Associated Press |
Καθημερινά τα πογκρόμ στα σπίτια από τις κατοχικές δυνάμεις |
Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει μνημόνιο του Πενταγώνου με την υπογραφή του υφυπουργού Αμυνας, το οποίο αποκλείει τη συμμετοχή εταιριών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τον Καναδά από τη διεκδίκηση συμβολαίων για την ιρακινή «ανοικοδόμηση», με την αιτιολογία ότι πρέπει «να διαφυλαχτούν τα αμερικανικά συμφέροντα». Οι θιγόμενοι έσπευσαν να καταστήσουν σαφές ότι θα αμφισβητήσουν τη νομιμότητα της απόφασης, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακ Λίλαν, παρείχε πολιτική κάλυψη στο μνημόνιο.
Προκειμένου «να διαφυλαχτούν τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ», οι εταιρίες των Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Καναδά θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα διεκδίκησης των πλέον προσοδοφόρων συμβολαίων της ιρακινής «ανοικοδόμησης». Αυτό αναφέρεται, εν ολίγοις, σε μνημόνιο που δημοσιοποίησε στην ηλεκτρονική σελίδα του Πενταγώνου ο Πολ Γούλφοβιτς, εκτιμώντας ότι «θα πρέπει να ενθαρρυνθούν οι χώρες που συμμετέχουν στη συμμαχία να προχωρήσουν σε συμβόλαια αλλά και σε αποστολή στρατευμάτων».
Το μνημόνιο προκάλεσε οργή στις ηγεσίες των χωρών που αναφέρονται. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, εξέφρασε την ελπίδα η επίσημη πολιτική της Ουάσιγκτον να μην ακολουθήσει τις προτάσεις του μνημονίου, τονίζοντας ότι μια τέτοια πολιτική υποσκάπτει την προσπάθεια ενίσχυσης του ρόλου της διεθνούς κοινότητας. Χρησιμοποιώντας εντονότερο ύφος, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Ιβανόφ, υπενθύμισε στην Ουάσιγκτον ότι «η Μόσχα δεν προτίθεται να παραγράψει το χρέος των 8 δισ. δολαρίων που της οφείλονται από το προηγούμενο καθεστώς, ιδιαίτερα επειδή το Ιράκ δεν είναι φτωχή χώρα» και συμπλήρωσε ότι «θα κάνει τις δέουσες διευκρινίσεις στον Αμερικανό ομόλογό του».
Associated Press |
Αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας |
Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υποστήριξε το μνημόνιο Γούλφοβιτς, δηλώνοντας ότι «τα συμβόλαια της ιρακινής ανοικοδόμησης θα χρηματοδοτηθούν από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων και κατά συνέπεια είναι φυσικό χώρες που δε μοιράστηκαν τη σκληρή αυτή προσπάθεια με τις ΗΠΑ να μην επωφεληθούν». Ο Σκοτ Μακ Λίλαν, αν και υποστήριξε ότι η αμερικανική θέση είχε αποσαφηνιστεί εδώ και καιρό, απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται για οριστική απόφαση.
Ηδη, εταιρίες από 63 χώρες φέρονται να έχουν υποβάλει προσφορές για τα συμβόλαια αυτά, αν και η δυσμενής κατάσταση ασφαλείας στο Ιράκ έχει προκαλέσει δισταγμούς και αποχωρήσεις. Μετά από αυτά, ο Γάλλος Πρόεδρος, αν και δέχτηκε να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Μπους για το ιρακινό χρέος, είναι μάλλον απίθανο να αποδεχτεί να παράσχει «διευκολύνσεις» για τον απεγκλωβισμό του Ιράκ από το βάρος των 125 δισ. δολαρίων, που χρωστά συνολικά.
Δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Κούρδος αξιωματούχος της «Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν» σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 4 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις, η μία με βόμβα και η άλλη με πυρά, εναντίον τους, χτες, στη Μοσούλη. Αργά το απόγευμα, νέα βόμβα εξερράγη σε κεντρικό δρόμο με 1 νεκρό, του οποίου η εθνικότητα παραμένει άγνωστη. Στο γειτονικό Κιρκούκ ανακοινώθηκαν 14 συλλήψεις και η εξουδετέρωση 6 εκρηκτικών μηχανισμών. Αμερικανικό ελικόπτερο «Απάτσι» αναγκάστηκε σε προσγείωση όταν έπιασε φωτιά από άγνωστη αιτία, στα βόρεια του Ιράκ, ενώ στη Βαγδάτη πύραυλος εδάφους-αέρος έπληξε αμερικανικό μεταγωγικό C-17 που υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Τέλος, στη Νατζάφ, πυρά δέχτηκε το στρατόπεδο όπου διαμένουν στρατιώτες από το Ελ Σαλβαδόρ.
Οι συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες επιθέσεις είναι ο λόγος, όπως ανακοινώθηκε, που ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δεν αποστέλλει προσωπικό της ανθρωπιστικής αποστολής του Οργανισμού στο ιρακινό έδαφος. Παρ' όλα αυτά, διόρισε νέο ειδικό απεσταλμένο του, τον Νεοζηλανδό Ρος Μάουντεν. Ο Ανάν απέφυγε να σχολιάσει την ανακοίνωση ίδρυσης «Δικαστηρίου Εγκλημάτων Πολέμου» από το διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο, στο οποίο θα προσαχθούν στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος. Στη διαδικασία του δικαστηρίου έχει παραγκωνιστεί, πλήρως, ο ΟΗΕ σε αντίθεση με όλες τις άλλες ανάλογες περιπτώσεις.
Εξάλλου Ερευνητές βιολογικών εργαστηρίων του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσαν χτες πως πέτυχαν να εμβολιάσουν ποντίκια έναντι του θανατηφόρου αιμορραγικού ιού Εμπολα.
ΒΕΡΝΗ.-- Ο ηγέτης του αντι-μεταναστευτικού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος, Κριστόφ Μπλόχερ, εκλέχτηκε χτες από το Κοινοβούλιο μέλος της επταμελούς κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας. Η Ενωση Δημοκρατικού Κέντρου διαθέτει τώρα δύο έδρες στην επταμελή κυβέρνηση της Ελβετίας, γεγονός που συνιστά τη μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει στην κυβέρνηση από το 1959.
ΒΟΣΤΟΝΗ.-- Τη μετατροπή βλαστοκυττάρων ινδικών χοιριδίων σε σπέρμα ανακοίνωσαν χτες πως πέτυχαν ερευνητές από το Παιδιατρικό Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, την Ιατρική Σχολή του Χάβαρντ και το Ιδρυμα Βιοϊατρικής Ερευνας «Ουάιτχεντ». Προτίθενται να χρησιμοποιήσουν την τεχνική σε πρωτεύοντα θηλαστικά, με στόχο μία νέα αποτελεσματική τεχνολογία αντιμετώπισης της στειρότητας στον άνθρωπο.
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο αντιπρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, («νικητής» των πρόσφατων άκαρπων σερβικών προεδρικών εκλογών) και το ανώτερο στέλεχος της παράταξης, Ντράγκαν Τοντόροβιτς, τραυματίστηκαν χτες σε τροχαίο ατύχημα στη διάρκεια περιοδείας τους στο Κράλιεβο. Αμφότεροι νοσηλεύονται δίχως η ζωή τους να διατρέχει κίνδυνο.
ΧΑΓΗ.-- Το ΔΠΔ της Χάγης καταδίκασε χτες σε 17ετή ποινή κάθειρξης τον πρώην διοικητή του σερβοβοσνιακού στρατού, Ντράγκαν Ομπρένοβιτς, ως ένας από τους υπεύθυνους για τη σφαγή μουσουλμάνων στη Σρεμπένιτσα το 1995. Ο Ομπρένοβιτς είχε παραδεχτεί την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου...
