ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Μάη 2025
Σελ. /32
Λίστες ντροπής

Γεμάτες παραμένουν οι λίστες της ντροπής για χειρουργεία σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, σχεδόν έναν χρόνο μετά την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, που υποτίθεται ότι θα «έλυναν το πρόβλημα». Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης, Βενιζέλειο και ΠΑΓΝΗ, όπου πάνω από 3.500 ασθενείς περιμένουν στην ουρά για να χειρουργηθούν. Στο δε «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, από τον περασμένο Δεκέμβρη έχουν γίνει περίπου 40 απογευματινές επεμβάσεις. Υπενθυμίζεται ότι πληθώρα γιατρών και νοσηλευτών, μαζί με τα σωματεία τους, κρατούν περήφανη στάση και δεν αποδέχονται το «νόμιμο φακελάκι». Αρνούνται δηλαδή να κοιτάνε τους ασθενείς στην τσέπη. Απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και διεκδικούν άνοιγμα κλειστών χειρουργικών κρεβατιών και προσλήψεις για να μπορούν να γίνουν περισσότερα δωρεάν χειρουργεία. Τι επιβεβαιώνουν όλα αυτά; Οτι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν «χρηματοδοτεί» την ανακούφιση των ασθενών, όπως το παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά την επιτάχυνση και επέκταση της πολιτικής που μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις. Χρηματοδοτείται μάλιστα ακόμα και το «σπρώξιμο» ασθενών από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εξασφαλίζοντας ζεστό χρήμα στους κλινικάρχες. Αυτή ήταν εξαρχής η στόχευση της κυβέρνησης. Γι' αυτό δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των τεράστιων αναμονών και την ίδια ώρα η εμπορευματοποίηση εντείνεται. `Η με άλλα λόγια: Εκεί που ασθενείς και υγειονομικοί βρίσκουν νέα αδιέξοδα, τα γεράκια της Υγείας - εμπόρευμα τρίβουν τα χέρια τους.

Φήμες

«Ανοησίες» και «φήμες» χαρακτήρισε ο Επίτροπος Αμυνας της ΕΕ, Αντ. Κουμπίλιους, τις καταγγελίες ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο στην οικονομία του πολέμου. Απ' όσα όμως «διευκρίνισε» στη συνέχεια, προκύπτει ξεκάθαρα ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της ετοιμάζονται να βάλουν χέρι στις ασφαλιστικές εισφορές και στις συντάξεις εκατομμυρίων ασφαλισμένων, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη των εξοπλισμών. Να τι είπε επί λέξει ο Επίτροπος: «Η Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων θα επιτρέψει πόροι από τα αποθεματικά να χρησιμοποιηθούν πολύ πιο αποτελεσματικά και να επενδυθούν στην οικονομία μας, που είναι προσοδοφόρο για τις συντάξεις. Αυτά τα χρήματα θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην αμυντική βιομηχανία. Αυτό είναι όλο. Απλά δημιουργούμε ευκαιρίες για τα αποθεματικά των Ταμείων». Οι ...φήμες λοιπόν όχι μόνο επιβεβαιώνονται, αλλά αποτελούν διακηρυγμένη Στρατηγική της Κομισιόν, καθώς η ΕΕ σχεδιάζει να ρίξει στην πυρά της πολεμικής προπαρασκευής τους κόπους μιας ζωής των ασφαλισμένων, αφού τους υποχρέωσε πρώτα να καταβάλλουν εισφορές σε ιδιωτικά ή επαγγελματικά ταμεία, όπου το ύψος των συντάξεων και των παροχών είναι συνάρτηση των αποδόσεων που έχει το τζογάρισμά τους. Μάλιστα, έχει το θράσος η ΕΕ να σπέρνει προσδοκίες στον λαό ότι όσο πυκνώνουν τα σύννεφα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και όσο τα όπλα έχουν ζήτηση, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μια καλύτερη σύνταξη! Τέτοιο πάτο έχουν πιάσει η απανθρωπιά και ο κυνισμός στο σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

Γέφυρες...

