ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Ενιαία απάντηση, στο ενιαίο αντεργατικό μπλοκ

Οταν βλέπεις στην τιβί τον υπουργό που είναι χρεωμένος με «108» για τη διασφάλιση της αστικής εξουσίας - αυτή είναι η κυρίαρχη αποστολή του υπουργείου Εσωτερικών - να δηλώνει πως η κυβέρνηση θα περάσει στην ιστορία σαν η κυβέρνηση που δεν έκανε ρουσφέτια, θες να την σπάσεις τη ρημάδα. Μην το κάνεις.

Κάνε αυτόν - που σε εκβιάζει καθημερινά με το μεροκάματο - να χάσει την εξουσία. Αυτό, μάλιστα, θα είναι αποτελεσματική αντίδραση.

Κόψ' του τη δυνατότητα να κάνει τον «τίμιο» πολιτικό των εκμεταλλευτών, αφού τιμιότητα και εκμετάλλευση είναι σαν τη φωτιά με το νερό. Οταν τον ξανακούσεις να λέει πως δεν κάνει ρουσφέτια, θυμήσου το Θριάσιο, τα Οινόφυτα, τη Σίνδο ή όποια άλλη βιομηχανική περιοχή, όπου έχει γίνει επιστήμη να περνάς απ' το γραφείο του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ για να πιάσεις δουλειά εκεί που αύριο θα σκοτωθείς.

***

Κάθε που κάποιος εκφραστής αυτού ή του άλλου ιμπεριαλιστικού οργανισμού δηλώνει κάτι για το πώς διαχειρίστηκαν ως τώρα την καπιταλιστική κρίση οι ελληνικές κυβερνήσεις, ξεδιπλώνεται κι ένα καλλιστείο. Συμβαίνει αυτές τις μέρες και με αφορμή τις δηλώσεις Γιούνκερ. Μέγας ανταγωνισμός για το με ποια διαχείριση η καπιταλιστική κρίση θα ήταν λιγότερο επώδυνη.

Ολοι τους κρύβουν το γεγονός ότι την καπιταλιστική κρίση με τη μια ή την άλλη διαχείριση την πληρώνουν πολύ ακριβά οι εργαζόμενοι, αυτοί και μόνο αυτοί.

Ο διαγκωνισμός τους για τον τίτλο του καλύτερου διαχειριστή έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο: Ποιος είναι πιο άξιος δήμιος των εργατών. Ποιανού - με δεδομένη την ενιαία στρατηγική - η τακτική μπορεί να εξασφαλίσει υψηλότερα κέρδη και άρα περισσότερο τσακισμένους εργάτες.

Μόνο που σ' εποχές σαν τη σημερινή, τέτοιοι διαγκωνισμοί έχουν μικρή σημασία για την αστική τάξη. Το κεφάλαιο ζητά, αξιώνει και εν τέλει επιβάλλει οι πολιτικοί του εκπρόσωποι να εκφράζονται με απόλυτα καθαρό ενιαίο τρόπο. Να μην αφήνουν περιθώρια για καλλιέργεια ανάμεσα στους εργάτες της άποψης ότι μπορούν κάπως να ξεφύγουν από τη μέγκενη. Η εργατική τάξη πρέπει να πειστεί πως θα χαθεί η ίδια αν χαθούν οι καπιταλιστές, αν δηλαδή τα μονοπώλια δε γνωρίσουν ακόμα πιο υψηλά επίπεδα κερδοφορίας.

Γι' αυτό και πληθαίνουν οι φωνές στον αστικό Τύπο που λένε ως εδώ αυτού του τύπου η αντιπαράθεση. Ενώστε δυνάμεις για να αντιμετωπίσετε τον κύριο αντίπαλο. Οποιον καλλιεργεί ταξική συνείδηση στους εργάτες. Οποιον μαθαίνει στους εργάτες από την ίδια τους την εμπειρία να κατανοούν ότι μπορούν καλύτερα χωρίς τους καπιταλιστές. Οτι αυτό που φταίει και λείπει το ψωμί απ' το τραπέζι δεν είναι κάποια κυρία «διαφθορά», αλλά η εκμετάλλευση της δουλειάς των εργατών.

***

Η «διαφθορά» είναι το νέο αγαπημένο θέμα στο σύνολο του αστικού Τύπου σε σημείο που να συναγωνίζονται ποιος θα βγάλει τα περισσότερα «άπλυτα» στη φόρα. Δεν αναφέρονται, βέβαια, σε τίποτα οπλικά συστήματα, ή στις εκχωρήσεις χρυσοφόρων τομέων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Στους μισθούς το έχουν ρίξει. Και στα μεροκάματα. Εκεί βλέπουν τη διαφθορά.

