ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΔ ΒΙΕΤΝΑΜ
«Η μάχη θα είναι δύσκολη»

Παρουσίαση της οχταήμερης επίσκεψης της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ στη ΛΔ του Βιετνάμ

H ιστορία του βιετναμέζικου λαού είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο. Απελευθέρωσε με σκληρό ένοπλο αγώνα 30 χρόνων τη χώρα του, πρώτα από τους Γάλλους αποικιοκράτες και στη συνέχεια από την ιμπεριαλιστική πολεμική μηχανή των ΗΠΑ. Με ελάχιστα μέσα, μα με τον ηρωισμό που διακρίνει κάθε δίκαιο αγώνα, κατάφερε να κερδίσει μια απ' τις πιο σκληρές και άνισες μάχες που έχουν ποτέ διεξαχθεί. Ο λαός του Βιετνάμ νίκησε, χάρη στις θυσίες και τη διεθνή αλληλεγγύη, αλλά οι συνέπειες του πολέμου, 35 χρόνια μετά, είναι ζωντανές. Το ΚΚ Βιετνάμ, που είναι στην εξουσία, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τις δυσκολίες μιας χώρας που έχει ακόμα μεγάλο μερίδιο αγροτικού στο σύνολο του πληθυσμού, αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα. Η ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση όξυνε τα προβλήματα ανισόμετρης ανάπτυξης και περιόρισε τις δυνατότητες ενός πιο γρήγορου περάσματος στο σοσιαλισμό.

Αυτήν την ηρωική και μαρτυρική χώρα επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και συζήτησε με στελέχη του ΚΚ Βιετνάμ, στελέχη της κυβέρνησης και φορείς, από τις 16 έως τις 23 Απρίλη. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ συμμετείχαν τα μέλη της ΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας και Περιβάλλοντος, Ελισαίος Βαγενάς, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, καθώς και η Λίνα Κροκίδη, υπεύθυνη του Τμήματος Δημοκρατικών Δικαιωμάτων, Ελευθεριών, Μεταναστών και Δικαιοσύνης.

Από τη συνάντηση με τον Χοάνγκ Μπινχ Κουάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ
Από τη συνάντηση με τον Χοάνγκ Μπινχ Κουάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ
Κυρίαρχο θέμα στις συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη του ΚΚ και του κράτους του Βιετνάμ ήταν η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα. Υπενθυμίζουμε ότι, εδώ και 25 χρόνια, το ΚΚ εφαρμόζει την πολιτική της «ανανέωσης», δηλαδή τη λεγόμενη «οικονομία της αγοράς με σοσιαλιστικό προσανατολισμό». Τα αποτελέσματα και οι συνθήκες που διαμορφώνονται απ' αυτήν την οικονομική και πολιτική επιλογή παρουσιάστηκαν, σχεδόν, σε όλες τις συζητήσεις.

Ξεχωριστές στιγμές από την οχταήμερη επίσκεψη ήταν η κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο του κομμουνιστή ηγέτη του Βιετνάμ, Χο Τσι Μινχ, και η ξενάγηση στους χώρους που έζησε, αλλά και η συνάντηση με την Νγκουγιέν Τι Μπινχ, γνωστή ως «Μαντάμ Μπιν», ιστορικό στέλεχος του ΚΚ Βιετνάμ, απ' την περίοδο του Χο Τσι Μινχ, και στη συνέχεια στέλεχος της κυβέρνησης μέχρι το 2000. Η «Μαντάμ Μπιν» περιέγραψε τις αντιξοότητες, επισημαίνοντας ότι το Βιετνάμ παραμένει μια φτωχή χώρα και χρειάζεται να αξιοποιηθούν οι υλικές δυνάμεις που υπάρχουν, παρά τους κινδύνους. Στόχος μας, υπογράμμισε, παραμένει ο σοσιαλισμός, ωστόσο «η μάχη θα είναι δύσκολη».

Η πολιτική της «ανανέωσης»

Ολες οι συναντήσεις που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα και έδωσαν τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των δύο ΚΚ. Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία συζήτησε με τον Χουί Ρουά, μέλος του ΠΓ και της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ και πρόεδρο της Επιτροπής για την Εκπαίδευση και την Εκλαΐκευση, τον Χοάνγκ Μπινχ Κουάν, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, τον Βουόνγκ Τιγιά Φονγκ, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Επίσης, είχε συνομιλίες με εκπρόσωπο του Εθνικού Ινστιτούτου Πολιτικής και Διοίκησης, με τον αναπληρωτή υπουργό Σχεδιασμού και Επενδύσεων, με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Θεωρητικών Μελετών της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, με εκπροσώπους της συντακτικής επιτροπής του θεωρητικού περιοδικού του ΚΚ Βιετνάμ κ.ά.

Επίσκεψη στο Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής και Διοίκησης
Επίσκεψη στο Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτικής και Διοίκησης
Οι αρμόδιοι προβλέπουν ότι η ανάπτυξη του Βιετνάμ, για το 2010, θα είναι 6-6,5%, πιο υψηλή από το 5% που είχε την περασμένη χρονιά. Σημείωσαν ότι τα τελευταία χρόνια διπλασιάστηκε το ΑΕΠ της χώρας, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 1.200 δολάρια και σκοπός είναι η αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού της χώρας, ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους για βιομηχανοποίηση μέχρι το 2020. Τα στελέχη του ΚΚ Βιετνάμ στάθηκαν στα αποτελέσματα της πολιτικής της «ανανέωσης» και σημείωσαν ότι υπάρχει αύξηση του βιοτικού επιπέδου του λαού, ενώ συνεχίζεται εντατικά η καταπολέμηση της φτώχειας με ειδικά προγράμματα. Επισήμαναν την ανισομετρία μεταξύ της ανάπτυξης περιοχών του Βιετνάμ, καθώς και τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούνται.

