Ενώ συντηρούνται η ένταση και το παζάρι με το Ιράν
Ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, «έπιασε δουλειά» |
Τη γραμμή της όξυνσης της αντιπαράθεσης με την Κίνα, ως τη δύναμη που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ακολουθεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν από εκεί που την άφησε αυτή του Ντ. Τραμπ. Στην 30λεπτη χτεσινή συνομιλία του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιοσιχίντε Σουγκ ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τη συμμαχία με την Ιαπωνία για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την «εντεινόμενη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα». Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα ιαπωνικά νησιά Σενκάκου (ή Νταϊόγου) που διεκδικεί η Κίνα στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και τόνισε πως θα παράσχει ευρύτερη κάλυψη στην Ιαπωνία, εννοώντας την «πυρηνική ομπρέλα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των λαών της ευρύτερης περιοχής. Συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη «πλήρους αποπυρηνικοποίησης» της Κορεατικής Χερσονήσου δείχνοντας πως η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ επιδιώκει νέα διαπραγμάτευση με τη Βόρεια Κορέα.
Το κλίμα όξυνσης τροφοδότησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τηλεφωνώντας στον Φιλιππινέζο ομόλογό του, Τεοντόρο Λόκσιν, τον διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας πέραν των ορίων των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, όπως προσδιορίζονται βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Ξεκαθάρισε έτσι πως οι ΗΠΑ παίρνουν το μέρος των Φιλιππίνων «και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας» (Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία, Ταϊβάν) που αντιστέκονται στις διεκδικήσεις της Κίνας σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές και νησιά της περιοχής...
Κατά την ακρόασή της από τη Γερουσία η προτεινόμενη πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, αποκάλεσε την Κίνα «στρατηγικό αντίπαλο» που απειλεί... τον κόσμο! Κατηγόρησε το Πεκίνο πως προβαίνει σε ενέργειες που «απειλούν την ασφάλειά μας, τις αξίες μας, τον τρόπο ζωής μας και είναι απειλητικές για τους γείτονές τους αλλά και για όλο τον κόσμο». Εξέφρασε λύπη για αναφορές που είχε κάνει το 2019 στο πλαίσιο ομιλίας της σε παράρτημα του κινεζικού Ινστιτούτου «Κομφούκιος» στο Πανεπιστήμιο Σαβάνα, όπου επαινούσε τις πρωτοβουλίες της Κίνας στην Αφρική δίχως να κάνει αναφορές σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σημαντική αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες η άφιξη του διοικητή του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή, στρατηγού Κένεθ Μακένζι, στο Ισραήλ, ο οποίος βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία μετά από μία στάση στο Σουδάν. Ο Μακένζι αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ στο πλαίσιο ενίσχυσης των ήδη στενών στρατιωτικών σχέσεων ενώ το ίδιο διάστημα οι ΗΠΑ φέρονται διατεθειμένες να στηρίξουν την επανέναρξη διαπραγμάτευσης για το Παλαιστινιακό στη βάση της λύσης δύο κρατών. Ανακοίνωσαν επίσης πως ξανανοίγουν το γραφείο της PLO στην Ουάσιγκτον... Επίσης, σε συνομιλία του ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μέιρ Μπεν Σαμπάτ, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «θα κτίσει πάνω στις "συμφωνίες του Αβραάμ"» (που προώθησε η κυβέρνηση Τραμπ), οι οποίες οδήγησαν στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαρόκο, Σουδάν. Πρότεινε επίσης την έναρξη σύντομα «διμερούς στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ - Ισραήλ», αλλά φαίνεται ότι επανεξετάζονται κάποια από τα ανταλλάγματα που πήραν οι ΗΠΑ.
Πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ («Wall Street Journal», «Bloomberg») αναφέρουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε το πάγωμα της πώλησης αφενός των σύγχρονων μαχητικών «F-35» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο νέος ΥΠΕΞ εμφανίζεται δήθεν ευαίσθητος για το ότι οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί προς τη Σ. Αραβία συντελούν στη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη. Επίσης δεν αποκλείεται να ανακληθεί η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να κατατάξει την οργάνωση των φιλοϊρανών Χούτι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε πτήση ζεύγους αμερικανικών βομβαρδιστικών «Β52» πάνω από τον Περσικό Κόλπο, όπου παραμένουν το αεροπλανοφόρο «Νίμιτς», πυρηνικό υποβρύχιο και αντιτορπιλικά. Η πτήση, που είναι η έκτη από το Νοέμβρη 2020, σχολιάστηκε από τη νέα κυβέρνηση ως «επίδειξη δύναμης που λειτουργεί αποτρεπτικά» κατά τυχόν απειλής από το... Ιράν.
Κατά τ' άλλα η νέα κυβέρνηση εμφανίζεται δήθεν «διαλλακτική» για την υποτιθέμενη επαναφορά των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δίχως νέο παζάρι φαίνεται σχεδόν απίθανο, ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη τις επαναλαμβανόμενες απειλές του Ισραηλινού στρατηγού Α. Κοχαβί πως η χώρα του σχεδιάζει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να χτυπήσει «ακόμη και μόνη της» το Ιράν για να εκλείψει κάθε πιθανότητα κατασκευής ιρανικών πυρηνικών όπλων...
