ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Η γεωργία στο «πιάτο» των πολυεθνικών

Στο Κανκούν του Μεξικού 10 με 14 Σεπτέμβρη η γεωργική πτυχή του ΠΟΕ θα αποτελέσει πεδίο έντονων αντιαγροτικών διαπραγματεύσεων

Σημείο έντονων τριβών θα αποτελέσει η γεωργική πτυχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στα παζάρια υψηλών συμφερόντων που ετοιμάζονται να κάνουν οι πολιτικοί εκπρόσωποι των πολυεθνικών, που θα συναντηθούν στο διάστημα από 10 μέχρι 14 Σεπτέμβρη στο Κανκούν του Μεξικού. Εκεί, θα πραγματοποιηθεί η 5η υπουργική σύνοδος του ΠΟΕ, ως συνέχεια της 4ης συνόδου που έγινε τον Νοέμβρη του 2001 στην Ντόχα του Κατάρ. Η 4η σύνοδος προέβλεπε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του Μάρτη του 2003 και να γίνει η υποβολή των τελικών σχεδίων για επικύρωση στο Κανκούν. Ομως, ο στόχος αυτός δεν επιτεύχθηκε, εξαιτίας των έντονων αντιθέσεων που υπήρξαν μεταξύ των εταίρων του ΠΟΕ και όλα δείχνουν πως θα γίνει άλλο ένα σκληρό παζάρι καπιταλιστών, στο όνομα της υπεράσπισης δήθεν της ελεύθερης αγοράς και του θεμιτού... ανταγωνισμού. Βέβαια, τα πραγματικά συμφέροντα των αγροτών της Ελλάδας, της ΕΕ και των άλλων χωρών του πλανήτη, αυτά δεν έχουν χώρο και σημασία στα άγρια παιχνίδια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των δορυφόρων τους. Και, δυστυχώς, το όλο παζάρι γίνεται για το πώς θα «πιουν το αίμα», ή καλύτερα ποιος από τους ισχυρούς εταίρους «θα πιει το περισσότερο αίμα» των αγροτών και των λαών όλου του πλανήτη.

Οσον αφορά στο γεωργικό τομέα, οι επιδοτήσεις, οι δασμοί, τα μεταλλαγμένα και οι γεωγραφικές ενδείξεις αποτελούν μερικά από τα «πακέτα» της διαπραγμάτευσης. Οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλο βάρος στα μεταλλαγμένα των πολυεθνικών τους και στην ασύδοτη επιβολή τους στις αγορές του πλανήτη και στις κοιλιές των λαών. Οι τρίτες χώρες, από την άλλη, ζητούν κατάργηση των επιδοτήσεων. Αλλά κι αν ακόμα το αίτημά τους γίνει πράξη δεν πρόκειται να καλυτερεύσει η θέση των αγροτών τους και να επέλθουν καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς, σε μια παγκόσμια αγορά κομμένη και ραμμένη στις κερδοσκοπικές απαιτήσεις των πολυεθνικών που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως τέσσερις χώρες της Αφρικής ζητούν πιο ειδικά, την κατάργηση των επιδοτήσεων στο βαμβάκι.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει ήδη προδιαγράψει τι θα κάνει στον ΠΟΕ για τους... αγρότες. Ηδη η νέα, προς το χειρότερο, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τον περασμένο Ιούνη δείχνει το δρόμο για τον ΠΟΕ, που έστρωσε νωρίτερα η ΕΕ. Η ΕΕ από πέρσι τον Δεκέμβρη μέσω του επιτρόπου Γεωργίας έχει διαμηνύσει και τον Γενάρη του 2003 επί Ελληνικής Προεδρίας αποφάσισε να προτείνει στον ΠΟΕ τη μείωση κατά 55% των επιδοτήσεων στην αγροτική παραγωγή, 45% των επιδοτήσεων στις εξαγωγές και 36% στους δασμούς των αγροτικών προϊόντων. Κι αυτό το έκανε ήδη πράξη στα νέα φαρμακερά μέτρα της νέας ΚΑΠ με την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και τη δραστική μείωσή τους. Τα ίδια και χειρότερα μέτρα έρχονται για τα μεσογειακά προϊόντα (βαμβάκι, καπνός, λάδι), αν δεν υπάρξουν ακόμα πιο οδυνηρές εκπλήξεις στο Κανκούν, όπως για παράδειγμα στο βαμβάκι.

Η ΕΕ, παράλληλα, μπορεί να έχει πολλά να χωρίσει με τις ΗΠΑ. Ομως, ενόψει Κανκούν, το διευθυντήριο των Βρυξελλών βρήκε ότι υπάρχουν και κοινά συμφέροντα με την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ετσι, στις 13 Αυγούστου οι δύο πλευρές, ως οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι, ανακοίνωσαν μια συμφωνία - «συμμαχία» για τις διαπραγματεύσεις στον τομέα των αγροτικών προϊόντων. Για παράδειγμα, συμφώνησαν να μειωθούν περισσότερο από τα όρια που έθετε η ΓΚΑΤΤ, οι εξαγωγικές επιδοτήσεις και οι δασμοί. Επίσης, συμφώνησαν ανάμεσα σε άλλα να προτείνουν στο Κανκούν η στήριξη κάθε χώρας στη γεωργία να μην ξεπερνά το 5% της αξίας της αγροτικής παραγωγής. Στη συμφωνία αυτή αντέδρασαν έντονα Βραζιλία και Αυστραλία.