ΒΟΝΝΗ.-- Γερμανικό Πρωτοδικείο απέρριψε χτες την προσφυγή 35 Σέρβων που είχαν καταθέσει αγωγή διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 536.000 ευρώ, εξαιτίας της συνενοχής και συμμετοχής των Γερμανών στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά γέφυρας της σερβικής περιοχής Βαρβαρίν το Μάη του 1999.
ΠΑΡΙΣΙ.-- Η γαλλική κρατική Υπηρεσία Υγείας ανακοίνωσε χτες πως 18 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Βόρειας Γαλλίας έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας σοβαρής λοίμωξης που προκλήθηκε από το -πολυανθεκτικό σε αντιβιοτικά - βακτήριο «acinetobacter baumannii». Από τον Ιούνη ως τις αρχές Δεκέμβρη, 112 άτομα προσεβλήθησαν από το ίδιο βακτήριο σε 21 νοσοκομεία της Βόρειας Γαλλίας.
ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Ουδέν προέκυψε από τη νέα χτεσινή συνάντηση της προέδρου και του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα, καθώς η Καμαρατούνγκα και ο Ουικρεμεσίγκε επέμειναν στις θέσεις τους, όσον αφορά την πολιτική κρίση που έχει βάλει στο «ψυγείο» την ειρηνευτική διαδικασία με τους «Τίγρεις των Ταμίλ». Υποτίθεται ότι υπάρχει προθεσμία ως την 15η Δεκέμβρη για την επίλυση της κρίσης.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Η δολοφονία του 31χρονου μηχανικού Σατιέντρα Ντουμπέι, ο οποίος είχε καταγγείλει μυστικά κολοσσιαία διαφθορά σε έργο χάραξης οδού απ' άκρου σ' άκρο της Ινδίας στον πρωθυπουργό Βάτζπαϊ πριν ένα χρόνο, οδήγησε τον τελευταίο να διατάξει «να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά» οι ένοχοι. Το πώς το όνομά του έφθασε ως τους δολοφόνους από τα αρχεία των κρατικών υπηρεσιών αποτελεί το κεντρικό ερώτημα του νέου «σκανδάλου».
ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Στα χέρια της λιβανικής Αστυνομίας βρίσκονται 1 Λιβανέζος και 1 Παλαιστίνιος που αποπειράθηκαν να εισέλθουν στην αμερικανική πρεσβεία μεταφέροντας εκρηκτικά.
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΠΑΚΤΙΑ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Αλλα έξι παιδιά βρήκαν το θάνατο από αμερικανική αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή στην Πάκτια: βρέθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες, έχοντας συνθλιβεί από τοίχο που κατέρρευσε από βομβαρδισμό εναντίον δύο προσώπων κι ενός κτιριακού συγκροτήματος όπου «αποθηκεύονταν όπλα». Οι δύο ενήλικες που βρίσκονταν στο κτίριο έχασαν επίσης τη ζωή τους, ωστόσο, όπως παραδέχτηκε το Πεντάγωνο, δεν ήταν αυτοί που νόμιζαν οι σχεδιαστές της επιχείρησης.
Κι ενώ οι «κατά λάθος» σφαγές παιδιών στις επιδρομές των τελευταίων ημερών έφθασαν αισίως τα 15 αθώα θύματα, οι ΗΠΑ έκαναν σαφές ότι η «νέα» τακτική των «στοχευμένων δολοφονιών» - κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν της τακτικής Σαρόν - θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη το να συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά «τρομοκρατικών στόχων»: «θα ήμασταν ευχαριστημένοι εάν μπορούσαμε να τους συλλάβουμε. Θα ήμασταν χαρούμενοι εάν παραδίδονταν. Ομως αφού δεν το κάνουν, είμαστε αναγκασμένοι να τους σκοτώσουμε. Κι αυτό συμβαίνει», ήταν η δήλωσή του. Ο ίδιος απέρριψε ότι η ορολογία «στοχευμένες δολοφονίες» χαρακτηρίζει τον αμερικανικό τρόπο δράσης, διότι οι Αμερικανοί δεν «ορέγονται» τα φονικά αυτά. Ασφαλώς...
