Επιμένουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι χαλαζόπληκτοι της Λάρισας και προχτές Κυριακή πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στο χωριό Κοιλάδα.Εκατοντάδες αγρότες από τα χαλαζόπληκτα χωριά της περιοχής, με πάνω από 250 τρακτέρ,έφτασαν στην Κοιλάδα και διαδήλωσαν την οργή και αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό τους από το υπουργείο Γεωργίας, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να ικανοποιήσει η κυβέρνηση το αίτημά τους για δίκαιες εκτιμήσεις των ολοκληρωτικών ζημιών που προκάλεσε το χαλάζι σε 100.000 στρέμματα με δυναμικές καλλιέργειες και γρήγορες αποζημιώσεις στους πληγέντες.
Ταυτόχρονα με την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΤΟΕΒ Ταουσάνης, την οποία διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των χαλαζόπληκτων, στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι κοινοτήτων και συνεταιρισμών 22 χωριών του νομού, που έπαθαν τις καταστροφές. Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στους χαλαζόπληκτους, καταγγέλθηκε η παρελκυστική τακτική του υπουργείου Γεωργίας και αναφέρθηκαν, για μια ακόμα φορά, τα αιτήματα:
- Η άμεση κι αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών από τη χαλαζόπτωση της 9.8.1997, σε σχέση με την αναμενόμενη παραγωγή.
- Συγκρότηση τριμελών επιτροπών εκτίμησης κι ανάρτηση πινάκων.
- Εγκαιρη καταβολή βεβαιωθέντων αποζημιώσεων, το αργότερο μέχρι 31.12.97.
- Πάγωμα των τοκοχρεολυτικών δόσεων για δάνεια που λήγουν στις 30 Σεπτέμβρη 1997 και μέχρι την ημέρα καταβολής των αποζημιώσεων.
- Εκπόνηση μελέτης και άμεση εφαρμογή του προγράμματος αντιχαλαζιακής προστασίας στην περιοχή.
- Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προς όφελος των πληγέντων.
Στην παρέμβασή του στη σύσκεψη ο Αντ. Σκυλλάκος,μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, εξέφρασε τους φόβους του ότι δε θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των χαλαζόπληκτων, τονίζοντας ότι "αυτή η ανησυχία πηγάζει από την προηγούμενη πείρα και από την παραδοχή της κυβέρνησης στη Βουλή ότι ο ΕΛΓΑ έχει αυτή τη στιγμή στο ταμείο του πολύ λιγότερα χρήματα απ' όσα απαιτούνται για τις αποζημιώσεις".
Την πολιτική εμπαιγμού των αγροτών την οποία ακολουθεί το υπουργείο Γεωργίας, προσπάθησε να δικαιολογήσει ο Θ. Στάθης,βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Γεωργίας, ισχυριζόμενος ότι τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν. Οσο για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν - και για τις οποίες ευθύνεται αποκλειστικά ο υπουργός Στ. Τζουμάκας - προσπάθησε να τις φορτώσει εξ ολοκλήρου στους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και μίλησαν ακόμα εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ.
Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Γ. Παττάκη,προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος τόνισε πως μόνο με τους αγώνες τους μπορούν να κερδίσουν οι χαλαζόπληκτοι. "Φάγαμε τα χρονάκια μας στα υπουργεία για να συζητάμε και λύσεις δε δίνονται", είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: "Ο υπουργός Γεωργίας δεσμεύτηκε στη σύσκεψη στην Αθήνα, αλλά αποδείχτηκε ότι, με διάφορες μεθόδους και δικαιολογίες, ξεφεύγει από τις δεσμεύσεις του. Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των χαλαζόπληκτων. Το κράτος πρέπει να αποζημιώσει τους παραγωγούς και για το υπόλοιπο της ζημιάς που δεν καλύπτει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, που πρέπει, επιτέλους, ν' αλλάξει".
Σ' αυτό το σημείο, ο Γ. Παττάκης συνδύασε τις κινητοποιήσεις των χαλαζόπληκτων με τους γενικότερους αγώνες εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλία κι αναφέρθηκε στην ανάγκη ν' αναπτυχθεί κύμα συμπαράστασης προς τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που δικάζονται, για μια ακόμα φορά, στις 16 Σεπτέμβρη, στα πλαίσια της πολιτικής ποινικοποίησης των αγώνων που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του νομού Εβρου, από τα απανωτά χτυπήματα της ευλογιάς, έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου και Στρατής Κόρακας.Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην αφανιστεί η κτηνοτροφία στην ακριτική αυτή περιοχή.
Οπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, πέρασαν ήδη δύο μήνες που το αιγοπρόβειο ζωικό κεφάλαιο της χώρας μας ξαναχτυπήθηκε από την ασθένεια της ευλογιάς, με κίνδυνο αποδεκατισμού του ζωικού κεφαλαίου της Θράκης. Το γεγονός αυτό παίρνει ιδιαίτερες διαστάσεις για τον νομό Εβρου, που έχει δοκιμαστεί πολύ σκληρά μέσα στα τελευταία χρόνια. Ετσι μετά τα κρούσματα αφθώδους πυρετού από το 1994 και μετά, η κτηνοτροφία της περιοχής πλήττεται ακόμα μια φορά, με αποτέλεσμα τις βαριές συνέπειες στο εισόδημα και την επιβίωση των κτηνοτρόφων της περιοχής, ενώ η κτηνοτροφία οδεύει σε αφανισμό.
