ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Τριβές και συμβιβασμοί στην αστική κυβέρνηση

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζ. Κόντε, κάλεσε σε «συνεννόηση» τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού

Copyright 2019 The Associated

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζ. Κόντε, κάλεσε σε «συνεννόηση» τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού
ΡΩΜΗ.--

«Αν σε 15 μέρες παραμένουμε στο ίδιο σημείο, λέγοντας τα ίδια πράγματα, με τις ίδιες αναβολές και καθυστερήσεις, τότε, ναι, θα υπάρχει πρόβλημα (για την κυβέρνηση)», δήλωσε χτες ο εκ των δύο αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, αναδεικνύοντας ότι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ιταλία δεν είναι πλέον τόσο μικρό. Κατά τ' άλλα, ο Σαλβίνι υποστήριξε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να προχωρήσει στην υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, λέγοντας ότι (στη «Λέγκα») «θέλουμε να κάνουμε πράγματα... Εχουμε ιδέες και σχέδια», αλλά πρόσθεσε: «Μπορούμε να συνεχίζουμε αν όλοι κρατούν το λόγο τους».

Είχε προηγηθεί, προχτές το απόγευμα, συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε (που δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού «Λέγκα» και «Κίνημα 5 Αστέρων» - «M5S») ο οποίος ζήτησε από τις ηγεσίες των δύο κομμάτων «μία σαφή, ξεκάθαρη και γρήγορη απάντηση» για το αν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του (λεγόμενου) «κυβερνητικού προγράμματος», προειδοποιώντας ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να παραιτηθεί, «αφού η χώρα δεν μπορεί να περιμένει». Ο Κόντε - σε μια παρέμβαση που μεταδόθηκε απευθείας σε όλη τη χώρα - ανέφερε ότι οι απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις (τοπικές κ.ά.) «έκαναν τη συνοχή της κυβέρνησης να υποφέρει» και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίζουμε με προκλήσεις μέσω καθημερινών "post", στα κοινωνικά δίκτυα, δεν μπορούμε να δουλέψουμε...».

Μεταξύ άλλων έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι «όλα τα προβλήματα, ακόμα και τα πιο ακανθώδη, μπορούν να αντιμετωπιστούν, χρειάζεται (όμως) κλίμα συνεργασίας και ισχυρή συμφωνία». Πρόσθεσε ακόμα ότι ο επόμενος προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι «ισορροπημένος» καθώς «οι κανόνες της ΕΕ παραμένουν σε ισχύ μέχρι να καταφέρουμε να τους αλλάξουμε» και συνέχισε: «Πρέπει να εργαστούμε πάνω σε έναν προϋπολογισμό που μοιάζει σύνθετος, βασίζεται σε μια ρωμαλέα αναθεώρηση δαπανών και στις φορολογικές δαπάνες. Θα κληθούμε να κάνουμε "λεπτές" επιλογές που απαιτούν ισχυρή συμφωνία στην κυβέρνηση, με σεβασμό στη δημοσιονομική ισορροπία», ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει: «(Ειδικά) για το θέμα του χρέους μας, παραμένουμε εκτεθειμένοι στην εμπιστοσύνη των επενδυτών...».

Για τη νέα φάση διαβουλεύσεων που είναι πιθανόν να ξεκινήσει μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών ξανά για τους όρους και τους ρυθμούς «αντιμετώπισης» του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, συνέστησε ότι «πιστή συνεργασία (στον κυβερνητικό συνασπισμό) σημαίνει ότι αν ο υπουργός Οικονομίας και ο πρωθυπουργός συζητούν με την ΕΕ για την αποφυγή της ενεργοποίησης επιβολής κυρώσεων που θα μας έβλαπτε πολύ, οι (άλλες) πολιτικές δυνάμεις δεν θα πρέπει να παρέμβουν σε αυτόν το διάλογο, υποβαθμίζοντας αυτές τις διαπραγματεύσεις σε ένα πεδίο προκλήσεων...».

Να σημειωθεί ότι ο Κόντε διέψευσε σενάρια που τον εμφανίζουν έτοιμο να ιδρύσει δικό του κόμμα.

Από τη μεριά του «M5S», ο ηγέτης του (και δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης), Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε χτες ότι μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Σαλβίνι «καταλήξαμε σε μια λύση κοινής λογικής». Νωρίτερα είχε ήδη δηλώσει έτοιμος να συναινέσει σε μέτρα όπως η θέσπιση «ενιαίου φορολογικού συντελεστή» και η παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις τοπικές κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι «χρειάζεται απλώς να κάτσουμε στο τραπέζι και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε».

