ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΠΓΔΜ
Eγκληματική δράση στα αφύλακτα σύνορα...

Από τις προχτεσινές συγκρούσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής με τους Σέρβους στο Νότιο Κόσσοβο

Associated Press

Από τις προχτεσινές συγκρούσεις των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής με τους Σέρβους στο Νότιο Κόσσοβο
ΠΡΙΣΤΙΝΑ-ΣΚΟΠΙΑ.-

Το ζήτημα των αφύλακτων, ως επί το πλείστον, συνόρων του Κοσσυφοπεδίου και η δράση εγκληματικών στοιχείων μεταξύ των Κοσσοβάρων Αλβανών αποτέλεσε το βασικότερο ζήτημα συζήτησης ανάμεσα στον διοικητή της πολυεθνικής ΚΦΟΡ, Γερμανό στρατηγό Κλάους Ράινχαρντ, και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κατά την έκτακτη επίσκεψη του πρώτου στα Σκόπια. Αφορμή για τη μετάβαση του στρατηγού Ράινχαρντ στην ΠΓΔΜ αποτέλεσε η πρόσφατη υπόθεση αιχμαλωσίας τεσσάρων στρατιωτών της χώρας αυτής από άνδρες των σημερινών «Δυνάμεων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου», που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν αντάρτες του «ΟΥΤΣΕΚΑ»...

Λίγο μετά την άφιξή του στα Σκόπια και μετά τη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκόφσκι, ο στρατηγός Ράινχαρντ υποστήριξε σε δηλώσεις του πως το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει «καταφύγιο για συμμορίες». Ο Γερμανός στρατηγός ανήγγειλε μάλιστα πως θα πάρει επιπρόσθετα μέτρα για να αποτραπούν καταστάσεις παρόμοιες με το «πολύ σοβαρό», όπως το χαρακτήρισε, επεισόδιο ομηρίας (αν όχι απαγωγής...) των τεσσάρων στρατιωτών της ΠΓΔΜ από Κοσσοβάρους Αλβανούς. Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ από την πλευρά του σημείωσε πως θα πρέπει να ζητηθούν ευθύνες από την ΚΦΟΡ στην περίπτωση που επαναληφθεί παρόμοιο επεισόδιο...

Οι τέσσερις στρατιώτες της ΠΓΔΜ απήχθησαν από άνδρες του πρώην «ΟΥΤΣΕΚΑ», ενώ περιπολούσαν στην τοποθεσία Ταμπάναφτσε (κοντά στη μεθόριο με το Κοσσυφοπέδιο). Αφέθηκαν ελεύθεροι προχτές με αντάλλαγμα, όπως φάνηκε, την απελευθέρωση του στελέχους του ΟΥΤΣΕΚΑ στην κοσσοβάρικη πόλη Βίτινα, Τζεβίτ Χασάνι. Ο Χασάνι είχε προ δέκα ημερών εκδοθεί από άνδρες της ΚΦΟΡ στις αρχές της ΠΓΔΜ, όπου εναντίον του εκκρεμούν κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας αστυνομικού της χώρας αυτής. Αν και επίσημα δεν έχει επιβεβαιωθεί πως οι τέσσερις στρατιώτες της ΠΓΔΜ αφέθηκαν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Χασάνι, εντούτοις οι περισσότερες εφημερίδες των Σκοπίων υποστηρίζουν αυτή την εκδοχή. Χαρακτηριστικό ήταν και χτες το δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας των Σκοπίων «ΒΕΤΣΕΡ», σύμφωνα με το οποίο ο Αρμπέν Τζαφέρι (ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών της ΠΓΔΜ) συνέβαλε προσωπικά στην ανταλλαγή του Χασάνι με τους τέσσερις αιχμάλωτους στρατιώτες...