Στοιχεία για προβληματισμό

Από τις συζητήσεις προέκυψαν σημαντικά στοιχεία, με τα οποία μπορεί κανείς να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα: Αυτή τη στιγμή στο Βιετνάμ δραστηριοποιούνται, συνολικά, 300.000 ξένες και ντόπιες ιδιωτικές επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν το 60% των θέσεων εργασίας, ενώ συνεχώς αυξάνονται οι ξένοι επενδυτές. Το αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο μέρος βασικών μέσων παραγωγής να μην έχουν το έλεγχο του κράτους.

Για παράδειγμα, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Χάι Πονγκ - που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ - υπάρχει βιομηχανική ζώνη όπου δραστηριοποιείται το ιαπωνικό κεφάλαιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η συνεργασία ιαπωνικού κεφαλαίου και βιετναμέζικου κράτους έχει την αναλογία 70%-30% στο μετοχικό κεφάλαιο. Οι υποδομές για τη λειτουργία της βιομηχανικής ζώνης γίνονται με δαπάνες του βιετναμέζικου κράτους, αυξάνοντας το δανεισμό και το δημόσιο χρέος, ενώ η χρήση γης γίνεται με ενοικίαση και το κράτος διατηρεί την ιδιοκτησία. Η παραπάνω είναι μια από τις πολλές ξένες επενδύσεις στο Βιετνάμ. Ο κατώτερος μισθός των εργαζομένων, σε επιχειρήσεις που συμμετέχουν ξένοι επενδυτές, καθορίζεται με ειδική συμφωνία, αλλά το τελικό ύψος του μισθού μέσω διαπραγμάτευσης του συνδικάτου με την εργοδοσία.

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με το ιστορικό στέλεχος του ΚΚ Βιετνάμ, Νγκουγιέν Τι Μπινχ
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ με το ιστορικό στέλεχος του ΚΚ Βιετνάμ, Νγκουγιέν Τι Μπινχ
Η ατομική ιδιοκτησία στο Βιετνάμ δεν περιορίζεται μόνο στις ξένες επενδύσεις. Δυνατότητα επιχειρηματικής δράσης, χωρίς κάποιο συγκεκριμένο όριο στα κέρδη ή την έκταση της επιχείρησης, έχουν όλοι οι Βιετναμέζοι, συμπεριλαμβανομένων και των μελών και στελεχών του ΚΚ Βιετνάμ. Το ζήτημα της επιχειρηματικής δραστηριότητας των μελών του ΚΚ Βιετνάμ απασχόλησε τα δύο τελευταία συνέδρια και παρά τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Επίσης, αναπτύσσεται επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Λειτουργούν ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ στο δημόσιο πανεπιστήμιο υπάρχουν δίδακτρα ανάλογα με το εισόδημα.

Η συζήτηση μεταξύ των δύο ΚΚ

Τα στελέχη του ΚΚ Βιετνάμ θεωρούν ότι η οικονομία της αγοράς είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και όχι προϊόν του καπιταλισμού και γι' αυτόν το λόγο αξιοποιείται. Εκτιμούν ότι η οικονομία της αγοράς μπορεί να αναπτύξει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας τους, ενώ επισημαίνουν ότι ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους και του ΚΚ μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Για την άσκηση της κάθε πλευράς της πολιτικής της «ανανέωσης», αναφέρουν, γίνεται έντονη συζήτηση στο ΚΚ, ενώ ο έλεγχος της κυβέρνησης από την Εθνοσυνέλευση του Βιετνάμ βοηθά στην αρμονική λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις σημαντικές διαφορές στην ανάπτυξη, μεταξύ των χωρών στην Ασία και την Ευρώπη. Τόνισε πως αντιλαμβάνεται γιατί το ΚΚ Βιετνάμ αξιοποιεί την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής εκεί όπου υπάρχει χαμηλή συγκέντρωσή τους, αλλά εξέφρασε την ανησυχία της για τη διαδικασία συγκέντρωσης της παραγωγής σε λίγα χέρια, η οποία αντικειμενικά στην πορεία θα εμποδίσει το σοσιαλιστικό προσανατολισμό. Υπογράμμισε, δε, ότι οι επενδύσεις του ξένου κεφαλαίου στο Βιετνάμ φέρνουν μαζί τους τον κίνδυνο της κυριαρχίας των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και έθεσε τον προβληματισμό της για τις δυσκολίες που θα συναντήσει το ΚΚ στον καθορισμό του ύψους των μισθών και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε βασικές αρχές και νομοτέλειες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, όπως διατυπώθηκαν στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος, μελετώντας τη θετική και αρνητική πείρα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Σοβιετική Ενωση.

Τέλος, στις συζητήσεις των δύο κομμάτων, τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Σημειώθηκε η σημασία της ισχυροποίησης των παγκόσμιων αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών, Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Γυναικών), της συνέχισης των Διεθνών Συναντήσεων των ΚΚ και των άλλων μορφών συντονισμού.


Αποστολή:
Μάκης ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