ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πάντα εσωτερικός ήταν ο εχθρός τους

Η ΚΥΠ ή ΕΥΠ, το ίδιο είναι, αναλαμβάνει καθαρά πλέον και καθήκοντα εσωτερικής ασφάλειας. Πάντα είχε και τέτοια καθήκοντα, τώρα απλά το δηλώνουν και ανοιχτά. Γιατί κλαίνε οι υπερασπιστές των θεσμών και της διάκρισης των εξουσιών; Αυτοί που ισχυρίζονται ότι καπιταλισμός και λαϊκά - δημοκρατικά δικαιώματα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά;

Γιατί ο μύθος που πλασάρουν χρόνια τώρα θέλει το κράτος να υπερίπταται των ταξικών διαφορών και να κρατά ενωμένο το έθνος. Μέχρι την ώρα που το έθνος των αστών όχι μόνο δεν επικοινωνεί με το έθνος των εργατών, αλλά βρίσκεται σε όλο και μεγαλύτερη αδυναμία να συγκαλύψει το διαρκή πόλεμο. Και τότε μένουν να κλαίνε όσοι πασχίζουν να πείσουν οτι οι μηχανισμοί της ταξικής καταστολής είναι εθνικοί, επειδή έχουν το εθνόσημο στις στολές τους οι αρμόδιοι υπάλληλοι.

Κανείς απ' όσους κλαίνε δεν απαντά στο απλό: Οταν η μία ανάλυση μετά την άλλη δείχνει ότι το πολιτικό σύστημα δυσλειτουργεί, διαθέτει, δηλαδή, όλο και μικρότερη λαϊκή νομιμοποίηση, τι είναι αυτό που επιβάλλεται να μένει όρθιο; Το κράτος! Ε, αυτό συμβαίνει σήμερα. Μια σειρά μέτρα δείχνουν να στεριώνεται περισσότερο το κράτος. Και είναι αναγκαίο για το αστικό πολιτικό σύστημα να συμβεί αυτό, ώστε ανεξάρτητα τού ποιος κυβερνά, για πόσο κυβερνά, κάθε πότε γίνονται εκλογές, το κράτος να λειτουργεί, έτσι που η βασική του αποστολή - να υπερασπίζει το κεφάλαιο - να εκτελείται. Αυτό συμβαίνει σήμερα, ανεξάρτητα από το κλάμα των κροκόδειλων, που δε θέλουν να μιλήσουν για τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους.

Ας το δούμε αλλιώς με ένα επιμέρους παράδειγμα: Πώς το λέγανε παλιά; Οπου κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή. Οταν ξεκίναγε η μεταρρύθμιση Αρσένη, είχε υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο θα αυξάνονται κατά 30.000 τα παιδιά που θα κόβονται στις διάφορες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέχρι που το σύστημα να έχει διαθέσιμους στην τριτοβάθμια όσους ακριβώς ή περίπου χρειάζονται για την αναπαραγωγή του σε κείνο το επίπεδο. Για τους άλλους, τους κομμένους όχι από τις εξετάσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά τους ξεδιαλεγμένους σε προηγούμενα στάδια, προοριζόταν η απασχολησιμότητα μέσα από μια ψευτοεκπαίδευση. Αυτό είναι ήδη γεγονός. Αυτό το γεγονός δεν οδηγεί σε παραβατικότητα, ούτε σε τρομοκρατία. Οδηγεί, όμως, σε αμφισβήτηση των πλαστών ονείρων που πλασάρει το σύστημα, τελικά σε αμφισβήτηση όλου του συστήματος από όλο και περισσότερους νέους προλετάριους, που μπορεί στο σπίτι να έχουν «Ιντερνετ», στη δουλειά, όμως, υφίστανται όσα και οι πρόγονοί τους στη σύγχρονη εκδοχή τους. Αυτή η πραγματικότητα υπάρχει κίνδυνος να οδηγεί και σε άνοδο των ταξικών αγώνων, στο θερμοκήπιο, δηλαδή, όπου στην κίνησή τους αλλάζουν οι συνειδήσεις, ανατρέπονται οι συσχετισμοί. Προοπτική εξαιρετικά επικίνδυνη σε μια χώρα που διαθέτει και το «ιστορικό παράδοξο» οι στρατιωτικά νικημένοι του προηγούμενου εμφυλίου να είναι ιδεολογικά νικητές...

