Σκελετωμένα παιδιά πεθαίνουν καθημερινά στη Γάζα |
Αυτή η βαρβαρότητα έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο βοηθός γγ για τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τον Ειρηνικό στα Τμήματα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων και Επιχειρήσεων (DPPA-DPO), Χάλεντ Κιάρι, περιέγραψε ως εφιάλτη «ιστορικών διαστάσεων την ανθρωπιστική τραγωδία στη Λωρίδα της Γάζας» και απηύθυνε «έκκληση για εκεχειρία, απελευθέρωση ομήρων και αποκατάσταση της πρόσβασης ανθρωπιστικών οργανώσεων». Εξήγησε επίσης ότι η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετωπίζει «δημοσιονομική κατάρρευση», καθώς το Ισραήλ παρακρατεί έσοδα ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, οδηγώντας σε στάση καταβολής μισθών από τον Μάη. Κλείνοντας ο Κιάρι χαιρέτισε την υπουργική διάσκεψη που συγκαλούν η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία με υποτιθέμενο στόχο τη «λύση των δύο κρατών», στις 28 και 29 Ιούλη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Στην προκλητική τοποθέτησή της η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Ντόροθι Σι, απέρριψε τις κατηγορίες περί γενοκτονίας κατά του Ισραήλ από ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», τονίζοντας ότι η χώρα έχει λάβει δήθεν «πολλά μέτρα για να περιορίσει τη βλάβη στους αμάχους», λες και δεν ...άκουσε να σχέδια για εκκαθάριση της Λωρίδας ώστε να γίνει «Ριβιέρα».
Ακόμα πιο προκλητικός, ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει άμεσα σε σειρά μέτρων, που ορισμένα αφορούν εκατοντάδες εργαζόμενους του ΟΗΕ οι οποίοι θα υποβληθούν σε ελέγχους ασφαλείας και δεν θα ανανεωθούν οι άδειες παραμονής, κάνοντας λόγο για «μη ανεκτές δραστηριότητες υπό το πρόσχημα της ανθρωπιστικής βοήθειας».
Την ίδια ώρα η ισραηλινή ηγεσία, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, αποδίδει τη λιμοκτονία των Παλαιστινίων στη στάση της Χαμάς, που όπως λέει παρεμποδίζει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αυτά λέγονται την ώρα που αυξάνονται οι δολοφονίες των αμάχων στα κέντρα διανομής της αμερικανικής ΜΚΟ GHF, τα οποία έχουν μετατραπεί σε παγίδες θανάτου. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 1.891 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις 30 Ιούνη, εκ των οποίων τουλάχιστον 294 δολοφονήθηκαν ενώ προσπαθούσαν να πάρουν λίγα τρόφιμα.
Με δεδομένη αυτήν τη βαρβαρότητα, ΗΠΑ και Ισραήλ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Χαμάς στην Ντόχα. Ο Αμερικανός μεσολαβητής στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, σε γραπτή δήλωσή του άφησε αιχμές για πιθανή κλιμάκωση της βίας στη Γάζα, καθώς επέρριψε κάθε ευθύνη στη Χαμάς για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, επειδή αντιστέκεται στις απαιτήσεις και στους όρους που θέτει εδώ και μήνες το Ισραήλ, όπως απελευθέρωση των ζωντανών ομήρων και παράδοση των σορών όσων σκοτώθηκαν με παράλληλη ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων και εκεχειρία για 60 μέρες, χωρίς καμία ουσιαστική εγγύηση για βιώσιμη εκεχειρία και τερματισμό του πολέμου.