Ακόμα, ο προερχόμενος επίσης από το «M5S» υπουργός Μεταφορών, Ντανίλο Τονινέλι, ισχυρίστηκε ότι «το "M5S" θα μείνει πιστό (στο κυβερνητικό πρόγραμμα)».

ΗΠΑ
Νέα εμπόδια στα ταξίδια στην Κούβα

Νέα εμπόδια στα ταξίδια στην Κούβα επιβάλλει από σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, περιλαμβάνοντας πλέον στις κυρώσεις και τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά ταξίδια Αμερικανών πολιτών. Ετσι, θα απαγορευτούν τα ομαδικά εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ταξίδια, τα επονομαζόμενα «λαός προς λαό», που ήταν ο βασικός τρόπος να επισκεφτεί κάποιος τη νησιωτική χώρα, ειδικά πριν αλλά και μετά τη λεγόμενη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων τον Δεκέμβρη του 2014 επί Προεδρίας Ομπάμα, τακτική βεβαίως που - όπως και η σημερινή - αποσκοπούσε στην ανατροπή των κατακτήσεων που έφερε στο λαό ο σοσιαλισμός. Επίσης περιλαμβάνονται ιδιωτικά ή εταιρικά ταξίδια με αεροσκάφη ή πλοία. Πάντως, ταξίδια πανεπιστημιακών, ερευνητών και δημοσιογράφων δεν θα απαγορευτούν προς το παρόν.

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, χαρακτήρισε τα μέτρα αυτά απάντηση «στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Κούβας στην περιοχή του Δυτικού Ημισφαιρίου», κυρίως για τη στήριξη των κυβερνήσεων της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, ενώ πρόσθεσε ότι απόφαση της σημερινής κυβέρνησης είναι «να ανακαλέσει την ελαστικοποίηση κάποιων κυρώσεων στο κουβανικό καθεστώς». Θυμίζουμε ότι οι νέες κυρώσεις είχαν αναγγελθεί τον Απρίλη από τον σύμβουλο Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Τζον Μπόλτον, σε ομιλία του στο Μαϊάμι μπροστά σε βετεράνους της αντικουβανικής μαφίας που συμμετείχε στην αποτυχημένη επέμβαση της CIA τον Απρίλη του 1961 (δύο χρόνια μετά τη νίκη της Επανάστασης) στον Κόλπο των Χοίρων, την πρώτη ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Και μεγαλύτερο φακέλωμα όσων ζητούν βίζα για τις ΗΠΑ

Πλέον όποιος ζητάει βίζα για τις ΗΠΑ θα πρέπει να υποβάλλει και όλα του τα στοιχεία για λογαριασμούς που διαθέτει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι καινούργιοι κανόνες, που τίθενται σε ισχύ από το αμερικανικό ΥΠΕΞ, αναμένεται να επηρεάσουν ετησίως περίπου 14,7 εκατομμύρια ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ, είτε ως τουρίστες είτε ως μετανάστες. Μόνο ξένοι αξιωματούχοι ή διπλωμάτες που ζητούν ειδικές θεωρήσεις θα εξαιρούνται από τους επιπλέον ελέγχους. Μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ ζητούσαν «ιστορικό» στα social media μόνο για αιτούντες που είχαν ταξιδέψει σε περιοχές «υψηλού κινδύνου», π.χ. σε εμπόλεμες περιοχές όπου δρουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» (όπως τις ορίζουν σήμερα, αφού πολλοί από τους τζιχαντιστές είναι πρώην ή και νυν συνεργάτες τους).

Ετσι, στις νέες φόρμες οι ενδιαφερόμενοι για βίζα θα πρέπει να καταγράφουν τα ονόματα χρήστη που έχουν χρησιμοποιήσει σε μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, τα νούμερα τηλεφωνικών αριθμών που χρησιμοποίησαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Τα μέτρα αυτά εμφανίζονται ως «απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια».

Πρόκειται για περαιτέρω φακέλωμα των πάντων και συνέχεια μέτρων που είχε πάρει και η κυβέρνηση Ομπάμα, που ζητούσε - υποτίθεται εθελοντικά - τα στοιχεία για τη συμμετοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επι της ουσίας οι αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες έτσι και αλλιώς ελέγχουν τα μονοπώλια που κυριαρχούν στο διαδίκτυο, τώρα θα μπορούν να το κάνουν απρόσκοπτα και με την υποχρεωτική συγκατάβαση όσων θέλουν να μεταβούν στις ΗΠΑ. Η υπόθεση έχει σηκώσει αντιδράσεις από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Κατηγορεί την Ουάσιγκτον για «προκατάληψη και αλαζονεία»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Οποιος προσπαθήσει να κηδεμονεύσει και να εκφοβίσει το λαό της Κίνας εκ μέρους του οποιουδήποτε ή προσπαθήσει με κήρυγμα περί "σύγκρουσης πολιτισμών" να αντισταθεί στις τάσεις των καιρών, δεν θα πετύχει ποτέ. Θα καταλήξει μόνο στον κάλαθο των αχρήστων της Ιστορίας».

