Associated Press |
Συνεχίζεται η προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος. Η επιγραφή καλεί την κυβέρνηση σε παραίτηση |
«Η Συρία, με τη στάση της, προκαλεί προβλήματα σε ολόκληρη την περιοχή και στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για εκδημοκρατισμό και σταθεροποίηση», υποστήριξε, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, κλιμακώνοντας τις αμερικανικές πιέσεις προς τη Δαμασκό, με αφορμή την πολύνεκρη δολοφονική επίθεση κατά του Ραφίκ Χαρίρι. Η Ουάσιγκτον, αν και αποφεύγει επισταμένα να κατηγορήσει άμεσα τη Συρία για εμπλοκή στη δολοφονία του Χαρίρι, έχει ανεβάσει τους τόνους, τα τελευταία 24ωρα. Εντός Λιβάνου, η αντιπολίτευση και η οικογένεια του Χαρίρι πιέζουν την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Λαχούντ να αποδεχτούν τη διενέργεια διεθνούς έρευνας.
Μία ημέρα μετά την κηδεία του Ραφίκ Χαρίρι, η Βηρυτός παρέμενε έρημη, καθώς αργά χτες το βράδυ έληγε και επισήμως το τριήμερο πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση, ενώ το κλίμα διατηρούνταν ηλεκτρισμένο. Η οικογένεια του Χαρίρι, με ανακοίνωσή της, κάλεσε τη διεθνή και αραβική κοινότητα «να διασφαλίσουν τη σε βάθος έρευνα της δολοφονίας του», ζητώντας να γίνουν συλλήψεις το συντομότερο δυνατό. Λίγες ώρες νωρίτερα και η αντιπολίτευση είχε ταχθεί υπέρ της διενέργειας διεθνούς έρευνας, πρόταση που έχουν υποστηρίξει η Γαλλία, αλλά και οι ΗΠΑ.
Παράλληλα, στον προσκείμενο στην αντιπολίτευση λιβανικό Τύπο κυριαρχεί το θέμα της δολοφονίας και της κηδείας Χαρίρι, με την εκτίμηση ότι το μέγα πλήθος και μέγα πάθος που τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία «έχει την αξία πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης και του Προέδρου Εμίλ Λαχούντ». Επίσης, τα συγκεκριμένα ΜΜΕ εκτιμούν ότι η κηδεία - διαδήλωση του Χαρίρι αποδεικνύει πως είναι καιρός «να αποχωρήσουν τα συριακά στρατεύματα από τη χώρα το γρηγορότερο δυνατό». Οπαδοί του Χαρίρι, που επισκέπτονταν, χτες, κατά εκατοντάδες τον τάφο του, ανήρτησαν πανό, με το οποίο ζητούν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ άρχισε και διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών με το συγκεκριμένο αίτημα, χωρίς, όμως, να είναι σαφές ποιος πολιτικός φορέας προωθεί το συγκεκριμένο κείμενο.
Εντούτοις, η λιβανική κυβέρνηση επιμένει στην άρνησή της για διεθνή έρευνα, τονίζοντας ότι είναι σε θέση να χειριστεί την υπόθεση, ζητώντας απλώς τη βοήθεια ξένων ειδικών. Χτες, ο Ελβετός πρέσβης συναντήθηκε με το γενικό εισαγγελέα της χώρας και τον Πρόεδρο Λαχούντ, που του διατύπωσαν επισήμως το αίτημα για αποστολή ειδικών εμπειρογνωμόνων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Φραντζίε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ότι κάθε μέρα έρχονται στην επιφάνεια και νέα στοιχεία. Απαντώντας στις επικρίσεις, τόνισε ότι «η κοινή γνώμη έχει το δικαίωμα να κατηγορεί όποιον θέλει και η αντιπολίτευση έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται προς όφελός της την όποια κατάσταση, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε πάντα ποιον ωφελεί μια τέτοια στάση».
