Associated Press |
Σαν να παίζουν σκάκι με πιόνια τις σφαίρες... |
Εντονότατες πιέσεις και εκβιασμούς με στόχο την πλήρη μετεξέλιξη της ΠΓΔΜ σε στρατοκρατούμενο προτεκτοράτο υπό τη σημαία κυριαρχίας του ΝΑΤΟ (και τη συμμετοχή χωρών εκτός Συμφώνου, π.χ. Ρωσία, Ουκρανία...) με το προκάλυμμα του ΟΗΕ ασκούν οι επεμβατικές δυνάμεις ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ... Το υπαινίχθηκε χτες εμμέσως πλην σαφώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοφσκι, ενώ πρότερα το είχε παραδεχτεί ανεπισήμως ένας ακόμη αξιωματούχος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Γκεοργκιέφσκι που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του.
Βέβαια, είχαν προηγηθεί οι αρκούντως ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις του Βέλγου υπουργού Εξωτερικών από την άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και πληροφορίες από το απρογραμμάτιστο ταξίδι του ΝΑΤΟικού στρατηγού Τζόζεφ Ράλστον στα Σκόπια...
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, είχε απορρίψει προχτές οποιοδήποτε ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασης της ΝΑΤΟικής επιχείρησης («Απαραίτητη Συγκομιδή») στη χώρα του, πέραν της ημερομηνίας της 26ης Σεπτέμβρη. Αντανακλώντας τους φόβους για μετατροπή της χώρας σε πλήρες προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ, ο Τραϊκόφσκι αρνήθηκε την πρόταση παράταση της παρούσας ΝΑΤΟικής δύναμης, λέγοντας πως οι δυνάμεις ασφαλείας, ο στρατός και η Αστυνομίας είναι αυτές που έχουν ως έργο τους και εγγυούνται την ασφάλεια και τη σταθερότητα...
Ομως, λίγες ώρες μετά, ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε στο «Ρόιτερς»: «Υπάρχει μεγάλη πίεση. Κατά συνέπεια μπορούμε να περιμένουμε τη μεταβολή της σημερινής κατηγορηματικής μας θέσης τής μη αποδοχής παρατεταμένης ξένης στρατιωτικής παρουσίας».
Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε πως μολονότι υπάρχουν αντιδράσεις για την παράταση της παραμονής της συγκεκριμένης ΝΑΤΟικής στρατιάς τα Σκόπια θα αποδέχονταν μία «μικρή στρατιωτική παρουσία» αντίστοιχη με εκείνη της μικρής δύναμης του ΟΗΕ που είχε σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας με συνοριακούς ελέγχους από το 1992 μέχρι το 1999.
Associated Press |
Οχι μόνο δε φεύγουν, αλλά αυξάνονται οι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες στην ΠΓΔΜ... |
Ομως, οι πιέσεις που ασκούν (και...) αυτή την περίοδο η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αφορούν την επ' αόριστον παραμονή μιας υπό ΝΑΤΟικής ηγεσίας στρατιωτικής δύναμης στη γενικότερη επικράτεια και όχι μόνον στα σύνορα της ΠΓΔΜ με γείτονες χώρες... Για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις, αλλά και για να μπουν στο χορό μετατροπής της ΠΓΔΜ σε προτεκτοράτο και χώρες εκτός ΝΑΤΟ (Ρωσία, Ουκρανία, Νορβηγία κ.λπ.) θα επιχειρηθεί η ακόλουθη «συμβιβαστική φόρμουλα»: Η απόφαση για την αποστολή της (υπό ΝΑΤΟικής ηγεσίας) στρατιωτικής δύναμης στην ΠΓΔΜ, που θα συνοδεύει τάχα μία υπεράριθμη δύναμη διεθνών ελεγκτών από χώρες του ΟΑΣΕ, θα εκδοθεί από το.. Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ...
Αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε και το αιφνιδιαστικό ταξίδι του ΝΑΤΟικού στρατηγού Τζόζεφ Ράλστον στα Σκόπια την περασμένη Κυριακή.
Ο ΝΑΤΟικός στρατηγός επισήμως δήλωσε, μετά τη συνάντησή του (μεταξύ άλλων) με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούσκοφσκι πως όσον αφορά στο ερώτημα τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Απαραίτητη Συγκομιδή» από τα Σκόπια «όλα μελετώνται και τίποτε δεν έχει αποφασιστεί»... Σύμφωνα, με αξιωματούχο της κυβέρνησης Γκεοργκιέφσκι, ο στρατηγός Ράλστον ήταν που έριξε στο τραπέζι την «ιδέα» συνδυασμού εν είδει ενίσχυσης της παρούσας ΝΑΤΟικής δύναμης στα Σκόπια με μία άλλη δύναμη στρατιωτών του ΟΗΕ...