Οσο για τα δεκαπέντε παιδιά που δολοφόνησαν, «κατά λάθος» βεβαίως, οι Αμερικανοί πιλότοι τις προηγούμενες ημέρες, ο Αμερικανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ρίτσαρντ Μάγιερς εξήγησε «με θλίψη», ότι υπό την οπτική των κατοχικών δυνάμεων, δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα δίχως να σπάσεις αυγά: «Υπάρχουν πάντοτε κίνδυνοι κάθε φορά που κυνηγούμε ένα στόχο, όμως μπορώ να σας πω ότι οι φροντίδες στην προετοιμασία των επιθέσεων, από τις αρχικές πληροφορίες έως την τελική εκτέλεση, είναι τεράστιες».
Ο ταγματάρχης Χίλφερτι των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι υπήρξαν και εννέα συλλήψεις ανθρώπων που βρίσκονταν στο κατεστραμμένο κτίριο, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για μαχητές «συνδεδεμένους με τον Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ» -εναντίον ενός πολέμαρχου του οποίου, του Τζαλάνι, υποτίθεται ότι έγινε η επίθεση - ή για πολίτες. Δήλωσε πάντως, δίνοντας μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει καθώς το παιγνίδι στο Αφγανιστάν χοντραίνει όλο και περισσότερο, ότι «αν οι μη εμπλεκόμενοι στις εχθροπραξίες βρίσκονται ανάμεσα σε χιλιάδες όπλα και πυρομαχικά και βαριά πυροβόλα και όλμους, σε ένα συγκρότημα που ξέρουμε ότι χρησιμοποιείται από έναν γνωστό τρομοκράτη, δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις συνέπειες»...
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις με 2.000 άνδρες σε περιοχές των Παστούν συνεχίζονται, μεσούσης της συγκέντρωσης στην Καμπούλ για την Λόγια Τζίργκα, που αναμένεται να δώσει επίχρισμα «νομιμοποίησης» τόσο στο υπό κατάρτιση Σύνταγμα όσο και στις εκλογές του 2004...
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ενα δεκασέλιδο κείμενο με τίτλο «Τα κριτήρια για το Κοσσυφοπέδιο» παρουσίασε χτες ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Χάρι Χόλκερι και ο «πρωθυπουργός» της επαρχίας Μπαϊράμ Ρεξχέπι.
Σύμφωνα με τον Χόλκερι, εάν τα «κριτήρια» περί δικαιοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των εθνοτήτων και ασφάλειας εκπληρωθούν στο έπακρο, τότε «η διεθνής κοινότητα» (δηλαδή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ) θα κληθεί γύρω στα μέσα του 2005 να αποφανθεί επί του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Ο Χόλκερι απείλησε τους Κοσσοβάρους Αλβανούς, αλλά και τους επικεφαλής άλλων εθνοτικών μειονοτήτων πως εάν τα κριτήρια δεν ικανοποιηθούν, τότε «το Κοσσυφοπέδιο θα μείνει απομονωμένο από τη διεθνή κοινότητα για πολλές δεκαετίες»...
Το πακέτο κριτηρίων του Χόλκερι επικροτήθηκε απ' την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών (Πρόεδρος Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, πρωθυπουργός Μπαϊράμ Ρεξχέπι) που τα χαρακτήρισαν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, προκειμένου - όπως ισχυρίστηκαν - το «Κοσσυφοπέδιο να πάρει τον τελικό δρόμο για την ανεξαρτησία απ' τη Σερβία». Εντονα αντέδρασε το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου, που χαρακτήρισε τα κριτήρια του Χόλκερι «ανέφικτα, γιατί ακόμη υπάρχουν σερβικοί μηχανισμοί και γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα η Σερβία, που επιχειρούν την αποσταθεροποίηση της ...προόδου στο Κοσσυφοπέδιο».
