Πρωτοστατεί στο καθεστώς γαλέρας η θυγατρική του ΟΤΕ, η «Cosmote», αλλά δεν την ακουμπάμε, γιατί ανήκει στα άγια έργα του ΠΑΣΟΚ.
Ο κατά 38% μόνο «δημόσιος» ΟΤΕ έχει τιμολόγια που γδέρνουν, ό,τι ισχύει και στις άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του κλάδου.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει αυτή η ιδιωτική πλέον επιχείρηση είναι εξίσου απαράδεκτες με εκείνες των ανταγωνιστριών εταιρειών του κλάδου.
Για ποιο δημόσιο ΟΤΕ, λοιπόν, γίνεται λόγος και ποιο δημόσιο συμφέρον;
Η υποκρισία τους δεν έχει όριο.
Οι κρατικές επιχειρήσεις στον καπιταλισμό ποτέ δε λειτούργησαν για το δημόσιο συμφέρον. Η ύπαρξή τους οφείλεται σε ανάγκες του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος στη φάση της κρατικομονοπωλιακής του ανάπτυξης.
Σε πολιτικό επίπεδο, οι ίδιοι που διακηρύσσουν ότι ανάπτυξη σημαίνει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις με όρους πλιάτσικου, οι ίδιοι παριστάνουν τους κλαμένους στην περίπτωση του ΟΤΕ. Φωνάζουν «ζήτω» για το ξέσκισμα των εργατών στη Βουλγαρία, ζητούν να ισχύσει το ίδιο εδώ, διαφωνούν για τους όρους της διαχείρισης.
Μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με την ενεργητική υποστήριξη των εργατοπατέρων που ελέγχουν τα συνδικάτα προώθησαν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, μέρος των οποίων είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις. Χρήσιμος πάντα σ' αυτήν τη διαδικασία ήταν και ο ΣΥΝ. Αποκαλυπτικός και σήμερα ο πρόεδρός του, περιορίζει το θέμα στο να φύγει η σημερινή κυβέρνηση, κατά τη ρήση «φύγε εσύ, έλα εσύ».
Εχει καμιά αξία για τον πελάτη του ΟΤΕ το αν ο καπιταλιστής που ελέγχει την επιχείρηση είναι Ελληνας ή ξένος; Γιατί τότε τα περί «ανθελληνικού» ξεπουλήματος; Πουλάμε και ολίγον από «πατριωτισμό»; Θυμάται κανείς κάτι τύπους σαν τον Μανιάτη, τότε πρόεδρο της ΟΜΕ - ΟΤΕ; Της εποχής τού «ούτε μία μετοχή». Είναι ή δεν είναι από τους πρωταγωνιστές και της ιδιωτικοποίησης και, ακόμα χειρότερα, του ξεσκίσματος των εργαζομένων της εταιρείας, στην οποία τον είχανε διορίσει αφεντικό;
Κατά τ' άλλα: Αφού οι τιμές, λέει, δεν πετάνε στα ύψη όσο πέρσι, κερδίζεις! Ρώτα και την τσέπη σου.
Ωραιότεροι όλων, αυτοί που ανακαλύπτουν ότι όταν απεργείς κόβεται το μεροκάματο. Δηλαδή, ως τώρα, στο Δημόσιο απεργούσαν παίρνοντας και το μεροκάματο;
Ασχετο: Αξίζει, ρωτάει, ένα ΙΕΚ να ονομαστεί πανεπιστήμιο; Οχι, αλλά ένα πανεπιστήμιο να γίνει ΙΕΚ; Αξίζει. Ρωτήστε τον κ. Παπανδρέου και όλους αυτούς τους πανεπιστημιακούς, που σπεύδουν να ανακοινώσουν την αγωνία τους γιατί δεν προχωρά η «μεταρρύθμιση» στα πανεπιστήμια...
ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Εγκαταλείπει η κυβέρνηση τις προεκλογικές και τις αμέσως μετά τις εκλογές διακηρύξεις της ότι ο ΟΤΕ θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και προχωρεί στο ξεπούλημα του οργανισμού (...) Είναι απολύτως σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία παραπλάνησε και ενέπαιξε όχι μόνο το εκλογικό σώμα, αλλά και στελέχη της. Αλλα διακήρυξε για να αποσπάσει ψήφους και άλλα πράττει» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΙΔΑΞΑΝΤΕΣ: «Το ΠΑΣΟΚ αναρριχήθηκε στην εξουσία το 1993 έχοντας ως βασικό σύνθημα "μία μετοχή ο ΟΤΕ και αυτή κρατική". Ωστόσο από τον Απρίλιο του 1996 οπότε ολοκληρώθηκε η πρώτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ μέχρι τον Μάρτιο του 2004 που η κυβέρνηση Σημίτη έχασε τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ "ξεπούλησε" το 62% του Οργανισμού, περιορίζοντας το μερίδιο του δημοσίου μόλις στο 38% (...) Το εργασιακό μοντέλο της Cosmote θεσμοθετήθηκε το 2002 από την τότε κυβέρνηση και μάλιστα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "καμάρωναν" για τις επιτυχίες της επιχείρησης» (η υπενθύμιση από τον Πάνο Αμυρά στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).
ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ: «Τότε οι δήθεν κοπτόμενοι για το δημόσιο συμφέρον είχαν αποτιμήσει το 100% του ΟΤΕ στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Στα χρόνια που ακολούθησαν η μετοχοποίηση του 60% και κάτι του ΟΤΕ απέφερε στο ελληνικό δημόσιο 7,5 δισ. ευρώ» (από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).
ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΙ... «Εμείς πιστεύουμε ότι το μόνο χρήσιμο που έχει να κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι να φύγει όσο το γρηγορότερο γίνεται, πριν οι ζημιές στον ελληνικό λαό είναι ανεπανόρθωτες» (ο Αλ. Αλαβάνος / «ΕΘΝΟΣ»).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι λαοί δεν είπαν ακόμα την τελευταία τους λέξη...
ΤΟ ΒΗΜΑ: Πωλούνται τα κέρδη μας μένουν οι ζημιές
Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΗ η κυβέρνηση για τον ΟΤΕ
Η ΑΥΓΗ: Θρυαλλίδα ο ΟΤΕ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΟΥΦΛΙΕΣ στο ξεπούλημα ΟΤΕ
ΕΘΝΟΣ: ΑΠΥΘΜΕΝΟ θράσος Κεφαλογιάννη
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοίξτε τα λιμάνια η αγορά βουλιάζει
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΝΕΚΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΧΩΡΑ: Εμφαση τώρα στο κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης
ΤΑ ΝΕΑ: Κατάσχεση μισθών από την Εφορία
ΑΥΡΙΑΝΗ: «ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΣΕ ΜΙΖΕΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ»
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συμφωνία με υποχωρήσεις για Τουρκία
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΙΤΡΙΝΗ (πάλι) στην Τουρκία
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
«Κι όμως το αναζητούμενο όραμα υπάρχει και εξελίσσεται δίπλα μας, παρ' ότι δεν το βλέπουν ούτε το αναγνωρίζουν της πολιτικής οι μύωπες (...) εδώ και χρόνια τραπεζίτες, επιχειρηματίες (...) ξέφυγαν από τα όρια της μικρής εγχώριας αγοράς και αναζήτησαν την επέκταση (...) και τον πλούτο στις νέες ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες της ευρύτερης γειτονιάς μας (...) το όραμα λοιπόν είναι εδώ και φωνάζει (...) αν η κυβέρνηση Καραμανλή επέλεγε να στηρίξει λίγο τη μεγέθυνση των εγχώριων τραπεζών και επιχειρήσεων τότε όχι μόνο το όραμα θα έβρισκε αλλά με το θαύμα παρέα θα κοιμόταν» (ο Αντώνης Καρακούσης στο «ΒΗΜΑ»).
«Από τα 61 αγαθά και υπηρεσίες, τα 36 παρουσιάζουν μεταβολές τιμών που είναι γύρω από τον πληθωρισμό, έναντι μόνο 22 τον αντίστοιχο μήνα του 2003. Πράγμα που σημαίνει ότι η ακρίβεια δε ροκανίζει το εισόδημα των καταναλωτών» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).
«Σε εκβιαστικές πρακτικές εναντίον των εργαζομένων εν όψει της αυριανής γενικής απεργίας καταφεύγει η κυβέρνηση. Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που εστάλη σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες ζητείται η περικοπή των μισθών των υπαλλήλων που απεργούν» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).
«"Με το να μην αλλάζουμε το άρθρο 15 κόβουμε τα χέρια του κράτους. Αποποιούμαστε την ευθύνη μας και το δικαίωμά μας να ρυθμίσουμε έναν τομέα που σήμερα ελέγχεται από ιδρύματα εκτός Ελλάδας", είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναζητώντας τον τομέα που ελέγχεται από το εξωτερικό αναπόφευκτα οδηγούμεθα στα ΙΕΚ και στο φρανσάιζ πτυχίων ξένων πανεπιστημίων. Οπότε το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο κ. Παπανδρέου θεωρεί τα ΙΕΚ de facto ανώτατη εκπαίδευση και επομένως η τροποποίηση του άρθρου 16 είναι τεχνικής φύσεως. Αλλά αξίζει τον κόπο να "χύνεται τόσο αίμα" για να ονομαστούν μερικά ΙΕΚ ή όπως αλλιώς λέγονται, δεν έχει σημασία, πανεπιστήμια;» (η ερώτηση του Νίκου Μπακουνάκη στο «ΒΗΜΑ»).