Associated Press |
Μέλος της ιρακινής αντίστασης, στη διάρκεια των συγκρούσεων που έγιναν στη Φαλούτζα |
Πολύωρες σκληρές μάχες σημειώθηκαν, χτες, ανάμεσα σε άνδρες των κατοχικών δυνάμεων και σε Ιρακινούς μαχητές στη Φαλούτζα. Στόχος έγιναν, για άλλη μια φορά, και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τόσο στο βορρά όσο και στο νότο, ενώ η Ουάσιγκτον φαίνεται να έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να διασφαλίσει την παρουσία των «συμμαχικών» της δυνάμεων στο Ιράκ, με οποιονδήποτε τρόπο.
Τουλάχιστον 8 Ιρακινοί, ανάμεσά τους και 3 παιδιά, σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίστηκαν στις σφοδρές συγκρούσεις που συγκλόνιζαν, χτες, επί ώρα το κέντρο της Φαλούτζα. Τα θύματα είναι κυρίως πολίτες. Αμερικανοί στρατιώτες που εισήλθαν στο κέντρο της πόλης και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν έρευνα σε σπίτια της συνοικίας Χάι αλ ισκάρι, δέχτηκαν καταιγισμό πυρών από Ιρακινούς μαχητές, που, όπως φάνηκε, ήταν εξοπλισμένοι με όλμους, με εκτοξευτήρες ρουκετών κλπ.
Εκτός από τους πολίτες, νεκρός από σφαίρα στο κεφάλι έπεσε και ένας Ιρακινός εικονολήπτης του δικτύου ABC, ο Μπουράν Μουχάμαν αλ Λουχάιμπι, ο οποίος βρισκόταν μαζί με άλλους συναδέλφους του, καλύπτοντας τις συγκρούσεις και προσπάθησε να πλησιάσει λίγο παραπάνω. Χθες, τραυματίστηκε και 1 Ιρακινός αστυνομικός από επίθεση στη Μοσούλη.
Πολύνεκρη ήταν και η Πέμπτη για τις κατοχικές δυνάμεις. Στη Μπαακούμπα, από βόμβα στην άκρη του δρόμου, σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2. Ενοπλοι επιτέθηκαν σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή, και στη Φαλούτζα, σκοτώνοντας 1 πεζοναύτη και τραυματίζοντας 2. Την Τετάρτη το βράδυ, ένοπλοι σκότωσαν 1 Αμερικανό και τραυμάτισαν έναν δεύτερο στη Βαγδάτη, ενώ σκοτώθηκαν και 3 από τους επιτιθέμενους. Τέλος, την ίδια μέρα, στην περιοχή Γκατζουάν, δυτικά της Βαγδάτης, σε αμερικανική επιδρομή, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί πολίτες.
Παράλληλα με τις αντικατοχικές επιθέσεις, στόχος έγιναν, τις τελευταίες μέρες, και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Κοντά στο Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, πυρπολήθηκε πετρελαιοπηγή, για πρώτη φορά, και η φωτιά κατασβέστηκε μετά από 24ωρες προσπάθειες. Πυρκαγιά μαινόταν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και στο νότιο Ιράκ, στη Βασόρα.
Την ίδια στιγμή, πάντως, στο Ιρμπίλ, του βορείου Ιράκ, οι δύο μεγάλες κουρδικές οργανώσεις (Δημοκρατικό Κόμμα και Πατριωτική Ενωση) διοργάνωσαν μια πρώτη τριήμερη συνδιάσκεψη «συμφιλίωσης». Τόνισαν ότι θα πρέπει να αφεθούν στο παρελθόν οι αιματηρές αντιπαραθέσεις τους και να εργαστούν από κοινού για «ένα Ιράκ που θα ανήκει σε όλους».
