Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
"Μίλησαν" πάλι με τα τρακτέρ
  • Σε μεγάλο συλλαλητήριο καταγγέλθηκε η αφερεγγυότητα του υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα
  • Επιμονή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αίτημα δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών και γρήγορες αποζημιώσεις

Επιμένουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι χαλαζόπληκτοι της Λάρισας και προχτές Κυριακή πραγματοποίησαν μεγάλο συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στο χωριό Κοιλάδα.Εκατοντάδες αγρότες από τα χαλαζόπληκτα χωριά της περιοχής, με πάνω από 250 τρακτέρ,έφτασαν στην Κοιλάδα και διαδήλωσαν την οργή και αγανάκτησή τους για τον εμπαιγμό τους από το υπουργείο Γεωργίας, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι να ικανοποιήσει η κυβέρνηση το αίτημά τους για δίκαιες εκτιμήσεις των ολοκληρωτικών ζημιών που προκάλεσε το χαλάζι σε 100.000 στρέμματα με δυναμικές καλλιέργειες και γρήγορες αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Ταυτόχρονα με την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του ΤΟΕΒ Ταουσάνης, την οποία διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των χαλαζόπληκτων, στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι κοινοτήτων και συνεταιρισμών 22 χωριών του νομού, που έπαθαν τις καταστροφές. Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στους χαλαζόπληκτους, καταγγέλθηκε η παρελκυστική τακτική του υπουργείου Γεωργίας και αναφέρθηκαν, για μια ακόμα φορά, τα αιτήματα:

- Η άμεση κι αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών από τη χαλαζόπτωση της 9.8.1997, σε σχέση με την αναμενόμενη παραγωγή.

- Συγκρότηση τριμελών επιτροπών εκτίμησης κι ανάρτηση πινάκων.

- Εγκαιρη καταβολή βεβαιωθέντων αποζημιώσεων, το αργότερο μέχρι 31.12.97.

- Πάγωμα των τοκοχρεολυτικών δόσεων για δάνεια που λήγουν στις 30 Σεπτέμβρη 1997 και μέχρι την ημέρα καταβολής των αποζημιώσεων.

- Εκπόνηση μελέτης και άμεση εφαρμογή του προγράμματος αντιχαλαζιακής προστασίας στην περιοχή.

- Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ προς όφελος των πληγέντων.

Στην παρέμβασή του στη σύσκεψη ο Αντ. Σκυλλάκος,μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, εξέφρασε τους φόβους του ότι δε θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των χαλαζόπληκτων, τονίζοντας ότι "αυτή η ανησυχία πηγάζει από την προηγούμενη πείρα και από την παραδοχή της κυβέρνησης στη Βουλή ότι ο ΕΛΓΑ έχει αυτή τη στιγμή στο ταμείο του πολύ λιγότερα χρήματα απ' όσα απαιτούνται για τις αποζημιώσεις".

Την πολιτική εμπαιγμού των αγροτών την οποία ακολουθεί το υπουργείο Γεωργίας, προσπάθησε να δικαιολογήσει ο Θ. Στάθης,βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Γεωργίας, ισχυριζόμενος ότι τα αιτήματα θα ικανοποιηθούν. Οσο για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν - και για τις οποίες ευθύνεται αποκλειστικά ο υπουργός Στ. Τζουμάκας - προσπάθησε να τις φορτώσει εξ ολοκλήρου στους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και μίλησαν ακόμα εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Γ. Παττάκη,προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος τόνισε πως μόνο με τους αγώνες τους μπορούν να κερδίσουν οι χαλαζόπληκτοι. "Φάγαμε τα χρονάκια μας στα υπουργεία για να συζητάμε και λύσεις δε δίνονται", είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: "Ο υπουργός Γεωργίας δεσμεύτηκε στη σύσκεψη στην Αθήνα, αλλά αποδείχτηκε ότι, με διάφορες μεθόδους και δικαιολογίες, ξεφεύγει από τις δεσμεύσεις του. Εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των χαλαζόπληκτων. Το κράτος πρέπει να αποζημιώσει τους παραγωγούς και για το υπόλοιπο της ζημιάς που δεν καλύπτει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, που πρέπει, επιτέλους, ν' αλλάξει".

Σ' αυτό το σημείο, ο Γ. Παττάκης συνδύασε τις κινητοποιήσεις των χαλαζόπληκτων με τους γενικότερους αγώνες εναντίον της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης, που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Θεσσαλία κι αναφέρθηκε στην ανάγκη ν' αναπτυχθεί κύμα συμπαράστασης προς τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που δικάζονται, για μια ακόμα φορά, στις 16 Σεπτέμβρη, στα πλαίσια της πολιτικής ποινικοποίησης των αγώνων που εφαρμόζει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