Τολμάνε να μιλάνε για διεφθαρμένους εργαζόμενους, αυτοί που κάθε μέρα κάνουν τα πάντα για να διαφθείρουν όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους ενσωματώνοντάς τους μέσω εξαγοράς στην αστική πολιτική και ιδεολογία, να κάνουν την εργατική τάξη να γίνει ένα με τα μούτρα τους: «Αρπαξε για να 'χεις, κλέψε για να κερδίσεις». Πατάνε στο γεγονός ότι έχουν ήδη πετύχει πολλά σ' αυτό το ζήτημα. Είναι ευάριθμη μάζα η «εργατική αριστοκρατία» που έχοντας ταυτίσει το συμφέρον της με την αστική τάξη κάνει τα πάντα για να εμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος. Κάτι τέτοιοι είναι που, ούτε λίγο ούτε πολύ, παπαγαλίζουν πως έχει ευθύνη η εργατική τάξη γιατί με πολύ σκληρούς αγώνες κατάχτησε συμβάσεις, ωράρια, μεροκάματα, ασφάλιση, δικαιώματα, έτσι που ο ξεμοναχιασμένος εργάτης να μην είναι απόλυτα έρμαιο στην όρεξη του αφεντικού.

Συναγωνίζονται στο ποιος θα φανεί πιο καλός εκφραστής του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ακόμα κι όταν μιλάνε για τα βάσανα των ανθρώπων, δεν το κάνουν επειδή τους έπιασε ο πόνος. Τρόμο σπέρνουν σ' όσους ακόμα δεν τα έχασαν όλα, να κάτσουν στα αυγά τους και να είναι ευχαριστημένοι.

Τους ενώνει τόσο πολύ η ανάγκη του κεφαλαίου να βγει αλώβητο από την κρίση, που πια δεν μπορούν παρά να εκφράζονται και ως ενιαίο μπλοκ. Αυτό το ενιαίο αντεργατικό μπλοκ η εργατική τάξη πρέπει να το μετρήσει, όχι για να το φοβηθεί, αλλά για να το αντιμετωπίσει έτσι: Ενιαίο και ενιαία. Να παραδειγματιστεί από το γεγονός ότι οι ίδιοι που γυρνάνε στις γειτονιές και εκλιπαρούν ψήφο, δήθεν, για τα τοπικά, την ίδια ώρα συναγωνίζονται ποιος πιο καθαρά εκφράζει την ενιαία αντεργατική γραμμή τους στην κεντρική πολιτική.

Αυτή η απάντηση πρέπει να δοθεί και στις 7 και στις 14 Νοέμβρη, ενιαία και στους δήμους και στις περιφέρειες. Με ψήφο στο ΚΚΕ και το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Για να αρχίσουν τα πράγματα να γυρνάνε ανάποδα, δηλαδή στη σωστή μεριά.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΕΧΟΥΝ

«ΚΑΥΓΑΔΙΖΟΥΝ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ: «Επιχειρώντας να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι (...) ο επικεφαλής του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε χθες ακόμη μια σκληρή αλήθεια. "Χτυπούσαμε το καμπανάκι στις ελληνικές αρχές από το 2008" (...) Η μαρτυρία του κ. Γιούνκερ ταυτίζεται με την ανάλογη εκτίμηση του Κώστα Σημίτη, ο οποίος στο δικό του άρθρο, στα "ΝΕΑ" του περασμένου Σαββάτου, γράφει ότι "η ύφεση και η ανεργία είχαν ήδη προβλεφθεί από το 2008". "Τότε", προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός, "η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποστήριζε ότι η παγκόσμια κρίση δεν πρόκειται να θίξει την Ελλάδα. Διαψεύστηκε θεαματικά». Και σήμερα όλοι πληρώνουμε τις συνέπειες. Απέναντι στις συνέπειες, δυστυχώς, μεγάλο μέρος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου συνεχίζουν να συμπεριφέρονται με τον παλιό τρόπο» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ)