«Από θέση αρχής ως Ελλάδα καταδικάζουμε σθεναρά κάθε πράξη τρομοκρατίας», δήλωσε ο πρέσβης της χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τη «στυγερή τρομοκρατική επίθεση» στην Παχαλγκάμ. «Είμαστε ανήσυχοι για την ένταση που οξύνεται. Πρόκειται για δύο πολύ μεγάλες χώρες. Ασφαλώς η Ινδία είναι πολύ μεγαλύτερη», πρόσθεσε. Αλλά και ο Ελληνας ΥΠΕΞ συζήτησε με τον Ινδό ομόλογό του τη «σθεναρή εναντίωση» της Αθήνας στη «διασυνοριακή τρομοκρατία», αλλά και τη «στρατηγική μας εταιρική σχέση, που αντανακλά το βάθος των δεσμών μας...». Η Τουρκία, από την άλλη, ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο Πακιστάν και σύμφωνα με δημοσιεύματα εξετάζει αεροδιάδρομους για τον εφοδιασμό του, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων στο Κασμίρ. Η πολύχρονη σύγκρουση Ινδίας - Πακιστάν αναζωπυρώνεται, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ επενδύουν στην ανάπτυξη του IMΕEC (India - Middle East - Europe Economic Corridor / Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης), απέναντι στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού», ο οποίος αξιοποιεί ως κόμβο το πακιστανικό λιμάνι Γκουαντάρ.

... εμπλοκής

Στα χνάρια αυτού του εμπορικού διαδρόμου, στήνονται και μια σειρά «αμυντικές συνεργασίες», που αποτελούν «γέφυρες εμπλοκής» της χώρας μας σε συγκρούσεις όπου Γης. Τέτοιο είναι το πρώτο διμερές πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας, που υπεγράφη τον Απρίλη του 2024, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη ο Ελληνας υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας υπογράμμιζε πως η Ινδία πρέπει να είναι «παρούσα στην Ερυθρά Θάλασσα, στη Μεσόγειο, και να αποδέχεται τον ρόλο μιας σημαντικής δύναμης, όπως είναι», ζητώντας ευθέως «να δούμε περισσότερα από εσάς (...) με έναν μεγαλύτερο ρόλο στη Μεσόγειο, την Ευρώπη και τον κόσμο». Ο δε ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης, σε επίσκεψη στο Νέο Δελχί, είχε σειρά επαφών με θέμα «τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως της φυσικής και της πλησιέστερης πύλης εισόδου της Ινδίας προς την Ευρώπη και πέρα από αυτήν». Η διεκδίκηση, λοιπόν, από την αστική τάξη, αναβαθμισμένου ρόλου στους νέους εμπορικούς δρόμους πάει χέρι χέρι με την πιο βαθιά εμπλοκή, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν εφησυχασμό ότι το Κασμίρ βρίσκεται «πολύ μακριά» και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Η Μάχη της Γραβιάς. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο νικούν τις τουρκικές υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.

1828 Γεννιέται ο Ελβετός συγγραφέας και φιλάνθρωπος Ερρίκος Ντινάν, «πατέρας» του Ερυθρού Σταυρού.

1838 Δημοσιεύεται στην Αγγλία η «Χάρτα του Λαού». Το κίνημα των «Χαρτιστών», όπως καταγράφηκε στην Ιστορία, ήταν ένα μαζικό πολιτικό κίνημα των εργατών και ορισμένων μικροαστικών στρωμάτων με βασικό πρόγραμμα (τη «Χάρτα του λαού»), που ζητούσε πλήρη πολιτικά δικαιώματα για την εργατική τάξη στο πλαίσιο του καπιταλισμού.

1919 Συγκροτείται στις ΗΠΑ η αντιδραστική οργάνωση «Αμερικανική Λεγεώνα», αποτελούμενη κυρίως από βετεράνους του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της η «Αμερικανική Λεγεώνα» ξεκίνησε μεγάλη εκστρατεία κατά «της απειλής του κομμουνισμού».

1923 Η Μ. Βρετανία διατυπώνει τελεσιγραφικές αξιώσεις στη σοβιετική κυβέρνηση («Τελεσίγραφο Κόρζον»).

1934 Στην απεργία των 300 λιμενεργατών της Καλαμάτας ο στρατός και η χωροφυλακή απαντούν με σφαίρες, σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας δεκάδες λιμενεργάτες. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας πάνω από 25.000 εργάτες κατεβαίνουν σε απεργία, παρά τη διασπαστική στάση της ΓΣΕΕ.

1934 Ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί με τίτλο: «ΟΧΤΩ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΤΟΥΣ ΜΑΣ».

1945 Τα Δωδεκάνησα παραδίδονται από τους Γερμανούς στους Βρετανούς. Ξεκινά η βρετανική κατοχή.

1970 Στις 8 και 9 Μάη η Ασφάλεια της Αθήνας συλλαμβάνει τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ) Νίκο Καλούδη, Ζήνωνα Ζορζοβίλη και Γιάννη Γιάνναρη.

1984 Η Σοβιετική Ενωση ανακοινώνει την αποχή της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Αντζελες, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για τη δημιουργία αντισοβιετικού κλίματος και υποβάθμιση του Ολυμπιακού πνεύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