Το ψήφισμα κατέθεσαν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ
Εισηγούμενη το θέμα εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ, η Ελ. Ζαφειρίου υπογράμμισε:
«Ο περιορισμός των διαδηλώσεων εντάσσεται στο τόξο των ενεργειών που κάνει το αστικό κράτος να καταστείλει στην πραγματικότητα τη συλλογική δράση, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος. Οι όποιες προβαλλόμενες αιτιολογίες είναι υποκριτικές και συγκαλύπτουν την αλήθεια. Ο περιορισμός, η κατάλυση του δικαιώματος του "συνέρχεσθαι" έρχεται να βοηθήσει την απρόσκοπτη εφαρμογή και ανάπτυξη της βάρβαρης πολιτικής της συγκυβέρνησης και της ΕΕ, έρχεται να προστεθεί στην κατάλυση του δικαιώματος στην ενημέρωση, όπως το ζούμε με τη δημόσια τηλεόραση, στην κατάλυση κοινωνικών, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων που προστατεύονται από το Σύνταγμα. Αυτή τη πρακτική υποστηρίζει και εξυπηρετεί το δόγμα της συγκυβέρνησης "νόμος και τάξη". Αλλά είχαν δίκιο οι θεωρητικοί του μαρξισμού - λενινισμού όταν διαπίστωναν ότι το αστικό κράτος θεσμοθετεί τις συνταγματικές διατάξεις για να τις καταργήσει όταν θεωρήσει πως αυτοί τους οποίους προστατεύουν οι θεσμοθετημένες συνταγματικές διατάξεις αναπτύσσονται και καθίστανται επικίνδυνοι για την αστική εξουσία. Το λαϊκό κίνημα έχει την πείρα για να αντιμετωπίσει και να ανατρέψει τέτοιες ενέργειες, αλλά και ολόκληρη την αντιλαϊκή πολιτική».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Σγουρός, δήλωσε μεν υπέρμαχος του δικαιώματος στις διαδηλώσεις, «αρκεί - όπως είπε - να μη γίνεται κατάχρηση» και να υπάρχει ένα μέτρο. Μέτρο ζήτησε ουσιαστικά και ο εκπρόσωπος της παράταξης των Οικολόγων, Κ. Διάκος, συμπληρώνοντας ότι το κράτος οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή «επειδή εμείς δε ρυθμίσαμε κάποια θέματα, με την πολιτική μας βούληση». «Σε κάποια πράγματα πρέπει να μπαίνουν όρια και τα όρια θα τα βάλουμε εμείς» είπε ο Χ. Καπάταης, από το «Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής Ελεύθερη Αττική» (εκπρόσωπος της παράταξης του Αλ. Αλαβάνου).
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος, αναπτύσσοντας το θέμα, σημείωσε ότι στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στην κατεχόμενη από τις δυνάμεις του Αξονα Ελλάδα και ενώ στην Αθήνα έδρευαν ελληνικές κυβερνήσεις συνεργασίας με τον κατακτητή (Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλος, Ράλλης), σχηματίστηκε προοδευτικά, στα ορεινά κυρίως της ελληνικής ενδοχώρας, η Ελεύθερη Ελλάδα.
Σταθμοί στην απελευθέρωση μεγάλων γεωγραφικών ενοτήτων, που περιλάμβαναν ακόμα και πόλεις, ήταν οι εξεγέρσεις του Φλεβάρη - Μάρτη 1943 και η συνθηκολόγηση της φασιστικής Ιταλίας, το Σεπτέμβρη του 1943. Σε αυτές τις ζώνες - είπε - όπου δεν έφτανε η εξουσία του κατακτητή και των συνεργατών του, δημιουργήθηκε ένα καινούριο πολιτικό καθεστώς, η Λαϊκή Εξουσία, που αρθρώθηκε, προοδευτικά, από τα κάτω προς τα πάνω, από τους πρώτους «υπεύθυνους» του ΕΑΜ στα χωριά, τη Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, ως τις περιφερειακές διασκέψεις του 1943 και κατόπιν ως την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) και το Εθνικό Συμβούλιο του 1944. Οι κρατικοί θεσμοί, η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, έγιναν λαϊκοί θεσμοί και ένας νέος τρόπος διακυβέρνησης γεννήθηκε. Τα χαρακτηριστικά του ήταν η συμμετοχή, η ευρύτατη δημοκρατία στη βάση, ο διαρκής έλεγχος πάνω στους εκλεγμένους αντιπροσώπους και η σύζευξη παραδοσιακών κοινοτικών θεσμών με αντίστοιχους που το λαϊκό και εργατικό κίνημα είχαν μόλις εισαγάγει στην ιστορία.
