ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Γενάρη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οψόμεθα στα μπλόκα
  • Χρονιά μεγάλων αγώνων, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, το 1997, που θα συνεχιστούν και το 1998
  • Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να τιθασεύσει τον αγροτικό ξεσηκωμό παρά το κλίμα αυταρχισμού, αντιδημοκρατικότητας και τρομοκρατίας που επέβαλε
  • Τη συμπαράταξη των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων εξασφαλίζουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες, δημιουργώντας το βάθρο του κοινού λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης

Στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, οι αγρότες αντέταξαν, μέσα σ' ολόκληρο το 1997, ένα μαζικό, ενωτικό, δυναμικό μέτωπο αγώνα. Δεν είχαν, άλλωστε, άλλη επιλογή, βλέποντας την ΕΕ να προωθεί το ξεκλήρισμά τους.

Σύμφωνα και με επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε σε ποσοστό πάνω από 3%. Βεβαίως, η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη στους μικρομεσαίους αγρότες, ενώ υπάρχουν και πολλοί που έμειναν χωρίς το παραμικρό εισόδημα, λόγω θεομηνιών και άλλων αντίξοων συνθηκών.

Και το 1997, οι κανονισμοί της ΕΕ, επέβαλαν περιορισμούς στις καλλιέργειες και στην παραγωγή, μείωση στις τιμές των προϊόντων, πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Ταυτόχρονα το κόστος παραγωγής αυξήθηκε, λόγω των συνεχών ανατιμήσεων στα καλλιεργητικά μέσα και εφόδια και της έλλειψης έργων υποδομής.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προχώρησε και σε άλλα, δυσβάσταχτα μέτρα εναντίον των αγροτών, μέσω του Μητρώου Αγροτών, του Ταμείου Κύριας Ασφάλισης, του ΕΛΓΑ κ. ά.

Αυτή η πολιτική είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους και να ψάχνουν για δουλιά στις ουρές ανέργων των πόλεων και στη μετανάστευση.

Η κυβέρνηση - διά στόματος του θλιβερού υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα - δηλώνει ανοιχτά, κυνικά και θρασύτατα ότι στόχος της πολιτικής της είναι το ξεκλήρισμα μέχρι του 50% των αγροτών της χώρας μας, όπως διατάζουν τα αφεντικά των Βρυξελλών. Αυτή την πολιτική επεχείρησαν, με τους αγώνες τους στον χρόνο που πέρασε, ν' ανατρέψουν οι αγρότες.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απάντησε στους αγώνες με ένταση του αυταρχισμού του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού και με το δικαστικό "δρεπάνι".

Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν και με την επιχείρηση "βουλκανιζατέρ", προκάλεσαν δολιοφθορές στα τρακτέρ των αγροτών, ενώ στα αγροτοδικεία που στήθηκαν πάνω από 6.000 αγωνιστές κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές και κατασχέθηκαν ακόμα και αγροτικά μηχανήματα.

Δεν κατάφερε, όμως, να "σπάσει" το αγωνιστικό φρόνημα της αγροτιάς. Οι ξωμάχοι της ελληνικής υπαίθρου έδωσαν με θάρρος τις μάχες μέσα στο 1997 - έχοντας μαζί τους και τις άλλες λαϊκές τάξεις και στρώματα - και θα συνεχίσουν τους αγώνες και το 1998, ξεκινώντας με πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεών τους στις αρχές του ερχόμενου Φλεβάρη.

Το μήνυμα που στέλνουν προς την κυβέρνηση και τα αφεντικά τους στην ΕΕ είναι σαφές: ""Οψόμεθα ες Φιλίππους" το Φλεβάρη. Ετσι κι αλλιώς, η διαφορά μας με την αντιαγροτική πολιτική θα λυθεί στα μπλόκα του αγώνα".

