Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση - καταγγελία για τη στάση της διοίκησης του θεάτρου. Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Καταγγέλλουμε τη στάση της διοίκησης του θεάτρου "Πάνθεον", που τη μέρα της απεργίας στις 12 Νοέμβρη αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο στα Σωματεία των ηθοποιών και μουσικών, για να μιλήσουν με τους εργαζόμενους καλλιτέχνες σε αυτό.
Με την παρουσία πολυμελούς ασφάλειας του κτιρίου (μακάρι να έχουν τόσο πληθωρικά μέτρα ασφαλείας και για τους εργαζόμενους στη σκηνή), η υπεύθυνη της επιχείρησης μάς ανακοίνωσε ότι ήταν μεγάλο λάθος μας που διαλέξαμε τη μέρα της απεργίας για να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους.
Η στάση της διεύθυνσης του "Πάνθεον" δεν μπορεί να κρύψει την προσπάθεια του επιχειρηματία να επιβάλλει συνθήκες τρομοκράτησης των εργαζόμενων καλλιτεχνών σε αυτό.
Στόχος η υποταγή των συντελεστών της παράστασης στην ανάγκη κερδοφορίας της επιχείρησης.
Γνωρίζουμε τις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και δε θα παραιτηθούμε από την προσπάθεια να συζητήσουμε τα προβλήματά τους και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους».
Μια παράσταση γεμάτη κέφι, χορό και ταραντέλες. Μια παράσταση - «ταξίδι» στα τραγούδια, στους θρύλους και τις μελωδίες των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας και του ιταλικού νότου.
Η ομάδα «Anima» δημιούργησε ένα κείμενο από αφηγήσεις και ζωντανές μαρτυρίες γνωστών κατά κύριο λόγο ηρωίδων, των οποίων παρακολουθούμε τα διλήμματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, πριν προβούν σε ηρωικές, αγωνιστικές πράξεις. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ηρωίδες της Επανάστασης του 1821, εργάτριες, αντάρτισσες, αλλά και απλές γυναίκες περνούν μπροστά από τα μάτια μας, σε ένα ιδιόρρυθμο μάθημα Ιστορίας...
Γι' αυτές τις τελευταίες παραστάσεις και με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, η ομάδα αποφάσισε να εντάξει και μια αντίστοιχη μαρτυρία. Οπως μας λέει η σκηνοθέτης Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, «το θέμα του Πολυτεχνείου και οι νεκροί που υπήρξαν στη διάρκεια της επιβολής της χούντας, μας προβλημάτιζε συνέχεια. Με αφορμή, λοιπόν, την όλη αποδόμηση που τον τελευταίο καιρό παίρνουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα των αγώνων του λαού μας και την επερχόμενη επέτειο του Πολυτεχνείου, αποφασίσαμε τελικά να συμπεριλάβουμε στην παράσταση τη ζωντανή αφήγηση μιας γυναίκας που έδρασε εκείνη την περίοδο».
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - διασκευή: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, κείμενο: Θεατρική ομάδα «Anima», δραματουργική επεξεργασία: Κυριακή Σπανού, σκηνογραφία - κοστούμια: Μάρθα Φωκά, επιμέλεια κίνησης - χορογραφίες: Κάλλια Θεοδοσιάδη, πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος, σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής.
Ηθοποιοί: Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα, Αντρη Χατζηχριστοδούλου.
Σκηνή από την ταινία «Το δέντρο που πληγώναμε», που θα προβληθεί αυτήν την Κυριακή |
Το αφιέρωμα αυτό είναι η αρχική προσπάθεια για την καθιέρωση μιας ετήσιας δεκαήμερης γιορτής του Ελληνικού Κινηματογράφου, που με τη συνεργασία του Δήμου Πετρούπολης, θα πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πέτρας.
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:
15 Νοέμβρη: «Το δένδρο που πληγώναμε», του Δήμου Αβδελιώδη.
22 Νοέμβρη: «Το Ρεπό», του Βασίλη Βαφέα.
29 Νοέμβρη: «Ολα είναι Δρόμος», του Παντελή Βούλγαρη.
6 Δεκέμβρη: «Τα παιδιά της Χελιδόνας», του Κώστα Βρεττάκου.
13 Δεκέμβρη: «Να μ' αγαπάς», του Ανδρέα Θωμόπουλου.
20 Δεκέμβρη: «Γάμος στο περιθώριο», του Βασίλη Κεσίσογλου.
27 Δεκέμβρη: «Καγκελόπορτα», του Δημήτρη Μακρή.
3 Γενάρη: «Λούφα και παραλλαγή», του Νίκου Περάκη.
10 Γενάρη: «Σκλάβοι στα Δεσμά τους», του Τώνη Λυκουρέση.
17 Γενάρη: «Ο εχθρός μου», του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.
24 Γενάρη: Yusef's Song (Ντοκιμαντέρ), του Κώστα Πλιακού.
Ωρα έναρξης προβολών: 19.30
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Στις 12.00 θα προβληθεί η ταινία «Λούστρο παπουτσιών».
Οι περιπέτειες δύο ανήλικων παιδιών που εργάζονται ως λούστροι παπουτσιών στη μεταπολεμική Ιταλία και έχουν όνειρο να αποκτήσουν ένα άλογο... Ο πρωτότυπος τίτλος, «Sciuscia» προέρχεται από παραφθορά των αμερικάνικων λέξεων «shoe shine», όπως τις είχαν αντιγράψει εξ ακοής χιλιάδες παιδιά στην Ιταλία του 1945, που γυάλιζαν παπούτσια Αμερικανών στρατιωτών, για να επιβιώσουν.
Στις 14.00 η ταινία «Umberto D.»
Μια συγκινητική και ανθρώπινη ιστορία ενός πρώην δημόσιου υπάλληλου, του Ουμπέρτο Ντομένικο Φεράρι, στη μεταπολεμική Ιταλία που ζει με μια πενιχρή σύνταξη, με μοναδική του παρέα το μικρό πανέξυπνο σκυλάκι του, τον Φλάικ...
Ο σκηνοθέτης θα παρουσιάσει στην πόλη που μεγάλωσε μια επιλογή από ταινίες του μικρού μήκους, με ενδιαφέρουσες θεματικές, όπως την πρώτη ταινία μυθοπλασίας που έγινε ποτέ εξ ολοκλήρου στα γκρεκάνικα - το γλωσσικό ιδίωμα της Ελληνόφωνης Καλαβρίας, μια διαφορετική εκδοχή του ηρωικού κατεβάσματος της ναζιστικής σημαίας στην Ακρόπολη το 1941, ταινίες με θέματα τη φιλία, την αναζήτηση του έρωτα και της ευτυχίας.
Η κινηματογραφική βραδιά περιλαμβάνει τις εξής ταινίες:
- Ο Κήπος των Τριφυλλιών, 2005, 12 λεπτά
- Τριγύρω Γύρω Ολοι, 2006, 15 λεπτά
- Live Milano in 3 min!, 2007, 4 λεπτά
- Χάριν Ευγενείας, 2008, 7 λεπτά
- Το Φουκάρι τη Γενία, 2010, 16 λεπτά
- Ον Δίπουν Πτερωτόν, 2012, 18 λεπτά
- Οι Κόρες του Χάους, 2014, 23 λεπτά