Να «κρατήσουν» τους «συμμάχους» τους στο Ιράκ προσπαθούν οι ΗΠΑ, μετά από τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση του νέου Ισπανού πρωθυπουργού περί απόσυρσης των ισπανικών στρατευμάτων από τη χώρα στα τέλη Ιουνίου, εφόσον δεν τεθεί όλη η επιχείρηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται αποφασισμένο να επιδιώξει την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, η οποία θα αναγκάζει τα ισπανικά στρατεύματα να παραμείνουν στις θέσεις τους, χωρίς, όμως, να αλλάζει η ιεραρχία της στρατιωτικής διοίκησης και η πρωτοκαθεδρία τους.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αυστραλία, Τομ Σίφερ, είχε συνάντηση με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, το οποίο διατείνεται ότι θα αποσύρει τα στρατεύματα της χώρας από το Ιράκ εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση. Ο Σίφερ προσπάθησε να πείσει για την αναγκαιότητα συνέχισης της αυστραλέζικης παρουσίας στο Ιράκ.
ΜΑΔΡΙΤΗ.- Πέντε ακόμα συλλήψεις πραγματοποίησε την Τετάρτη και την Πέμπτη η ισπανική αστυνομία, στα πλαίσια των ερευνών για τη βομβιστική επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης. Οι πέντε αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον των δικαστικών αρχών τη Δευτέρα.
Στο μεταξύ, την Τετάρτη ο δικαστής Χουάν ντελ Ολμο απήγγειλε κατηγορίες εναντίον των Ράφα Ζούχερ και Ναϊμά Ουλάντ Ακτσα (πρώτη γυναίκα που συλλαμβάνεται σε σχέση με την επίθεση), οι οποίοι είχαν συλληφθεί το Σαββατοκύριακο, για «συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση». Και οι δύο αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη με το μακελειό. Παράλληλα, χτες ο ντελ Ολμο απήγγειλε κατηγορίες για «συνεργασία» εναντίον του Φαϊσάλ Αλούκ, που επίσης είχε συλληφθεί την Κυριακή. Ωστόσο, απάλλαξε τον Χαλίντ Ουλάντ Ακσα (αδερφός της Ναϊμά), αφού δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του. Ο αριθμός των υπόπτων που κρατούνται είναι 17.
Εξάλλου Γερμανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χτες ότι ένας από τους τελευταίους 5 συλληφθέντες διέμενε το περασμένο φθινόπωρο στην πόλη Ντράμσταντ. Οι γερμανικές αρχές ξεκίνησαν επίσημη έρευνα εναντίον του υπόπτου, αλλά υποστήριξαν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η επίθεση της 11ης Μάρτη σχεδιάστηκε στη Γερμανία.
Τέλος, το τηλεοπτικό κανάλι Telecinco μετέδωσε χτες ότι συνελήφθησαν δύο ακόμα ύποπτοι, ενώ μία σύλληψη σε σχέση με το μακελειό της Μαδρίτης πραγματοποίησαν και οι μαροκινές αρχές στην πόλη Τετουάν στα βόρεια της χώρας.
Ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Θαπατέρο επανέλαβε χτες ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Η τρομοκρατία πρέπει να γνωρίζει ότι ενωμένοι θα τη νικήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θαπατέρο.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, χαρακτήρισε το σχέδιο απόσυρσης των Ισπανών στρατιωτών από το Ιράκ «τεράστιο λάθος».
ΤΑΪΠΕΪ - ΠΕΚΙΝΟ.- Εν μέσω βίαιων αντιδράσεων των οπαδών της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, του κόμματος Κουομιντάνγκ (ΚΜΤ), η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΚ), μετά από επανακαταμέτρηση των ψήφων, επικύρωσε χθες επίσημα τη «νίκη» του Προέδρου Τσεν Σούι-μπιαν. Λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση της ΚΕΚ, διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του Σώματος, σπάζοντας παράθυρα και προκαλώντας υλικές ζημιές. Σήμερα, Σάββατο - μια βδομάδα μετά την ψηφοφορία - το ΚΜΤ προγραμματίζει μεγάλη διαδήλωση στην πρωτεύουσα της χώρας, Ταϊπέι, εναντίον της «κλοπής», όπως τη χαρακτηρίζει, της Προεδρίας από τον Τσεν και το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP). Είναι αμφίβολο τι στάση θα κρατήσουν οι αρχές. Πάντως, ο Τσεν δε μοιάζει διατεθειμένος να αποδεχτεί εύκολα το αίτημα του αντιπάλου του, Λιεν Τσαν, για επανάληψη της διαδικασίας λόγω του αμελητέου ποσοστού διαφοράς (0,2% των ψήφων).