Μπορεί η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες το περασμένο Σαββατοκύριακο να ήταν «άτυπη», εντούτοις προέκυψαν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα- στροβιλιζόμενα γύρω από την ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή-... Το αποτέλεσμα της συνάντησης, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μισέλ, ήταν πως οι υπουργοί συμφώνησαν «στην ανάγκη μακροπρόθεσμης παραμονής μίας υπό ΝΑΤΟική ηγεσία δύναμης» στην ΠΓΔΜ, επειδή διέγνωσαν πως η ολοκλήρωση της ΝΑΤΟικής «Απαραίτητης Συγκομιδής» θα αφήσει στη χώρα ένα «κενό ασφαλείας»...
«Ολοι επιμείναμε στην ανάγκη να αποφευχθεί ένα κενό ασφαλείας, όταν αποχωρήσει το ΝΑΤΟ. Η προοπτική που θεωρήθηκε ως πιο ρεαλιστική αφορά την αποστολή μίας ακόμη δύναμης που θα ενισχύσει τους ήδη υπάρχοντες στο έδαφος της χώρας ΝΑΤΟικούς στρατιώτες», είπε ο Λουί Μισέλι... Ξένα πρακτορεία κατέγραφαν την απροθυμία αρκετών ευρωπαϊκών χωρών να τεθεί η στρατιωτική αποστολή στην ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ...
Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», πρωταγωνιστικό ρόλο στη συνάντηση των υπουργών έπαιξε ο Γερμανός ομόλογός τους Γιόσκα Φίσερ. Ηταν αυτός που έριξε στο τραπέζι την πρόταση μιας μικρότερης (από τη σημερινή δύναμη των περίπου 5.000), αλλά ισχυρής και ευέλικτης ΝΑΤΟικής δύναμης, που θα διαθέτει τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πώς θα συμμετέχουν και χώρες εκτός ΝΑΤΟ με στόχο την επίβλεψη της ειρηνευτικής διαδικασίας και τον επαναπατρισμό προσφύγων.
Αλλες πληροφορίες αναφέρουν τη δήλωση ενός υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος προέβλεψε πως οι όποιες αντιδράσεις ή διαφωνίες των Σκοπίων θα τερματιστούν στις...15 Οκτώβρη, οπότε έχει προγραμματιστεί η διεθνής διάσκεψη «Δωρητών» για την ΠΓΔΜ!
Πάντως, μετά τη συνάντηση των υπουργών, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ δεν ξέχασε το Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν... Του τηλεφώνησε χτες και τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στη συνέχιση της στενούς συνεργασίας, με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας, της εδαφικής κυριαρχίας και το απαραβίαστο των συνόρων της συγκεκριμένης βαλκανικής χώρας».
Σήμερα, πιθανότατα, συναντιούνται Πέρες- Αραφάτ
Πέντε Ισραηλινοί και τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί, δεκάδες τραυματίες ο απολογισμός του αιματηρού Σαββατοκύριακου
Associated Press |
Την αποχώρηση του Ισραηλινού πρέσβη από το Κάιρο ζήτησαν οι χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές, χτες, φωνάζοντας αντιαμερικανικά και αντιισραηλινά συνθήματα |
Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση της πολυσυζητημένης συνάντησης ανάμεσα στους Πέρες και Αραφάτ φαίνεται ότι έχει αρχίσει, παρά τον αιματηρότατο απολογισμό του Σαββατοκύριακου εξαιτίας των δύο βομβιστικών επιθέσεων εντός του Ισραήλ, της ενέδρας εναντίον ισραηλινού αυτοκινήτου στη Δυτική Οχθη και τα γνωστά, πλέον, αντίποινα του ισραηλινού στρατού, που έπληξε κτίρια της οργάνωσης «Φατάχ» σε όλη τη Δυτική Οχθη.
Διαψεύστηκε, αργά χτες, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση ανέβαλε, επ' αόριστον, μια συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Η πρώτη διάψευση ήρθε από τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, Ζοζέ Πίκε, ο οποίος, επιβεβαιώνοντας την ενεργότερη διπλωματική ανάμειξη της ΕΕ, βεβαίωνε ότι οι Πέρες και Αραφάτ θα συναντηθούν. Ο ύπατος αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, αρκέστηκε, απλώς, να επιβεβαιώσει ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τις δύο πλευρές. Ανάλογες τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.
