας από την Ευρώπη.
10. Είπανε πολλά οι Συριζαίοι στις παραστάσεις που έδωσαν. Εχουν περιέλθει σε μια κατάσταση μόνιμης απάθειας, ενοχλημένοι που η συμπάθεια εκ μέρους των πολιτών τελείωσε. Τώρα βρίσκονται μπλοκαρισμένοι από τα ίδια τα λόγια τους, χωρίς ταυτότητα και ιστορική αναφορά, ελπίζοντας ότι θα επιβιώσουν αν κλείσουν τα μάτια τους σε αυτά που συμβαίνουν στους δρόμους και στο Αιγαίο.