Ομως, παρά τις καταστροφικές εξελίξεις, η κυβέρνηση φαίνεται να αδιαφορεί για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης της εμφάνισης ανάλογων κρουσμάτων. Ετσι παραμένουν κενές περιεχομένου οι κατά καιρούς υποσχέσεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων κτηνιάτρων, του υπουργείου Γεωργίας και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους παραμεθόριους νομούς, ώστε να εξασφαλίζεται επάρκεια των ελέγχων του ζωικού κεφαλαίου και αποτροπής της εισόδου επικίνδυνων ασθενειών στη χώρα.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, τι μέτρα θα πάρει για τη γρήγορη εξάλειψη των τελευταίων κρουσμάτων ευλογιάς των αιγοπροβάτων, την εξασφάλιση πλήρους αποζημίωσης στους πληγέντες κτηνοτρόφους για την αντικατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου, την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους και συνολικά μέτρα ανάπτυξης για να μην ερημωθεί η ευαίσθητη περιοχή της παραμεθορίου. Επίσης, τι μέτρα προτίθεται να πάρει και πότε θα προχωρήσει επιτέλους στην κάλυψη των αναγκών των κτηνιατρικών υπηρεσιών σε κτηνιάτρους και ανάλογο εξοπλισμό, για την εξασφάλιση των απαραίτητων ελέγχων πρόληψης της εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων των ζώων και απότροπής της επέκτασής τους στη χώρα.
Αναστατωμένοι είναι οι κάτοικοι της Ζακύνθου μπροστά στην επιχειρούμενη καταστροφή του "Κόκκινου Βράχου" στο Κρυονέρι, από το νομάρχη Γιάννη Τουρίκη.Ο βράχος που ενέπνευσε τον Γρηγόρη Ξενόπουλο, βάφοντάς τον κόκκινο με το αίμα της ηρωίδας του Φωτεινής Σαντρή, χαρακτηρισμένος και ως ιστορικός τόπος, απειλείται από τα σχέδια του νομάρχη για οικοδόμηση εκεί μεγαθηρίου, έκτασης 1.000 τ.μ., για εμπορικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου και υπογείου, μέρος του οποίου θα κτιστεί εντός του βράχου.
Παρά την προσωρινή διακοπή των εργασιών, που προκάλεσε η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, οι μπουλντόζες, επανήλθαν στο καταστροφικό τους έργο στον ιστορικό χώρο, στον οποίο βρίσκονται η παλιά βενετσιάνικη βρύση και υδραποθήκη, ο πεζόδρομος και ο φάρος του Κρυονερίου. Ηδη, οι μπουλντόζες έχουν κόψει μέρος του πρανούς του λόφου, δημιουργώντας δύο επίπεδα εκατοντάδων μέτρων.
Οπως έγινε γνωστό από τοπικές εφημερίδες του νησιού, το οικόπεδο από όπου ξεκίνησαν οι εργασίας και επεκτάθηκαν στο χώρο, ανήκει στο Νομάρχη. Ωστόσο, οι οποιεσδήποτε οικοδομικές εργασίες στο χώρο θεωρούνται παράνομες, καθώς, με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, το 1995, ο "Κόκκινος Βράχος" χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος και υπάγεται στην προστασία των νόμων περί αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με τις διατάξεις αυτών των νόμων, για την οικοδόμηση στον τόπο αυτό απαιτείται ειδική οικοδομική άδεια και έγκριση του αρμοδίου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων. Ο νομάρχης προχώρησε στις παραπάνω ενέργειες επικαλούμενος οικοδομική άδεια του 1987, που αναθεωρήθηκε φέτος από την Πολεοδομία Ζακύνθου - η οποία, όμως, αποτελεί υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Από σήμερα ξεκινούν και νέες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία. Οι αγρότες της περιοχής εναντιώνονται, για μια ακόμα φορά, στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση κι απαιτούν άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.
Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια θα γίνουν:
- Σήμερα στα Φάρσαλα.
- Αύριο στην Καρδίτσα και στην Ελασσόνα.
- Στις 13 Σεπτέμβρη στον Τύρναβο.
- Στις 15 Σεπτέμβρη στα Τρίκαλα.
- Στις 16 Σεπτέμβρη, μέρα της νέας δίκης σε βάρος μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλικό, παναγροτικό συλλαλητήριο στη Λάρισα.
Καταστραμμένο βαμβάκι απ' τη χαλαζόπτωση
Οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς, των σταφυλοπαραγωγών των "γιαλοχωρίων" στο νομό Καβάλας (Ν. Πέραμος, Ελευθερές, Ελαιοχώρι κ.ά.) "θάφτηκαν" στις χωματερές, αφού η φετινή παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών, υποβαθμίστηκε σημαντικά λόγω των βροχοπτώσεων και ήταν αδύνατον να πουληθεί.
Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους σταφυλοπαραγωγούς της περιοχής αυτής, αφού αναγκάστηκαν να πάνε την παραγωγή τους στη χωματερή με την εξευτελιστική τιμή των 33 δραχμών το κιλό (καθαρά 31 δραχμές), που δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής. Οι παραγωγοί ζητάνε να καλυφτεί τουλάχιστον το κόστος παραγωγής, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να καλλιεργήσουν ξανά. Το αίτημα αυτό εκφράστηκε την περασμένη Παρασκευή από παραγωγούς, στον τόπο της χωματερής, στον γραμματέα της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ Τάσο Ζουρνατζίδη και στον αγροτοσυνδικαλιστή Μανώλη Μαυροφώτη, οι οποίοι τόνισαν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, θα λυθούν με την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.