Τις δηλώσεις Πίκε επιβεβαίωναν, λίγο αργότερα, ισραηλινές διπλωματικές πηγές, που υπογράμμιζαν ότι η συνάντηση «θα είναι διακριτική», γι' αυτό και απορρίφθηκε η παλαιστινιακή πρόταση να γίνει στην Τάμπα της Αιγύπτου. Πιθανότατα, η συνάντηση θα γίνει στο μεθοριακό φυλάκιο Ερετζ, στη Λωρίδα της Γάζας, σήμερα το βράδυ. Η παλαιστινιακή πλευρά, πάντως, δήλωνε «άγνοια» και ότι αναμένει την απάντηση του Σιμόν Πέρες για την πραγματοποίηση της συνάντησης στην Τάμπα. Μέχρι χτες βράδυ, ούτε η ισραηλινή ούτε η παλαιστινιακή πλευρά είχαν απαντήσει επισήμως στην πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, να γίνει μια τριμερής συνάντηση Πέρες-Μπους-Αραφάτ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη της βδομάδας, στη Νέα Υόρκη.
Με άσχημους οιωνούς ξημέρωσε η Κυριακή. Το Σάββατο, ο ισραηλινός στρατός είχε πλήξει θέσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Ραμάλα και τα πνεύματα είχαν, και πάλι, οξυνθεί. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, ένας Ισραηλινός οδηγός και ένας Ισραηλινός δάσκαλος σκοτώθηκαν όταν το λεωφορειάκι που μετέφερε δασκάλους σε εποικισμούς της Δυτικής Οχθης έπεσε σε ενέδρα. Από τα πυρά των αγνώστων τραυματίστηκαν άλλοι 3 επιβαίνοντες.
Λίγη ώρα αργότερα, ένας κομάντο αυτοκτονίας πυροδοτούσε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του στην πλατφόρμα του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης Ναχάρια, στο βόρειο Ισραήλ. Από την ισχυρότατη έκρηξη, εκτός από τον κομάντο, σκοτώθηκαν 3 Ισραηλινοί, ανάμεσά τους ένας στρατιώτης, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 40. Πριν καν αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για την έκρηξη στη Ναχάρια, ένα αυτοκίνητο εξερράγη στο σταυροδρόμι Μπέιτ Λιντ, έξω από την Νετάνια, στο κεντρικό Ισραήλ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε μόνο ο κομάντο αυτοκτονίας ενώ τραυματίστηκαν 3 Ισραηλινοί περαστικοί.
Τα ισραηλινά αντίποινα δεν άργησαν. Το βράδυ, ισραηλινά τεθωρακισμένα και ελικόπτερα σφυροκόπησαν κτίρια της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, στις πόλεις Ραμάλα, Ιεριχώ, Καμπάτιγιεχ, Τζενίν, τραυματίζοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά πυρά στόχευαν το δημοτικό σχολείο του χωριού Ταγιασίρ, στη βόρεια Δυτική Οχθη, καταστρέφοντας εντελώς τις 4 από τις 10 διδακτικές αίθουσες, με την αιτιολογία ότι «το χρησιμοποιούσαν ένοπλοι».
Πριν ξημερώσει, χτες, ισραηλινά τεθωρακισμένα έπληξαν θέσεις της παλαιστινιακής αστυνομίας στην πόλη Ταμούν, κοντά στην Τζενίν, όπου σκοτώθηκε 1 αστυνομικός και τραυματίστηκαν 3. Λίγο μετά, ένας 14χρονος Παλαιστίνιος τραυματιζόταν βαρύτατα από ισραηλινά πυρά στη νότια Λωρίδα της Γάζας.
Η ισραηλινή ηγεσία επέρριψε την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων στην Παλαιστινιακή Αρχή, και ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν έδωσε εντολή, σύμφωνα με πληροφορίες, να κλιμακωθούν τα πλήγματα ακριβείας. Παρ' όλα αυτά, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο απέρριψε πρόταση του στρατού για δημιουργία ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Δυτική Οχθη.
Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις που στοχεύουν αμάχους, είτε Ισραηλινούς είτε Παλαιστινίους. «Ανευ νοήματος» χαρακτήρισε το αιματοκύλισμα η Αμερικανίδα σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, καλώντας «την παλαιστινιακή ηγεσία να ελέγξει περισσότερο τη βία».
Εκτός από το θάνατο, όμως, η βομβιστική επίθεση της Ναχάρια προκάλεσε και έναν ιδιότυπο πανικό. Ο κομάντο αυτοκτονίας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, είναι Ισραηλινός Αραβας, ο Μοχάμεντ Χαμπάσι, κάτοικος χωριού της Γαλιλαίας. Η ανεύρεση, δίπλα στα απομεινάρια του, της μπλε ισραηλινής ταυτότητάς του προκάλεσε τις πρώτες υποψίες, που μένουν να αποδειχτούν από την εξέταση DNA.
