Από την πρόσφατη επίθεση στην «Αramco», που κλιμάκωσε την επιθετικότητα ενάντια στο Ιράν |
Ο ντε φάκτο ηγέτης της σαουδαραβικής μοναρχίας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS στην εκπομπή «60 Minutes» την Κυριακή, ζήτησε από τις άλλες δυνάμεις να ενωθούν για την αντιμετώπιση του Ιράν, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν αλματωδώς σε «αδιανόητα υψηλά επίπεδα» και σε ενδεχόμενο πολέμου ανάμεσα στη χώρα του και το Ιράν «η παγκόσμια οικονομία θα διέτρεχε κίνδυνο να καταρρεύσει». Πάντως, διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα προτιμούσε «ειρηνική πολιτική λύση αντί για στρατιωτική».
Επίσης, απαίτησε για ακόμη μια φορά το Ιράν να πάψει να υποστηρίζει τις δυνάμεις των ένοπλων Χούτι στην Υεμένη και πρόσθεσε ότι είναι ανοικτός σε «όλες τις πρωτοβουλίες για να εξευρεθεί πολιτική λύση» στη χώρα που ο λαός της υποφέρει από την πάνω από 5 χρόνια ιμπεριαλιστική επέμβαση στην οποία ηγείται η Σαουδική Αραβία.
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος έκρινε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πρέπει να συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί (κάτι που δεν έγινε κατορθωτό, όπως εικαζόταν, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη), για να καταρτιστεί «νέα συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά και για τον περιορισμό των προσπαθειών της να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στη Μέση Ανατολή».
Αμεση ήταν η απάντηση της ιρανικής κυβέρνησης, με τον υπουργό Αμυνας Αμίρ Χαταμί να τονίζει σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ότι «την παραμικρή επιθετική ενέργεια» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα την «αντιμετωπίσουμε άτεγκτα». Οι ιρανικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι ικανές να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή, διαβεβαίωσε ο Χαταμί και πρόσθεσε ότι ο αγώνας εναντίον των «τρομοκρατών», αλλά και η κατάρριψη ενός αμερικανικού κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που είχε «παρεισφρήσει» στον ιρανικό εναέριο χώρο, αποδεικνύουν την ιρανική αμυντική αποτρεπτική ισχύ.
Τον Ιούνη, οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ιράν κατέρριψαν αμερικανικό UAV στον εναέριο χώρο της νότιας επαρχίας Χουρμουζγκάν.
Ο Χαταμί εξάλλου υποβάθμισε στις δηλώσεις του τις συνέπειες της πολιτικής «μέγιστης πίεσης» που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ έναντι της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού ΥΠΕΞ, Αμπας Μουσαβί, χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες που απευθύνει στη χώρα του η Σαουδική Αραβία, ωστόσο παραδέχτηκε ότι στηρίζει τους Χούτι στην Υεμένη, αλλά «πολιτικά και πνευματικά και όχι με άλλους τρόπους», και υποστήριξε ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η εκεχειρία και ο διάλογος.
Στην ίδια την Υεμένη οι Χούτι πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο μεγάλη επίθεση κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, με αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζουν, τη σύλληψη περίπου 2.000 αριθμού Σαουδαράβων στρατιωτικών και την κατάσχεση σημαντικού στρατιωτικού υλικού.
Στη ίδια συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο διέψευσε ότι διέταξε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτώβρη 2018, αλλά πρόσθεσε πως σε τελευταία ανάλυση φέρει την «πλήρη ευθύνη» ως ηγέτης της χώρας και «αφού διαπράχθηκε από πρόσωπα που εργάζονταν για λογαριασμό της σαουδαραβικής κυβέρνησης».
Μερικές μέρες πριν συμπληρωθεί η πρώτη επέτειος από τη δολοφονία του Κασόγκι, ο πρίγκιπας διάδοχος σημείωσε ακόμα ότι «ήταν λάθος. Και πρέπει να γίνουν όλες οι ενέργειες για να αποφευχθεί να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον». Η σαουδαραβική μοναρχία εμφανίζει ως επίσημη εκδοχή για τη δολοφονία τη δράση «απείθαρχων πρακτόρων που έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο». Ετσι υποτίθεται ότι 11 ύποπτοι δικάζονται για να αποδοθούν ευθύνες.
Αίσθηση προκάλεσε και δολοφονική επίθεση το Σάββατο κατά του προσωπικού σωματοφύλακα του βασιλιά Σαλμάν, του 47χρονου υποστράτηγου Αμπντούλ Αζίζ αλ-Φαγκμ. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο αλ-Φαγκμ δέχτηκε τα πυρά από τον φίλο του Μαμντού μπιν Μεσαάλ αλ Αλί, μετά από καβγά στο σπίτι του τελευταίου, ο οποίος στη συνέχεια σκοτώθηκε σε συμπλοκή με την αστυνομία, αφού αρνούνταν να παραδοθεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--
Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία οργάνωσε το Σαββατοκύριακο το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP, στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι η Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσει «άμεσα» τις σχέσεις της με την κυβέρνηση της Συρίας. Οπως ανέφερε ο ηγέτης του κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, «ο δρόμος μεταξύ της Αγκυρας και της Δαμασκού είναι ο κοντινότερος δρόμος που οδηγεί στην ειρήνη», ενώ αναφέρθηκε στην κοινή ιστορία και τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς Τουρκίας - Συρίας, εκφράζοντας ελπίδα ότι θα αποκατασταθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», υπερασπίστηκε το δικαίωμα της Τουρκίας να «αντιμάχεται την τρομοκρατία» και εντός συριακού εδάφους, «προκειμένου να διαφυλάξει τη (δική της) ασφάλεια» αλλά και υποστηρίζοντας ότι η Αγκυρα πρέπει «με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» και «διαμορφώνοντας απευθείας σχέσεις με τη Δαμασκό» να συνεχίσει τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» της. Να σημειωθεί ότι ο Κιλιντσάρογλου επανέφερε και παλιότερη πρόταση του CHP για τη δημιουργία της «οργάνωσης για την Ειρήνη και τη Συνεργασία στη Μέση Ανατολή», με ιδρυτικά μέλη τις Τουρκία, Ιράν, Ιράκ και Συρία και στόχο την «επέκταση της ειρήνης από την περιοχή προς τον υπόλοιπο κόσμο».
