ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Φλεβάρη 1995
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφορές για την αποκατάσταση των ζημιών
  • Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κρυονερίου προσφέρει 150.000 δρχ. με ομόφωνη απόφασή του.
  • Το Κοινοτικό Συμβούλιο των Ανω Σουδενών προσφέρει 100.000 δρχ.
  • Το Παρ/μα Ροδολίβων Νομού Σερρών της ΠΕΑΕΑ πρόσφερε 30.000 δρχ., από τα πενιχρά της έσοδα για την αποκατάσταση των ζημιών. Επίσης ο πρόεδρος του Παρ/τος ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ 20.000 δρχ. και ο ταμίας του Παρ/τος ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΝΑ+ΔΚΙΔΑΣ 5.000 δρχ.
  • Οι Γ. ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΣ, Ν. ΜΟΥΡΓΟΣ, Δ. ΚΥΡΙΑΚΑΚΟΣ, Ν. ΚΑΣΤΡΙΝΗΣ πρόσφεραν 40.000 δρχ., μέσω ΝΕ Μεσσηνίας, στη μνήμη του συντρόφου τους Τάσου Μουλατσιώτη από τη Μηλίτσα Μεσσηνίας.
  • Ο ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ,από το Μανταμάδο της Λέσβου, 20.000 δρχ. στη μνήμη του Γιάννη Γδοντέλη.
  • Ο ΕΛΑΙΟΦΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ,αντιστασιακός, από τη Μυτιλήνη, 5.000 δρχ.
  • Ο ΡΟΒΟΣ ΝΙΚΟΣ από τη Μυτιλήνη, 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Λαγκάδας.
  • Η σ. ΡΕΝΑ και ο σ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΜΑΚΙΔΗΣ προσφέρουν 80.000 δρχ. ως τρίτη δόση, μέσω ΚΟΒ Αγ. Νικολάου Αχαρνών για τη διάσωση του αρχείου.
  • Ο ΘΩΜΑΣ ΣΜΠΗΤΑΣ πρόσφερε 15.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Αγ. Γεωργίου Αγρινίου, στη μνήμη του αξέχαστου του φίλου και συντρόφου Παναγιώτη Μπαλωμένου, που χάθηκε άδικα την 1 - 1 - 95.
  • Ο σ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ,αγωνιστής, από τη Γλυφάδα της Πυλίας, 91 χρόνων, προσφέρει 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ν. Χαλκηδόνας.
  • Ο ΣΠΗΛΙΟΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ,αντιστασιακός από τα Λουσικά Πάτρας, προσφέρει 15.000 δρχ., μέσω της τοπικής ΚΟ, στη μνήμη του αδελφού του Φώτη Σπηλιωτόπουλου, αξιωματικού του ΔΣΕ και του εξαδέλφου του Φίλιππου Αναστασόπουλου, φαρμακοποιού, που σκοτώθηκε στον εμφύλιο το 1949.
  • Οι ΘΕΟΦΙΛΑΤΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΤΗΣ, ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΔΟΥΡΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΒΙΤΣΕΝΤΖΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΚΟΥΤΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΟΣ πρόσφεραν 70.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ταμπαχάνων Πάτρας, στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου και φίλου τους Νίκου Σκαρτσιάρη, που αφιέρωσε τη ζωή του στο ΚΚΕ και στον αγώνα του εργαζόμενου λαού για κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Ο σ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΜΩΡΑ+ΔΚΙΤΗΣ πρόσφερε 11.000 δρχ. για τη διάσωση του αρχείου.
  • Το Παρ/μα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ πρόσφερε 100.000 δρχ. μέσω της ΑΕ Περιστερίου, από χρήματα της συνεστίασης που πραγματοποίησε το Παρ/μα στις 22 - 1 - 95, για την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Μέσω ΚΟΒ Μπουρναζίου πρόσφεραν: Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ πρόσφερε 50.000 δρχ., στη μνήμη του αδελφού του Θρασύβουλου Αγγελακόπουλου και όλων των αγωνιστών. Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΜΑΣ 5.000 δρχ., στη μνήμη των γονιών του. Ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ (Κωτσαρίκος) 10.000 δρχ., στη μνήμη όλων των αγωνιστών.
  • Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΙΟΣ,ανάπηρος οικοδόμος, 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Αγίου Ιεροθέου στη μνήμη του πατέρα του Γιώργη.
  • Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ 10.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Τζακιού Περιστερίου, στη μνήμη των συγχωριανών του που έπεσαν από τις γραμμές του ΔΣΕ, Κώστα Καβρέντζη (Κωστούλας), Σεραφείμ Μιχιώτη, Αντιγόνης Μπίρτζια, Ηλία Κόρδα, Ελένης Κόρδα, Μαρίας και Δημήτρη Ανδριτσόπουλου.
  • Η Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Κιλκίς 100.000 δρχ., για τη διάσωση του αρχείου. Επίσης τα μέλη του ΔΣ: ΜΟΛΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 10.000 δρχ., ΥΦΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 10.000 δρχ., ΓΚΟΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 10.000 δρχ., ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 10.000 δρχ., ΡΩΜΑΝΙΔΗΣ ΦΑΙΔΩΝ 10.000 δρχ., ΧΡΥΣΟΥΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 10.000 δρχ., ΜΑΛΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 10.000 δρχ.
  • Ο σ. ΚΩΣΤΑΣ ΤΟΨΙΔΑΚΗΣ 15.000 δρχ., ως δεύτερη δόση, μέσω ΚΟΒ Λαυρίου.
  • Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΑΜΠΑΛΗΣ από τα Τρίκαλα, 30.000 δρχ., μέσω της τοπικής ΝΕ, στη μνήμη των γονέων του.
  • Ο Αλιευτικός Σύλλογος Φούρνων Ικαρίας 5.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Φούρνων.
  • Η Κοινότητα Φούρνων Ικαρίας 100.000 δρχ., με ομόφωνη απόφαση του ΚΣ. για τη διάσωση του αρχείου.
  • Η ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ ΤΣΙΡΩΝΗ 17.000 δρχ., στη μνήμη της ψυχομάνας της Βασιλικής Δημ. Αχλαδά (Τζίλενα), που οι φασιστικές ορδές των κατακτητών την κάψανε ζωντανή στη Καλοσκοπή της Γκιώνας.
  • Ο σ. ΜΠΟΜΠΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 10.000 δρχ., ενίσχυση στην ΚΟΜΕΠ, στη μνήμη των Θανάση Κούτρη και Λαφαζάνη Μαρίας.
  • Ο ΜΑΚΡΥΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ από το Ευπάλιο Ολυμπίας, 1.000 δρχ.
  • Οι ΜΗΤΡΑΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ,85 χρόνων, και η ΣΟΦΙΑ ΠΟΖΑΝΤΖΙΔΗ - ΜΗΤΡΑΝΤΖΑ πρόσφεραν 51.500 δρχ., την πρωτοχρονιάτικη σύνταξή τους, στη μνήμη των αγωνιστών γονιών τους Μητράντζα Δημήτρη, Ευθυμίας, Μαρίας και Νίκου, επίσης των Λάζαρου Ποζαντζίδη, Μίνω, Δώρα, Πολυχρόνη και Ηρακλή.
  • Οι σ. ΓΙΑΝΝΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ 20 δολάρια ΗΠΑ, μέσω ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής, στη μνήμη των Γιώργου και Βέρας Ιωαννίδη, Σάββα και Αλεξάνδρας Προυσαλίδη.
  • Ο σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΩΝΤΗΣ 5.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης Λάρισας.
  • Το Παρ/μα της ΠΕΑΕΑ Ασπροπύργου 89.000 δρχ., από έσοδα συνεστιάσεως, μέσω ΚΟΒ Ασπροπύργου.
  • Ο ΣΠΥΡΟΣ ΒΕΡΟΥΚΗΣ 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Ασπροπύργου.
ΧΩΡΙΣ "ΒΕΤΟ", ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική εξωτερική πολιτική σχεδιάστηκε με την παραδοχή του εξ ανατολών κινδύνου. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρέθηκαν πολλές φορές στην κόψη του ξυραφιού. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, έστω κι αν έκαναν τα πάντα για να συντηρήσουν και να πολλαπλασιάσουν τα προβλήματα με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, επιμένουν ότι η μοναδική απειλή κατά της Ελλάδας προέρχεται από την Τουρκία. Το Κυπριακό είναι, σ' όλη την ιστορική του πορεία, ο κυριότερος παράγων επηρεασμού των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μετά την τουρκική εισβολή, το Κυπριακό κατέλαβε καθοριστική θέση στις σχέσεις αυτές. Το μοναδικό διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας στην προσπάθεια για τη δίκαιη λύση του προβλήματος αυτού, θεωρήθηκε το "βέτο" για τη σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι ελληνικές κυβερνήσεις επί μια εικοσαετία έθεταν σαν προϋποθέσεις για την άρση του "βέτο", την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στον τερματισμό της γενοκτονίας του κουρδικού λαού.

