ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2026
Σελ. /28
Βαρίδι

Η «πράσινη μετάβαση» έχει παράπλευρες απώλειες. Οπως οι 5 εργάτριες της «Βιολάντα», που ο θάνατός τους φωνάζει για τα εγκλήματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όποιο χρώμα κι αν έχει, «πράσινη» ή «μαύρη». Η έκρηξη στο μπισκοτάδικο ακούστηκε σε όλη τη χώρα, αλλά η κυβέρνηση απολαμβάνει την «επενδυτική βαθμίδα», που θα φέρει κι άλλες επενδύσεις, κι άλλα βραβεία «επιχειρηματικής καινοτομίας». Μέσα σ' αυτό το ναρκοπέδιο, είναι ανατριχιαστικό το πώς το κράτος «εποπτεύει» την ασφάλεια: Οι εργαζόμενοι μιλούσαν για την οσμή που ανάβλυζε από τα (αδήλωτα) υπόγεια για μήνες και όλοι ήξεραν για τις άδειες - φάντασμα, αλλά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ήταν μάλλον «ζαλισμένοι» από τα κέρδη του εργοστασίου, το οποίο συνέχιζε να αποσπά το ένα βραβείο πίσω από το άλλο, για την τεχνολογία και την καινοτομία, που αποδείχθηκε του θανάτου. Το παιχνίδι είναι στημένο και οι κανόνες λένε πως η ζωή του εργάτη κοστίζει λιγότερο από τα μέτρα ασφάλειας. Οσο και να προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη «συμπάθεια» και τον «οίκτο» για το «συνοικιακό αρτοποιείο» που κατάφερε να γίνει «μια υπερσύγχρονη μονάδα», αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το αίμα στις γραμμές παραγωγής γίνεται «λάδι» για να γυρίζουν τα γρανάζια της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τώρα, οι αρμόδιοι παίζουν τον μουτζούρη πάνω από τα ερείπια και ψάχνουν να βρουν αν έφταιγε η κακιά η ώρα. Ξέρουν όλοι τους τι φταίει: Το σύστημα του κέρδους που υπηρετούν και λογαριάζει την προστασία της ζωής ως «βαρίδι» μπροστά στην «ανταγωνιστικότητα». Βαρίδι όμως για την ασφάλεια και τη ζωή του εργάτη είναι τα παράσιτα οι καπιταλιστές, τα κέρδη τους και η πολιτική που τα στηρίζει. Αυτό έδειξε για άλλη μια φορά το έγκλημα στη «Βιολάντα» και δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Ανησυχούν...

«Από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου έχει δημιουργηθεί περισσότερος πλούτος απ' ό,τι σε όλη την προηγούμενη ανθρώπινη Ιστορία μαζί. Ομως στις ανεπτυγμένες οικονομίες αυτός ο πλούτος συσσωρεύτηκε σε ένα πολύ στενότερο τμήμα του πληθυσμού απ' ό,τι μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε υγιής κοινωνία». Με τα παραπάνω λόγια κήρυξε την προηγούμενη βδομάδα την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο επικεφαλής της «BlackRock», προειδοποιώντας ότι η έλλειψη προοπτικής για τις «εργαζόμενες τάξεις παγκοσμίως» μπορεί να έχει «μακροχρόνιο αντίκτυπο στην ευημερία» και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον καπιταλισμό, ιδιαίτερα σε έναν όλο και πιο σύνθετο και ανταγωνιστικό κόσμο. «Η ευημερία δεν είναι απλώς συνολική ανάπτυξη. Δεν μπορεί να μετριέται μόνο με το ΑΕΠ ή με τις κεφαλαιοποιήσεις των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου. Πρέπει να κρίνεται από το πόσοι άνθρωποι μπορούν να τη δουν, να την αγγίξουν και να χτίσουν πάνω της ένα μέλλον», συμπλήρωσε.

... και το δείχνουν

Τέτοιοι «προβληματισμοί» από τους μεγαλοτραπεζίτες και τους άλλους καπιταλιστές που μαζεύονται κάθε χρόνο στο Νταβός, δεν είναι καινούργιοι για το οικονομικό φόρουμ. Η έντασή τους όμως ξεπέρασε φέτος κάθε προηγούμενο, λόγω της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των αγιάτρευτων αδιεξόδων που ανακυκλώνει για τους λαούς το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους. Αυτό που τους απασχολεί είναι η «βαλβίδα εκτόνωσης» της λαϊκής δυσαρέσκειας - που συσσωρεύεται επικίνδυνα - με χρεοκοπημένα μέτρα δήθεν «αναδιανομής» του πλούτου και παραμύθια για έναν πιο δίκαιο τάχα καπιταλισμό. Τέτοιες ξαναζεσταμένες αυταπάτες προσπαθούν να σερβίρουν στον λαό, προσφέροντας κι ένα απειροελάχιστο μέρος του τεράστιου πλούτου που συνεχίζουν να συσσωρεύουν. Η πρεμούρα τους εξηγείται και για έναν ακόμη λόγο: Η προετοιμασία για ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας προϋποθέτει τη συστράτευση των λαών στους «εθνικούς στόχους» της αστικής τάξης. Κι αυτό απαιτεί καρότο και μαστίγιο. Το μαστίγιο το εξασκούν και με το παραπάνω. Για το καρότο, όμως, δυσκολεύονται από τα ίδια τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της βάρβαρης πολιτικής τους.

