ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
Σελ. /32
Κυπριακό και υφαλοκρηπίδα

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει αποδεχτεί το Δίκαιο της «νέας τάξης» ως «τυφλοσούρτη» για την «τακτοποίηση» όλων των εθνικών θεμάτων. Ακόμα χειρότερα, καυχιέται γι' αυτό

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον «Ελεύθερο Τύπο»
«Τα δύο μεγάλα προβλήματα της μεταπολίτευσης, το Κυπριακό και η τρομοκρατία, πορεύονται στην επίλυσή τους... Υπάρχει και ένα άλλο θέμα, είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας, το πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία... Αυτό πιστεύω πως μπορεί να λυθεί στον επόμενο καιρό» (Κ. Σημίτης - Συνέντευξη στη ΝΕΤ). Ούτε μια στιγμή δε χαλαρώνει, ούτε χάνει το στόχο του ο πρωθυπουργός. Θεωρώντας περίπου λυμένο το Κυπριακό, με την ευρωδιχοτόμηση και το «σχέδιο Ανάν», βάζει πλώρη για τον επόμενο στόχο, που δεν είναι άλλος από τη διευθέτηση των «διαφορών» στο Αιγαίο. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τη σύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ικανοποιώντας τη σχετική απαίτηση των ΗΠΑ.

Κατά την προσφιλή τακτική του, ο Κ. Σημίτης εμφανίζει την πραγματικότητα αντεστραμμένη, με το κεφάλι κάτω. Διατείνεται συχνά ότι «ο δρόμος της Αγκυρας προς τις Βρυξέλλες περνά από την πράσινη γραμμή στη Λευκωσία», αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το Κυπριακό χρησιμοποιείται, κυρίως από τις ΗΠΑ, ως «όχημα» για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ. Με άλλα λόγια, η Αγκυρα δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με τη νεοταξική λύση που δίνεται μέσω του «σχεδίου Ανάν», αλλά κρατά το «χαρτί» της λύσης για να δώσει ώθηση στην ενταξιακή της πορεία.

Το σοβαρότερο, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα χρησιμοποιήσει το μοντέλο του Κυπριακού και για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών «διαφορών» στο Αιγαίο. Διευθέτηση, που έχει ως προϋπόθεση την παραδοχή μιας διχοτομικής λύσης και το πέρασμα του «αρχιπελάγους» υπό αμερικανική κηδεμονία. Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το Δίκαιο της «νέας τάξης» ως «τυφλοσούρτη» για την τακτοποίηση όλων των εθνικών θεμάτων. Ακόμα χειρότερα, καυχιέται γι' αυτό.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ» ΠΡΟΕΔΡΙΑ

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ: «Με το βλέμμα στραμμένο στην ...Ουάσιγκτον και τις προθέσεις της αναφορικά με την επίθεση κατά του Ιράκ άρχισε η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα της προεδρίας μπορεί να επηρεαστεί καθοριστικά από έναν πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή - τόσο, ώστε πολλοί να κάνουν λόγο για μια προεδρία με ένα μόνο θέμα, τη σύρραξη στον Κόλπο» (Ειρήνη Καρανασοπούλου - «ΝΕΑ»).

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΙ: «Το Ελσίνκι είναι, άλλωστε, μονόδρομος: `Η διάλογος ή Χάγη το 2004. Ολοι, όμως, οι σοβαροί διεθνολόγοι γνωρίζουν πως αν οι Τούρκοι αναγνωρίσουν τη δικαιοδοσία, μπορούν ακόμη και μονομερώς να θέσουν προς επίλυση στο Δικαστήριο μια σειρά από θέματα, όπως το συνολικό εύρος του εναέριου χώρου, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, οι γκρίζες ζώνες, κ.ά. Ερώτηση: Είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο;» (Μαν. Κοττάκης - «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΑΒΥΘΙΣΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΟ: «Οι αγγλικές βάσεις στην Κύπρο θα παίξουν ρόλο - κλειδί στην πολεμική αναμέτρηση (σ.σ. κατά του Ιράκ). Γιατί; Στις αγγλικές βάσεις της Κύπρου βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα: α) 18 μαχητικά αεροσκάφη Τορνέιντο. β) 15 μεταγωγικά C-130, C-17, C-5 "Galaxy". Τα τελευταία είναι τριώροφα και μπορούν να μεταφέρουν άρματα μάχης, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη... γ) 4 U-2 αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, που λειτουργούν ως συμπληρωματικά των δορυφόρων. δ) 9 αεροσκάφη Nimrod που έχουν τη δυνατότητα σύγχρονου ηλεκτρονικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου...» (Γ. Ζερβός - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»).

ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ: «...Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των Αγγλοαμερικανών, οι βάσεις Ακρωτηρίου έχουν τέτοιες υποδομές, που μπορούν να λειτουργήσουν στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ, κυρίως ως βάσεις υποστήριξης, αλλά και ως ορμητήριο, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο» (Ο ίδιος).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Ως 8.800 ευρώ για 570.000 μικροκαταθέτες - ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΝΑΙ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΕΝΤΟΚΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΠΟΣΟ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΙΚΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 9 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νεκρές 3 γυναίκες, αλώβητα τα κυκλώματα στον Κορυδαλλό - ΛΕΥΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΕ ΜΑΥΡΑ ΚΕΛΙΑ.

ΧΩΡΑ: ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟ ΕΔΩΣΕ Η ΜΑΝΑ! - Στο επισκεπτήριο την αγκάλιασε και της «πέρασε» στο στόμα την καθαρή ηρωίνη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΠΡΟΕΔΡΑΡΑ Η... ΕΛΛΑΔΑ!

ΕΣΤΙΑ: 1993-2002: ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ - Το ΠΑΣΟΚ δεν τις αξιοποίησε.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΜΦΡΑΓΜΑ 28 ΤΡΙΣ. ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Η χρονιά της αλήθειας για τα μεγάλα έργα - ΄Η ΦΕΤΟΣ ΄Η ΠΟΤΕ!

ΒΡΑΔΥΝΗ: 35.000 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Εγγυημένες προβλέψεις...«Το καθεστώς του Παπαδόπουλου κλείνει σχεδόν πέντε χρόνια στην εξουσία και οι προοπτικές για την αποκατάσταση της δημοκρατίας φαίνονται μακρινές - το καθεστώς έχει τουλάχιστον ακόμη 15 χρόνια ζωής... Για τη Βρετανία βασικός στόχος είναι η προώθηση των πωλήσεων όπλων, ώστε οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να εκπληρώνουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το ρόλο τους στο ΝΑΤΟ» (Ρόμπιν Χούπερ - πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αθήνα - Αναφορά από τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις Γενάρης 1972 - Ιωάννα Νιαώτη - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Δημοκρατία που «δουλεύει»...«Η Ελλάδα είναι χώρα με πολιτική αστάθεια χρόνων. Είχε χρόνια δημοκρατία, που όμως γενικά δε "δούλεψε" καλά. Ευτυχώς "δούλεψε" καλά στον αγώνα εναντίον των κομμουνιστών... Αλλά αυτό που συνέβη το 1967 ήταν το αποτέλεσμα μιας περιόδου αναρχίας, και ο Καραμανλής το είχε περιγράψει ως περίοδο κατάρρευσης των ηθικών αξιών» (Χένρι Τάσκα - Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα - Αναφορά από τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις - Στο ίδιο).

Πολεμικός παροξυσμός: «Πρωτοχρονιά με πολεμικό παροξυσμό έκανε το 2003. Πρωτοχρονιά χθες, αλλά Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ και Τουρκία ξεκίνησαν κοινά αεροναυτικά γυμνάσια ανοιχτά των ισραηλινών ακτών... Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε εντολή για τη μεταφορά χιλιάδων στρατιωτών στην περιοχή του Κόλπου...» (Σοφία Βούλτεψη -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Ουτοπία: «Η αναζήτηση μιας ιδανικής κοινωνίας δεν έπαψε ποτέ -μια περιπλάνηση σε αυτή την αναζήτηση έκανε πρόσφατα ο συγγραφέας Τζόζεφ Ρίκερτ στο "Φιλολογικό Παράρτημα των Τάιμς". Εκεί αναφέρει και ένα σχετικό απόφθεγμα του Οσκαρ Ουάιλντ: "Ενας χάρτης του κόσμου που δεν περιλαμβάνει την Ουτοπία δεν αξίζει να του ρίξει κανείς ούτε μία ματιά"» (Ρούσος Βρανάς -«ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