Η άρση του "βέτο" που συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, έτσι κι αλλιώς, σηματοδοτεί αλλαγή στην εξωτερική πολιτική και μάλιστα στον κρίσιμο τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι με την πολιτική αυτή, δύσκολα μπορεί να πειστεί ότι κάτι άλλαξε που να δικαιολογεί τη μεταβολή της κυβερνητικής θέσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Α. Μαγκάκης, αλλά και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με τις δηλώσεις τους επιχειρούν να αποδώσουν την άρση του "βέτο" στην ανάγκη να βγει η Ελλάδα από την απομόνωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα ενισχύεται η, κυβερνητικής προέλευσης, φιλολογία περί ανταλλαγμάτων που απέσπασε η κυβέρνηση για την άρση του"βέτο", που αφορούν στα άλλα εκκρεμή θέματα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις σχέσεις με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, κυρίως όμως με την υπόσχεση των "εταίρων" ότι οι συζητήσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση "μπορεί να αρχίσουν" έξι μήνες μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ενωσης που θα γίνει το Δεκέμβρη του 1996.***

Οποιοι κι αν είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην άρση του "βέτο" θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα για τη μεγαλύτερη εμπλοκή των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις της κοινοτικής και της αμερικανικής στρατηγικής.