«Η Δαμασκός διαθέτει περιουσιακά στοιχεία του Ιράκ, δίνει άσυλο σε στελέχη του ιρακινού Μπάαθ, κατέχει το Λίβανο και διευκολύνει τη Χεζμπολάχ. Ολα αυτά δυσκολεύουν πολύ το έργο μας στην περιοχή» δήλωνε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, κλιμακώνοντας τη ρητορική κατά της Συρίας. Ο Πρόεδρος Μπους, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η Συρία «δε συμβαδίζει με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, γι' αυτό και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν μαζί τους για να την πιέσουν να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Λίβανο».
Ομιλητική, πλην προσεκτική, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Κοντολίζα Ράις, σχολιάζοντας την ανάκληση της πρέσβειρας Σκόμπι από τη Δαμασκό, τόνισε ότι η επιστροφή της θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσει η συριακή ηγεσία. «Ο Λίβανος είναι απλώς το τελευταίο σε μια σειρά από πολλά προβλήματα που έχουμε με τη Συρία. Δε θα τους πούμε συγκεκριμένα τι πρέπει να κάνουν. Αλλά θα περιμένουμε να δούμε πόσο σοβαρά λαμβάνουν υπόψη τους το μήνυμα που τους στέλνουμε για την κρισιμότητα της κατάστασης».
Βέβαιος για την αθωότητα της Δαμασκού όσον αφορά στη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι, δήλωσε, πάντως, ο ηγέτης της παλαιστινιακής «Φατάχ». Ο Φαρούκ Καντούμι, που χτες συναντήθηκε με τον Σύρο ΥΠΕΞ Φαρούκ αλ Σάραα, εκτίμησε ότι η επίθεση που έγινε είναι τόσο μεγάλης εμβέλειας τεχνολογική επιχείρηση, που σίγουρα «πίσω της κρύβονται υπερδυνάμεις».
Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος δε δίστασε να δηλώσει ότι «πιθανώς και ορισμένοι Αραβες προδότες να βρίσκονται μεταξύ των ηθικών αυτουργών της επίθεσης» και απηύθυνε έκκληση στο λιβανικό λαό «να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στις εκτιμήσεις του».
Associated Press |
Για όποιον δεν κατάλαβε, ο κουκουλοφόρος συνεργάτης βοηθάει στην ανάκριση -τρομοκρατία του νεαρού Ιρακινού στη Μοσούλη |
Επικυρώθηκαν, χθες, μετά από την εξέταση όλων των προσφυγών που κατατέθηκαν, τα αποτελέσματα των εκλογών της 30ής Γενάρη. Η νίκη της σιιτικής Ενωτικής Ιρακινής Συμμαχίας επιβεβαιώθηκε, όπως, όμως, και η αδυναμία της να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να κυβερνήσει χωρίς συνεργασίες. Οσο για τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Κάρλος Βαλενζουέλα, έσπευσε για άλλη μια φορά να νομιμοποιήσει τις εκλογές - παρωδία και την κατοχή, εκφράζοντας τη «μεγάλη ικανοποίησή του» για τη διεξαγωγή τους, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία».
Με 140 έδρες, η σιιτική Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία εξασφαλίζει μια ελαφρά πλειοψηφία στη Βουλή των 275 εδρών. Ακολουθεί το ενωτικό Κουρδικό ψηφοδέλτιο με 75 έδρες και το Κόμμα του δοτού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι με 40, ενώ οι εναπομείνασες έδρες μοιράζονται σε μικρότερα κόμματα και ανεξάρτητους υποψηφίους. Οπως προέβλεπαν και αναλυτές, αρχίζει μια μακρά περίοδος διαβουλεύσεων μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία που θα τους διασφαλίσει τη δυνατότητα διακυβέρνησης, καθώς τόσο για την εκλογή Προέδρου και δύο αντιπροέδρων, όσο και για τον ορισμό πρωθυπουργό και για την έγκριση της νέας κυβέρνησης, απαιτείται πλειοψηφία 2/3.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται και οι επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, με επίκεντρο, κυρίως, τις σουνιτικές περιοχές, παρά τις προσπάθειες διαλόγου με τη σουνιτική ηγεσία, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο τη συμμετοχή των σουνιτών στη νέα δομή εξουσίας. Στη Σαμάρα, από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, σκοτώθηκε 1 Ιρακινός αστυνομικός και τραυματίστηκαν 4, ενώ απήχθη από αγνώστους στέλεχος του κόμματος του Αλάουι. Στο Ταλ Αφάρ, 1 Ιρακινός σκοτώθηκε και 6 τραυματίστηκαν από έκρηξη που στόχευσε αμερικανική φάλαγγα.