Το Πεκίνο εξέδωσε χθες την πιο σκληρή ανακοίνωσή του για το ζήτημα: Αν η κατάσταση ξεφύγει εκτός ελέγχου, τόνισε, δε θα «καθίσει να παρακολουθεί» απλώς τα τεκταινόμενα. Η δήλωση αυτή προκάλεσε τη σκληρή φραστική αντίδραση του υπουργού Θεμάτων Ενδοχώρας της Ταϊβάν, ο οποίος εξερράγη, κάνοντας λόγο για «ωμή επέμβαση της κομμουνιστικής Κίνας στα εσωτερικά μας». Η Κίνα - ως γνωστό - θεωρεί την Ταϊβάν δικαιωματικά έδαφός της, πράγμα που και διεθνώς αναγνωρίζεται επίσημα, παρότι de facto οι ΗΠΑ και η Δύση γενικά αντιμετωπίζουν τη νήσο ως αυτόνομη. Και το ερώτημα είναι ποια στάση θα τηρήσει στην τρέχουσα κρίση η Δύση, ακριβώς.
ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Σε αιματοκύλισμα αρκετών δεκάδων υποστηριχτών αντιπολιτευόμενων κομμάτων εξελίχθηκε προχτές η επιχείρηση της κυβέρνησης του «προέδρου» Λόρεντ Γκμπάγκμπο και του στρατού της Ακτής Ελεφαντοστού για ματαίωση προγραμματισμένης διαδήλωσης της αντιπολίτευσης στην εμπορική πρωτεύουσα της χώρας, Αμπιτζάν...
Οι διαδηλωτές, που έπεσαν νεκροί καταγγέλλοντας την κυβέρνηση Γκμπάγκμπο πως παραβιάζει κατάφωρα τη συμφωνία ειρήνης του 2003, υπολογίζονται από 25 έως 40 άτομα! Το δε Αμπιτζάν έμοιαζε χτες με βομβαρδισμένο τοπίο και ήταν γεμάτο από χιλιάδες στρατιώτες που περιπολούσαν... Ως εκ τούτου, δεν πραγματοποιήθηκε χτες νέα συγκέντρωση της αντιπολίτευσης, καθώς πολλοί πολίτες φοβούνταν τη ρίψη πυρών από το στρατό. Το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και σήμερα, καθώς οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει κάλεσμα στους κατοίκους του Αμπιτζάν για την πραγματοποίηση νέας αντικυβερνητικής διαδήλωσης...
Μετά το αιματοκύλισμα της κινητοποίησης φορέων της αντιπολίτευσης και πρώην ανταρτών στο Αμπιτζάν, αποχώρησε από τη φυλλορροούσα «ευρεία» κυβέρνηση του Γκγκάγκμπο το αντιπολιτευόμενο κόμμα« Νέες Δυνάμεις», καταγγέλλοντας τον πρόεδρο για παραβίαση της ειρηνευτικής συμφωνίας και «αυταρχική διακυβέρνηση με την πυγμή των όπλων του στρατού». Στις αρχές του μήνα, είχε αποχωρήσει το «Δημοκρατικό Κόμμα»...
Η ρευστή κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στη δυτικοαφρικανική Ακτή του Ελεφαντοστού αντανακλά την αποτυχία της ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχτηκε το Γενάρη του 2003 με τη μεσολάβηση και τις πιέσεις των Γάλλων. Η εξέλιξη αυτή ξαναφουντώνει τους φόβους για αποσταθεροποιητική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, όπου στις αρχές Απρίλη έχει προγραμματιστεί να αναπτυχθούν περί τους 6.400 κυανόκρανους του ΟΗΕ...