Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Ετσι και η «Καθημερινή», εκφράζοντας ...εσώτερες ανησυχίες της αστικής τάξης, διαμαρτύρεται για την αργή εφαρμογή της «έκθεσης Πισσαρίδη». Πρόκειται για την πολυδιαφημισμένη έκθεση που εκπονήθηκε πριν 5 χρόνια από τη λεγόμενη Επιτροπή Πισσαρίδη, με κατευθύνσεις για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 3,5% μεσοσταθμικά τα επόμενα 10 χρόνια. Η έκθεση αποτελεί αντιλαϊκό μανιφέστο του κεφαλαίου και του κράτους του, με ευρύτερη αποδοχή από τα αστικά κόμματα. Περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεις για επιτάχυνση των «μεταρρυθμίσεων» σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της εργασίας (περαιτέρω εμπορευματοποίηση Παιδείας και Υγείας, νέο χτύπημα στην Ασφάλιση, «ποινολόγια» για τους ανέργους, ένταση της φοροληστείας, περισσότερες επενδύσεις σε «ψηφιακή - πράσινη μετάβαση» κ.λπ.). Πολλές από τις αντιλαϊκές - αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν τη σφραγίδα της έκθεσης. Οπως φαίνεται όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Στο ερώτημα λοιπόν «τι πρέπει να γίνει για να θωρακιστεί η οικονομία απέναντι στη διεθνή αστάθεια», η αστική τάξη απαντά με μια φωνή: Περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, μεγαλύτερη εκμετάλλευση και «τα κεφάλια μέσα», καθώς η κλιμάκωση των ανταγωνισμών παγκοσμίως και η πολεμική προπαρασκευή (η στροφή στην πολεμική οικονομία είναι χαρακτηριστική) δεν αφήνουν περιθώρια για καθυστερήσεις και δισταγμούς. Προετοιμασία εδάφους, δηλαδή, για όσα αντιλαϊκά ετοιμάζεται να βγάλει από το συρτάρι της η κυβέρνηση...
Τον γύρο των ΜΜΕ κάνει το δημοσίευμα των «Financial Times» που βάζει την Αθήνα ανάμεσα στις πόλεις υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς, εξαιτίας της «κλιματικής κρίσης». Πέρα από τις γνωστές διαπιστώσεις ότι η μέση θερμοκρασία έχει ανέβει και ότι το ξηρό κλίμα ευνοεί τις πυρκαγιές, η ανάλυση δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο. Γιατί το «τέλειο μείγμα στοιχείων που απαιτούνται για μια μεγάλη πυρκαγιά», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, δεν περιλαμβάνει τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα προστασίας και πυρόσβεσης, την απουσία ουσιαστικής πρόληψης με ευθύνη του κράτους, την εμπρηστική εμπορευματοποίηση της γης και άλλες βασικές παραμέτρους που αναπαράγουν τις αιτίες των καταστροφικών πυρκαγιών. Προπάντων, δεν υπάρχει πουθενά το επιλεκτικά ανίκανο κράτος, που δεν μπορεί και δεν θέλει να προστατέψει τον λαό και την περιουσία του, μπορεί όμως μια χαρά να προωθεί νόμους συγκέντρωσης της γης σε λιγότερα χέρια, ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, εκμετάλλευσης των δασών από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Οσο για την «αστική εξάπλωση», που αναφέρει η βρετανική εφημερίδα ως μία από τις αιτίες των καταστροφών, κι αυτή έχει να κάνει με την εμπορευματική χρήση της γης στον καπιταλισμό, ενώ εντελώς έξω από το «κάδρο» παραμένει η άναρχη επιχειρηματική δραστηριότητα μια ανάσα από τον αστικό ιστό. Αστοχο επομένως το σλόγκαν «θα γίνουμε Λος Αντζελες» με το οποίο διαφημίστηκε το δημοσίευμα, θυμίζοντας τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την αμερικανική μεγαλούπολη. Στο σύστημα όπου η προστασία του περιβάλλοντος, της περιουσίας και της ζωής του λαού λογαριάζεται ως κόστος, Αθήνα - Λος Αντζελες ένα τσιγάρο δρόμος.