Στο Κιρκούκ, 7 Ιρακινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε ανάλογη επίθεση, ενώ στη Χίλα 1 Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε και 6 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση σε οδόφραγμα. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν επιδρομές στην Μπαακούμπα, όπου σκοτώθηκαν 5 «καταζητούμενοι» και έγιναν πολλές συλλήψεις, ενώ ανακοινώθηκε και η σύλληψη ενός στελέχους του Μπάαθ.
Το Κρεμλίνο σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην αντιπολίτευση και πρώτα απ' όλα τους Ρώσους κομμουνιστές, που με όλες τους τις δυνάμεις υποστηρίζουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στον αντιλαϊκό νόμο 122, που ισχύει από τις αρχές του 2005.
Οπως έγινε γνωστό, το Τμήμα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ελέγχου των πολιτικών κομμάτων της περιοχής της Μπουριάτιας, που υπάγεται στους μηχανισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επέβαλε την ποινή της «προειδοποίησης» στην τοπική οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Η ποινή αυτή επιβλήθηκε γιατί σε συγκέντρωση του ΚΚΡΟ υπήρχε, ανάμεσα στα άλλα, και το σύνθημα «Θάνατος στον καπιταλισμό, κλύσμα στον Πούτιν», που χαρακτηρίστηκε από τη συγκεκριμένη υπηρεσία ως σύνθημα με «ανάρμοστο περιεχόμενο».
Οπως διευκρίνισε στην εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» ο Βαντίμ Σολοβιόφ, Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ, μια ακόμη τέτοια ποινή «προειδοποίησης» δίνει το δικαίωμα και μπορεί να οδηγήσει σε απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία θα ζητάται από δικαστήριο η απαγόρευση ή ακόμη και η «διάλυση» του ΚΚΡΟ.
Να σημειωθεί πως η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας, ήδη, εξετάζει και μια δεύτερη περίπτωση σε βάρος του ΚΚΡΟ στην πόλη Ντολγκοπρούντ, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, πάλι με την κατηγορία του «ανάρμοστου περιεχομένου» εκδήλωσης του ΚΚΡΟ.
Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, η Νομική Υπηρεσία του ΚΚΡΟ απευθύνθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης της Ρωσίας, Γιούρι Τσάικα, ζητώντας από αυτόν να ακυρώσει την «προειδοποίηση» που εξέδωσε το Τμήμα των υπηρεσιών του υπουργείου του στην περιοχή της Μπουριάτια. Οπως σημειώνεται στην επιστολή του ΚΚΡΟ, η εμφάνιση ενός συνθήματος δεν μπορεί να θεωρείται παραβίαση της νομοθεσίας και πολύ περισσότερο «πράξη, που έρχεται σε αντίθεση με τους καταστατικούς σκοπούς του κόμματος», όπως ισχυρίστηκε η συγκεκριμένη υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--
Η ηγεσία και η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών ευθύνεται για το γεγονός πως η σερβική μειονότητα εξακολουθεί να ζει σε καθεστώς φόβου επισήμανε σε χτεσινή δήλωσή του ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Η δήλωσή του, (που αν μη τι άλλο πρέπει να αντανακλά και το βασικό «σκεπτικό» της έκθεσης για το Κοσσυφοπέδιο που θα παρουσιάσει στις 24 του μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν.Υόρκη), επί της ουσίας σημαίνει πως δεν εφαρμόζονται ούτε κατ' ελάχιστον τα λεγόμενα κριτήρια που έχει θεσπίσει η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία καθορισμού του στάτους κβο της περιοχής...