Βιωσιμότητα

Ρεκόρ 12ετίας κατέγραψαν οι άνεργοι στη Γερμανία τον Γενάρη, φτάνοντας τα 3,085 εκατομμύρια (6,6% από 6,2% τον Δεκέμβρη του 2025). Ενας από τους βασικούς δείκτες για την πορεία της οικονομίας επιβεβαιώνει τη δυσκολία της να ξεκολλήσει από την ύφεση των περασμένων ετών. Η κυβέρνηση αποδίδει τα στοιχεία σε «συγκυριακούς παράγοντες» και κατηγορεί τους Γερμανούς για «έλλειψη εργατικότητας», θυμίζοντας αυτά που λένε οι κυβερνήσεις και στη χώρα μας - για να στηρίξουν την αντιλαϊκή κλιμάκωση - περί χαμηλής παραγωγικότητας, που δεν δικαιολογεί μεγαλύτερους μισθούς. Δεν τελειώνουν όμως εδώ οι ομοιότητες με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση Μερτς είναι λάβρος για το «υπερτροφικό κοινωνικό κράτος» και προαναγγέλλει νέα επέλαση και περικοπές σε στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Για να αβαντάρει αυτήν την επίθεση, το περιοδικό «Focus» υποδεικνύει στην σοσιαλδημοκράτισσα υπουργό Εργασίας να διδαχθεί από τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην Πρόνοια, οι οποίες χαρακτηρίζονται από «επινοητικότητα» και «βιωσιμότητα». Το περιοδικό εστιάζει στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών, οι οποίες όμως πάνε πακέτο με τις μεγάλες ανατροπές στα ψίχουλα - ούτως ή άλλως - που μοιράζει το κράτος με την επιδοματική πολιτική του και μάλιστα στους πιο εξαθλιωμένους. Η άλλοτε καπιταλιστική ατμομηχανή της Ευρώπης αγκομαχάει στην ανηφόρα των παγκόσμιων ανταγωνισμών, και το καύσιμο για να βελτιώσει τις επιδόσεις της είναι πάντα και παντού το ίδιο: Κλιμάκωση της επίθεσης και νέες θυσίες των εργαζομένων για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και τη βιωσιμότητα της κερδοφορίας του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1843 Πεθαίνει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

1902 Γεννιέται ο Αμερικανός αεροπόρος Τσαρλς Λίντμπεργκ, ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε μόνος του τον Ατλαντικό (21 Μάη 1927).

1913 Γεννιέται η Ρόζα Παρκς, η Αφροαμερικανίδα μοδίστρα που τη δεκαετία του '50 αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό άνδρα και έγινε σύμβολο του αγώνα για την κατάργηση των νόμων φυλετικού διαχωρισμού στις ΗΠΑ.

1939 Παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ουγγαρία προσχωρεί στο Αντικομιντέρν Σύμφωνο, το οποίο αρχικά συνάφθηκε από τη Γερμανία και την Ιαπωνία (1936) και είχε στόχο το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα (Κομμουνιστική Διεθνή) και ειδικότερα τη Σοβιετική Ενωση.

1945 Αρχίζει η Διάσκεψη της Γιάλτας, όπου οι ηγέτες της ΕΣΣΔ, της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ συζήτησαν για τους όρους συνθηκολόγησης της Γερμανίας, την πορεία του πολέμου στην Ανατολή και τη μεταπολεμική κατάσταση.

1961 Ξεκινά το ένοπλο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα στην Αγκόλα ενάντια στους Πορτογάλους αποικιοκράτες.

1976 Σεισμός μεγέθους 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη βόρεια Γουατεμάλα, προκαλώντας τον θάνατο 23.000 ανθρώπων. Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

2001 Πεθαίνει ο κορυφαίος συνθέτης και αρχιτέκτονας Ιάννης Ξενάκης. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, τραυματίστηκε στις μάχες του Δεκέμβρη του 1944 και κατόπιν διέφυγε παράνομα στη Γαλλία, όπου διέπρεψε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