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Οι μέρες που συγκλόνισαν

Χρονιά συγκλονιστικών αγώνων της αγροτιάς ήταν το 1997, όπως άλλωστε και το 1996 και το 1995. Από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους της πάλης, έδωσαν σκληρές μάχες για να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Το κέντρο βάρους και των νέων πανελλαδικών κινητοποιήσεων - όπως και τις προηγούμενες χρονιές - υπήρξε πάλι η Θεσσαλία.

Στις 26 Γενάρη του 1997, λοιπόν - μόλις 35 μέρες μετά την αναστολή της προηγούμενης πανελλαδικής κινητοποίησης, που είχε κρατήσει για 25 συνεχή μερόνυχτα τους αγωνιστές της αγροτιάς στα μπλόκα και είχε συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα - στη Λάρισα πραγματοποιείται πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών και η απόφαση είναι: Ξεκινάμε νέο γύρο κινητοποιήσεων στήνοντας μπλόκα παντού.

Ηρωικός αγώνας

Την Τρίτη, 28 Γενάρη, το ξεκίνημα είναι μεγαλειώδες. Χιλιάδες τρακτέρ βγαίνουν στις πλατείες εκατοντάδων χωριών της Θεσσαλίας. Ακολουθούν μεγάλες και δυναμικές αγροτικές συγκεντρώσεις στην Καρδίτσα, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, εκδηλώνεται κύμα συμπαράστασης στον αγώνα της αγροτιάς. Εκατοντάδες εργατικά σωματεία κι άλλοι μαζικοί φορείς εκφράζουν τη συμπαράστασή τους.

Ανθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών συστήνουν Επιτροπή Αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση, που από μέρες έχει επιδοθεί σε όργιο συκοφαντικών επιθέσεων και απειλών εναντίον των αγροτών, προχωρεί, μέσω του ΟΣΕ και του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, σε ασφαλιστικά μέτρα κατά των μελών της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Ταυτόχρονα, τα "αγροτοδικεία" δουλεύουν στο φουλ, επιβάλλοντας βαριές ποινές εναντίον των αγωνιστών της αγροτιάς, που συμμετείχαν σε παλιότερες κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας, όμως, δε "χαμπαριάζουν" από τρομοκρατικές επιχειρήσεις και ακολουθώντας κατά γράμμα τις αποφάσεις της ΠΑΣΕ, κλιμακώνουν τον αγώνα, καταλαμβάνοντας τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης, ενώ στη μάχη ρίχνονται συνάδελφοί τους απ' όλες σχεδόν τις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Η κυβέρνηση - έχοντας μαζί της μόνο τους βιομηχάνους που ζητούν να δείξει πυγμή και τα ΜΜΕ κι εναντίον της τους άλλους εργαζομένους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και η μεγάλη απεργία των εκπαιδευτικών - λυσσάζει. "Αποφασίζει και διατάζει" την απαγόρευση κυκλοφορίας των τρακτέρ επί της Εθνικής Οδού.

Η αγροτιά αντέχει και στήνονται μπλόκα, εκτός από τη Θεσσαλία, στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά, στην Ηπειρο, στην Πελοπόννησο.

Στη Θεσσαλία επιβάλλεται "κατάσταση πολιορκίας" με χιλιάδες αστυνομικούς να περιπολούν οπλισμένοι σε πόλεις και χωριά της περιοχής. Από τα κυβερνητικά συρτάρια ανασύρονται χουντικοί νόμοι για την αντιμετώπιση των αγροτών.

Η Αλέκα Παπαρήγα καταθέτει Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας τον αυταρχικό, αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης.

Επιχείρηση "βουλκανιζατέρ"

Οι πάνοπλες κυβερνητικές "δυνάμεις κατοχής", που έχουν μπλοκάρει τα πάντα στη Θεσσαλία, αποδείχνονται ανίκανες ν' ανακάμψουν τους αγρότες. Σκηνές ηρωισμού στον θεσσαλικό κάμπο. Χιλιάδες τρακτέρ κινούνται μέσα από χωράφια κι αγροτικούς δρόμους και βρίσκονται επί της Εθνικής οδού, στις Μικροθήβες. Η ΠΑΣΕ δηλώνει: "Στόχος επετεύχθη". Η κυβέρνηση προωθεί κλίμα σύγκρουσης αγροτών - Αστυνομίας που μπορεί να οδηγήσει σε αιματοχυσία. Ο Β. Μπούτας δηλώνει επιμονή στο διάλογο.