Μάρτυρες σε ένα νέο εργοδοτικό όργιο γινόμαστε τις τελευταίες μέρες. Η εταιρεία «Speedex» απέλυσε τρεις ακόμη εργαζόμενους, συνολικά 80 από το 2024, στο πλαίσιο «εξυγίανσης» της εταιρείας. Στην πραγματικότητα, αντικαθιστά εργαζόμενους που δουλεύουν χρόνια εκεί, με νέο, φτηνότερο και πιο ευέλικτο δυναμικό. Από την άλλη, το «Allou Fun Park» με fast track διαδικασίες φρόντισε να «ξεφορτωθεί» 4 εργαζόμενους, μέλη της προσωρινής διοίκησης του νεοσύστατου Σωματείου, ενώ δεν ανανέωσε τις συμβάσεις εργαζομένων που συμμετείχαν στην Πρωτομαγιάτικη απεργία, απολύοντας και αυτούς. Τα παραδείγματα αυτά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της άγριας εκμετάλλευσης που ζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Ομως τα αντανακλαστικά της εργοδοσίας εκεί που οργανώνονται και διεκδικούν, δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός της φόβος. Αυτόν πρέπει να δυναμώσουν με την πάλη τους οι εργαζόμενοι, ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια και τις απειλές που βάζουν απέναντί τους οι μεγαλοεργοδότες και το κράτος τους. Η διέξοδος βρίσκεται στη συλλογική διεκδίκηση και στον οργανωμένο αγώνα, σε σύγκρουση με το σύστημα που τσακίζει τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες και έχει την ταξική αδικία γραμμένη στο DNA του.
1905 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Μάρκος Βαμβακάρης.
1910 Ολοκληρώνεται στο Βελιγράδι η πρώτη Βαλκανική Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη. Ηταν η πρώτη απόπειρα του νεαρού τότε σοσιαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια για συντονισμό δράσης στις χώρες της περιοχής.
1923 Ο Σοβιετικός διπλωμάτης Β. Βορόφσκι δολοφονείται στη Λοζάνη της Ελβετίας, όπου μετέβη για να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη για τον τερματισμό του πολέμου με την Τουρκία.
1940 Αρχίζει η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στο δυτικό μέτωπο. Τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν σε Ολλανδία, Βέλγιο και εν συνεχεία στη Γαλλία. Η Ολλανδία συνθηκολογεί μετά από μόλις 4 μέρες, ενώ το Βέλγιο μετά από 2 βδομάδες.
1940 Στη Μ. Βρετανία παραιτείται η κυβέρνηση Τσάμπερλεν και στη θέση της συγκροτείται κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Ου. Τσώρτσιλ.
1943 Εκτελείται στην Καισαριανή ο Κώστας Λαζαρίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του Εργατικού ΕΑΜ.
1944 Εκτελούνται 92 κομμουνιστές (μεταξύ αυτών και πολλοί παλιοί εξόριστοι που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στους κατακτητές) στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκ των οποίων οι 10 ήταν γυναίκες.
1947 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Χάρι Τρούμαν για παροχή βοήθειας σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιράν, προκειμένου να «αντιμετωπίσουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο».
1956 Οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές εκτελούν δι' απαγχονισμού τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Γενική απεργία στην Κύπρο.
1771 Γεννιέται η Λασκαρίνα Πινότση, η γνωστή Μπουμπουλίνα.
1904 Γεννιέται ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί, κλασικός εκπρόσωπος του κινήματος του σουρεαλισμού.
1964 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), που κράτησαν έως τις 17/5.
1967 Βρετανία, Δανία και Ιρλανδία ζητούν επίσημα να ενταχθούν στην ΕΟΚ. Στην ένταξη της Βρετανίας, όμως, αντιτίθεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, στρατηγός Ντε Γκολ.
1973 Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας συγκεντρώνονται στο κτίριο της Νομικής ζητώντας την απελευθέρωση των φυλακισμένων συναδέλφων τους. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικυκλώνουν το κτίριο, συγκρούονται με τους φοιτητές και προχωρούν σε δεκάδες συλλήψεις.
1981 Πεθαίνει ο Τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγγε Μπομπ Μάρλεϊ.
1990 Πεθαίνει ο λαϊκός τραγουδιστής Στράτος Διονυσίου.