Τέλος Απρίλη η αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Κόσσοβο

Αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα βρίσκεται στο Κόσσοβο στις 28 και 29 του Απρίλη για να «καλέσει τους Σέρβους και τους Αλβανούς σε συμφιλίωση», ανακοινώθηκε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο πρεσβευτής του Μπαγκλαντές, Ανουαρούλ Καρίμ Σοουντούρι. Εντούτοις, όπως διευκρινίστηκε, η συμμετοχή των άλλων μελών της αποστολής τελεί ακόμη υπό συζήτηση. Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε πάντως χτες πως η αποστολή που θα σταλεί στο Κοσσυφοπέδιο θα «επιτηρεί τις επιχειρήσεις των άλλων αποστολών του ΟΗΕ στην περιοχή και θα μεταφέρει το μήνυμα της συμφιλίωσης και της αποφυγής της βίας σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

Δηλώσεις Ντράσκοβιτς στη Μόσχα

Συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Μόσχα πραγματοποιεί από χτες ο ηγέτης του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου σερβικού κόμματος («Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης») Βουκ Ντράσκοβιτς. Στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβάνοφ, ο Ντράσκοβιτς αποδοκίμασε το έως τώρα έργο της ΚΦΟΡ στο Κοσσυφοπέδιο, χαρακτηρίζοντας την επί 10 μήνες παραμονή των πολυεθνικών δυνάμεων στην περιοχή «ντροπή για τις διεθνείς δυνάμεις».

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ΙΤΑΡ-ΤΑΣ και ΜΠΕΤΑ, ο Ντράσκοβιτς υποστήριξε στη διάρκεια των συναντήσεών του με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους πως τάσσεται υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας αλλά και πως θα πρέπει να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο οι γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο Ντράσκοβιτς υποστήριξε σε δηλώσεις του πως η Ρωσία εξέφρασε «την απόλυτη υποστήριξή της» προς το αίτημα της σερβικής αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στην ΟΔ γιουγκοσλαβίας.

Επιφανείς Σουηδοί υπέρ της άρσης των κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου

Επιστολή προς τη σουηδική κυβέρνηση απέστειλαν χτες 79 επιφανείς πολιτικοί, καλλιτέχνες και θρησκευτικοί ηγέτες κάνοντας έκκληση για την άρση των κυρώσεων κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας «Ντάγκενς Νάιχτερ», οι 79 σημειώνουν πως οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν κατά του Βελιγραδίου, «προξένησαν τεράστια προβλήματα στο λαό και στην οικονομία της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, όπου παρατηρείται σήμερα έλλειψη σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, καύσιμα και αδυναμία για την αγορά βασικών ειδών διατροφής». Στην επιστολή τους ζητούν από τη σουηδική κυβέρνηση να ακολουθήσει τις παραδοσιακές αρχές εξωτερικής πολιτικής της, αναζητώντας καλές σχέσεις με όλες τις χώρες, σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αντί των μονομερών αποφάσεων που λαμβάνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ανθρωπιστικοί λόγοι, οι προσπάθειες για τη δημιουργία προϋποθέσεων ειρήνης στην Ευρώπη και ο σεβασμός προς τη Χάρτα του ΟΗΕ καθιστούν επείγον το ζήτημα της αποκατάστασης φυσιολογικών σχέσεων με τη Γιουγκοσλαβία σε όλα τα επίπεδα», σημειώνουν οι 79 επιφανείς Σουηδοί στην επιστολή τους.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ισόβια κάθειρξη για τον Ναουάζ Σαρίφ

ΚΑΡΑΤΣΙ.-

«Το δικαστήριο βρήκε τον κατηγορούμενο Ναουάζ Σαρίφ ένοχο... και τον καταδικάζει σε ποινή ισόβιας κάθειρξης», αυτή ήταν η ετυμηγορία του Ρεχμάτ Τζάφρι, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός που απέπεμψε ο στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ την 12η Οκτώβρη απάντησε με την αποστροφή «η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πια δικαιοσύνη στο Πακιστάν».

Οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχος ο Σαρίφ ήταν αυτές της «τρομοκρατίας» και της «αεροπειρατείας». Πάντως, αθωώθηκε δύο άλλων κατηγοριών, που επισύρουν τη θανατική ποινή, της «απόπειρας δολοφονίας» και της «απαγωγής». Η υπεράσπιση του πρώην πρωθυπουργού έκανε σαφές ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Οι κατηγορίες αφορούν τα γεγονότα της 12ης Οκτώβρη, όταν ο Σαρίφ απαγόρευσε την προσγείωση αεροσκάφους που μετέφερε τον Μουσαράφ - που μόλις είχε αποπέμψει από τη θέση του διοικητή των Ενοπλων Δυνάμεων - και άλλους 197 επιβάτες στο Καράτσι.

Προσπαθώντας να αποφύγει την εκ των προτέρων δεδομένη κριτική της Δύσης για το κατά πόσον η δίκη ήταν «δίκαιη» (το σχετικό «χορό» έσυρε πρώτος ο ΥπΕξ της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας, Ρόμπιν Κουκ), ο Τζάβεντ Τζαμπάρ, σύμβουλος του στρατηγού Περβέζ Μουσαράφ, είπε ότι «πρόκειται για μια από τις πιο διαφανείς δίκες που έγιναν πρόσφατα».

Νομικοί πιθανολογούν ότι η ποινή ισόβιας κάθειρξης σημαίνει, στην πραγματικότητα, 25 χρόνια φυλάκισης.

Την ποινή μπορεί να αναστρέψει, δίνοντας χάρη, ο Πρόεδρος Ραφίκ Ταράρ, ο οποίος εκλέχτηκε επί Σαρίφ αλλά παραμένει στο θώκο έως και σήμερα.

Σε μια τέτοια απόφαση τον τελευταίο λόγο θα έχει ασφαλώς ο στρατηγός Μουσαράφ. Η εφημερίδα «Καμπρέιν» φιλοξένησε χτες δήλωσή του σύμφωνα με την οποία μια τέτοια απόφαση, αν ληφθεί, θα γίνει μετά την οριστικοποίηση της απόφασης (αν γίνει έφεση, θα πρέπει να εκδικαστεί σε 30 ημέρες). Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι «εκ φύσεως εκδικητικός άνθρωπος».

Χρονικό της Υπόθεσης Σαρίφ

12 Οκτωβρίου 1999: ο Σαρίφ ανατρέπεται σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Νοέμβριος 1999: κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό το φόνο

26 Ιανουαρίου 2000: η δίκη του ξεκινά και ακολουθούν πολλές καθυστερήσεις

28 Φεβρουαρίου 2000: η υπεράσπιση αποσύρεται λέγοντας ότι δεν του δίνεται «δίκαιη» ευκαιρία ακρόασης

3 Μαρτίου 2000: κορυφαίος δικηγόρος του Σαρίφ δολοφονείται

21 Μαρτίου 2000: εναγόμενοι και ενάγοντες κλείνουν με τα τελικά τους επιχειρήματα και προτάσεις

6 Απριλίου: καταδίκη του Σαρίφ σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

ΓΑΛΛΙΑ
Σκληρές ολονύχτιες συγκρούσεις

ΠΑΡΙΣΙ.-

Υπό αυστηρή αστυνομική επιτήρηση έχει τεθεί όλη η συνοικία Λα Σέιν σιρ Μερ μετά από τις ολονύκτιες συγκρούσεις εκατοντάδων νεαρών με τους άνδρες ειδικών δυνάμεων καταστολής. Αφορμή των σκληρών συγκρούσεων υπήρξε ο θάνατος μιας γυναίκας, κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της από την αστυνομία.