Ξημερώματα του Σαββάτου, 8 Φλεβάρη, συντελείται το "μέγα έγκλημα". Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας - στην επιχείρηση "βουλκανιζατέρ" - που προκαλούν σοβαρές δολιοφθορές στα τρακτέρ που βρίσκονται επί της Εθνικής οδού. Η οργή των αγροτών ξεχειλίζει και εκατοντάδες εξαγριωμένοι αγρότες ορμούν προς τους αστυνομικούς. Η ψύχραιμη στάση των μελών της ΠΑΣΕ στερεί από την κυβέρνηση να δει την αιματοχυσία.

Την Κυριακή 9 Φλεβάρη πραγματοποιείται μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις Μικροθήβες - με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτών από ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και εργαζομένων, εκπροσώπων μαζικών φορέων - όπου δίνεται νέο αγωνιστικό ραντεβού στον γιορτασμό του Κιλελέρ και στις 16 Μάρτη, στο Κιλελέρ, χιλιάδες αγρότες από όλη τη χώρα τιμούν τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων και δίνουν όρκο συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Στη συνέχεια ανάπαυλα των αγώνων το καλοκαίρι για τη "μάζωξη της σοδειάς" και νέα αρχή από το φθινόπωρο. Μεγάλες αγροτικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται το Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη στα Φάρσαλα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και στις 5 Δεκέμβρη "βουλιάζει" η Λάρισα από χιλιάδες αγρότες που συμμετέχουν στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΠΑΣΕ. Την ίδια μέρα στη θεσσαλική πρωτεύουσα πραγματοποιείται πανελλαδική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα και αποφασίζεται ο πανελλαδικός συντονισμός των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στις αρχές του ερχόμενου Φλεβάρη. Ετσι και το 1998 αναμένεται να είναι χρονιά αγώνων της αγροτιάς.

Βάθρο για τη δημιουργία κοινού λαϊκού μετώπου

Νέα, σημαντικά στοιχεία είχαν οι αγρότες στη χρονιά που πέρασε. Εκτός της ενότητας, της μαζικότητας και του δυναμισμού που χαρακτήριζαν και τις κινητοποιήσεις του 1995 και του 1996, οι φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις κατάφεραν να εξασφαλίσουν τη συμπαράσταση και σε πολλές περιπτώσεις τη συμπαράταξη των άλλων λαϊκών τάξεων και στρωμάτων, θέτοντας έτσι τις βάσεις για τη δημιουργία κοινού λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Φέτος, η προσπάθεια της κυβέρνησης - μέσω των ΜΜΕ και κάποιων "κολαούζων" της που παίζουν το ρόλο του "αγανακτισμένου πολίτη" - να απομονώσει τους αγωνιζόμενους αγρότες από τους άλλους εργαζόμενους, το λαό και να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον τους, έπεσε στο κενό. Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι μικρέμποροι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες - όλοι όσοι πλήττονται το ίδιο από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική - στάθηκαν έμπρακτα στο πλευρό των αγροτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, στις 5 Δεκέμβρη στη Λάρισα, συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ενώ εκατοντάδες μηνύματα συμπαράστασης στάλθηκαν από μαζικούς φορείς όλης της χώρας.

Αυτό το νέο ποιοτικό στοιχείο στους αγώνες της αγροτιάς έχει τεράστια σημασία, αφού:

  • Δίνει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας στην πάλη των αγροτών.
  • Αναδεικνύει την παλλαϊκή αντίδραση και καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής.
  • Στήνει το βάθρο για τη δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου, ικανού να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να επιβάλει την εφαρμογή μιας άλλης υπέρ του λαού και του τόπου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