Αναμένοντας τα αποτελέσματα, η ισραηλινή κοινή γνώμη μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού καθώς μέχρι πρότινος υπήρχε η βεβαιότητα ότι οι βομβιστές είναι Παλαιστίνιοι, δηλαδή «εξωτερικός κίνδυνος», άρα σχετικά ελέγξιμος. Οι Ισραηλινοί Αραβες, που αποτελούν το 20% του ισραηλινού πληθυσμού, δε θεωρούνταν ύποπτοι παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν την Ιντιφάντα.
Η εφημερίδα «Μααρίβ» κυκλοφόρησε, χτες, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο εφιάλτης που έγινε πραγματικότητα», ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Ντάνι Ναβέχ έσπευσε να υπερθεματίσει υπέρ της απαγόρευσης ορισμένων «σκελών» του νόμιμου Ισλαμικού Κινήματος, του οποίου μέλος ήταν ο βομβιστής. Εντούτοις, ο Καμέλ Κχατίμπ, εκπρόσωπος του Κινήματος, διαχώρισε τη θέση της οργάνωσής του καταδικάζοντας την επίθεση ενώ τον βομβιστή έσπευσε να προσεταιριστεί η «Χαμάς», χαρακτηρίζοντάς τον, χτες, «μέλος της». Τους τόνους χαμηλώνει η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ» υπογραμμίζοντας ότι «οι Ισραηλινοί Αραβες έχουν κάθε δίκιο να είναι οργισμένοι από τη φτώχεια, τις διακρίσεις και τις κακομεταχειρίσεις που έχουν υποστεί από το ισραηλινό κράτος, αλλά σε καμία περίπτωση η πράξη του συγκεκριμένου ατόμου δεν μπορεί να χαρακτηρίσει ολόκληρη την κοινότητά τους, που παραμένουν νομιμόφρονες Ισραηλινοί πολίτες».
Ευκαιρία να ...πιέσει για το όνομα «βρήκε» ο υπουργός Εξωτερικών
Πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πλειοδοτεί υπέρ της παράτασης της παραμονής των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα θεωρεί κατάλληλο το χρόνο να φέρει στο προσκήνιο την εκκρεμότητα της ονομασίας του γειτονικού κράτους.
Οπως είπε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, μετά τη συνάντηση που είχε με το Γάλλο ομόλογό του Λ. Ζοσπέν, «πιστεύω πως για να ομαλοποιηθεί τελείως η κατάσταση στη ΦΥΡΟΜ θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει μια παρουσία που θα βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν τριβές, αντιθέσεις, να μην υπάρχουν νέες συγκρούσεις. Εμείς, συνέχισε ο Κ. Σημίτης, θεωρούμε ότι θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί -και το έχουμε αναφέρει και η Γαλλία είναι της ίδιας άποψης απ' ό,τι προέκυψε από τη συζήτηση- το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα εντολή από τα Ηνωμένα Εθνη για την παρουσία της όποιας δύναμης. Εντολή από τα Ηνωμένα Εθνη, ώστε να μην είναι αμφισβητήσιμη για να συμμετέχουν όλοι και να στηρίξουν όλοι αυτή την προσπάθεια».
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι «όσον αφορά την κατάσταση στην ΠΓΔΜ έχουμε και εμείς τις ίδιες απόψεις. Είμαστε παρόντες, έχουμε παρουσία στη χώρα αυτή κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της χώρας, μετά από μια συμφωνία πολιτική, για να γίνει η συγκομιδή των όπλων, αφ' ης στιγμής αυτοί που μάχονταν ο ένας κατά του άλλου συμφωνούν να συμβιώσουν μαζί. Είμαστε υπέρ της ακεραιότητας της δημοκρατίας αυτής. Θέλουμε να αποφευχθεί η επανάληψη της βίας και των εχθροπραξιών. Γι' αυτό διερωτόμαστε μήπως στο τέλος αυτής της εντολής που εκπνέει, νομίζω, στις 28 Οκτωβρίου, θα έπρεπε, με τη μία ή την άλλη μορφή, να παραμείνουμε εκεί, ούτως ώστε να ησυχάσουν κάπως περισσότερο τα πνεύματα».