Ολα όσα συμβαίνουν και θα συμβούν δείχνουν ολοφάνερα πως η ΕΕ έχει προαποφασίσει να θυσιάσει, στο βωμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τους μικρομεσαίους αγρότες και τη στήριξη της γεωργίας, είτε επιτευχθεί συμφωνία στο Κανκούν είτε αυτό γίνει λίγο αργότερα. Και αποκαλύπτεται, για μια ακόμα φορά ότι απαράβατος νόμος και αρχή για ό,τι αποφάσεις παίρνονται στην ΕΕ είναι η τυφλή εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών. Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, επιχειρείται να καμουφλαριστεί ό,τι ξεπουλήθηκε και ό,τι θα ξεπουληθεί σε βάρος των μικρομεσαίων Ελλήνων αγροτών, με την «εθνική μάχη» για να... κατοχυρωθεί στον ΠΟΕ, το ούζο και η φέτα. Επίσης, για το αν υπάρχουν άλλες επιπτώσεις, η κυβέρνηση αρκείται να δηλώνει ότι η μείωση των εξαγωγικών επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα δεν αφορά την Ελλάδα, γιατί δεν κάνει μεγάλες εξαγωγές!..


Κ.Δ.

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ
Αποφασίζουν τη Δευτέρα

Εκρυθμη χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας την κατάσταση που δημιουργείται μπροστά στην επιμονή του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή της απόφασης που αφορά την εγκατάσταση των συνδεδεμένων με τις αντλίες ταμειακών μηχανών και συγκαλεί τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη γενική συνέλευση στις 12.00 στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για την παραπέρα στάση του κλάδου. Η Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι αυτές οι ταμειακές μηχανές δεν μπορούν να λειτουργήσουν για μια σειρά από λόγους, ενώ το υπουργείο Οικονομικών στέλνει ήδη το ΣΔΟΕ για να διαπιστώσει σε ποιο βαθμό οι βενζινοπώλες έχουν προχωρήσει σε παραγγελίες μηχανών. Καταγγέλλει, επίσης, τον υφυπουργό Οικονομικών, Α. Φωτιάδη, ότι πρόσφατα εξαπέλυσε συκοφαντική επίθεση εναντίον του κλάδου κατηγορώντας τους πρατηριούχους ότι αυτοί είναι που κάνουν το λαθρεμπόριο καυσίμων.

ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
«Διατίμηση» και στο εισόδημά τους;

Εντονες ανησυχίες προκαλούν στους πατατοπαραγωγούς οι πρόσφατες εξαγγελίες του υφυπουργού Ανάπτυξης. Δήλωση στο «Ρ» του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νευροκοπίου

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους πατατοπαραγωγούς της χώρας η πρόσφατη εξαγγελία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Κ. Κουλούρη, να υπάρξει παρέμβαση στην αλυσίδα διακίνησης της πατάτας, μεταξύ άλλων προϊόντων, ώστε να περιοριστεί η τιμή με την οποία φτάνει στον καταναλωτή. Οι παραγωγοί φοβούνται ότι από τη στιγμή που δεν ορίζεται συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους γι' αυτούς, οι έμποροι θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις τιμές αγοράς ακόμα περισσότερο σε βάρος τους.

Ο «Ρ» μίλησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νευροκοπίου, Θεοδόση Σαμπουνίδη, ο οποίος προέβλεψε ότι αν προχωρήσει το μέτρο και δεν οριστεί συγκεκριμένο ποσοστό κέρδους για τους παραγωγούς, τότε, «οι έμποροι θα μας εξοντώσουν».

«Οι προσπάθειες του κ. Κουλούρη, είπε ο Θ. Σαμπουνίδης, να περιορίσει την τιμή που αγοράζουν την πατάτα οι καταναλωτές είναι φιλότιμες. Ωστόσο, αναρωτιέμαι, πώς δε σκέφτηκε, να ορίσει κάποια όρια κέρδους τόσο για τον παραγωγό, όσο και για τους μεσάζοντες, οι οποίοι πάντα είναι οι μόνοι κερδισμένοι, σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών».

Ο πρόεδρος του ΑΣ Νευροκοπίου είπε ότι η φετινή τιμή που πωλούν τη σοδειά τους οι παραγωγοί, δεν ξεπερνάει τα 33 λεπτά το κιλό, η οποία φτάνει στη συνέχεια στον καταναλωτή με 70 λεπτά το κιλό και κάποιες φορές και παραπάνω. «Ολη αυτήν τη διαφορά ποιος τη βάζει στην τσέπη κ. υπουργέ;», αναρωτήθηκε ο Θ. Σαμπουνίδης και πρόσθεσε: «Είναι δεδομένο ότι ο έμπορος θα προσπαθήσει να βγάζει πάντα το κέρδος του και να το αυξάνει όσο μπορεί, ροκανίζοντας τον μόχθο του παραγωγού και το εισόδημα του καταναλωτή. Με στοιχεία του 2001, τα χρέη των αγροτών του Νευροκοπίου φτάνουν τα 7,5 δισ. δραχμές, την ίδια στιγμή που οι μεσάζοντες κερδοσκοπούν και πλουτίζουν πότε σε βάρος των παραγωγών και πότε σε βάρος των μισθωτών και πάντα με τις πλάτες της κάθε κυβέρνησης».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Κανκούν

Αναχωρεί την Κυριακή 7 Σεπτέμβρη για το Κανκούν του Μεξικού ο Κώστας Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος θα πάρει μέρος στη συνάντηση του Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Φόρουμ και στις λαϊκές διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ενάντια στην υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