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν οι δρόμοι της συνοικίας Λα Σέιν συρ Μερ, της περιοχής Βαρ στη Νότια Γαλλία, κατά τη διάρκεια της νύχτας από τα επεισόδια που ξέσπασαν ανάμεσα σε 150 άνδρες των ειδικών δυνάμεων καταστολής και σε εκατοντάδες νεαρούς κατοίκους. Οι νεαροί, αφού επιτέθηκαν και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, πυρπόλησαν τα αυτοκίνητα που βρίσκονταν παρκαρισμένα στην περίμετρό του, και επιδόθηκαν σε ένα ολονύχτιο κυνηγητό με τους αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, ενώ τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν έγινε γνωστός ο θάνατος μιας γυναίκας, κατοίκου της περιοχής, κατά τη διάρκεια αστυνομικής ανάκρισης. Σύμφωνα με την εκδοχή, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αστυνομικές αρχές, ο γιος της γυναίκας συνελήφθη για κατοχή μαριχουάνας και η ίδια σκοτώθηκε, πηδώντας από τον 9ο όροφο όπου βρισκόταν το διαμέρισμά της, προκειμένου να μην ακολουθήσει τους αστυνομικούς στο τμήμα για ανάκριση. Οπως υποστηρίζει η αστυνομία, πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση αυτοκτονίας και το συμβάν δεν εμπεριέχει καμία χρήση βίας εκ μέρους των αστυνομικών.

Αντίθετη άποψη, όμως, έχουν οι κάτοικοι της συνοικίας που, το 1997, βρέθηκε για αρκετές ημέρες στην πρώτη σελίδα της γαλλικής επικαιρότητας, για τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε νεαρούς και στην αστυνομία. Στην υποβαθμισμένη Σέιν σιρ Μερ έχουν καταγγελθεί πολλά περιστατικά απρόκλητης αστυνομικής βίας, αλλά και βασανιστήρια κατά τη διάρκεια ανακρίσεων και συλλήψεων, ιδιαίτερα σε βάρος μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική ή Γάλλους πολίτες που κατάγονται από τη Αλγερία ή το Μαρόκο. Αν και, συνήθως, στην περιοχή δεν εισέρχεται, με άνεση, η αστυνομία, μετά τα χτεσινά ολονύκτια επεισόδια, πραγματοποιούνται συνεχόμενες περιπολίες και η περιοχή έχει τεθεί υπό αυστηρότατη αστυνομική επιτήρηση.

Ας σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη Γαλλία. Πολλές είναι οι εργατοσυνοικίες, στην περίμετρο των μεγαλουπόλεων, όπου έχουν στοιβαχτεί εργάτες και μετανάστες και θεωρούνται «επικίνδυνη ζώνη» τόσο για την αστυνομία όσο και για τους υπόλοιπους πολίτες. Κατά διαστήματα, με ανάλογες αφορμές, η δυσαρέσκεια και η οργή, που εντείνεται από τους χαμηλότατους όρους διαβίωσης και το υψηλότατο ποσοστό ανεργίας, ξεχειλίζει και ξεσπά με επεισόδια που, συνήθως, διαρκούν ολόκληρες μέρες και λήγουν με συλλήψεις και τραυματισμούς.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ισχυρός σεισμός

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Μία πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλόνισε κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική επικράτεια της χώρας, χωρίς όμως να έχει καταστροφικές συνέπειες και κυρίως ανθρώπινες απώλειες.

Οπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Σεισμολογίας του Βουκουρεστίου το επίκεντρο της δόνησης ήταν στην περιοχή Βραντσέα, που θεωρείται ιδιαίτερα σεισμογενής, ενώ το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 120 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Βουκουρέστι.

ΙΡΑΚ
Δολοφονικός βομβαρδισμός

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Τουλάχιστον 14 πολίτες σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν σε επιδρομές αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών στο Ιράκ χτες, μεταδίδει το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, INA.

Πρόκειται για την πιο αιματηρή αεροπορική επιδρομή κατά του Ιράκ από τον Αύγουστο του 1999. Το ΙΝΑ καταδίκασε την επιχείρηση, σχολιάζοντας ότι «οι Αμερικανοί και Βρετανοί εγκληματίες πρόσθεσαν άλλο ένα έγκλημα στις βαρβαρότητές τους... όταν τα κοράκια τους βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές και πολιτικές εγκαταστάσεις» .

Οι χτεσινοί θάνατοι Ιρακινών πολιτών ανεβάζουν σε 176 τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς από το Δεκέμβρη του 1998 έως σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