18 Γενάρη 1919. Η Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων αρχίζει τις εργασίες της |
Η Διάσκεψη της Ειρήνης άρχισε τις εργασίες στις 18 Γενάρη του 1919 στο Παρίσι. Στη διάσκεψη πήραν μέρος τα 27 κράτη που ανήκαν στο στρατόπεδο των νικητών. Στις 28 Ιούνη 1919, στα ανάκτορα των Βερσαλλιών οι αντιπρόσωποι της νικημένης Γερμανίας έβαλαν τις υπογραφές τους κάτω από το κείμενο της συνθήκης που έμεινε στην ιστορία ως «Συνθήκη των Βερσαλλιών».
Το σύστημα των διεθνών σχέσεων που δημιουργήθηκε ύστερα από τον πόλεμο του 1914-1918, και που ονομάστηκε «Σύστημα των Βερσαλλιών», ήταν το αποτέλεσμα συναλλαγών και συμβιβασμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κράτη. Προορισμός του ήταν να εξασφαλίσει την κυριαρχία μερικών από τα πιο μεγάλα κράτη - νικητές (Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ). Ομως έπεσαν έξω στους υπολογισμούς. Το «Σύστημα των Βερσαλλιών» αποδείχτηκε ανίσχυρο να χαλιναγωγήσει τις νικημένες χώρες. Ούτε η προσπάθεια για την υπονόμευση της γερμανικής οικονομίας μέσω των πολεμικών επανορθώσεων, ούτε η στέρηση από τη Γερμανία του δικαιώματος να έχει μαζικό στρατό εμπόδισαν την προετοιμασία του ρεβανσιστικού πολέμου. Οι ιθύνοντες κύκλοι της Γερμανίας άρχισαν να σκέφτονται τη ρεβάνς αμέσως ύστερα από την υπογραφή της ανακωχής.
Τα κράτη - νικητές αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν τα καινούρια ανεξάρτητα κράτη που ιδρύθηκαν στην Κεντρική και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά τα σύνορα που καθορίστηκαν δεν ήταν δίκαια. Τα εδάφη των καινούριων κρατών ήταν το ανταλλακτικό νόμισμα στο διπλωματικό παιχνίδι των μεγάλων κρατών. Τελικά, η Συνθήκη των Βερσαλλιών δεν έλυσε το εθνικό πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά το δυσκόλεψε και το μπέρδεψε ακόμη περισσότερο.
Το «Σύστημα των Βερσαλλιών» ήταν ασταθές και εφήμερο και για έναν ακόμη λόγο - γιατί στρεφόταν εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης που τα συμφέροντα και η διεθνής επιρροή της δεν ήταν δυνατόν να αγνοούνται.
Ενας αρκετά σπουδαίος παράγοντας που υπονόμευσε το «Σύστημα των Βερσαλλιών» ήταν οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κυριότερα κράτη - νικητές. Ο λυσσασμένος αγώνας για το ξαναμοίρασμα του κόσμου συνεχιζόταν και ύστερα από την υπογραφή των συνθηκών.
1577 Γεννιέται ο Πίτερ Πολ Ρούμπενς. Φλαμανδός καλλιτέχνης και ένας από τους πιο φημισμένους ζωγράφους της εποχής του. Πέθανε το 1640.
1867 Γεννιέται ο Λουίτζι Πιραντέλο. Ιταλός θεατρικός συγγραφέας («Εξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», «Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» κ.ά.). Βραβεύτηκε με το βραβείο «Νόμπελ» το 1934. Πέθανε το 1936.
Σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός, μόνο στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί, στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά από 18-33, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16-31, στο Αιγαίο από 22-29 και στη Θεσσαλονίκη από 18-29 βαθμούς.
Για την Αττική προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά τοπικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-31 βαθμούς.
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που κατά βάση περιέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ του κεφαλαίου, συζητείται από χτες στο Θερινό Τμήμα με τίτλο «Συμπλήρωση της νομοθεσίας για την Κεφαλαιαγορά» (σελίδα 8).
ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ το κόμμα του σε διαρκή επιφυλακή, επικαλούμενος «ραγδαίες εξελίξεις» στα λεγόμενα εθνικά θέματα, αλλά και «της συγκέντρωσης πολιτικής ισχύος σε οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα», επιχείρησε χτες ο Κ. Καραμανλής (σελίδα 11).
ΥΠΕΡ της μερικής άρσης του εμπάργκο τροφίμων και φαρμάκων κατά της Κούβας συμφώνησαν τελικά η Βουλή των Αντιπροσώπων και κυρίως οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο (σελίδα 13).
ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ της διοίκησης της «ΣΟΦΤΕΞ» για απολύσεις χωρίς απεργίες και άλλες αντιδράσεις από το σωματείο και τους εργαζόμενους, μετέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης στη διοίκηση του σωματείου (σελίδα 15).
ΣΥΝΕΧΙΣΗ των ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με μαζικές απολύσεις, αλλά και παραπέρα συμπίεση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, με την εφαρμογή κατάλληλων εισοδηματικών πολιτικών, συνιστούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες (σελίδα 19).
ΣΤΗΝ «ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ» των μικρομεσαίων αγροτών προχωράει η κυβέρνηση, με «εργαλείο» τις επιταγές της ΕΕ και της «Ατζέντας 2000» για τη δήθεν προστασία του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων (σελίδα 20).
ΟΛΟΙ φταίνε, οι άνθρωποι, τα φυσικά φαινόμενα, κλπ., κλπ., εκτός από την κυβέρνηση και την πολιτική της, για τις πυρκαγιές και την καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας σύμφωνα με τον Κ. Σημίτη (σελίδα 23).
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του αστυνόμου Κ. Βαντούλη, που στις 23 Οκτώβρη του 1998 πυροβόλησε εξ επαφής και σκότωσε τον 17χρονο Σέρβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς (σελίδα 24).
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ γίνεται στην Ανω Σύρα το Φεστιβάλ Λαϊκής Μουσικής με τίτλο «Μουσικές διαδρομές στους δρόμους... του Μάρκου», εκεί που έζησε ο Μάρκος και που οι νότες του είναι πάντα ζωντανές (σελίδα 26).
ΠΟΛΛΑ σπουδαία «αστέρια» του παγκόσμιου στίβου θα φιλοξενηθούν από σήμερα το απόγευμα στο ΟΑΚΑ, καθώς ξεκινάει το γκραν πρι «Τσικλητήρεια» με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αθλητών που ανήκουν στην ελίτ των αθλητών του ανοιχτού στίβου (σελίδα 31).
1914 Δολοφονείται στο Σεράγεβο ο διάδοχος της Αυστρίας. Αυτό στάθηκε αφορμή του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.
1966 Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τον Αγιο Δομήνικο, ύστερα από δυο περίπου χρόνια παραμονή και αφού διασφαλίστηκε η επιβίωση του καθεστώτος απαλλαγμένου από κουβανικές επιρροές.
1966 Η κυπριακή κυβέρνηση προειδοποιεί τα Ηνωμένα Εθνη ότι θα συντρίψει κάθε προσπάθεια διαίρεσης της Λεμεσού, ανάλογης με αυτήν της Λευκωσίας, την οποία επιχειρούν οι Τούρκοι.
1979 Με 193 ψήφους υπέρ (Νέα Δημοκρατία, ΚΟΔΗΣΟ, ΕΔΗΚ, ΕΔΑ, «ΚΚΕ εσωτερικού», ανεξάρτητοι), τρεις βουλευτές να δηλώνουν «παρών» και 93 αποχές (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ.
1979 Η σύνοδος του ΟΠΕΚ στη Γενεύη αποφασίζει την αύξηση της τιμής του αργού πετρελαίου κατά 10%. Ηδη η συνολική αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του 1979 ανέρχεται σε 50%.