Ο Γ. Μαργαρίτης |
Σε αντίθεση με τους αστικούς μηχανισμούς (την Εκκλησία, το σώμα των αξιωματικών του αστικού στρατού, τα εξαφανισμένα αστικά πολιτικά κόμματα, τις πρακτόρικες οργανώσεις των Αγγλων, τις ναζιστικές αντίστοιχες των κατακτητών), οι κομμουνιστές διάβασαν με ακρίβεια τη συγκυρία και έκτισαν κάτι το καινούριο πάνω στα ερείπια του παλιού. Ταυτόχρονα έγραψαν και τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού λαού, του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη χώρα μας».
ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Υπό έλεγχο ήταν χτες το απόγευμα πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στα Κονιδέικα Αμαλιάδας. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε αγροτική περιοχή στις 12.56 και στον τόπο επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με εφτά οχήματα, πεζοπόρο τμήμα δώδεκα ατόμων και δυο αεροσκάφη. Σε μερικό έλεγχο ήταν εξάλλου η πυρκαγιά στον Αγ. Βασίλειο Ρεθύμνου σε χορτολιβαδική έκταση. Επιχείρησαν 10 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία χτες το μεσημέρι στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου στο Τυμπάκι Ηρακλείου. Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής από τις Μοίρες, τον Πύργο και το Ηράκλειο, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνέδραμαν υδροφόρες του Δήμου Φαιστού και κάτοικοι της περιοχής.
ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ (!) των γιατρών για να καταθέσουν σαν μάρτυρες για την υγεία του απεργού πείνας Κ. Σακκά ζήτησε χτες το δικαστήριο, στη δίκη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» προκειμένου να διακοπεί η δίκη, σύμφωνα με το αίτημα της συνηγόρου του Κ. Σακκά. Να σημειωθεί, ότι ο κρατούμενος, νοσηλεύεται στο Κρατικό Νίκαιας μετά από προβλήματα που παρουσίασε στην υγεία του. Μάλιστα, εδώ και μέρες έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο ιατρικές βεβαιώσεις για την κατάσταση της υγείας του και την ανάγκη να βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση στο νοσοκομείο. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δε θέλει η δίκη να συνεχιστεί χωρίς να είναι παρών. Χτες, μετά από τη μεσολάβηση διακοπής, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο η θεράπων γιατρός που βεβαίωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ακόμα κι αν διακόψει σύντομα την απεργία πείνας ο Κ. Σακκάς, να βγει αμέσως από το νοσοκομείο, λόγω της επιβάρυνσης της υγείας του. Η απεργία πείνας έχει άρχισε την Τρίτη 4 Ιούνη και γίνεται γιατί ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να αποφυλακιστεί, αφού έχει συμπληρώσει το χρόνο της λεγόμενης προσωρινής κράτησης.
ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ διεθνής πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε ναρκωτικά στην Ελλάδα και τα διακινούσε σε διάφορες περιοχές και σε σωφρονιστικά καταστήματα. Εκτιμάται ότι η συμμορία έχει διακινήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 18 κιλά ηρωίνης, ενώ τα κέρδη της από την αγοραπωλησία ναρκωτικών υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Σε αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κατερίνη και Καστοριά συνελήφθησαν συνολικά 25 άτομα, από τα οποία τα 23 αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος συνολικά 60 μελών της οργάνωσης, από τα οποία τα 13 είναι έγκλειστα σε σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.