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΞΗ: «Μέσα στο ζοφερό κλίμα το οποίο έχει προκαλέσει η ύφεση που βαθαίνει, υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια. Η κυβέρνηση έδειξε, στην περίπτωση της Ακρόπολης, πως δεν φοβάται να επιβάλει το νόμο. Ταυτόχρονα άρχισε επιτέλους, έστω και με τρομακτική καθυστέρηση, να λαμβάνει αποφάσεις για τη μαύρη τρύπα των ΔΕΚΟ και να "ακούει" την αγορά και τα προβλήματά της. Υπάρχουν, όμως, θετικά μηνύματα και από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ ήταν σημαντική και δείχνει ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς αντιλαμβάνεται την ανάγκη μιας εθνικής συνεννόησης για την προώθηση ορισμένων αλλαγών, οι οποίες πρέπει να γίνουν ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Είναι η δεύτερη φορά, μετά το νομοσχέδιο για τις μεταφορές, που η ΝΔ υιοθετεί αυτή τη στάση. Κι αυτό μαζί με το γεγονός πως η κυβέρνηση καταλαβαίνει ότι μόνο με φόρους δεν λύνεται το πρόβλημα, συνιστούν δύο πολύ θετικές εξελίξεις» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να ηττηθούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, να ενισχυθεί το ΚΚΕ. ΨΗΦΟ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 15% επιπλέον φόροι κάθε χρόνο

ΤΑ ΝΕΑ: Μέτρα-ανάχωμα για την ανεργία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ενας στους 11 πάει και σε συσσίτιο!

ΕΘΝΟΣ: Δεν πληρώνει τη ΔΕΗ 1 στους 3 καταναλωτές!

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Κόκκινη γραμμή» σε προεκλογικές παροχές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Δεν γνωρίζουμε ποιοι λαμβάνουν επιδόματα»

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Πόιντ σύστεμ» στο Δημόσιο!

ΑΥΡΙΑΝΗ: «Νέα ληστεία σε μισθούς και συντάξεις αμέσως μετά τις εκλογές»

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ οι εκλογές

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Εμείς φωνάζαμε αλλά δεν ακούγατε»

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «Μας πολεμούν με ψέματα τους πολεμούμε με αλήθειες».

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γιώργος Παπανδρέου: Ασπίδα το Μνημόνιο. Αντώνης Σαμαράς: Οχι ψήφο στο Μνημόνιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εχασαν τον ύπνο τους στο Μαξίμου από τη νέα παρέμβαση Σημίτη

Η ΑΥΓΗ: Εμιράτον της Ελλάδος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρουσφέτια πρόκληση από τον Μίχα στη Νομαρχία Πειραιά

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δεν είναι εκποίηση, είναι εκχώρηση χρυσοφόρου κοιτάσματος

«Η πείρα των τελευταίων δεκαετιών μας δίδαξε ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει την ικανότητα να διοικήσει ακόμη και μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Και ήδη παρακολουθούμε τις προσπάθειες της σημερινής κυβερνήσεως να περιμαζέψει τις περιβόητες ΔΕΚΟ της σπατάλης ή να τις εκποιήσει - ακόμη και δωρεάν! Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για να βρεθούν οι σωστές λύσεις» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ)

Ετσι χτίζει συμμαχίες συνολικά η αστική τάξη

«Ο,τι αδιανόητο έχει διαποτίσει τη χώρα αυτή από τη Μεταπολίτευση και μετά συνεχίζει να ανθεί. Εχει εμπεδωθεί η πελατειακή σχέση που καμιά επανάσταση του ΠΑΣΟΚ δεν διαλύει. Οι πρακτικές της Μεταπολίτευσης που οδήγησαν τα πράγματα στη σημερινή κατάντια μεσουρανούν με την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου. Το ρουσφέτι ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ο πρώτος παράγων που θα καθορίζει τις σχέσεις ψηφοφόρων και υποψηφίων. Τα ηθικά ζητήματα που τίθενται είναι πολλά (...) Με ποιο ηθικό ανάστημα η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να μιλάει για αλλαγή νοοτροπίας όταν το κύριο ζητούμενο, η εξυγίανση στο Δημόσιο, δεν φαίνεται να έρχεται; Αντιθέτως, με κάθε ευκαιρία που δίνεται βλέπουμε να διογκώνεται αντί να συρρικνούται» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

Δίπορτο, αλλά ένα το μαγαζί

«Μόλις ο Παναγιώτης Φασούλας κόπηκε από αντιπεριφερειάρχης του ψηφοδελτίου του Γιάννη Σγουρού, έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό του αντιπάλου του, Γιάννη Δημαρά. Και το ΠΑΣΟΚ, που μέχρι πρότινος τον προόριζε για αντιπεριφερειάρχη (τον είχε ανακοινώσει ο Σγουρός) τώρα ανακαλύπτει ότι ήταν αποτυχημενος δήμαρχος. Σοβαρότης (ή μήπως και ορατότης;) μηδέν» (το σχόλιο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