ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξύνεται η ένταση εντός και γύρω από τα αυτόνομα
  • Με πλήγματα κατά στελεχών της Παλαιστινιακής Αρχής απειλεί το στρατιωτικό σκέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, αν δεν απελευθερωθεί ο ηγέτης της οργάνωσης
  • Νέος αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης και έκτακτα μέτρα ασφαλείας από το Ισραήλ

Παλαιστίνιοι εμποδίζονται να κινηθούν από τους ισραηλινούς στρατιώτες

Associated Press

Παλαιστίνιοι εμποδίζονται να κινηθούν από τους ισραηλινούς στρατιώτες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

«Θα πλήξουμε ακόμη και στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής αν δεν απελευθερωθεί ο ηγέτης του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», διαμήνυσε το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, ενώ από τη Δαμασκό, εκπρόσωποι Παλαιστινιακών οργανώσεων προειδοποιούσαν για «εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη με ευθύνη της Παλαιστινιακής Αρχής». Το Ισραήλ, από την πλευρά του, επέμεινε ότι «δεν πιστεύει σε καμία σύλληψη». Παρ' όλα αυτά, επανεπιβλήθηκε αυστηρός αποκλεισμός σχεδόν σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη για λόγους «ασφαλείας».

Την άμεση απελευθέρωση του Αχμάντ Σααντάτ ζητά, με χτεσινή του ανακοίνωση το στρατιωτικό σκέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, «Ταξιαρχίες του Αμπού Αλί Μουστάφα», προειδοποιώντας ότι «αν δεν απελευθερωθεί ο ηγέτης της οργάνωσης, θα πλήξει και ανώτατα στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής, όσους φρουρούς και αν έχουν». Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρονται συγκεκριμένα τα ονόματα του Ταουφίκ αλ Τιράουι, επικεφαλής των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών της Δυτικής Οχθης, και του αρχηγού της Αστυνομίας στη Ραμάλα, Μοχάμεντ Σάλεχ και κατηγορείται η Παλαιστινιακή Αρχή ότι εκτέλεσε αμερικανικές και ισραηλινές εντολές.

Το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης πήρε αποστάσεις από την ανακοίνωση του στρατιωτικού σκέλους. Ομως, οι εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων, που συνεδρίασαν ακριβώς γι' αυτό το θέμα στη Δαμασκό, κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση με την οποία μιλούν «για εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτική εξέλιξη για την οποία φέρει ακέραια την ευθύνη η Παλαιστινιακή Αρχή».

Associated Press

Είναι η πρώτη φορά, από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, που υπάρχει τέτοια προειδοποίηση κατά της Παλαιστινιακής Αρχής. Εντούτοις, ο Γιάσερ Αραφάτ απέφυγε να σχολιάσει. Αντίθετα, φέρεται να κάλεσε τον κρατούμενο Σααντάτ να «δώσει τα ονόματα των εκτελεστών του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Ρεαβάμ Ζεεβί», τους οποίους ζητά το Ισραήλ ως προϋπόθεση για τη λήξη της ομηρίας Αραφάτ στη Ραμάλα. Η ισραηλινή ηγεσία, πάντως, επέμεινε ότι «δεν πιστεύει ότι υπάρχει σύλληψη».

Νέος αποκλεισμός και ένταση

Μέχρι τα ξημερώματα, χτες, διήρκεσε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία κατέληξε στην απόφαση επανεπιβολής αυστηρού αποκλεισμού σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Οχθης μετά από τις δολοφονίες 3 Ισραηλινών και 2 Παλαιστινίων από τις αρχές της βδομάδας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι εκτός αποκλεισμού παρέμενε η Βηθλεέμ, αν και η παλαιστινιακή πλευρά υποστήριζε το αντίθετο.

Ο Ραανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν, μιλούσε για «μετριοπαθή μέτρα γιατί δεν επιθυμούμε κλιμάκωση», αν και παραδεχόταν ότι ο στρατός έχει αποφασίσει ορισμένες κινήσεις, που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Λίγες ώρες αργότερα, ο Παλαιστίνιος Κχαμίς Αμπντουλάχ, μέλος της «Φατάχ» και των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσά», έπεφτε νεκρός έξω από τη Ναμπλούς, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες. Το προηγούμενο βράδυ, ανάλογη μάχη σημειώθηκε στα περίχωρα της Ραμάλα, πολύ κοντά στα γραφεία του Γιάσερ Αραφάτ.

«Ο νέος αποκλεισμός θα οξύνει περαιτέρω την ένταση και φοβάμαι ότι πλέον θα βρεθούμε ενώπιον μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης» σχολίαζε ο Αχμέντ Κουρέια, εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην περιοχή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για όλα αυτά τα βήματα που μοιάζουν με χορό θανάτου». Ταυτόχρονα, εντός Ισραήλ, εκφράζονται ολοένα και σκληρότερες θέσεις.

