Πραγματοποιήθηκε χτες η συναυλία προς τιμήν του Δημήτρη Μητροπάνου στο Ηρώδειο
Τίτλος της συναυλίας «Δημήτρης Μητροπανος: Η επόμενη γενιά», έτσι σημαντικές φωνές από τις επόμενες γενιές τραγουδιστών πήραν τη σκυτάλη των κλασικών τραγουδιών του σπουδαίου ερμηνευτή, με οδηγό την ορχήστρα του Δημήτρη Μητροπάνου και επικεφαλής τον προσωπικό του ενορχηστρωτή, Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Στη βραδιά συμμετείχαν οι: Φοίβος Δεληβοριάς, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Κότσιρας, Κώστας Μακεδόνας, Κωστής Μαραβέγιας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Πάνος Μουζουράκης, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Κάτια Πάσχου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, ενώ στη σκηνή εμφανίστηκαν και οι Στέφανος Κορκολής, Λάκης Παπαδόπουλος και Φωτεινή Βελεσιώτου. Ειδική ήταν η εμφάνιση της Χαρούλας Αλεξίου, της μόνης από τη γενιά του Δημήτρη Μητροπάνου που συμμετείχε στη συναυλία, ενώνοντας και με αυτόν τον τρόπο το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Το «παρών» στο κατάμεστο Ηρώδειο έδωσε και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέας της, Δημήτρη Κουτσούμπα. Αλλωστε, ο Δ. Μητροπάνος πορεύτηκε στο πλευρό του ΚΚΕ, μέσα από τις συμμετοχές του μας χάρισε ανεπανάληπτες στιγμές στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Ενδεικτικό της αγάπης του κόσμου για αυτόν τον σπουδαίο, αυθεντικό λαϊκό καλλιτέχνη, που «βάδισε» με συνέπεια στους «δρόμους» του ελληνικού τραγουδιού για περισσότερα από 45 χρόνια, ήταν ότι τα εισιτήρια της συναυλίας είχαν εξαντληθεί εδώ και καιρό. Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών ταξίδεψε και πάλι, με συνθέσεις σημαντικών δημιουργών που έχουν ταυτιστεί με τη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου. Στη μακρόχρονη πορεία του συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού: Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός, Μάριος Τόκας, Θάνος Μικρούτσικος, Βαγγέλης Κορακάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου κ.ά.
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα και δίπλα η οικογένεια του Δ. Μητροπάνου |
Η συναυλία διοργανώθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Μέντα».
Ετσι, από το Γενάρη του 2018 έως το τέλος Μάρτη, 80 θεατρικοί συγγραφείς κατέθεσαν τα έργα τους στην Κριτική Επιτροπή του φεστιβάλ, αποτελούμενη από τους: Παναγιώτη Μέντη (συγγραφέα - ηθοποιό), Κοραή Δαμάτη (σκηνοθέτη - συγγραφέα), Γιάννη Μετζικώφ (σκηνογράφο), Μάνια Παπαδημητρίου (ηθοποιό) και Ελένη Γερασιμίδου (ηθοποιό). Η Κριτική Επιτροπή επέλεξε 14 έργα τα οποία παρουσιάστηκαν σε μορφή αναλογίου στο 1ο Διαγωνιστικό Φεστιβάλ «Θεατρικό Αναλόγιο Από Κοινού 2018», από τις 21 Μάη έως τις 3 Ιούνη. Αυτές τις δύο βδομάδες του διαγωνισμού η Κριτική Επιτροπή και το θεατρόφιλο κοινό έπρεπε να επιλέξουν τα αγαπημένα τους έργα με ψηφοφορία και να αναδείξουν τους νικητές του φεστιβάλ.
Το Σάββατο 6 Οκτώβρη, στις 18.00, στο Θέατρο «Από Κοινού» θα παρουσιαστούν τα πέντε θεατρικά έργα που ξεχώρισε το κοινό με την ψήφο του και θα παρουσιαστούν σε συλλογική έκδοση. Θα μιλήσει ο θεατρολόγος Κωνσταντίνος Μπούρας.
Τα πέντε αγαπημένα έργα του κοινού που εκδίδονται συλλογικά είναι:
«Ενας Πελάτης κι ένας Ντίλερ. Μια συναλλαγή. Δύο άντρες. Δύο πολεμιστές. Δύο σύμβολα ενός κόσμου πριν την έλευση του πολιτισμού, όπου επικρατούσαν τα ένστικτα. Αλλά κι ενός μετα-πολιτισμού που έρχεται και είναι το ίδιο ακραίος, ενστικτώδης, ακαριαίος. Δύο αρχέγονοι άνθρωποι που όμως καθρεφτίζουν την σύγχρονη κοινωνία όσο κανείς», γράφει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Κώστας Ζάπας.
Ερμηνεύουν ο Δημήτρης Γεωργαλάς, πρωταγωνιστής του Πατρίς Λεκόντ στην ταινία «Το κορίτσι στη γέφυρα» με τους Βανέσα Παραντί και Ντάνιελ Οτέιγ, και ο νεαρός ηθοποιός Θάνος Κώτσης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Καραθάνου, πρόσφατα βραβευμένη για τη δουλειά της στο κινηματογραφικό φεστιβάλ AIFF. Τους φωτισμούς της παράστασης έχει σχεδιάσει ο διευθυντής φωτογραφίας Μιχάλης Μπούρης. Το sound design θα επιμεληθεί ο Ηλίας Φλάμμος. Φωτογραφίες Στέφανος Κοσμίδης.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Τάσος Ιορδανίδης σκηνοθετεί την Θάλεια Ματίκα. Η πρώτη ήταν στη μεγάλη επιτυχία «Δύο γυναίκες χορεύουν», του Ζουζέπ Μαρία Μπένετ Ζουρνέ, όπου η νεαρή ηθοποιός τιμήθηκε για την ερμηνεία της στα θεατρικά βραβεία Κουν (2015).
«Ενα ρομάντζο του 21ου αιώνα», σημειώνει ο Τ. Ιορδανίδης, «συγκινητικό, βαθιά ανθρώπινο, με σπάνιο, υψηλής αισθητικής χιούμορ. Ενα έργο - ύμνος για τον σύγχρονο άνθρωπο της καριέρας, του αγώνα ταχύτητας της καθημερινότητας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Για τις ανθρώπινες σχέσεις που έχουν γίνει τόσο δύσκολες αλλά πάντα θα αποτελούν ανάγκη μας».
Μετάφραση: Τάσος Ιορδανίδης. Σκηνικά: Μανώλης Φραγκάκης. Κοστούμια: Παναγιώτα Παρασκευοπούλου. Μουσική: Κωστής Ξενόπουλος. Μουσική επιμέλεια: Κωστής Ξενόπουλος - Τάσος Ιορδανίδης. Φωτισμοί: Μπάμπης Αρώνης. Φωτογραφίες: Μελίνα Δόσιου.