Ετσι, το σύστημα παίρνει τα μέτρα του. Στη περίπτωση του Γρηγορόπουλου, ο φόνος του χρησιμοποιήθηκε τελικά ως αφορμή για περισσότερη καταστολή. Η περίπτωση Βλαστού γίνεται το λίπασμα για να ανεβάσει γκάζια η κατασταλτική μηχανή. Κι όλο αυτό δεν έχει να κάνει με καμιά θεωρία συνωμοσίας. Το σύστημα είναι, όμως, σε θέση να αξιοποιεί τέτοια γεγονότα, έτσι που να βγει ισχυρότερο.

Παραπλανούν απόψεις περί δημοκρατίας, που δε χρειάζεται την ΚΥΠ σε ρόλο αντιμετώπισης του εσωτερικού εχθρού. Οταν η αστυνομία εκπαιδεύεται να δέρνει, όταν η «νύχτα» είναι βασικός οικονομικός παράγοντας, όταν απέναντι στο αστικό κράτος, αργά ή γρήγορα, θα υψωθεί αντίσταση, τότε ναι, χρειάζεται η ΚΥΠ με επίσημο τρόπο να κάνει ό,τι με ανεπίσημο έκανε και χτες.

Ολο το σύστημα της αστικής κρατικής εξουσίας δομείται ακριβώς για να αντιμετωπίσει τον εσωτερικό εχθρό. Οι παλιότεροι το έχουν βιώσει στην πράξη. Τώρα καλούνται να το μάθουν και οι νέοι. Και, βεβαίως, να το αντιμετωπίσουν...

Αλλιώς θα συνεχίσουμε να συζητάμε για τις εκλογικές ανάγκες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, την ώρα που ο βούρδουλας (οικονομικός, πολιτικός), ήδη, θα κυβερνά.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ» ΤΕΛΟΣ

ΕΝΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΜΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ: «Η αδυναμία, όπως αποδεικνύεται, να οργανωθεί (και να διατηρηθεί...) μια τέτοιου είδους και αποτελεσματικότητας αστυνομία, εξελικτικά οδήγησε σε καταστάσεις που σήμερα ζούμε και... μας τρομοκρατούν, με "φυσικό" επακόλουθο να επιστρατευθεί η ΕΥΠ για να καλύψει κενά και αδυναμίες, προκαλώντας όμως ενδεχόμενες ενστάσεις και απορίες για το "σύννομο" των μεθόδων που εφαρμόζει η συγκεκριμένη υπηρεσία (για συλλογή πληροφοριών περί την εθνική ασφάλεια), όταν οι έρευνές της επεκτείνονται και σε δραστηριότητες πολιτών στο εσωτερικό. Και υπ' αυτό το πρίσμα, η τοποθέτηση επικεφαλής της συγκεκριμένης "διευρυνόμενης" υπηρεσίας, ενός εισαγγελικού λειτουργού που θα ελέγχει υποτίθεται τη νομιμότητα, την τήρηση της δημοκρατικής τάξης και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, εξηγείται και επικοινωνιακά...» (ο Θ. Οικονομόπουλος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ: «Η επιλογή Εισαγγελέως ως Διοικητή της ΕΥΠ έρχεται ως επιστέγασμα της επιτυχίας της εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος. Και σηματοδοτεί τη στροφή της Υπηρεσίας στο εσωτερικό της χώρας. Ελπίζομε ότι με τη στροφή αυτή δεν θα ζηλώσει τη δόξα της άλλοτε ΚΥΠ για... εσωτερικές δραστηριότητες! Διότι η απόσταση μεταξύ του Δόξα σοι ο Θεός και του Βόηθα Παναγιά δεν είναι μεγάλη» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΓΑΝΤΙ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Είναι περίεργο, απρόσμενο, αν όχι πονηρό, να αναλαμβάνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ρόλους στους οποίους αποτυγχάνουν άλλες. Δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία. Η οποία ούτως ή άλλως χρειάζεται περιφρούρηση και επαγρύπνηση για να μπορεί να λειτουργεί. Αλλά δεν αναθέτει στις μυστικές υπηρεσίες την εντολή να εποπτεύουν όλο και περισσότερων άλλων κρατικών (...) ούτε πιο ήσυχη θα γίνει η κοινωνία με την ανάθεση αστυνομικών καθηκόντων στους μυστικούς πράκτορες ούτε το σωφρονιστικό σύστημα θα αποκτήσει ανθρωπιστικό ρόλο, όταν παρακολουθούνται οι κρατούμενοι με υπερσύγχρονα μηχανήματα, ακόμα και στις όποιες προσωπικές στιγμές τούς έχουν απομείνει. Και βέβαια η ελληνική κοινωνία δεν πρόκειται να γίνει καλύτερη με την ίδρυση όλο και περισσότερων φυλακών» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ενάντια σε Ελληνες και μετανάστες