Ο υπαρχηγός του ΓΕΣ, Μοσέ Γιααλόν, μιλώντας σε στρατιωτική επιθεώρηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «προσωρινής ανακατάληψης» ορισμένων παλαιστινιακών εδαφών «αν η κατάσταση χειροτερεύσει». Ο πρώην πρωθυπουργός, δε, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του οποίου η δημοτικότητα φέρεται υψηλή, καλούσε σε ανατροπή του Γιάσερ Αραφάτ και τόνιζε ότι «θα πρέπει να μη συσταθεί ποτέ παλαιστινιακό κράτος».

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνέχεια της διπλωματικής πίεσης

Φρουρός στο αεροδρόμιο της Λαχώρης. Τα μέτρα ασφάλειας στο Πακιστάν γίνονται όλο και πιο δρακόντεια, ενώ οι συλλήψεις ισλαμιστών αυξάνονται

Associated Press

Φρουρός στο αεροδρόμιο της Λαχώρης. Τα μέτρα ασφάλειας στο Πακιστάν γίνονται όλο και πιο δρακόντεια, ενώ οι συλλήψεις ισλαμιστών αυξάνονται
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ βρισκόταν χτες στην Ινδία δύο μέρες μετά την επίσκεψή του στο Πακιστάν, συνεχίζοντας την προσπάθεια της αμερικανικής διπλωματίας να συμβάλει στην «αποκλιμάκωση» της διμερούς έντασης. Ο Πάουελ φρόντισε να χαϊδέψει τα αυτιά των Ινδών κυβερνητικών, δηλώνοντας δημοσίως ότι «ο καλύτερος κριτής των μέτρων που λαμβάνει το Πακιστάν κατά της τρομοκρατίας είναι η Ινδία», καθώς και ότι «οι ΗΠΑ δε θέλουν να αναλάβουν το ρόλο του επίσημου μεσολαβητή». Σε πιο ανεπίσημο επίπεδο, ο Πάουελ πίεσε να αποσυρθούν το ταχύτερο κάποιες τουλάχιστον από τις 650.000 στρατιωτών που η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ έχει συγκεντρώσει στη μεθοριακή γραμμή.

Ωστόσο, τα συνεχή επεισόδια βίας στο Κασμίρ δεν αφήνουν πολλά περιθώρια «αισιοδοξίας», ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Χτες μια βόμβα εξερράγη σε αγορά σιταριού του Ινδικού Κασμίρ, κοστίζοντας δύο ζωές και οκτώ τραυματισμούς, ελάχιστη ώρα πριν ο Πάουελ αφιχθεί στην Ινδία. Και αυτό παρά το συνεχιζόμενο κύμα συλλήψεων στο Πακιστάν -- ήδη έχουν φτάσει τους 3.000 οι συλληφθέντες, ανάμεσά τους, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, και έξι σημαντικούς θρησκευτικούς ηγέτες, που κατηγορούνται για δραστηριότητες «κατά του κράτους»...

Πάντως, ένας από τους υπουργούς -- «γεράκια» της ινδικής κυβέρνησης, αυτός της Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες, έλεγε χτθες από τις ΗΠΑ ότι ενδέχεται η διμερής κρίση να βρίσκεται «σε διαδικασία επίλυσης» αν και έθεσε και αυτός το θέμα της «μετουσίωσης σε πράξη» των δηλώσεων του Πακιστανού δικτάτορα στρατηγού -«προέδρου», Περβέζ Μουσάραφ.

ΗΠΑ
Λουτρά αίματος στα σχολεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενοπλος εισέβαλε στη Νομική Σχολή, στο Γκρούντι της Βιρτζίνια, άνοιξε πυρ και έκοψε το νήμα της ζωής σε τρεις ανθρώπους. «Μεταξύ των τριών που σκοτώθηκαν είναι ο πρύτανης της Νομικής Σχολής, Αντονι Σάτον», δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Βιρτζίνια. Ο Σάτον, ήταν πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση του για να αναλάβει την πρυτανεία του Ιδρύματος.

Πέραν των τριών νεκρών, υπάρχουν και τρεις τραυματισμένες φοιτήτριες, που χαροπαλεύουν. Φοιτητές που ήταν παρόντες στο περιστατικό, τον ακινητοποίησαν και τον παρέδωσαν στην Αστυνομία. Οπως ανακοινώθηκε λίγο αργότερα, δράστης είναι ένας φοιτητής που είχε αποβληθεί από τη σχολή. Πρόκειται για τον 43χρονο Πίτερ Οντιχιζούμα, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί.

Η επίθεση της Τετάρτης είναι η δεύτερη σε διάστημα ενός 24ωρου, που γίνεται σε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Την Τρίτη, ημέρα των γενεθλίων του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ένας άντρας, που παραμένει ασύλληπτος, εισέβαλε σε γυμνάσιο που έχει το όνομα του ηγέτη - υπέρμαχου των πολιτικών δικαιωμάτων, στη λεωφόρο Αμστερνταμ του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, κοντά στο κέντρο Λίνκολν. Ο άγνωστος πυροβόλησε έναν 17χρονο και έναν 15χρονο μαθητή στο διάδρομο του τέταρτου ορόφου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