Τα παραπάνω αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον, επικρίνοντας τις ΗΠΑ σε έντονο ύφος, αυτήν τη φορά με αφορμή δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τα γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν.

Στη δήλωσή του ο Πομπέο βρίσκει αφορμή για να εμφανίσει την Ουάσιγκτον ως δήθεν υπέρμαχο των κοινωνικών ελευθεριών και σ' αυτό το πλαίσιο αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι ελπίδες των ΗΠΑ ότι «η ένταξη της Κίνας στο διεθνές σύστημα θα οδηγούσε σε μια πιο ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία διαλύθηκαν». Εκφράζοντας την έντονη δυσφορία του Πεκίνου, η κινεζική πρεσβεία αποδίδει στον Πομπέο «προκατάληψη και αλαζονεία», ενώ χαρακτηρίζει τη δήλωσή του «χοντροκομμένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των πολύπλευρων αντιθέσεων που οξύνονται μεταξύ Κίνας και Δύσης, παρέμβαση με αφορμή τα 30 χρόνια από την Τιενανμέν έκανε και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, που ανέφερε ότι «η δέσμευση υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου είναι και θα παραμείνει θεμελιώδης πυλώνας της παγκόσμιας στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Παιδείας της Κίνας προειδοποίησε φοιτητές και ακαδημαϊκούς για «την ανάγκη να ενισχύσουν την εκτίμηση κινδύνου προτού αποφασίσουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, να αυξήσουν την επαγρύπνηση αποτροπής και να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες». Πρόσφατα, κρατικά κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι φοιτητές που είχαν σκοπό να σπουδάσουν στις ΗΠΑ συνάντησαν προβλήματα με περιορισμούς στη διάρκεια της βίζας τους, αλλά και ότι έχουν αυξηθεί οι αρνήσεις για χορήγηση βίζας.

ΗΠΑ
Ερευνες για σύσταση μονοπωλίου από τους «γίγαντες» της τεχνολογίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το... προφανές μονοπώλιο που συνιστούν πανίσχυρες εταιρείες του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η «Facebook», η «Google», η «Microsoft» και η «Apple», ανέλαβε να ερευνήσει η Δικαστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Στόχος της υποτίθεται πως θα είναι να αποτραπεί «ο κίνδυνος για την οικονομία από τυχόν μονοπωλιακές πρακτικές» - που υφίστανται ήδη.

Η έρευνα της Επιτροπής θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς τομείς: Καταγραφή των αγορών με τον λιγότερο ανταγωνισμό, εξέταση του κατά πόσον οι εν λόγω εταιρείες καταστέλλουν τους ανταγωνιστές τους και αν το Κογκρέσο ή άλλες ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένη δράση για να εμποδίσουν την «αθέμιτη κυριαρχία» στην κατά τ' άλλα «ελεύθερη αγορά». Λίγες μέρες νωρίτερα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι θα ερευνήσει τις επιχειρηματικές πρακτικές της «Google» για να διαπιστώσει «αν» παραβίασε την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία των ΗΠΑ. Αφορμή έδωσε έκθεση που δημοσιοποίησε πριν από έξι χρόνια η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, που «έβγαλε λάδι» την πανίσχυρη «Google» με τον ισχυρισμό πως η χειραγώγηση της αγοράς ήταν τυχαία!

Η υπόθεση προφανώς και αφορά τον λυσσαλέο ανταγωνισμό μονοπωλιακών ομίλων, για παράδειγμα ανάμεσα στη λεγόμενη «παραδοσιακή» και τη «νέα οικονομία» (του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου) για ξαναμοίρασμα των μεριδίων της αγοράς. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και η ανακοίνωση της είδησης για τη διενέργεια έρευνας από τη Δικαστική Επιτροπή του Κογκρέσου προκάλεσε πτώση στην αξία των μετοχών θιγόμενων μονοπωλίων. Στο άκουσμα της είδησης για έρευνα, η μετοχή της «Google» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπεσε κατά 6,12%, της «Amazon» κατά 4,64%, της «Facebook» κατά 7,51% και της «Twitter» στο 5,52%. Συνολικά η λεγόμενη ομάδα FANG (ακρωνύμιο από τα αρχικά των εταιρειών «Facebook», «Amazon», «Netflix» και «Google») είδε να γίνονται «καπνός» 137 δισ. δολάρια της κεφαλαιοποίησής τους στην αγορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