Την ίδια ώρα, για τις δικές του σκοπιμότητες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβρη στη Σύνοδο του ΟΗΕ θα ανακοινώσει την «αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους». Κάνει λόγο για «ειρήνη που είναι εφικτή» και για «αποστρατιωτικοποιημένο κράτος», αλλά δεν βγάζει άχνα για τα σύνορα που αυτό θα έχει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τις κινήσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου για κλιμάκωση της βίας στη Γάζα, εντείνονται στο Τελ Αβίβ οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά του πολέμου. Χτες το βράδυ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του Τελ Αβίβ, Χαμπίμπα, ζητώντας άμεσο τερματισμό του πολέμου και απελευθέρωση των ομήρων. Πολλοί επέκριναν τον Νετανιάχου για την πολιτική γενοκτονίας στη Γάζα και το εξέφρασαν κρατώντας πανό και πλακάτ που έγραφαν «Δεν υπάρχει καμία συγχώρεση για τους αγγέλους του θανάτου», αναφερόμενοι στον πρωθυπουργό.
Επίσης, το Μέτωπο «Χαντάς» (όπου συμμετέχει και το ΚΚ Ισραήλ) παρά τις διώξεις πρωτοστατεί στο κίνημα για τον τερματισμό του πολέμου και το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε μια ελεύθερη και κυρίαρχη πατρίδα.
Σε αυτό το φόντο, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η UNOSAT, υπηρεσία δορυφορικής ανάλυσης του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με αυτά, στην κατεστραμμένη από τον κατοχικό στρατό Γάζα υπάρχουν 53,5 εκατ. τόνοι ερειπίων, δηλαδή μπάζα που έχουν 10 φορές το βάρος της πυραμίδας του Χέοπα στην Γκίζα της Αιγύπτου! Σε κάθε τετραγωνικό μέτρο υπάρχουν 147 κιλά μπάζα από σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία.
Στο φόντο της τεράστιας καταστροφής, ο Ισραηλινός υπουργός Κληρονομιάς Αμιχάι Ελιγιάχου δήλωσε χτες ότι το Ισραήλ κλιμακώνει την καταστροφή στη Γάζα ώστε να τη μετατρέψει σε «αμιγώς εβραϊκή». Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Kol Barama» ο ακροδεξιός υπουργός ευχαρίστησε ...τον Θεό, λέγοντας πως έτσι «ξεριζώνουν το Κακό και σπρώχνουν τον πληθυσμό αυτόν, που έχει μορφωθεί με βάση το βιβλίο του Χίτλερ "Mein Kampf"». «Ολη η Γάζα θα γίνει εβραϊκή. Δεν είμαστε ρατσιστές», είπε ο Ελιγιάχου, χωρίς στάλα ντροπής.
Το ίδιο 24ωρο, στην Κνέσετ η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε σχέδιο του ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς για χρηματοδότηση ενός νέου οδικού δικτύου και υποδομών μεταφορών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης με 918 εκατ. σέκελ (περίπου 275 εκατ. δολάρια). Κάνοντας αναφορά στο προχτεσινό κατάπτυστο ψήφισμα της Κνέσετ για προσάρτηση της Δυτικής Οχθης στο κράτος του Ισραήλ, ο Σμότριτς είπε ότι το πρόγραμμα υποδομών και δικτύων στις μεταφορές εντάσσεται στο πλαίσιο για ντε φάκτο προσάρτηση της Δυτικής Οχθης. Οπως τόνισε, «έτσι φέρνεις ένα εκατομμύριο ανθρώπους» στην περιοχή και «έτσι φεύγει από το τραπέζι η ιδέα ίδρυσης του παλαιστινιακού τρομοκρατικού κράτους».
Συμφωνίες αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπογράφηκαν χτες στη Δαμασκό στο περιθώριο του Επιχειρηματικού Φόρουμ Συρίας - Σαουδικής Αραβίας, παρουσία του τζιχαντιστή «προέδρου» της Συρίας, Αχμεντ αλ Σαράα.
Σε δηλώσεις που έκανε χτες ο επικεφαλής της πολυμελούς σαουδαραβικής αντιπροσωπείας, υπουργός Επενδύσεων Χάλιντ αλ Φάλιχ τόνισε ότι υπογράφηκαν συνολικά 47 συμφωνίες και Μνημόνια Κατανόησης σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, η κυβερνοασφάλεια και οι αερομεταφορές. Τόνισε ότι μόνον οι σαουδαραβικές επενδύσεις σε ακίνητα και γη στη Συρία εκτιμώνται σε περίπου 2,93 δισεκατομμύρια δολάρια.
