Η άρση του "βέτο" που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, έτσι κι αλλιώς, σηματοδοτεί αλλαγή στην εξωτερική πολιτική και μάλιστα στον κρίσιμο τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι με την πολιτική αυτή, δύσκολα μπορεί να πειστεί ότι κάτι άλλαξε που να δικαιολογεί τη μεταβολή της κυβερνητικής θέσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Α. Μαγκάκης, αλλά και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με τις δηλώσεις τους επιχειρούν να αποδώσουν την άρση του "βέτο" στην ανάγκη να βγει η Ελλάδα από την απομόνωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα ενισχύεται η, κυβερνητικής προέλευσης, φιλολογία περί ανταλλαγμάτων που απέσπασε η κυβέρνηση για την άρση του"βέτο", που αφορούν στα άλλα εκκρεμή θέματα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις σχέσεις με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, κυρίως όμως με την υπόσχεση των "εταίρων" ότι οι συζητήσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση "μπορεί να αρχίσουν" έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ενωσης που θα γίνει το Δεκέμβρη του 1996.***
Οσον αφορά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την άρση του ελληνικού "βέτο", θα πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση και την πορεία του Κυπριακού. Ετσι, δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί η αισιοδοξία για την πορεία του θέματος επειδή αυτό θα αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων από τις ιθύνουσες χώρες της Ενωσης, κατά το παρελθόν, μόνο ανησυχίες μπορεί να προκαλούν, αφού εμφανώς συγκλίνουν στην αποδοχή της διχοτόμησης, ενώ αρνούνται την πραγματική φύση του προβλήματος, ότι είναι δηλαδή πρόβλημα εισβολής - κατοχής. Οι ίδιες χώρες, εξάλλου, και κυρίως η Γερμανία, δεν κρύβουν την εύνοιά τους προς την Τουρκία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα γενικότερα στρατηγικά σχέδια στην περιοχή.
***
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οποιοι κι αν είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην άρση του "βέτο" θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα για τη μεγαλύτερη εμπλοκή των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις της κοινοτικής και της αμερικανικής στρατηγικής
ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ για την επιλογή του υποψήφιου για την προεδρική εκλογή, ζήτησε και έλαβε από την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματός του ο Μ. Εβερτ (σελίδα 6).
ΤΡΑΓΙΚΟ εργατικό δυστύχημα έγινε την περασμένη Δευτέρα στα έργα που γίνονται στον Εύηνο. Ο 44χρονος εργάτης Αποστόλης Τσιρώνης έχασε τη ζωή του, όταν το βαγόνι στο οποίο επέβαινε για να βγει από τη στοά, συγκρούστηκε με άλλο βαγόνι που εισερχόταν στη στοά (σελίδα 12).
Η ΑΝΑΓΚΗ για συντονισμένη και αποφασιστική απάντηση στην επίθεση που δέχονται οι κατακτήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, εκφράστηκε από τους εκπροσώπους πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων, που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη, η οποία οργανώθηκε από επτά σωματεία εργαζομένων της Αθήνας (σελίδα 12).
"ΔΩΡΑΚΙ"... δύο εκατομμυρίων δραχμών μηνιαίως κάνει στον εαυτό της η διοίκηση του ΟΤΕ και η "γαλαζοπράσινη" ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ "συμφωνεί", καθώς δεν αντιδρά! (σελίδα 17).
ΝΕΑ "ΣΥΝΝΕΦΑ έχουν σηκωθεί πάνω από την Ευρώπη, καθώς η ανοδική πορεία των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, αποτελεί αιτία ανησυχιών και προβληματισμού. Το θέμα θα συζητηθεί στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα συνέλθει στις 14 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες (σελίδα 17).
ΜΑΧΕΣ για τα σκουπίδια στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Ρακοσυλλέκτες μαζεύουν μέχρι και χαλασμένες κονσέρβες. Συγκρούσεις με τους εργαζόμενους. Σε ιδιωτική αστυνομία καταφεύγει ο ΕΣΔΚΝΑ (σελίδες 14 - 15).
ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ για την κατεδάφιση του κτιρίου ΦΙΞ της Συγγρού δημιουργεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά τις αντίθετες απόψεις των ειδικών (σελίδες 14 - 15).
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ στα... νομοσχέδια δίνει το υπουργείο Γεωργίας (σελίδα 19).
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ και επίσημα χτες οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, που, όμως, δεν αλλάζουν τίποτα ουσιαστικό και έχουν ήδη απορριφτεί από τους σπουδαστές (σελίδα 20).
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ χτες για πρώτη φορά η νεοσύστατη επιτροπή για τα προβλήματα των νυχτερινών μαθητών (σελίδα 20).