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΕΥΠ όπως το FBI

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΕΥΠ κατά εγκλήματος, τρομοκρατίας

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ ΚΟΡΙΟΙ έφεραν... τρομοφαγούρα

ΤΑ ΝΕΑ: Τα CD του Βλαστού αποκεφάλισαν την ΕΥΠ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τι κρύβει η ανατροπή στην ΕΥΠ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΜΦΑΣΗ στο θέμα της τρομοκρατίας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Με την ΕΥΠ θα καταπολεμήσουμε την εγκληματικότητα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ο αριθμός των διοριστέων μονίμων εκπαιδευτικών

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4 ΤΟΜΕΣ αναβαθμίζουν τα ΤΕΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ - ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέα έφοδος της Εφορίας

Η ΑΥΓΗ: Ολοι μαζί μπροστά

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο καημός για ν' αλλάξει ο Μανωλιός

«Μέχρι πριν από έναν μήνα, η κυβερνητική προπαγάνδα βασιζόταν στον ισχυρισμό ότι "η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών απέρριπτε τις πρόωρες εκλογές". Πριν από δύο βδομάδες ήταν "η πλειονότητα που τις απέρριπτε". Από προχθές τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη έχει αλλάξει στάση. Τώρα πια ο ζυγός γέρνει υπέρ των πρόωρων εκλογών. Κι επειδή η κατάσταση, οικονομική και πολιτική, δεν αναμένεται να αλλάξει, η τάση υπέρ των εκλογών θα ενισχύεται όσο η παραμονή της κυβέρνησης Καραμανλή στην εξουσία θα παρατείνεται. Και το πρόβλημα πλέον είναι αν θα συνεχίσει η κυβερνητική προπαγάνδα να πλασάρει τον ισχυρισμό ή αν θα συνειδητοποιήσουν τα τηλεοπτικά παπαγαλάκια της ότι το παραμύθι αυτό έχει τελειώσει» (ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος στο ΕΘΝΟΣ).

...και η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργάτες

«Από τη μια πλευρά, υπάρχουν εκείνα τα ζητήματα που τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ προσπαθούν να πείσουν τον εργάτη ότι τον αφορούν. Οπως το πότε θα γίνουν εκλογές, αν θα είναι νικητής η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Οπως το πόσο επιτυχημένα δρα η αστυνομία, εξαρθρώνοντας συμμορίες που βρίσκονται πίσω από απαγωγές μεγαλοεπιχειρηματιών. Και, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν όλα εκείνα τα ζητήματα που διαμορφώνουν τη ζωή του εργάτη, όπως οι συνθήκες στις οποίες ζει και δουλεύει, το αν και πώς καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειάς του σε υγεία, σε πρόνοια, σε μόρφωση, σε στέγη. Υπάρχουν, δηλαδή, όλα εκείνα, που καταγράφουν καθημερινά και ασταμάτητα πως ο πλούτος που ο εργάτης κι η εργάτρια παράγουν με τα χέρια και το νου τους μεγαλώνει, αλλά όσα εκείνοι γεύονται είναι όλο και λιγότερα σε σχέση με όσα θα έπρεπε να γεύονται. Υπάρχουν, δηλαδή, εκείνα, που αποκαλύπτουν ότι το συμφέρον του εργάτη και το συμφέρον του κεφαλαίου μόνο σε σύγκρουση μπορούν να βρίσκονται, και βρίσκονται» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