Στη δήλωσή του ο Ανάν επισημαίνει πως οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου ζουν υπό το βάρος του φόβου για την ασφάλειά τους και πως οι εθνοτικές αντιπαραθέσεις έχουν οξυνθεί ακόμη περισσότερο στην περιοχή «κυρίως επειδή η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει κάνει αρκετά για να τιμωρήσει» όσους ευθύνονται για τις αιματηρές επιθέσεις Κοσσοβάρων Αλβανών κατά Σέρβων και στρατιωτών της KFOR τον περασμένο Μάρτη.
Σε άλλο σημείο αναφέρει: Οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλά προβλήματα και να γίνονται στόχος εκδηλώσεων εθνοτικού μίσους. Τα αδειανά σπίτια Σέρβων λεηλατούνται, ενώ το δικαίωμα χρήσης της γλώσσας αυτής της μειονότητας γίνεται ελάχιστα σεβαστό... Οταν χρειαστεί να ταξιδεύουν, αναγκάζονται να το κάνουν είτε με στρατιωτική συνοδεία ή με αυτοκινητοπομπές... Γεγονός που περιορίζει την ελευθερία της κίνησης και τη δυνατότητά τους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας, Εκπαίδευσης και Δικαιοσύνης. Η ανησυχία για τη σωματική τους ακεραιότητα είναι στην πραγματικότητα αυτό που αποθαρρύνει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να επαναπατριστούν...
Η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών απέρριψε την ουσία των δηλώσεων Ανάν, λέγοντας πως πρόκειται για «τεράστιες υπερβολές» και ότι η αναφορά του γγ του ΟΗΕ στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης της σερβικής μειονότητας είναι «αναληθής»...
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες στο κέντρο της σομαλικής πρωτεύουσας, Μογκαντίσου, με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων έξι. Η επίθεση σημειώνεται μία βδομάδα πριν από την προγραμματισμένη έλευση του αμφιλεγόμενου πρωθυπουργού της Σομαλίας, Αλί Μοχάμεντ Γκέντι
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε μοτοποδήλατο, το οποίο οι δράστες είχαν σταθμεύσει έξω από το πρώην υπουργείο Εξωτερικών. Η ταυτότητα και τα κίνητρα των δραστών δεν έγιναν άμεσα γνωστά, μολονότι τις τελευταίες βδομάδες εντείνονται στο Μογκαντίσου οι αντιδράσεις για την επικείμενη ανάπτυξη περίπου 7.500 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης και χωρών του Αραβικού Συνδέσμου στη χώρα. Οι αντιδράσεις πηγάζουν κυρίως από την ταυτότητα σύνθεσης της ξένης στρατιωτικής αποστολής και στην οποία συμμετέχουν χώρες που κατά το παρελθόν είχαν έρθει σε αντιπαράθεση με τη Σομαλία, όπως η Αιθιοπία... Στις αρχές της βδομάδας, οργανώσεις κατά της κυβέρνησης του Αλί Μοχάμεντ Γκέντι και κύκλοι μουσουλμάνων ιερωμένων πραγματοποίησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, απευθύνοντας καλέσματα ακόμη και για ιερό πόλεμο κατά των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων που αναμένεται να αναπτυχθούν στη χώρα.
Ο νέος Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Γιούστσενκο, ανακοίνωσε στις 16 Φλεβάρη πως θα προωθήσει μέτρα «ομόνοιας» ανάμεσα στους βετεράνους του αντιφασιστικού πολέμου και σε όσους πολέμησαν στις γραμμές των Ουκρανών εθνικιστών, δηλαδή ενάντια στον Κόκκινο Στρατό και στο πλευρό των ναζί.
Ο Πρόεδρος προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα αναγνωρίσει τους συνεργάτες των ναζί ως «εμπόλεμη πλευρά» και θα τους παραχωρήσει σχετικά προνόμια, διευκολύνσεις, επιδόματα που έχουν σήμερα μόνον όσοι πολέμησαν ενάντια στο φασισμό.