Νωρίτερα στη συριακή βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ σημειώθηκαν εκρήξεις υπό ασαφείς συνθήκες που προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 70.
Το ίδιο 24ωρο στο Παρίσι ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος στη Συρία και πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπάρακ, συνέχισε τις προσπάθειες για «συνεννόηση» ανάμεσα στην κυβέρνηση του τζιχαντιστή «προέδρου» της Συρίας, Αχμεντ αλ Σαράα και την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επιδιώκοντας να συναντήσει στο Παρίσι τον Σύριο υπουργό Εξωτερικών Ασαντ αλ Σαϊμπάνι και τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, στη συνάντηση θα συζητούσαν «θέματα ασφαλείας που αφορούν τη Νότια Συρία» όπου την περασμένη βδομάδα σκοτώθηκαν πάνω από 1.200 άνθρωποι στη διάρκεια συγκρούσεων Δρούζων, Βεδουίνων και τζιχαντιστών των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας.
Πληροφορίες του Al Arabiya ανέφεραν πως ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων βρισκόταν χτες στο Παρίσι σε μία προσπάθεια να επηρεάσει Ευρωπαίους διπλωμάτες (από Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία) ενόψει της συνάντησης που θα έχουν σήμερα, Παρασκευή, με Ιρανούς αξιωματούχους στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Προχτές βράδυ ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Καζέμ Γαριμπαμπαντί δήλωσε πριν τη συνάντηση Ευρωπαίων και Ιρανών αξιωματούχων (κατά πάσα πιθανότητα) στην Κωνσταντινούπολη, ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ακόμη και με τις ΗΠΑ, όσο «γίνονται σεβαστές κάποιες αρχές».
«Φωτιές» στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράκ ανάβει η ψήφιση νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των φιλοϊρανικών «Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης» (PMF) που προώθησε ο επικεφαλής της οργάνωσης και πρωθυπουργός του Ιράκ, Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι στην ιρακινή Βουλή.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, επικοινώνησε προχτές βράδυ με τον Ιρακινό πρωθυπουργό προκειμένου να του μεταφέρει τις «σοβαρές ανησυχίες» των ΗΠΑ για την ψήφιση του νομοσχεδίου, που αναμένει την έγκρισή του από το «Συμβούλιο των Αντιπροσώπων». Ανέφερε επίσης πως ένα τέτοιο νομοσχέδιο «θα θεσμοθετήσει την ιρανική επιρροή» και «τις ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις που υπονομεύουν την κυριαρχία του Ιράκ».
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός εξήγησε πως το νομοσχέδιο είναι μέρος των κυβερνητικών προσπαθειών «μεταρρύθμισης στον τομέα ασφάλειας» και ότι η οργάνωση PMF «είναι επίσημος στρατιωτικός θεσμός του Ιράκ που δουλεύει υπό την αρχή της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων».
Ακολούθησε ανάρτηση του Ρούμπιο στην πλατφόρμα Χ όπου ανέφερε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν την ευημερία του Ιράκ, ελεύθερο από την επιβλαβή επιρροή του Ιράν».
Με αυτή την αφορμή ο Ρούμπιο παραπονέθηκε για τις πρόσφατες επιθέσεις (που αποδόθηκαν σε σιιτικές πολιτοφυλακές) σε πετρελαιοπηγές και άλλες ενεργειακές υποδομές που λειτουργούν αμερικανικές εταιρίες στο Βόρειο Ιράκ. Στο μεταξύ, το γραφείο Τύπου του Ιρακινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το Ιράκ υποστηρίζει τις προσπάθειες «για ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή» και τη βιωσιμότητα των συμφωνιών εκεχειρίας. Ανέφερε επίσης ότι οι πρόσφατες επιθέσεις σε ιρακινές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις «στοχοποιούν την ιρακινή εθνική οικονομία».