Την ίδια στιγμή που η ΠΓΔΜ κινδυνεύει με διάλυση, κάποιοι στην Αθήνα, θεώρησαν πως έχουν την ευκαιρία να θέσουν το ζήτημα της ονομασίας του κράτους, επί τάπητος. Ενας από αυτούς, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ζήτησε την εμπλοκή της ΕΕ σε αυτή την υπόθεση.
Αντίθετη άποψη, επ' αυτού, εξέφρασε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΦΛΑΣ, ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. «Σε καμία περίπτωση, είπε ο υπουργός Αμυνας, δεν είναι επίκαιρο να ανοίξει μια κουβέντα για το όνομα τώρα (...) Δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξει αυτή τη στιγμή το θέμα, διότι υπάρχει ρευστότητα αυτή τη στιγμή».
Κάτι ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις που διατύπωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, εξέφρασε περιέγραψε στις δηλώσεις του ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε σχετικά:«Πρώτα απ' όλα, είπε, γνωρίζετε ότι αυτό το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Εμείς παραμένουμε στη θέση που έχουμε διατυπώσει, ότι πρέπει να εξευρεθεί μια λύση, στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε και θέτουμε, σε κάθε ευκαιρία, αυτό το πρόβλημα για το οποίο πρέπει να βρεθεί λύση. Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας έθεσε στην ΕΕ αυτό το θέμα, ζητώντας από τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων και των μεγάλων Οργανισμών να χρησιμοποιούν την προσωρινή ονομασία που έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ για το γειτονικό κράτος. Να αποφεύγεται, δηλαδή, η χρησιμοποίηση ενός ονόματος, που η κυβέρνηση και οι πολίτες του γειτονικού κράτους, χρησιμοποιούν μέχρι τώρα. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς. Επιθυμούμε να εξευρεθεί, το συντομότερο δυνατό, λύση, διότι πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή. Από κει και πέρα θα πρέπει και η κυβέρνηση των Σκοπίων να αναλάβει τις ευθύνες της».
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Νέος φόρος αίματος αθώων Ιρακινών ήταν το αποτέλεσμα της τέταρτης, μέσα στις τελευταίες δύο βδομάδες, αμερικανο-βρετανικής επιδρομής εναντίον ιρακινών στόχων στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο νότιο Ιράκ.
Το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ μετέδωσε, χτες, ότι 8 πολίτες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 3 τραυματίστηκαν από τις συμμαχικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στο νότιο Ιράκ, την Κυριακή. Σύμφωνα με το ΙΝΑ, στόχος των επιδρομών έγιναν οι περιοχές αλ Σαλίχιγια της επαρχίας Νουμινάγιαχ και αλ Ζουμπαϊντάγιαχ της επαρχίας Γουασίτ. Από τις επιδρομές καταστράφηκαν, επίσης, αγροκτήματα και καταστήματα. Οι ιρακινές αρχές υποστηρίζουν ότι, από τις αρχές του 1998, σε επιδρομές έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 365 πολίτες.
Οι επιδρομές επιβεβαιώθηκαν από το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο ανακοίνωσε ότι αμερικανικά F-16 και F-18 όπως και βρετανικά Τορνέιντος πραγματοποίησαν 3 πλήγματα στις περιοχές αλ Νουμινάγιαχ, αλ Κουτ και Ταλίλ. Ο ταγματάρχης Μπρετ Μόρις, εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων στην έδρα τους στη Σαουδική Αραβία, δήλωνε ότι όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν στη βάση τους ασφαλή και ότι στη διαδικασία ελέγχου βρίσκεται η αποτίμηση της ακρίβειας των πληγμάτων. Ο Μόρις, σχολιάζοντας την είδηση για τους νεκρούς πολίτες, τόνισε ότι τα συμμαχικά αεροσκάφη προσπαθούν πάντα να στοχεύουν περιοχές μακριά από αστικά κέντρα για να προστατεύονται οι πολίτες. Σύμφωνα με τον Μόρις, οι επιδρομές έγιναν ως «απάντηση σε σειρά παραβιάσεων εκ μέρους του Ιράκ των κυρώσεων του ΟΗΕ», χωρίς, όμως, να διευκρινίσει ποιες ήταν οι παραβιάσεις αυτές.
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των επιδρομών, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωνε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox ότι «το ιρακινό καθεστώς έχει καταφέρει να βελτιώνει σταθερά την ικανότητα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφής και βιολογικών όπλων». Μάλιστα, για τα βιολογικά όπλα, ο Ράμσφελντ εκτιμούσε ότι είναι πολύ δύσκολο για τις συμμαχικές δυνάμεις να πλήξουν τα κέντρα παραγωγής τους, αφού συνήθως είναι κινητές μονάδες ή υπόγειες.