Η προσπάθεια αυτή του Γιούστσενκο να «εξισώσει» θύματα και θύτες, αντιφασίστες και συνεργάτες των φασιστών, εντάσσεται στα πλαίσια της «εξόφλησης» των πολιτικών «χρεών του» προς αυτούς που τον στήριξαν για την εκλογή του, αλλά οπωσδήποτε συνδέεται και με τη γενικότερη κατεύθυνση διαστρέβλωσης και παραχάραξης της Ιστορίας, που εκτυλίσσεται αυτήν την περίοδο, λίγο καιρό πριν την 60χρονη επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Στη θέση του διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών διορίστηκε χτες ο (έως σήμερα πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ) Τζον Νεγκροπόντε. Ο διορισμός του ανακοινώθηκε χτες από τον Τζ. Ου. Μπους. Ο 65χρονος Νεγκροπόντε θα επιβλέπει 15 μυστικές υπηρεσίες (π.χ. FBI, CIA, DIA κλπ.) και θα ενημερώνει καθημερινά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
Η θέση του διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών δημιουργήθηκε μετά από συστάσεις της επιτροπής που διερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.
ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Λίγη ώρα μετά την αποχώρηση του επανεκλεγέντος πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Τάξιν Σιναουάτρα στο νότιο τμήμα της χώρας - όπου απείλησε με «πολιορκία» όσα χωριά στηρίζουν τους μουσουλμάνους αυτονομιστές - η ισχυρή έκρηξη ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα (100-200 κιλά, κατά εκτιμήσεις) εκρηκτικών κοντά στο ξενοδοχείο Μαρίνα, όπου διαμένουν συνήθως τουρίστες, κόστισε τη ζωή 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 40.
Η ένταση στο νότο της Ταϊλάνδης από το 2004 έως σήμερα έχει κοστίσει κάπου 700 ζωές, στις επαρχίες - Πατάνι, Γιάλα, Ναρατιουάτ - όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι.
Νωρίτερα την Πέμπτη, ένας βουδιστής χωρικός έπεσε νεκρός σε άλλη περιοχή.
Ο Τάξιν είπε στην περιοδεία του στο νότο ότι θα διαθέσει 20 δισ. μπαχτ (398 εκατομμύρια ευρώ) για την «ανάπτυξη», πλην των χωριών εκείνων που ο ίδιος όρισε ως «κόκκινες περιοχές», που δηλαδή στηρίζουν την «ισλαμιστική εξέγερση».
Εκδήλωση προς τιμή των 46 χρόνων από την Κουβανική Επανάσταση, διοργανώνει, την Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2005 στην κοσμική ταβέρνα ΜΑΝΘΟΣ (έναντι της πύλης Στρατοπέδου Καρατάσιου, στη Θεσσαλονίκη), ώρα 9 το βράδυ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης. Θα υπάρχει ζωντανή μουσική από δύο συγκροτήματα με λατινοαμερικάνικους και ελληνικούς σκοπούς, ενώ θα χαιρετίσει ο πρέσβης της Κούβας Jorge Quesada.
ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα υπογραφεί τελικά η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας - Ιράν που θα ανοίξει το δρόμο για τη λειτουργία, πιθανότατα στις αρχές του 2006, του πρώτου ιρανικού πυρηνικού εργοστασίου στο Μπουσχέρ. Οπως ανακοινώθηκε και από τις δύο πλευρές, η συμφωνία θα υπογραφεί στις 26 Φλεβάρη. Σύμφωνα με αυτήν, η Τεχεράνη αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιστρέφει στη Μόσχα τα πυρηνικά καύσιμα που θα έχουν χρησιμοποιηθεί (κυρίως αυτό που ενδιαφέρει είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο), ενώ η Μόσχα δεσμεύεται να την προμηθεύει με πυρηνικά καύσιμα για την επόμενη 10ετία.
Ρώσοι αξιωματούχοι, απαντώντας στις αλλεπάλληλες αμερικανικές πιέσεις, έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι με τον επαναπατρισμό των πυρηνικών καυσίμων διασφαλίζεται ότι το Ιράν δε θα μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Για να προλάβει, μάλιστα, τις αντιδράσεις των ΗΠΑ, η Μόσχα κάλεσε χτες την ιρανική ηγεσία να επιμείνει στον «εποικοδομητικό της διάλογο» με τη ΔΕΑΕ.