Σε Ανακοινωθέν που μοιράστηκε όταν ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη (οι συμμετοχές στην οποία δεν έγιναν ευρέως γνωστές), αναφέρεται ότι «οι ρευστές και εύθραυστες συνθήκες στη Συρία διατηρούν τη δική μας χώρα σε θέση που θα μπορούσε να τη φέρει σε αντιπαράθεση με τους άλλους εμπλεκόμενους στην κρίση... Η διαρκής προσπάθεια ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας (μας) στη Συρία αντί για μείωση εκθέτει την Τουρκία σε πολλαπλές απειλές για την ασφάλειά της. (σ.σ. Στη Διάσκεψη) τονίστηκε ότι η απόπειρα ενίσχυσης της διαπραγματευτικής της δύναμης με διεύρυνση της στρατιωτικής της παρουσίας αποτελεί μια επικίνδυνη αυταπάτη». Ακόμα, το Ανακοινωθέν σημείωνε ότι η Αγκυρα πρέπει να σταματήσει να στηρίζει τις «οργανώσεις τζιχαντιστών και τις άλλες ένοπλες αυτονομιστικές ομάδες που δρουν με διάφορα ονόματα στη Συρία...».
Οπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ, στέλεχος του CHP δήλωσε ότι στη συνάντηση είχαν προσκληθεί και αξιωματούχοι του Ασαντ αλλά το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν χορήγησε τις απαιτούμενες βίζες.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Τη σύγκληση της 150μελούς Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής στις 30 Οκτώβρη στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη ανήγγειλε χτες, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ειδικός απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού για τη Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, ζητώντας προηγουμένως να καταβληθούν προσπάθειες από συριακή κυβέρνηση και ένοπλες οργανώσεις για την απελευθέρωση περίπου 28.000 αγνοουμένων, πολιτικών κρατουμένων και αιχμαλώτων πολέμων.
Η Συριακή Συνταγματική Επιτροπή συγκροτήθηκε μετά από προσπάθειες και κόντρες περίπου δύο ετών μεταξύ αντιμαχόμενων πλευρών.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) Μουστάφα Μπάλι σχολίασε δυσμενώς το γεγονός ότι η οργάνωσή του δεν εκπροσωπείται στην 150μελή Συριακή Συνταγματική Επιτροπή. Είχε προηγηθεί δήλωση του Πέντερσεν στο αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» ότι μολονότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν εκπροσωπούνται ως εθνότητα στη Συριακή Συνταγματική Επιτροπή, εντούτοις εκπροσωπούνται από δύο άτομα που συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης.
Αυτά ενώ χτες για πρώτη φορά από το 2012 ξανάνοιξε σημαντικό μεθοριακό φυλάκιο στα σύνορα Ιράκ - Συρίας. Βρίσκεται μεταξύ της ιρακινής πόλης Κάιμ και της συριακής Μπουκαμάλ. Οι πόλεις Κάιμ και Μπουκαμάλ ελέγχονταν μεταξύ 2014 και 2017 από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».
Τέλος, το Σάββατο Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν την κατάρριψη ενός μικρού μη επανδρωμένου αεροσκάφους άγνωστης προέλευσης που παραβίασε έξι φορές τον τουρκικό εναέριο χώρο στα σύνορα με την Τουρκία. Το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από δύο μαχητικά «F-16» που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Το συμβάν σημειώθηκε λίγες μέρες αφότου τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν τον συριακό εναέριο χώρο με τις ευλογίες των ΗΠΑ.
ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στο Αφγανιστάν, το Σάββατο, όταν το σύνολο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους είναι 9,6 εκατομμύρια.
Η προσέλευση ήταν μικρή, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, με δεδομένο ότι οι Ταλιμπάν είχαν επικρίνει τη διαδικασία προειδοποιώντας για επιθέσεις. Μάλιστα, ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις στις επαρχίες Γκάζνι, Πάκτια, Κουνάρ, Πακτίκα, Παρβάν, Μπαμγιάν, αλλά και στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Το υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για δύο νεκρούς αστυνομικούς και ακόμα έναν νεκρό πολίτη, ενώ 37 ακόμα άτομα τραυματίστηκαν. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι οι νεκροί έφτασαν τους 5, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τις αρχές, μέχρι τις 17 Οκτώβρη αναμένεται να γίνουν γνωστά τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ενώ έως τις 7 Νοέμβρη θα ανακοινωθούν και τα τελικά.
Επικρατέστερος θεωρείται ο σημερινός ηγέτης της χώρας Ασράφ Γάνι, ωστόσο είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 51% των ψήφων (αν κανείς δεν το κάνει, θα γίνει δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων). Ο σημερινός πρωθυπουργός, Αμπντουλά Αμπντουλά, που ήταν επίσης υποψήφιος, είχε καταγγείλει πριν απ' το Σάββατο εκτεταμένα σχέδια νοθείας από το επιτελείο του Γάνι. Γάνι και Αμπντουλά ήταν αντίπαλοι και στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο τελικά συνεργάστηκαν, μετά από στοχευμένες «συστάσεις» των ΗΠΑ, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.