Στο πλαίσιο κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με γεωπολιτικούς ανταγωνιστές (Κίνα, Ρωσία, Ιράν κ.ά.) κινείται η νέα αμερικανική κυβέρνηση, αξιοποιώντας και τις αυταπάτες περί «νέας σελίδας», που πιάνουν σε ένα τμήμα του λαού, όπως καταγράφει έρευνα του Πανεπιστημίου Monmouth, όπου ένα 54% επιδοκιμάζει τον νέο Πρόεδρο, 30% έχει αρνητική γνώμη και 16% είναι αναποφάσιστο ή δεν απαντά.
Διάβημα διαμαρτυρίας από τις Φιλιππίνες
Την «ενεργότερη» ανάμειξη της ακτοφυλακής στην υπεράσπιση των εδαφικών και άλλων διεκδικήσεων της χώρας προβλέπει νόμος που εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες στην Κίνα, μεταξύ άλλων αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα στο προσωπικό της να «αναλαμβάνει δράση» όταν «διακυβεύονται παράνομα η εθνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και η (θαλάσσια) δικαιοδοσία».
Ο νόμος έχει προκαλέσει την αντίδραση ειδικά όσων χωρών έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που αποτελεί «μήλον της έριδος» λόγω του μεγάλου της φυσικού πλούτου και της γεωστρατηγικής της θέσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Τεόντορο Λοκσίν επέκρινε το νέο νόμο, λέγοντας ότι «αν και η θέσπιση νόμου αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα μίας χώρας, δεδομένης της κατάστασης στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, μετατρέπεται σε φραστική απειλή πολέμου σε οποιαδήποτε χώρα τον αμφισβητήσει». Μάλιστα, η Μανίλα υπέβαλε σχετικό διπλωματικό διάβημα διαμαρτυρίας στο Πεκίνο.
Από τη μεριά της, η Κίνα σημειώνει ότι ο νέος νόμος αποτελεί εφαρμογή διεθνών πρακτικών που ακολουθούν και άλλες χώρες. Οπως μια σειρά εκπρόσωποι της κυβέρνησης δηλώνουν, η ακτοφυλακή αποτελεί ούτως ή άλλως δύναμη επιβολής του νόμου για μία χώρα, ενώ συμπληρώνουν ότι ο νέος νόμος θα της δώσει τη δυνατότητα να διαφυλάσσει καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα και να εφαρμόζει το νόμο, «διατηρώντας τη θαλάσσια τάξη».
Σημειωτέον ότι ο νέος νόμος προβλέπει και την «ανάληψη δράσης» κατά υποδομών ή εγκαταστάσεων που άλλες χώρες αναπτύσσουν σε διαφιλονικούμενες περιοχές που η Κίνα θεωρεί τμήμα της δικής της επικράτειας.
ΜΟΣΧΑ.--
Συνεχίζονται οι αστυνομικές έρευνες στα γραφεία και στο στενό περιβάλλον του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 30 ημερών σε φυλακές της Μόσχας με την κατηγορία ότι παραβίασε τους όρους αναστολής ποινής που του είχε επιβληθεί για παλιότερο αδίκημα.
Ο Ναβάλνι αναμένεται να δικαστεί στις 2 Φλεβάρη και οι υποστηρικτές και συνεργάτες του καλούν σε νέες διαδηλώσεις με αίτημα την απελευθέρωσή του, στις 31 Γενάρη. Στις συγκεντρώσεις που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας συνελήφθησαν πολλοί διαδηλωτές, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει χτες ότι «τα σώματα ασφαλείας κάνουν τη δουλειά τους, καθώς υπάρχουν πολλές παραβιάσεις της ρωσικής νομοθεσίας».
Εξάλλου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τις διαμαρτυρίες για την απελευθέρωση του Ναβάλνι «παράνομες» και «επικίνδυνες», σημειώνοντας πως οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν «μεθόδους τρομοκρατών», καθώς επιτρέπουν τη συμμετοχή εφήβων.
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν πρόστιμα κατά των μεγάλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, VKontakte, Odnoklassniki), καθώς και στο YouTube, για «υποκίνηση» ανηλίκων σε συμμετοχή σε διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι.
Η υπόθεση Ναβάλνι, με τον ισχυρισμό για δηλητηρίασή του από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, έχει λάβει εξαρχής πολιτικές και γεωπολιτικές διαστάσεις και αξιοποιήθηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει ότι ο Ναβάλνι αξιοποιείται από δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Στο μεταξύ οι χώρες του G7 καταδίκασαν τη φυλάκιση του Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντάς την «πολιτική».
Η υπόθεση ενδέχεται να υπονομεύσει το ενδεχόμενο της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και ΕΕ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Θυμίζουμε ότι ο Πούτιν μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είχε απευθύνει έκκληση για περισσότερο διάλογο Ρωσίας και ΕΕ.
Σε συλλυπητήρια επιστολή του προς την Κεντρική Επιτροπή του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Προς την ΚΕ του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος
Αγαπητοί σύντροφοι,
Παρακαλούμε δεχθείτε τα θερμά συλλυπητήρια του Κόμματός μας για την απώλεια του παλαίμαχου στελέχους του Γερμανικού ΚΚ, συντρόφου Βίλι Γκερνς, ο οποίος διετέλεσε μέλος του Προεδρείου και Γραμματέας της ΚΕ.
Παρακαλούμε να μεταφέρετε τα συλλυπητήρια των Ελλήνων κομμουνιστών στους οικείους του».