Οσον αφορά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την άρση του ελληνικού "βέτο", θα πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση και την πορεία του Κυπριακού. Ετσι, δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί η αισιοδοξία για την πορεία του θέματος επειδή αυτό θα αντιμετωπιστεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δηλώσεις κορυφαίων παραγόντων από τις ιθύνουσες χώρες της Ενωσης, κατά το παρελθόν, μόνο ανησυχίες μπορεί να προκαλούν, αφού εμφανώς συγκλίνουν στην αποδοχή της διχοτόμησης, ενώ αρνούνται την πραγματική φύση του προβλήματος, ότι είναι δηλαδή πρόβλημα εισβολής - κατοχής. Οι ίδιες χώρες, εξάλλου, και κυρίως η Γερμανία, δεν κρύβουν την εύνοιά τους προς την Τουρκία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα γενικότερα στρατηγικά σχέδια στην περιοχή.

***

Ετσι δύσκολα μπορεί να σταθεί και η αισιοδοξία για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η "ευελιξία", η "ενδοτικότητα", κατ' άλλους, που θέλει να επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση δεν παρέχει καμιά εγγύηση για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία. Αντιθέτως, όσο αυτές οι σχέσεις θα βρίσκονται υπό την εποπτεία των "εταίρων" και των "συμμάχων", τόσο θα αποτελούν εστία οξύνσεων και αντιπαραθέσεων. Η πολύ πρόσφατη εμπειρία από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας πιστοποιεί ότι η "νομιμοφροσύνη" στις θελήσεις των ισχυρών, έφερε τη μεγαλύτερη εμπλοκή, έφερε τους κινδύνους πιο κοντά. Αλλά η Ελλάδα έχει μια ισχυρότερη απόδειξη για το πώς "ανταμείβεται" η υποταγή, με τα όσα έγιναν το 1974 στην Κύπρο και τα όσα ακολούθησαν.

Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Οποιοι κι αν είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην άρση του "βέτο" θα πρέπει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα για τη μεγαλύτερη εμπλοκή των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις της κοινοτικής και της αμερικανικής στρατηγικής

ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ για την επιλογή του υποψήφιου για την προεδρική εκλογή, ζήτησε και έλαβε από την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματός του ο Μ. Εβερτ (σελίδα 6).

ΤΡΑΓΙΚΟ εργατικό δυστύχημα έγινε την περασμένη Δευτέρα στα έργα που γίνονται στον Εύηνο. Ο 44χρονος εργάτης Αποστόλης Τσιρώνης έχασε τη ζωή του, όταν το βαγόνι στο οποίο επέβαινε για να βγει από τη στοά, συγκρούστηκε με άλλο βαγόνι που εισερχόταν στη στοά (σελίδα 12).

Η ΑΝΑΓΚΗ για συντονισμένη και αποφασιστική απάντηση στην επίθεση που δέχονται οι κατακτήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων, εκφράστηκε από τους εκπροσώπους πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων, που συμμετείχαν στη χτεσινή σύσκεψη, η οποία οργανώθηκε από επτά σωματεία εργαζομένων της Αθήνας (σελίδα 12).

"ΔΩΡΑΚΙ"... δύο εκατομμυρίων δραχμών μηνιαίως κάνει στον εαυτό της η διοίκηση του ΟΤΕ και η "γαλαζοπράσινη" ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ "συμφωνεί", καθώς δεν αντιδρά! (σελίδα 17).

ΝΕΑ "ΣΥΝΝΕΦΑ έχουν σηκωθεί πάνω από την Ευρώπη, καθώς η ανοδική πορεία των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, αποτελεί αιτία ανησυχιών και προβληματισμού. Το θέμα θα συζητηθεί στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα συνέλθει στις 14 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες (σελίδα 17).

ΜΑΧΕΣ για τα σκουπίδια στη χωματερή των Ανω Λιοσίων. Ρακοσυλλέκτες μαζεύουν μέχρι και χαλασμένες κονσέρβες. Συγκρούσεις με τους εργαζόμενους. Σε ιδιωτική αστυνομία καταφεύγει ο ΕΣΔΚΝΑ (σελίδες 14 - 15).

ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ για την κατεδάφιση του κτιρίου ΦΙΞ της Συγγρού δημιουργεί το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά τις αντίθετες απόψεις των ειδικών (σελίδες 14 - 15).

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ στα... νομοσχέδια δίνει το υπουργείο Γεωργίας (σελίδα 19).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ και επίσημα χτες οι τροποποιήσεις του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ, που, όμως, δεν αλλάζουν τίποτα ουσιαστικό και έχουν ήδη απορριφτεί από τους σπουδαστές (σελίδα 20).

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ χτες για πρώτη φορά η νεοσύστατη επιτροπή για τα προβλήματα των νυχτερινών μαθητών (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