Το Βελιγράδι έχει ήδη απορρίψει ασυζητί τα κριτήρια του Χόλκερι ως «επιεικώς απαράδεκτα», επειδή δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες των εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων της περιοχής.
ΟΣΛΟ.- Επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει, εξαπέλυσε χτες η Ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπάντι, στην ομιλία της κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο δημαρχείο του Οσλο.
«Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ορισμένα κράτη παραβίασαν τις οικουμενικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χρησιμοποιώντας τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη και τον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας ως προσχήματα», τόνισε η Εμπάντι και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις εκατοντάδων κρατουμένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Γκουαντανάμο.
Η Εμπάντι, επίσης, αναφέρθηκε και στο Ισραήλ, ρωτώντας με νόημα: «Γιατί ορισμένες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα (εννοώντας το Ιράκ), ενώ άλλες αποφάσεις όχι; Γιατί κατά τη διάρκεια των 35 τελευταίων ετών δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ, που αφορούν στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ, δεν εφαρμόστηκαν γρήγορα;».
«Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων ετών, το κράτος και ο πληθυσμός του Ιράκ ήταν στόχος επίθεσης, στρατιωτικής επίθεσης, οικονομικών κυρώσεων και τελικά στρατιωτικής κατοχής, την πρώτη φορά με την έγκριση και τη δεύτερη φορά παρά την εναντίωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», κατέληξε η Εμπάντι.
Τέλος, η νομπελίστα δικηγόρος δήλωσε ότι θα πιέσει και την κυβέρνηση του Ιράν να εφαρμόσει τις Συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει υπογράψει.
ΤΙΦΛΙΔΑ - ΒΑΤΟΥΜΙ.--
Συνάντηση με τον ηγέτη της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας, Ασλάν Αμπασίτζε, είχε χτες στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Βατούμι, η υπηρεσιακή πρόεδρος της Γεωργίας, Νίνο Μπουρντζανάντζε, προκειμένου να συζητήσουν την κρίση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών μετά την ανατροπή του Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε.
Μετά τη συνάντηση, που διάρκεσε πολλές ώρες, η πρόεδρος δήλωσε: «Σταδιακά θα θίξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, έτσι ώστε να επιστρέψει η χώρα στη σταθερότητα». «Το θέμα είναι ότι ξεκινήσαμε διάλογο. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε πιο κοντά τις θέσεις και απόψεις μας» δήλωσε με τη σειρά του ο Αμπασίτζε. Οι δύο ηγέτες υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν το διάλογο.
Η Αντζαρία έχει ανακοινώσει ότι θα μποϊκοτάρει τις γεωργιανές προεδρικές εκλογές της 4ης Γενάρη. Επίσης πρόσφατα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απλοποιεί το καθεστώς παραχώρησης άδειας εισόδου για τους πολίτες της Αντζαρίας (όπως έχει κάνει και για τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία), γεγονός που εξόργισε τη Γεωργία.
Χτες εξάλλου, στη διάρκεια μεγάλης συγκέντρωσης στην Τιφλίδα, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι τόνισε ότι είναι έτοιμος «για οποιοδήποτε προσωπικό συμβιβασμό με τον Αμπασίτζε, αλλά όχι εις βάρος των συμφερόντων της Γεωργίας».
Τέλος, έκρηξη σημειώθηκε χτες στα γραφεία της εταιρίας (κινητής τηλεφωνίας) του γαμπρού του Σεβαρντνάντζε, Γκιόργκι Γιοχταμπερίντζε. Η έκρηξη προκάλεσε μόνο υλικές ζημιές.